Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 14 septembrie 2015

Klaus Iohannis, fragment discurs referitor la învățământul profesional în cadrul festivităţii de deschidere a anului școlar 2015-2016, Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște:

Al treilea element pe care îl văd esențial în materie de educație este corelarea ei cu piața muncii, cu realitățile și nevoile din societate. Mai simplu spus, o educație performantă nu produce șomeri, ci absolvenți care au perspective de carieră, care sunt competitivi și așteptați pe piața muncii. Aici parteneriatul cu mediul privat este esențial și trebuie încurajat.

Nu este rolul meu ca președinte să intru în zona politicilor publice foarte concrete. Dar este, cred eu, responsabilitatea mea să vorbesc răspicat despre aceste lucruri, mai ales că am asumat educația ca proiect personal și am inclus-o ca element cheie în Strategia Națională de Apărare.

             Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: Producţii salvate de irigaţii. Sistemele au fost plătite cu bani europeni

Într-un an în care agricultorii spun că au pierdut peste două miliarde de euro din cauza secetei, sunt şi fermieri care se pregătesc să iasă pe profit: cei care au investit în irigaţii. Sătui să-şi vadă recoltele pârjolite, câţiva producători agricoli din Constanţa şi Buzău s-au încumetat să depună proiecte europene anii trecuţi, au obţinut banii şi acum efortul lor a dat roade: producţiile au crescut chiar şi cu 80%.

Horia Culcescu a câştigat anul acesta lupta cu seceta. L-a salvat sistemul de irigaţii, pus la punct cu bani europeni: 800 de mii de euro pentru 1300 de hectare de viţa de vie.  A optat pentru irigarea prin picurare. Pentru acte şi aprobări a avut nevoie de doi ani.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Berarii îşi iau 70% din materia primă de la fermieri români. Producţia de hamei şi malţ a luat-o însă la vale

Industria berii din România, o piaţă de aproape 1,8 mld. euro anual, îşi ia 70% din materia primă de la fermierii locali care au trimis România în lupta cu ţările de tradiţie în producţia de hamei şi malţ precum Germania, SUA,  Cehia sau Belgia, potrivit celui mai recent studiu al Asociaţiei Berarii României, care grupează jucători precum Ursus, Heineken, Bergenbier sau Tuborg România.

„Nivelul de 100% (de producţie locală a materiei prime – n. red.) nu va putea fi atins, întrucât există multe reţele de fabricare a berii în care este prevăzută folosirea unor anumite soiuri de hamei sau tipuri de malţ, care nu pot fi aclimatizate în România“, a explicat Constantin Bratu, director general al asociaţiei. El mai adaugă că 97% din berea consumată de români este produsă local.

              Citeste mai mult…

B1.ro,  Detalii despre vizita președintelui Iohannis în SUA. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Va participa la adunarea ONU 

Președintele Klaus Iohannis va face o vizită în luna octombrie în SUA. Șeful statului va participa la adunarea ONU, organizație care împlinește în octombrie 70 de ani de la înființare, potrivit lui Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Acesta a mai spus în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, difuzată la B1 TV și moderată de Silviu Mănăstire că la această reuniune va participa chiar și Vladimir Putin, care nu a mai călcat pe teritoriul american din anul 2007.

             Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro: IOHANNIS PLEACĂ ÎN SUA!

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a anunțat în această seară, la B1, că președintele Klaus Iohannis va face o vizită în luna octombrie în SUA. Șeful statului va participa la adunarea ONU, organizație care împlinește în octombrie 70 de ani de la înființare.

Daraban a mai spus în cadrul emisiunii televizate că la reuniune va participa chiar și Vladimir Putin, care nu a mai călcat pe teritoriul american din anul 2007.

             Citeste mai mult…

Replicaonline.ro, preluat de Ultimele-stiri.eu: Daraban: Preşedintele Iohannis va participa la adunarea ONU

Președintele Klaus Iohannis va face o vizită în luna octombrie în SUA. Șeful statului va participa la adunarea ONU, organizație care împlinește în octombrie 70 de ani de la înființare, potrivit lui Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerțși Industrie a României. Acesta a mai spus în cadrul unei emisiuni la B1 TV că la această reuniune va participa chiar și Vladimir Putin, care nu a mai călcat pe teritoriul american din anul 2007. Președintele Camerei de Comerț și Industrie va participa în SUA la mai multe întâlniri cu teme economice, la care vor lua parte și reprezentanți ai companiilor publice și private din România din domeniul energetic.

             Citeste mai mult…

Mondonews.ro: PRESEDINTELE CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE: IOHANNIS VA PARTICIPA LA ADUNAREA ONU IN SUA

Presedintele KLAUS IOHANNIS va face o vizita in luna octombrie in SUA. Seful statului va participa la adunarea ONU, organizatie care implineste in octombrie 70 de ani de la infiintare, potrivit lui MIHAI DARABAN, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie va participa in SUA la mai multe intalniri cu teme economice, la care vor lua parte si reprezentanti ai companiilor publice si private din Romania din domeniul energetic.

               Citeste mai mult…

Incomemagazine.ro: Daily Income. De ce nu este exploatat portul Constanţa la adevăratul său potential

Dunărea ar putea creşte potenţialul actual al portului Constanţa, însă acest lucru nu se întâmplă din cauza situaţiei fluviului, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, joi, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a reprezentat ţara noastră la reuniunea oamenilor de afaceri în cadrul Business 20 (B20), de la Ankara, Turcia, în perioada 3 – 5 septembrie.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Goldman Sachs: Pretul petrolului, pe punctul de a se prăbuşi la 20 de dolari barilul

Prețurile petrolului au fost pe tobogan în ultimul an. West Texas Intermediate WTI s-a prăbuşit în 2014 de la peste 100 de dolari barilul, la doar 45 de dolari la începutul acestui an, scrie portalul de ştiri Business Insider.

Astfel, preţul unui baril de petrol ar putea ajunge la doar 20 de dolari în curând, potrivit analiștilor Goldman Sachs, conduşi de analistul Jeffrey Currie.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Diferenţe şi de 50% între preţul gazelor plătite de români. Cine plăteşte cel mai ieftin gaz, cine pe cel mai scump

Preţul cu care vând gazul furnizorii de pe piaţa reglementată diferă foarte mult funcţie de localitate, dimensiunea firmei şi costuri specifice. Citeşte în continuare pentru a afla cine dintre români este dezavantajat şi cine e avantajat.

Preţurile practicate de furnizorii de gaze în regim reglementat pentru consumatorii casnici diferă chiar şi cu 50%, în funcţie de regiunile sau oraşele din ţară. Potrivit datelor ANRE pentru toţi cei 42 de furnizori pentru piaţa reglementată, centralizate de despretot.info, în România, gospodăriile plătesc între 92,29 lei MWh de gaz şi 141,58 lei. Preţul mediu al gazelor plătite de consumatorii casnici, valabil de la 1 iulie 2015 este, la nivelul întregii ţări, de 123 de lei.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Directorii Electrica vând din acţiunile companiei, în plin conflict al conducerii cu statul

Directorii Electrica (EL) sau apropiaţii acestora şi-au vândut pachete de mii de acţiuni în chiar ziua adunării acţionarilor, în care a ajuns la apogeu conflictul dintre administraţia companiei şi reprezentanţi statului. Disputa poate ajunge în instanţă.

Directorul general al Electrica Furnizare S.A., Mircea Pătrăşcoiu împreună cu membri ai familiei sale, şi Oana Pârvulete, directorul direcţiei juridice al aceleiaşi companii, au vândut miercuri, la Bursă, aproape 9.000 de acţiuni ale Electrica S.A. (EL), pe care au luat perste 114.000 de lei. Electrica Furnizare este cea mai importantă companie din Electrica S.A., listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

             Citeste mai mult…

Digi24.ro: Mai puțini bani pentru tinerii antreprenori

Guvernul taie din avântul tinerilor care vor să-şi deschidă o afacere. Programul pentru finanţarea tinerilor antreprenori a început anul acesta cu întârziere şi cu aproape două milioane de lei mai puțin la buget faţă de 2014. În plus, condițiile de acordare a fondurilor sunt mai dure, astfel că și interesul tinerilor a scăzut dramatic.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CJ Suceava transformă o parte din Centrul Economic Bucovina în terminal pentru Aeroportul Suceava

Consiliul Judeţean Suceava va transforma o mare parte din Centrul Economic Bucovina, din apropierea Aeroportului Suceava, în terminal internaţional pentru aerogară, actualul terminal urmând să fie folosit doar pentru cursele interne, charter sau VIP, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Centrul Economic Bucovina-Suceava (CEBS), proiectul care presupune transformarea acestuia în terminal internaţional pentru aeroport.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: China deschide calea investitorior privaţi către firmele de stat

Autorităţile chineze au dezvăluti duminică detaliile cu privire la modul în care intenţionează să restructureze sectorul companiilor de stat, inclusiv prin privatizarea parţială, într-un moment în care datele statistice arată o încetinire a ritmului de creştere a celei de a doua economii a lumii, transmite Reuters.

Documentul de 20 de pagini emis de Comitetul Central al Partidului Comunist şi Consiliul de Stat include măsuri de curăţare şi integrare a unor întreprinderi de stat, proprietate mixtă şi îmbunătăţirea managementului activelor statului, precizează agenţia Xinhua. ‘Reforma întreprinderilor de stat ar trebui să urmeze regulile şi legile economiei de piaţă pentru dezvoltarea unei companii şi să adere la principiul separării proprietăţii de management’ se arată în documentul citat.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Vara a încins piaţa imobiliară

Vremea caniculară din luna august a înflăcărat investitorii imobiliari. Într-o singură lună s-au tranzacţionat proprietăţi comerciale în valoare de circa 320 mil. euro, cu 70% peste volumul din semestrul întâi şi peste cel raportat în întregul an 2009 sau 2010.

Cele şase tranzacţii majore înregistrate în august au punctat toate segmentele comerciale ale pieţei imobiliare: birouri, retail şi industrial, fiind un semn de revenire a încrederii investitorilor în realizarea de plasamente. Chiar dacă, în prima jumătate a anului, volumul tranzacţiilor a fost estimat la doar 190 mil. euro, consultanţii imobiliari aşteaptă ca semestrul doi să aducă vânzări suplimentare în valoare de 610 mil. euro. Numai în august s-a realizat deja jumătate din acest volum şi, tot în această lună, s-a demarat procesul de vânzare a unui nou pachet de imobile a căror valoare de lichidare poate fi estimată la peste 50 mil. euro.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Cand vom putea circula pe noul pod peste canalul Dunare – Marea Neagra

Operatiunile de montare a aparatelor de reazem antiseismic la noul pod rutier construit peste Canalul Dunare – Marea Neagra, in aval de ecluza Agigea, vor incepe luni dimineata.

Directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPM), Valeriu Ionescu, a declarat ca atat antreprenorul general al podului – Apolodor Comimpex SRL, cat si reprezentantii firmei subcontractoare – TIGITRANS SA au dat asigurari ca in maximum trei saptamani lucrarile de montaj vor fi finalizate, iar podul va fi deschis circulatiei rutiere.

             Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Ascensiune timidă a firmelor românești în top 500 Europa Centrală

Companiile româneşti şi-au consolidat relativ prezenţa în ediţia 2014 a Top 500 companii din Europa Centrală, realizat de firma de consultanţă Deloitte. Spre deosebire însă de companiile poloneze, cehe sau ungureşti, cele româneşti sunt mai mititele, au acţionariat privat şi, dacă sunt bănci, au rezultate dezastruoase.

Numărul companiilor românești prezente în Deloitte Central Europe Top 500 a crescut față de anul trecut de la 42 la 46, plasând România pe locul al IV-lea, cu o poziție mai sus față de 2014. Din acest punct de vedere clasamentul este condus de Polonia, ţară care are 170 de companii în top, în creştere de la 161 în 2014. În faţa României se mai găsesc Cehia, cu 79 de companii şi Ungaria, cu 66 companii.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Proprietarul hotelului Radisson vinde cu 4 mil. euro clădirea şi terenul unde funcţionează restaurantul Trattoria Il Calcio de la Ateneu unui offshore din Cipru

Compania Bucureşti Turism (simbol bursier BUTU), care operează hotelul de cinci stele Radisson din Capitală, vinde clădirea fostului restaurant Cina din centrul Capitalei, unde azi funcţionează restaurantul Trattoria Il Calcio, şi terenul adiacent cu o suprafaţă de 3.375 mp către societatea North Lake, controlată de un offshore din Cipru

Valoarea tranzacţiei se ridică la 4 m­lioane de euro din care Norh Lake va achita 2,7 milioane de euro în contul societăţii Eastern Gate Plaza SRL, entitate afiliată Bucureşti Turism, sub formă de penalităţi pentru întreruperea înainte de termen a contractului de închiriere asupra respectivei proprietăţi.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Primarii arestaţi dăunează Kaufland. Compania va deschide anul acesta cinci magazine din nouă

Kaufland, cel mai mare retailer alimentar din România va inaugura până la finele acestui an cu patru magazine mai puţine decât preconizase la început de an. Cu probleme sunt unităţile aflate în oraşe care au rămas fără primari.

Retailerul german Kaufland, numărul unu în comerţul alimentar din România, va intra în 2016 cu cinci unităţi mai multe faţă de cât aveau la 1 ianuarie 2015, după un an 2014 în care au deschis pe bandă rulantă-13 magazine în total. Potrivit estimărilor realizate de ECONOMICA.NET potrivit informaţiilor din piaţă, compania nu îşi va atinge astfel  targetul pentru anul acesta care prevedea încă patru unităţi. “Avem în acest moment un plan pentru 9 magazine noi Kaufland în România cu date de deschidere stabilite aproximativ. Oraşele vizate pentru anul 2015 sunt Constanţa, Bacău, Brăila, Arad, Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Râmnicu Vâlcea”, declarau pentru Mediafax, în ianuarie 2015, reprezentanţii companiei. În Bucureşti, Kaufland planuia să inaugureze anul acesta 2 magazine, dar nici unul nu va fi gata până la final de an.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Programul Rabla pentru tractoare s-a dovedit un eșec, susține directorul general al IRUM Reghin

Directorul general al SC IRUM SA Reghin, Mircea Oltean, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Programul de stimulare a înnoirii parcului național de tractoare și mașini agricole, inițiat în 2011, denumit și Rabla pentru tractoare, a fost un eșec din cauza birocrației.

‘Legat de Programul Rabla, au fost niște încercări în ultimii ani, dar s-a dovedit că a fost un eșec, pentru că documentația era foarte laborioasă și complicată pentru un agricultor de rând, iar aprobările erau mult prea de durată și atunci lumea a renunțat. Prin acel program s-a reușit să se vândă undeva la 10 bucăți. Necesarul de tractoare pentru agricultura românească ar fi de 300.000 de bucăți’, a declarat Mircea Oltean.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar

Turiştii români care au contractat 10.000 de sejururi pentru vacanţa de iarnă riscă să piardă sumele cheltuite din cauza modificării structurii anului şcolar, potrivit oficialilor ANAT, care afirmă că schimbările decise de Ministerul Educaţiei afectează întreaga industrie a turismului.

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, iar agenţiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România şi străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe şcolare.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Mezelurile La Baciu, de la o măcelărie în Bucovina la un magazin în zona Floreasca din Capitală

De la măcelăria din comuna Fundu Moldovei (judeţul Suceava) afacerea La Baciu s-a extins la o unitate de producţie, trei magazine în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Bucureşti, pe calea Floreasca, cât şi o pensiune axată pe promovarea tradiţiilor bucovinene, care au totalizat anul trecut venituri de aproximativ un milion de euro.

Familia Baciu s-a extins în 1998 cu primul magazin La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, iar în perioada următoare s-a concentrat pe dezvoltarea gamei de produse, după reţete bucovinene vechi. A urmat o serie de participări la târguri tradiţionale organizate în Bucureşti şi în străinătate care le-au confirmat faptul că există cerere pentru produsele lor, chiar şi în Capitală. „Între pereţii abatorului cu iz habsburgic construit încă din timpul Împăratului Franz Iosef în anul 1815 am adus la viaţă reţetele moştenite de la Moş Toader şi am dat gust bucăţilor de carne“, descriu într-un mod pitoresc fondatorii afacerii La Baciu începuturile firmei ANDELVERO (după numele celor trei fiice ale lui Ioan Baciu, fondatorul afacerii: Ana, Delia şi Veronica), în anul 1997, ca o continuare a tradiţiei de măcelari transmise din strămoşi.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorii de ambalaje din plastic au crescut cu 30% în criză, dar au pierdut peste 1.000 de salariaţi

Piaţa locală de ambalaje din plastic a ajuns anul trecut la aproape 2 miliarde de lei, în creştere cu peste 30% faţă de anul 2008, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Este cel mai bun rezultat al ultimilor şapte ani pentru producătorii de ambalaje de plastic din România, însă creşterea veniturilor a venit cu un preţ – mai mult de 1.200 de angajaţi au dispărut din această piaţă pe timp de criză.

Spre deosebire de venituri, care au început să fie tot mai mari încă din 2010, numărul de salariaţi ai companiilor din acest sector de activitate a scăzut de la an la an. În perioada 2009-2012, fabricile de ambalaje din plastic au dat oameni afară constant, renunţând chiar şi la 400-600 de persoane pe an.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce fel de locuri de muncă în companiile germane pot primi refugiaţii?

Politicienii din Germania vor să relaxeze condiţiile legale care interzic persoanelor care cer azil să muncească în această ţară. Cei mai mari angajatori spun că aceste persoane sunt exact ce le trebuie, însă angajarea lor este riscantă sub actualele legi, scrie Deutsche Welle.

Internship-uri, pregătire profesională ocazională, foarte rar un post cu normă întreagă – reprezintă oferta pe care companiile mari germane o au pentru refugiaţii care caută de lucru. Riscul ca ei să fie deportaţi este adesea mult prea mare pentru ca angajatorii să investească în pregătire. De aceea, multe dintre companii încearcă să colaboreze cu autorităţile sau cu politicienii pentru îmbunătăţirea situaţiei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Industria se târăşte, dar construcţiile dau semne bune de redresare

Industria, care pe ansamblul anului trecut a crescut cu 6,1% an/an, şchiopătează serios în prima parte a lui 2015, în vreme ce sectorul construcţiilor, cel mai lovit în timpul crizei, care a scăzut şi în 2014 cu 6,7% an/an, dă acum semne de revenire susţinut de reluarea creditării şi de declinul costurilor de finanţare.

Potrivit datelor publicate de INS la sfârşitul săptămânii trecute, industria a crescut în primele şapte luni din an cu 2,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar construcţiile au avansat în aceeaşi periodă cu 11,3%, serii brute.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul asiatic vrea controlul total la fosta Ceramica Iaşi

Conducerea producătorului de cărămizi Brikston Construction Solutions (fost Ceramica Iaşi, simbol bursier CERE) a convocat pe 14 octombrie acţionarii în Adunare Generală Extraordinară pentru a aproba răscumpărarea unui pachet de 2,36 milioane de acţiuni CERE la preţul fix de 0,6957 lei/titlu.

Cele 2,36 milioane de acţiuni reprezintă pachetul care a rămas în posesia acţionarilor minoritari după derularea procedurii de retragere. Mai exact, compania a răscumpărat de la minoritari 14,9 milioane de acţiuni, reprezentând 13% din capitalul CERE, plătind un preţ de retragere 0,6957 lei/acţiune.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile The Body Shop revin pe creştere pentru prima dată după 2009

Afacerile reţelei de magazine de produse cosmetice The Body Shop, prezentă pe piaţa locală de circa 16 ani, vor reveni pe creştere în acest an, cu un plus de circa 10%, prima creştere de după 2009. Astfel, businessul urmează a depăşi din nou pragul de 5 milioane de lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companie.

„Pentru The Body Shop 2015 este un an pozitiv privit prin prisma cifrei de afaceri care a crescut cu circa 10% în ciuda întreruperii temporare a activităţii unuia dintre magazinele noastre, din cauza procesului de reamenajare a mallului în care acesta este amplasat“, spune Dana Tudorache, românca aflată la conducerea companiei încă de la intrarea pe piaţă a The Body Shop. Afacerile companiei au intrat pe un trend descendent în criză, trend pe care l-au menţinut inclusiv anul trecut, când businessul ajunsese la 4,7 mil. lei, cu peste 30% sub nivelul din 2009, ultimul an pentru care există date publice.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Două branduri ale Hilton merg pe hoteluri din Sighişoara şi Iaşi

Două hoteluri din Sighişoara şi Iaşi vor trece până la finalul anului sub umbrela unui brand al lanţului hotelier internaţional Hilton, în timp ce o a treia afiliere a fost discutată deja şi pentru o unitate din Ploieşti (hotelul Prahova Plaza), dar care se va deschide sub brandul Double Tree by Hilton abia în 2017.

Hotelul din Ploieşti va presupune şi o investiţie de la zero, şi anume, o aripă nouă, în rest, celelalte două hoteluri beneficiază de renovări sau uşoare modificări.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Muntenia a coborât sub pragul de 5% din acţiunile Cemacon

SIF Muntenia (SIF4) şi-a diminuat participaţia de la 5,5% la 3,9% din capitalul producătorului de cărămizi Cemacon (CEON), după operarea majorării de capital prin aport în numerar şi creanţe. Numărul de acţiuni CEON deţinut de SIF a rămas 4,5 milioane. Capitalul social al Cemacon a fost majorat cu 31,7 milioane de acţiuni fiecare cu valoarea nominală de 0,1 lei până la valoarea de 11,3 milioane de lei în septembrie. Majorarea de capital a fost aprobată de acţionarii companiei la finalul anului trecut, a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului în luna august iar în septembrie a fost operată de Depozitarul Central, instituţia ce deţine registrul acţionarilor companiilor listate la bursă. În primul semestru al anului, Cemacon a înregistrat vânzări de 34,8 milioane de lei, mai mari cu 29%, un profit operaţional de 15,9 milioane de lei, în creştere cu 61%. Profitul net semestrial a urcat la 11,6 milioane de lei, de cinci ori mai mare faţă de rezultatul din prima jumătate a anului trecut. Acţiunile CEON au închis şedinţa de vineri la o cotaţie de 0,338 lei/tiltu, în creştere cu 1,7% faţă de referinţa anterioară. Compania are o capitalizare bursieră de 38,6 mil. lei.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Şef de multinaţională şi investitor în recoltarea de celule stem şi vânzarea de electrocasnice: Tinerii antreprenori trebuie să aibă curaj. Poţi pierde de nouă ori, dar câştigi a zecea oară

„Cred că infrastructura va fi în următorii ani motorul economiei. Când vorbesc despre infrastructură, nu mă refer la companiile care toarnă asfalt. Pe lângă acestea sunt foarte multe chestiuni conexe”.

Gabriel Stanciu, 46 de ani, care conduce business-ul de 120 milioane de euro al francezilor de la Alstom Transport România, dar care rulează şi alte câteva milioane de euro după program sau în weekend, în calitate de antreprenor, spune că mediul de afaceri local s-a diversificat în ultimii douăzeci de ani, iar tinerii antreprenori trebuie să persevereze pe o piaţă cu mai multe domenii cu potenţial.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: ÎN CE SECTOARE DIN ECONOMIE ANGAJATORII AU ÎNCEPUT SĂ SE BATĂ PENTRU ANGAJAŢI

Zece industrii în care salariile au crescut cu peste 50% în şapte ani. Conduc petrolul şi IT-ul

Angajaţii din extracţia petrolului, cei din industria componentelor auto, din sectorul serviciilor suport şi cei din IT au avut parte de cele mai mari creşteri salariale din ultimii opt ani, pe fondul creşterii investiţiilor din aceste sectoare, arată datele de la Statistică. În zece domenii, salariile au crescut cu valori cuprinse între 50 şi 100% din 2008 încoace, peste nivelul inflaţiei cumulate de circa 40% în aceeaşi perioadă.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Reţeta pentru atras investitorii străini: promovarea locală şi salariile la un sfert din Germania. Dar până când?

Polonia a atras investiţii străine de 150 miliarde de euro, faţă de 60 miliarde de euro România, iar promovarea locală a regiunilor a avut un rol esenţial.

„Participăm la 3-4 evenimente pe an. Misiunea noastră este să găsim investitori străini care să vină în regiunea Lubuskie sau să găsim parteneri pentru exportatorii polonezi din Lubuskie”, spune Daniel Chaleki, expert în investiţii străine directe din cadrul Centrului de Servicii pentru Investitori şi Exportatori  al Voievodatului Lubuskie, o regiune aflată în vestul Poloniei, lângă Germania.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Harta celor mai mari exportatori pe judeţe

Harta exporturilor arată că în doar 15 judeţe din ţară companiile reuşesc să trimită pe pieţele externe produse de peste un miliard de euro anual, în timp ce în alte 18 judeţe exporturile nu ajung nici la 500 mil. euro anual.

Capitala este urmată de Argeş, Timiş, Arad, Constanţa şi Braşov, judeţe pe a căror carte de vizită apar nume precum Automobile Dacia (cel mai mare exportator din România), Continental (cel mai mare exportator de componente auto) sau Rompetrol Rafinare (cel mai mare exportator din industria petrolieră).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Radu Timiş vrea 10 milioane de euro din mâncare gata preparată

Radu Timiş, antreprenorul care a pus bazele Cris-Tim, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria de procesare a cărnii, ţinteşte vânzări de 10 milioane de euro pe segmentul „ready-meal“ (mâncare gata preparată) după ce a investit în extinderea fabricii de la Filipeştii de Pădure pe acest segment.

 „Am ales să investim în această zonă pentru că a crescut şi consumul. Piaţa este una profitabilă şi în continuă dezvoltare“,  a spus Timiş, unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria cărnii.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Start-up-ul românesc DeviceHub.net îşi schimbă strategia: căutăm parteneriate cu fabrici

DeviceHub.net, start-up-ul românesc specializat în furnizarea de servicii de cloud pentru domeniul „Internet of Things” (IoT), şi-a schimbat  strategia de business, adresându-se în prezent doar segmentului B2B (business to business), după ce a primit o investiţie de 80.000 de euro de la gigantul german Deutsche Telekom şi a fost acceptat în cadrul incubatoarelor Challenge Up şi Seedcamp.

„DeviceHub.net are în acest moment cinci clienţi B2B, dintre care majoritatea sunt fabrici. Practic, ne-am schimbat strategia. Acum am început să mergem spre industrie şi am lansat platforma open-source pentru dezvoltatori”, a spus Cristiana Bogăţeanu, unul din cei trei fondatori ai DeviceHub.net, alături de Ionuţ Cotoi şi Constantin Crăciun.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Danezii de la Kuma trimit la export 80% din producţia fabricii din Băneşti

Producătorul danez de lavoare pentru băi şi blaturi pentru bucătării Kuma, care deţine o fabrică în localitatea Băneşti, judeţul Prahova, ia în calcul extinderea fabricii, însă proiectul ar putea fi demarat cel mai devreme în 2016.

„Luăm în calcul extinderea firmei cu o nouă secţie de turnare lavoare, aproximativ 800 de metri pătraţi, dar în primăvara anului 2016. Încă evaluăm ce înseamnă această extin­dere şi dacă fondurile europene ar fi o soluţie. Evident, suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în Asia cu reper­cusiuni imediate şi în Europa. Încă nu suntem 100% optimişti pentru relansarea pieţelor după criză“, spune Camelia Olesen, directorul executiv al Kuma România. Ea deţine şi o participaţie minoritară de 5% din Kuma România, prin contractul de management, scrie revista Business Construct.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: CEI MAI IMPORTANŢI 1.000 DE OAMENI DIN BUSINESS

ZF Who’s who in business România. Astăzi, Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi

Ziarul Financiar a început o serie de articole care prezintă poveştile celor mai importanţi 1.000 de oameni din mediul de afaceri din România, prin prisma afacerilor pe care le conduc, a evoluţiei profesionale şi a studiilor absolvite. Articolele sunt realizate pe baza informaţiilor care stau la baza celei de-a opta ediţii a anuarului ZF „Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business”, care va ieşi pe piaţă în această toamnă.

Numele lui Ioan Nani şi cel al producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi au o istorie comună de circa 23 de ani. El s-a angajat pentru prima dată în cadrul companiei în 1987 ca economist în departamentul de planificare a producţiei, unde a stat timp de trei ani, potrivit informaţiilor disponibile în CV-ul executivului.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Ioana Enache, Amway: Odată cu scăderea TVA am observat o consolidare a creşterii consumului

„Primul semestru din 2015 a decurs conform planificării şi estimăm că anul acesta vom înregistra o cifră de afaceri în linie cu rezultatele financiare din 2014. În prezent, lucrăm la consolidarea businessului prin investiţii în dezvoltarea de noi produse şi în trainingul reţelei de Întreprinzători Amway“, spune Ioana Enache, directorul general al Amway în România, Bulgaria şi Grecia. Ea a preluat conducerea afacerii locale în 2012, iar treptat a primit noi pieţe, printre care şi Grecia anul acesta.

Ea mai spune că stagnarea businessului este prevăzută şi pentru Bulgaria, o piaţă pe care Amway operează din luna iunie a anului trecut. Pe piaţa locală a vânzărilor directe Amway se „luptă“ atât cu businessuri internaţionale precum Avon sau Oriflame, cât şi cu afaceri antreprenoriale româneşti, cum este cazul LifeCare.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Krzysztof Pawinski, CEO Maspex: reducerea TVA la alimente a avut un impact uimitor de bun asupra vânzărilor

Krzysztof Pawinski, fondatorul şi CEO-ul companiei poloneze Maspex care vinde sucurile Tymbark, cu afaceri de 80 milioane de euro pe an în România, spune că reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015 în România a avut un impact  pozitiv asupra vânzărilor.

Maspex aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei pe achiziţia apelor minerale Rio Bucovina, anunţată în august 2015. Rio Bucovina deţine 10% din piaţa de apă minerală, iar achiziţia marchează intrarea polonezilor pe o piaţă în dinamică accentuată. Grupul este la a treia achiziţie pe piaţa locală, după Grupul Maspex este prezent pe piaţa din România din 1996 şi are în portofoliu branduri precum Tedi, Tymbark (suc), La Festa, Ekland, Coffeeta (băuturi instant) şi Salatini (snacksuri).

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Noul Cod fiscal: Cine și când va plăti contribuții în plus?

Contribuţiile vor deveni obligatorii pentru toate veniturile din 2017, în loc de 2016, aşa cum era prevăzut în prima variantă a Codului fiscal. Prin urmare, dividendele, dobânzile sau drepturile de autor vor fi scutite şi anul viitor de contribuţia de sănătate dacă există alte surse de venit.

Odată cu obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% pentru toate veniturile realizate, din 2017, va fi impus şi un plafon lunar de cinci salarii medii brute. Tot din 2017, impozitul pe dividende ar urma să scadă de la 16% la 5%. Prevederea, inclusă în textul Codului fiscal care a fost votat de parlament în vară, dar a fost trimis la reexaminare de preşedinte, a fost, la rândul său, amânată pentru 2017.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Ioana Petrescu: Codul Fiscal este acum în Monitorul Oficial. O fi bun, n-o fi bun?

Ieri s-a publicat noul Cod Fiscal în Monitorul Oficial, după intense discuții politice și economice ce au durat luni. Am auzit tot felul de păreri, unele  avizate, alte mai puțin avizate, referitoare la cat de pro-business este sau nu este acest Cod Fiscal. Ne-am putea uita pe principalele măsuri care au creat mare agitație pe televizoare și printre analiști și să vedem cam care ar fi efectele din punct de vedere economic (adică să lăsăm politica și retorica la o parte, un pic!). S-o luăm sistematic:

              Citeste mai mult…

Ziare.com: Statul iti baga mana in buzunare, chiar daca sunt (teoretic) goale: Doua mari semne de intrebare

Noul Cod Fiscal, promulgat de presedintele Klaus Iohannis, include o masura catalogata de expertii in domeniu drept o ineptie.

Incepand de la 1 ianuarie 2016, persoanele fara venituri vor trebui sa plateasca lunar contributii la sanatate, in valoare de 5,5% din salariul minim brut pe tara. Adica 66 de lei pe luna, respectiv 792 de lei pe an, in conditiile in care acea persoana nu incaseaza niciun ban.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: BVB a stabilit cotele pe care Albalact şi IAR Braşov le vor primi în indicii celor mai lichide 25 de companii

Producătorul de lactate Albalact (ALBZ), cu o capitalizare bursieră de 200 mil. lei, şi producătorul de elicoptere IAR Braşov (IARV), cu o capitalizare de 128 mil. lei, companii recent transferate de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, vor intra începând din 21 septembrie în structura indicilor bursieri BET-XT şi BET-BK, ai celor mai lichide 25 de companii listate la bursă, şi în indicele BET Plus.

Vineri, 11 septembrie, a fost data de referinţă pentru preţurile cu care cele două companii vor fi înscrise în indicii bursieri. Data intrării în vigoare a noilor structuri de indici este 21 septembrie.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Întrebarea la care pieţele aşteaptă răspunsul cu sufletul la gură: va ridica sau nu banca centrală a Americii dobânzile?

O altă posibilitate, destul de redusă, este ca Fed să facă aşa cum a sugerat până să izbucnească turbulenţele de pe pieţe din ultimele săptămâni, adică să majoreze dobânzile de politică monetară în septembrie, însă cu un pas atât de mic încât să nu prezinte importanţă pentru pieţe.

Cu mai puţin de o lună în urmă, investitorii pariau că Rezerva Federală condusă de Janet Yellen va alege să ridice dobânzile cu 0,25 puncte procentuale în şedinţa din septembrie. Aceste speranţe au fost spulberate de intensificarea îngrijorărilor privind starea economiei chineze, a doua ca mărime din lume, de prăbuşirea burselor de acţiuni din acest stat şi de volatilitatea accentuată care a urmat pe bursele ţărilor dezvoltate.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Piraeus Bank are aproape 2.000 de POS-uri instalate la comercianţi şi circa 300 de ATM-uri

Piraeus Bank, un jucător de talie medie din sistemul bancar, are aproximativ 1.970 de POS-uri instalate la comercianţi, în timp ce numărul bancomatelor ajunge la 275, potrivit informaţiilor furnizate de bancă la solicitarea ZF. La nivelul întregii ţări, reţeaua de POS-uri ajungea la sfârşitul lunii iunie la 136.000 de unităţi, în creştere cu 2% faţă de perioada ianuarie-martie.

BNR a modificat recent modul în care raportează numărul unităţilor POS, astfel că datele din primul semestru din acest an nu mai pot fi comparate cu aceeaşi perioadă a anului trecut. BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank au jumătate din POS-uri, un segment de piaţă care aduce comisioane din venituri de circa 50-70 mil. euro anual.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale, Regiunea Europa şi Asia Centrală: Nu v-aş încuraja să aderaţi prea devreme la euro

Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale, Regiunea Europa şi Asia Centrală, afirmă că nu ar sfătui România să adere prea repede la euro, având în vedere problemele acestei zone.

„Pentru România este important să menţină direcţia corectă. Înainte de criză vulnerabilitatea cea mai mare a fost deficitul de cont curent. Deocamdată trebuie să aşteptaţi ca zona euro să se stabilizeze ea însăşi şi să recuperaţi cât mai mult din decalajele faţă de Vest înainte să decideţi să intraţi în zona euro”, a spus Timmer la Forumul Economic de la Krynica, Polonia.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Horaţiu Lovin, BNR: Ar trebui să ne concentrăm mai mult pe consumul intern pentru creştere economică; băncile străine îşi retrag banii din ţară

Horaţiu Lovin, consilier al viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, a spus la Forumul Economic de la Krynica, Polonia, că economia românească trebuie să se bazeze de acum încolo pe consumul intern pentru creştere economică, având în vedere estimările prudente privind evoluţia economică din zona euro, principalul partener comercial al României.

Lovin a mai remarcat că piaţa bancară locală  este într-un accentuat proces de deleveraging (de reducere a expunerii). „Băncile locale rambursează liniile de credit la băncile-mamă şi sunt puse în faţa provocării de a găsi fonduri pentru a-şi desfăşura activitatea pe plan local. Trebuie să se bazeze mai mult pe finanţare locală – depozite, fonduri de pensii, asigurări”.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Prin preluarea Volksbank, BT îşi majorează cu 40% soldul de credite

Banca Transilvania (TLV), a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local, estimează o creştere de 42% a soldului net de credite în acest an, până la 25 miliarde de lei (5,6 mld. euro) ca urmare a fuziunii cu Volksbank România.

Activele totale ale băncii vor urca la 43,8 miliarde de lei (9,9 mld. euro) la finalul acestui an, potrivit bugetului actualizat. Acestea vor fi mai mari cu 23% faţă de nivelul raportat la finalul anului 2014. La finalul primului semestru, BRD SocGen, a doua bancă din sistem, avea active de 47 mld. lei.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Teama de criză persistă. Românii au pus deoparte 10 mld. lei într-un an

Românii preferă să-şi ţină în continuare banii la bancă, depozitele totale ale populaţiei  crescând într-un an cu 10 mld. de lei, până la 141 mld. lei la sfârşitul lunii iulie. Cel mai rapid ritm de creştere se observă la sumele plasate de populaţie în conturi curente şi de economii, care au crescut într-un an cu peste 27%, în timp ce depozitele la termen aveau în iulie un avans de doar 2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

În termeni nominali, ascensiunea depozitelor overnight într-un an a fost de 8 mld. lei, iar creşterea depozitelor la termen a fost de doar 2 mld. lei. Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii iulie aproximativ 36 mld. lei în conturi curente şi de economii, iar depozitele la termen ale populaţiei în lei au fost de 55 mld. lei, potrivit datelor BNR.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Noul şef de la Carpatica Asig: „Până la finalul anului vom avea cu siguranţă o soluţie pentru redresarea companiei“

Carpatica Asig, compania de asigurări aflată în redresare financiară, va avea până la finalul anului o soluţie pentru rezolvarea problemelor identificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat pentru ZF Liviu Stoicescu, noul director general al asigurătorului.

„E prea devreme pentru a face publice informaţii referitoare la negocierile cu potenţiali investitori. Cert este că până la finalul anului se va ajunge la o soluţie“, a declarat Liviu Stoicescu, şeful Carpatica Asig. El a primit recent aprobarea ASF, înlocuindu-l la conducerea companiei pe Sergiu Loghin.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PE FINAL DE MANDAT

Consiliul BVB convoacă acţionarii pentru trecerea la conducere dualistă

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au fost convocaţi, pe 28 octombrie, să aprobe modificarea Actului Constitutiv al Societăţii structurat pe sistemul dualist de administrare.

În aprilie 2013, acţionarii BVB au aprobat, la cererea SIF Moldova, mandatarea Consiliului Bursei pentru a propune proximei adunări generale a acţionarilor modificarea Actului constitutiv al Bursei, în sensul schimbării formei de administrare, din sistem unitar în sistem dualist.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: SEBASTIAN VLĂDESCU: “Nu ne mai batem pe front, dar ducem un model de luptă economică în subteran”

Pieţele financiare din toată lumea sunt nerăbdătoare să afle decizia pe care FED urmează să o adopte în această lună (16-17 septembrie), context în care băncile comerciale, dar şi cele centrale au început să reacţioneze.

Dacă înainte de scăderea bursei din China şi devalorizarea yuanului, analiştii se aşteptau la creşterea dobânzilor de către FED, acum aceştia pariază din ce în ce mai mult că FED nu va majora dobânzile.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gorghiu: Un buget mai mare pentru educație înseamnă o investiție cu 100% șanse de câștig pentru România

Copreședintele PNL Alina Gorghiu spune că un buget mai mare pentru educație nu înseamnă o cheltuială în plus, ci înseamnă o investiție cu sută la sută șanse de câștig pentru România, având în vedere că toate țările dezvoltate au mizat pe educație și au devenit performante.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Afacerile din comerţ au crescut în iulie cu 10,7% faţă de luna precedentă, ca serie brută

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia vânzărilor auto, a crescut în luna iulie, în termeni nominali, faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 10,7% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,2%.

Evoluţia a fost susţinută de creşterea comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (în urcare cu 103,3% ca serie brută), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (8%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (7,3%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (7,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (5,6%) şi a comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (5,1%).

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Serviciile prestate firmelor au avansat cu 8,1% la şapte luni. IT-ul şi transporturile, pe val

Serviciile informatice au consemnat un avans de 23,7%, cel mai mare din ţară Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor a crescut în primele şapte luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,1%, respectiv 8%.

Avansul, ca serie brută, a fost determinat de creşterile înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (23,7%), transporturi (12,4%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (3,9%), comunicaţii (3,7%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (3,1%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

               Citeste mai mult…

Radioconstanța.ro: AUDIO: Elevii şi studenţii, pregătiţi pentru a-şi găsi mai uşor de lucru

Învăţământul şi economia reală trebuie să înceapă să se intersecteze – a declarat astăzi, preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihai Daraban, prezent la Constanţa.

Cu alte cuvinte, învăţământul trebuie să ţină cont de nevoile economiei – pe de o parte, iar pe de altă parte, elevii şi studenţii să beneficieze de stagii de practică.

              Citeste mai mult…

Radioconstanta.ro:  Începe Târgul Tinimtex

Peste 240 de producători și comercianți de haine și încălțăminte din toată țara vor fi prezenți de miercuri la cea de-a 64_a ediție a Târgului Tinimtex. Ponderea cea mai mare a comercianților este din București, spune președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban.

             Citeste mai mult…

Ziuaconstanța.ro: COMUNICAT PRESA TINIMTEX SEPT 2015

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA Constanța), în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța (CJC), organizează, în perioada 16 – 20 septembrie 2015, cea de a 64-a ediție a Târgului Naţional de Îmbrăcăminte – Încălţăminte TINIMTEX, cel mai mare eveniment de profil din țară în domeniul industriei ușoare, cu tradiţie pentru zona Dobrogea.

             Citeste mai mult…

Brasovultau.ro: Industria braşoveană merge din ce în ce mai bine

Cifra de afaceri înregistrată în industria braşoveană a crescut, în 2014, cu 12 procente, faţă de anul precedent şi a ajuns la aproape 4 milioane de euro. Potrivit unei analize realizate de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov aportul sectorului industrial în totalul cifrei de afaceri a judeţului a fost anul trecut de 46%.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Voi discuta zilele următoare despre locul sistemului de educație în Legea salarizării în sectorul bugetar

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Târgu-Jiu, că în zilele următoare va discuta cu miniștrii Educației, Finanțelor și Muncii despre locul personalului din sistemul de educație în legea privind salarizarea în sectorul bugetar, în așa fel încât în acest domeniu și cel al sănătății să se păstreze același ritm al creșterilor salariale.

    Citeste mai mult…

Evz.ro: ÎNCĂ o bancă oferă conversia creditelor în franci elveţieni!

Bancpost a prezentat duminică o ofertă individualizată de conversie în lei pentru clienţii cu credite în franci elveţieni garantate cu ipotecă.

Oferta Bancpost constă în dobândă fixă redusă de 1,5% pe an pentru primii trei ani, ceea ce se va reflecta într-o reducere medie a ratei lunare de 30%, informează Agerpres.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Fondurile Suverane de Investiții au active de peste 6.000 miliarde dolari

Fondurile Suverane de Investiții (FSI) au devenit tot mai importante pentru economia globală în ultimul deceniu, iar strategiile acestora ar trebui să fie motiv de analiză la nivel politic, arată raportul PwC Global Economy Watch.

FSI sunt definite în sens larg drept orice organizație care cuprinde o gamă de active deținute și gestionate direct sau indirect de către stat pentru atingerea unor obiective naționale, arată PwC. Influența acestor fonduri în economie a crescut puternic în ultimii ani, după ce activele deținute au crescut de la 3.000 miliarde dolari la sfârșitul lui 2008 până la peste 6.000 miliarde dolari în martie anul acesta.

   Citeste mai mult…

Capital.ro: Investiţie de 1,5 milioane euro a grupului Renault în România

Nivelul anual al investiţiilor pe care Grupul Renault România le realizează în sistemele informaţionale, pe plan local, a ajuns la 1,5 milioane de euro, informează astăzi compania. “Pe lângă România, gestionăm informatic 47 de ţări din America Latină, Africa, Europa şi Orientul Mijlociu şi tratăm anual peste 2.000 de cereri de suport, instruire şi parametrare a interfeţelor între sistemele constructorului şi cele ale importatorului (…) Investim permanent pentru a ţine pasul cu schimbările de pe piaţă şi cu noile tehnologii, atât din punct de vedere hard, cât şi soft.

Citeste mai mult…

Economica.net: Divizia din Cehia a Raiffeisen va prelua operaţiunile de retail din Cehia ale Citibank

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent şi pe piaţa din România, a anunţat luni că divizia sa din Cehia, Raiffeisenbank, a semnat un acord cu Citibank Europe pentru preluarea operaţiunilor de retail şi a celor cu cardurile bancare ale acesteia, din Cehia, informează un comunicat de presă al RBI.

     Citeste mai mult…

Economica.net: Producţia industrială în zona euro a înregistrat o creştere peste aşteptări, în luna iulie

Producţia industrială în zona euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna iulie, graţie progreselor realizate în trei dintre cele mai mari patru economii ale zonei unice, transmite Bloomberg.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a anunţat, luni, că în luna iulie 2015 producţia industrială în zona euro a înregistrat o creştere de 0,6% comparativ cu luna precedentă şi un avans de 1,9% în ritm anual. Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,3% faţă de luna precedentă şi un avans de 0,6% în ritm anual, scrie Agerpres.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Serviciile prestate firmelor au avansat cu 8,1% la şapte luni. IT-ul şi transporturile, pe val

Serviciile informatice au consemnat un avans de 23,7%, cel mai mare din ţară Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor a crescut în primele şapte luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,1%, respectiv 8%. Avansul, ca serie brută, a fost determinat de creşterile înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (23,7%), transporturi (12,4%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (3,9%), comunicaţii (3,7%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (3,1%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

    Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Phishing in numele Fiscului. Oficiali ANAF: Recomandam sa ignorati orice solicitare de date confidentiale primita de la adrese de email cu origine indoielnica

Directia Generala Antifrauda Fiscala avertizeaza asupra unei tentative frauduloase de colectare a unor date confidentiale (phishing) si recomanda tuturor reprezentantilor operatorilor economici sa ignore orice solicitare de date confidentiale primita de la adrese de email cu origine indoielnica, precum cele anexate. Precizam ca inspectorii antifrauda pot accesa aceste informatii din bazele de date ale ANAF, iar orice alte date suplimentare sunt solicitate oficial in cadrul controalelor antifrauda inopinate.

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Adrian Benta, consultant fiscal, va discuta online marti de la ora 13, despre schimbarile Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016

De la 1 ianuarie 2016, Codul Fiscal se schimba. Se modifica regimul taxelor locale, apar noi reguli in domeniul calculului impozitului pe profit, iar tendinta generala este de crestere a sarcinii fiscale asupra persoanei fizice.  Relaxarea fiscala nu se regaseste pentru companii, acestea platind cam aceleasi impozite ca in 2015, dublate de cresteri de sarcini fiscale aplicate persoanelor fizice.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Daniel Constantin: Încercăm să eliberăm de marți adeverințe fermierilor din sectorul vegetal, pentru obținerea de credite-punte

Fermierii din sectorul vegetal ar putea obține în cursul acestei săptămâni adeverințele necesare pentru a accesa credite-punte, pe baza unei înțelegeri pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o are cu sistemul bancar și cu fermierul, a anunțat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta, despre situația de la CEO: Orice ceartă între conducere și sindicate e împotriva complexului

Premierul Victor Ponta a declarat luni că situația creată la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO) de neînțelegerile dintre sindicate și administrație ar putea duce la închiderea companiei energetice, menționând că acesta “trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru angajați”.

Potrivit premierului, orice scandal între conducere și sindicate este “împotriva existenței complexului”, iar orice societate care se confruntă cu probleme de competiție pe piață și reglementări de mediu are nevoie de stabilitate.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Predoiu solicită Guvernului desecretizarea contractelor dintre Complexul Oltenia și China Huadian Engineering

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu solicită Executivului desecretizarea detaliilor referitoare la înființarea și investițiile societății mixte dintre Complexul Energetic Oltenia și firma chineză, arătând că în caz contrar contractele trebuie să facă obiectul investigațiilor instituțiilor competente.

“Cer Guvernului României să desecretizeze și să prezinte public detaliile privind înființarea și investițiile subsecvente ale societății mixte dintre Complexul Energetic Oltenia și firma chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC)”, a scris luni pe Facebook Cătălin Predoiu.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de 2,7 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 11.966.511 lei (2.709.869 euro).

   Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile din Croaţia vor să se judece cu Guvernul pentru creditele în franci

Băncile afectate de planul Guvernului croat privind conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni intenţionează să demareze o acţiune în justiţie împotriva autorităţilor de la Zagreb, a declarat astăzi o sursă din interiorul unei bănci, transmite Reuters. Sursa citată a adăugat că băncile vor trimite această dispută spre arbitraj la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.

     Citeste mai mult…

Evz.ro: Deficitul balanţei de plăţi, minus de peste 600 milioane euro în primele şapte luni!

În perioada ianuarie – iulie 2015, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 347 milioane euro, comparativ cu 997 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2014.

Deficitul a scăzut pe fondul reducerii deficitului veniturilor primare (cu 595 milioane euro) şi al majorării excedentelor balanței serviciilor (cu 310 milioane euro) și balanţei veniturilor secundare (cu 276 milioane euro), potrivit datelor BNR.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponderea IMM-urilor şi instituţiilor publice din România care folosesc Windows XP a scăzut la 34%

IMM-urile şi instituţiile publice folosesc Windows XP în proporţie de 34%, în scădere de la 57% în 2014, dar România se află încă pe locul al treilea în Europa de Est, la un an şi jumătate după ce Microsoft a oprit asistenţa tehnică pentru sistemul de operare, potrivit Bitdefender.

  Citeste mai mult…

Gandul.info: Când vor începe chinezii construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia, în parteneriat cu China Huadian Engineering, vor demara în prima parte a anului viitor construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari, investiţie de 847 milioane de euro.

“Construcţia va începe în prima parte a anului viitor şi va dura minimum trei ani. Acum se negociază diverse amănunte precum preţul apei de răcire, care va fi asigurată de complex, preţul cărbunelui, facilităţile pe care noi le vom pune la dispoziţie. Vom face o companie de proiect, iar participarea Complexului Energetic Oltenia va fi de 10%, însă putem merge până la 49%, în funcţie de capacităţile financiare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Complexul Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

   Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Deutsche Bank renunță la activitățile din Rusia (Reuters)

Cea mai mare bancă din Europa, Deutsche Bank, se pregătește să-și închidă toate operațiunile din Rusia, cu excepția serviciilor de tranzacții bancare, au declarat luni pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Este foarte probabil ca grupul bancar german să-și închidă 90% din activitățile de pe piața rusă, rămânând doar cu divizia Global Transaction Banking, susțin sursele.

Citeste mai mult…

B1.ro: Acord între cele mai mari bănci americane și reclamații care le acuză de manipularea pieţei financiare: Instituțiile au acceptat să le plătească 1,87 de miliarde de dolari

Cele mai mari bănci americane au încheiat un acord preliminar cu reclamanţi civili, după ce au fost acuzate de manipularea pieţei financiare, informează MarketWatch.

Astfel, 12 bănci au acceptat să plătească reclamanţilor 1,87 de miliarde de dolari, pentru închiderea unui litigiu în care sunt acuzate că au manipulat piaţa instrumentelor derivate numite credit-default swaps (CDS-uri).

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Finanțele au împrumutat luni 200 de milioane lei de la bănci, la un randament de 3,04% pe an

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 200 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența pe 11 iunie 2021, la un randament mediu de 3,04% pe an.

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 427,5 milioane de lei.

     Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor