Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 17 decembrie 2015

Crainou.ro: Adunarea Generală a Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava

Marţi, 15 decembrie 2015, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava a avut loc Adunarea Generală a Membrilor.

Adunarea Generală a fost statutar convocată, Camera înregistrând un număr de 318 membri cu drept de vot la data convocatorului, cifra de afaceri a membrilor reprezentând aproximativ 38-40% din produsul intern brut al judeţului Suceava, conform rezultatelor exerciţiilor financiare ale anului 2014.

              Citeste mai mult…

Brasovultau.ro: Aportul IMM-urilor în economie

Întreprinderile Mici şi Mijlocii braşovene au realizat în 2014 o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de lei. Potrivit datelor furnizate de specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, suma a reprezentant 54% din cifra de afaceri totală a judeţului.  Aproape 23 de mii de IMM-uri şi-au depus bilanţul în anul 2014 în judeţul Braşov. ,,Un procent de 91% în reprezintă microîntreprinderile. Ceea ce aş dori să subliniez este faptul că 9% din acest număr reprezintă întreprinderile mici şi mijlocii care realizează 72% din cifra de afaceri a IMM-urilor din judeţul Braşov.,, a declarat Luisa Paloş, consultant al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov. Numărul salariaţilor din sectorul IMM-urilor a fost în 2014 de peste 96 de mii, ceea adică 64% din numărul total al salariaţilor din judeţul Braşov. Din aceştia, 36% lucrau în întreprinderi mijlocii, 35% în întreprinderi mici şi 29% în microîntreprideri.

            Citeste mai mult…

Bzb.ro: Programul „Business Mom” a încheiat faza teoretică şi se pregăteşte de o nouă ediţie

Asociaţia Happy Moms a derulat, în perioada februarie – noiembrie 2015, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, un program de educaţie antreprenorială pentru mame singure sau cu venituri modeste denumit „Business Mom”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PENTRU PRIMA OARĂ DUPĂ 2006,

Fed a majorat dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat astăzi dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depășit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani, informează MarketWatch.com.Cei zece reprezentanți ai Fed participanți la ședința de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima măsură de acest tip din ultimii peste nouă ani.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SOLICITÂNDU-I SĂ PREVINĂ EFECTELE LEGII DĂRII ÎN PLATĂ

Băncile mamă îl ameninţă pe Iohannis cu judecata

Acţionarii unui număr de patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să “prevină” efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând că pot da statul în judecată, atât în instanţele din România, cât şi la curţile de arbitraj internaţionale, după cum scrie Hotnews.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN SISTEMUL BANCAR

“Va fi nevoie de schimbarea modelului de business şi de restructurări globale”

Interviu cu domnul Cătălin Pârvu, director general executiv Piraeus Bank şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor

În sistemul bancar, va fi nevoie de schimbarea modelului de business şi de restructurări globale, este de părere Cătălin Pârvu, director general executiv Piraeus Bank şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Cât de “scandaloase” sunt prognozele Saxo Bank pentru 2016?

A venit şi vremea bilanţurilor de sfârşit de an şi a prognozelor pentru anul viitor. După cum ne-a obişnuit de mai mult timp, banca daneză de investiţii Saxo Bank şi-a publicat prognozele “scandaloase” pentru 2016.

Spre deosebire de anii precedenţi, unele dintre aceste prognoze sunt considerate “scandaloase” doar pentru că nu se conformează consensului de pe piaţă, după cum scrie Steen Jakobsen, economist-şef al băncii, iar multe nu ar fi deloc neobişnuite în vremuri “normale”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Dolarul – stabil, în aşteptarea primei majorări de dobândă Fed

Moneda SUA, dolarul, a avut un curs stabil, ieri, pe pieţele externe, menţinându-se în jurul nivelului maxim al ultimei săptămâni faţă de un coş de valute majore, în condiţiile în care investitorii au evitat să facă pariuri înaintea deciziei pe care urma să o ia, la finele reuniunii de politică monetară, banca centrală americană (Federal Reserve – Fed).Analiştii aşteptau ca Fed să decidă creşterea dobânzii pentru prima oară în ultimul deceniu, însă pe pieţe există, acum, incertitudini cu privire la eventuale majorări ulterioare ale dobânzii cheie.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN MAI MULTE ZONE DIN CAPITALĂ, ILFOV ŞI GIURGIU,

Enel întrerupe temporar alimentarea cu energie

Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă azi în mai multe zone din Capitală și din județele Ilfov și Giurgiu, în urma lucrărilor planificate de revizii, reparații și modernizări în rețeaua de distribuție, anunţă Enel Distribuție Muntenia.

În municipiul București, alimentarea cu energie electrică va fi oprită, pentru intervale scurte, de un minut, între orele 00,00 – 05,00, în perimetrul străzilor Dacia, G-ral Budișteanu, Luterană, Câmpineanu, Brezoianu, Regina Elisabeta, Plevnei, Berzei, Ștefan Furtună, precum și Regina Elisabeta, Elie Radu, Splaiul Independenței, Centrul Istoric în totalitate.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Afaceriştii cer interpretarea unitară a legilor de către ANAF

Oamenii de afaceri susţin că Fiscul vine cu interpretări diferite ale legilor, iar aceste lucruri le afectează activitatea şi au cerut Ministerului Finanţelor Publice să remedieze aceste probleme, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social care a avut loc ieri.

Aceştia au spus: “Uneori, ANAF vine cu interpretări diferite ale legilor, iar acestea afectează mediul de afaceri. Pentru un mediu de afaceri prietenos avem nevoie ca Ministerul Finanţelor să reducă birocraţia, astfel încât să avem o creştere sănătoasă a Produsului Intern Brut, bazată pe activităţi cinstite şi oneste ale oamenilor de afaceri”.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în urcare

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere.

Dow Jones s-a apreciat cu 1,28%, ajungând la 17.749,09 puncte, iar indicele S&P 500 a crescut cu 1,45%, la 2.073,07 puncte.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Bursele asiatice evoluau în creştere

Principalii indici bursieri asiatici evoluau în urcare la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 1,55%, la 19.345,9 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong creştea cu 0,82%, la 21.879,31 puncte.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Inflaţia din zona euro, peste aşteptări

Inflaţia din zona euro nu a fost, în noiembrie, atât de slabă cât arăta estimarea oficială iniţială, conform datelor anunţate ieri de Eurostat, însă analiştii preconizează că temerile de deflaţie vor persista în lunile viitoare.

Cifrele Eurostat arată că, luna trecută, inflaţia din zona euro a fost de 0,2% (ritm anual), comparativ cu estimarea iniţială de 0,1%. Inflaţia din octombrie a fost de 0,1%.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Investitori optimişti pe pieţele acţiunilor

Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii aşteptând cu optimism decizia băncii centrale a SUA (Federal Reserve – Fed) privind dobânda cheie.

Titlurile băncii britanice “Barclays” Plc s-au apreciat cu 0,9%, la 216,70 pence, iar cele ale “Royal Bank of Scotland Group” Plc – cu 1,2%, la 292,20 pence.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Indicii au încheiat în teritoriu negativ

Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 36,22 milioane de lei (8,04 milioane de euro).

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a declarat: “Marea majoritate a indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în teritoriu negativ, pe fondul unui mediu volatil pe pieţele europene şi în prima parte a sesiunii nord-americane generat de apropierea deciziei de politică monetară a Rezervei Federale americane (ieri, ora 21:00, ora României, n.r.). Indicele BET a pierdut 0,98% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,06% (BET-NG) şi +0,54% (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 7,33 milioane euro, uşor sub media de 7,9 milioane euro înregistrată de la începutul anului”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Investitorii, cu ochii pe politica Băncii Centrale Americane

După ce şedinţa de marţi a adus la Sibex 75 de contracte, cel mai bun volum din luna în curs până acum, dar şi din ultimele trei luni şi jumătate, aşteptările pentru sesiunea de la mijlocul săptămânii au fost setate la un nivel mai ridicat. Cu toate acestea, prima jumătate a zilei nu a fost una foarte generoasă, datele de la ora 17.00 indicând doar 9 contracte, cu o valoare de 138.435 de lei. Posibilitatea ca lichiditatea să crească în partea secundă a zilei depindea de informaţiile privind şedinţa FED.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ASF A AUTORIZAT BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI CA SOCIETATE DE SERVICII DE INVESTIŢII FINANCIARE

Septimiu Stoica, BRM: “Urmează să ne autorizăm ca ATS şi să lansăm derivate pe mărfuri”

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, ieri, solicitarea Bursei Române de Mărfuri (BRM) de autorizare a funcţionării ca societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) şi înscrierea acesteia în Registrul ASF, potrivit unui comunicat de presă.Septimiu Stoica, preşedintele BRM, ne-a spus: « Este o veste bună pentru noi. Începem un nou efort, acela de a ne autoriza ca sistem alternativ de tranzacţionare (ATS), după care să putem începe tranzacţionarea produselor derivate. Este un obiectiv mai vechi pentru noi. Sperăm ca clienţii noştri de pe piaţa spot – comercianţii – să se poată asigura contra fluctuaţiilor de preţ, prin intermediul derivatelor ».

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ASF vrea să contracteze un actuar extern pentru stabilirea unor preţuri de referinţă pe piaţa RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât contractarea unui consultant în servicii actuariale cu ajutorul căruia să poată fi realizată o grilă de referinţă la nivel de piaţă RCA şi la care să se poată raporta atât asigurătorii, cât şi consumatorii.

În completarea acestui demers, au loc discuţii cu Asociaţia Română de Actuariat pentru elaborarea unui set de bune practici privind determinarea tarifelor RCA, potrivit unui comunicat al ASF.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Băncile elveţiene au publicat o listă cu 2.600 de deţinători de conturi inactive

Pentru prima dată, băncile elveţiene au publicat miercuri pe un site dedicat (www.dormantaccounts.ch) informaţii cu privire la conturile dormante (inactive n.r.), permiţând oricărei persoane interesate să afle dacă un strămoş avea un cont în Elveţia, să îl recupereze şi să încaseze moştenirea, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Şefii a 4 bănci-mamă îl avertizează pe Iohannis: Mai aveţi timp să preveniţi efectele Legii dării în plată.

Şefii a patru bănci-mama ale unor bănci româneşti cu capital străin i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită acestuia să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, ei avertizând practic România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european, scrie hotnews.ro.

Scrisoarea este semnata de Andreas Treichl, CEO al Erste Gruop, banca-mama a BCR, Carlo Vivaldi, Sef al Diviziei Europa Centrala si de Est a Unicredit Group, banca-mama a bancii Unicredit din Romania, Frederic Oudea, presedite al Federeatiei Europene a Bancilor si CEO al Societe Generale, banca-mama a BRD, precum si de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank International, banca-mama a Raiffeisen din Romania, potrivit hotnews.ro.

           Citeste mai mult…

Economica.net: ING a renunţat la preluarea diviziei din Turcia a HSBC

ING Groep NV, cel mai mare grup bancar olandez, a renunţat la planurile care vizau preluarea diviziei din Turcia a grupului bancar britanic HSBC Holdings Plc, au declarat, miercuri, pentru Bloomberg, mai multe surse din apropierea discuţiilor, potrivit Agerpres.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Noi ieftiniri pentru carburanţi. Motorina a ajuns la 4,6 lei în Bucureşti – Cele mai ieftine staţii Petrom

Petrom a ieftinit, din nou, motorina cu 5 bani pe litru în staţiile proprii. Benzina a scăzut cu 3 bani pe litru. Astfel, preţul motorinei comercializate în benzinăriile Petrom a scăzut cu peste 40 de bani în ultima lună. După ieftinirile din ultima perioadă venite pe fondul prăbuşirii preţului petrolului, cotaţiile carburanţilor au ajuns la minimele ultimilor ani.

În staţia din Şoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costă acum 4,69 lei pe litru, iar benzina standard este 4,93 lei pe litru.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Stefan Albarosa revine în imobiliare, după ce şi-a răscumpărat proiectele cedate băncilor

Stefan Albarosa, cel care deține importatorul de autovehicule Cefin, revine cu noi proiecte imobiliare pe piața locală după ce acestea au fost preluate de bănci și fonduri de investiții. Acum, divizia de imobiliare a Cefin caută parteneri pentru mai multe proiecte în București.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Salariul minim si “elefantul din incapere”

Salariul minim este o problema controversata nu de ieri de azi. Cercuri de afaceri se opun unei asemenea masuri  recuzand principial interventia statului in economie.  Alt argument, intr-un fel  inrudit, priveste functionarea pietelor:  cresterea salariului minim ar limita accesul pe piata; salariile trebuie sa gaseasca nivele de echilibru fara restrictii, la intersectia intre cererea si oferta de munca. Pietele au insa  imperfectiuni.  Iar piata muncii nu face exceptie; exista pozitii dominante, structuri “’monopsoniste”’ (asimetrii de putere), ce impiedica o functionare concurentiala adecvata.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Joi: Cotatia petrolului isi accentueaza scaderea

Cotatia aurului negru este in scadere joi dimineata pe bursele asiatice, pe fondul aprecierii dolarului si a cresterii rezervelor americane de petrol, scrie AFP.

Departamentul american al Energiei a anuntat miercuri o puternica crestere a rezervelor de titei (4,8 milioane de barili), in timp ce expertii intervievati de Bloomberg se asteptau la o scadere, in saptamana incheiata in 11 decembrie.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Economiile europene vor avea performanţe mai bune în 2016

Cel mai greu este de anticipat evoluţia economiei chineze în 2016 Majoritatea analiştilor consideră că în absenţa unor evenimente nedorite, cursul economiei mondiale va fi apropiat de performanţele pe care le-a înregistrat în acest an. Diferenţa va fi dată de o structură modificată.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Agricultura românească a consemnat în 2015 una dintre cele mai mari scăderi a veniturilor reale din UE

Seceta a redus mult din valoarea recoltei agricole din 2015 Venitul real al lucrătorilor din agricultură a scăzut în România, conform Oficiului european de statistică, Eurostat, cu 19,2% în 2015, comparativ cu 2014. La nivelul UE acest indicator s-a depreciat cu 4,3%.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Energia regenerabilă a înghiţit o treime din ieftinirea curentului. Factura la electricitate va scădea doar cu 3,5% de la 1 ianuarie 2016, în loc de 5,5%

Energia regenerabilă este subvenţionată de populaţie şi industrie direct prin facturi   FOTO Shutterstock Consumatorii casnici vor plăti de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puţin la energia electrică, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. Dacă nu ar fi existat creşterea cotei de certificate verzi pentru sectorul regenerabil, scăderea ar fi fost de 5,5%.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: PMB: Prețul apei potabile scade cu 5,56% în București, de la 1 ianuarie

Bucureștenii vor plăti, de la 1 ianuarie, 4,77 lei pentru metrul cub de apă potabilă consumat, față de 5,15 lei cât este în prezent, reducerea de peste 5% fiind aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), a informat, miercuri, biroul de presă al Primăriei Capitalei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum s-a schimbat agricultura din judeţul Sălaj în mandatul de comisar pentru agricultură al unuia dintre „fiii judeţului“, Dacian Cioloş?

Dacian Cioloş, premierul desemnat de Klaus Iohannis, câştiga 186.000 de euro pe an, adică 15.000 de euro pe lună, ca şi comisar european. Ca premier va câştiga 3.500 de euro pe lună

Judeţul Sălaj are cu 25% mai puţine bovine, cu 8% mai puţine porcine şi cu 14% mai multe oi astăzi faţă de 2007, interval în care actualul premier al României, Dacian Cioloş, care s-a născut şi a copilărit în Sălaj, a fost cinci ani comisar european pentru agricultură şi a administrat un buget total de 50 de miliarde de euro pe an pentru dez­voltarea agriculturii în Uniunea Europeană. În aceeaşi perioadă, producţia de grâu a judeţului a scăzut cu 13%, cea de porumb a crescut cu 18%, iar cea de cartofi cu 48%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Raliu pe bursele de acţiuni după ce Fed a majorat dobânda

Principalele pieţe europene de acţiuni raportează creşteri semnificative în deschiderea şedinţei de joi, investitorii reacţionând la decizia Fed de a majora dobânda, prima astfel operaţiune din 2006.

Bursa de la Paris creşte cu 2%, în timp ce bursa germană are un plus de 1,97% în această dimineaţă. La Londra, indicele FTSE 100 se apreciază cu 1,3%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE

„Darea-n plata”: O fi de bine, o fi de rau?

Deja opiniile au fost exprimate, taberele de sustinatori si contestatari sunt formate si se cunosc. Unii asteapta promulgarea, ceilalti, retrimiterea in Parlament. Din pacate insa aceste dezbateri, menite de altfel sa lamureasca printre altii si pe „beneficiarii” acestei legi, nu prea i-au clarificat daca legea ar fi sau nu in avantajul lor. Pentru ca prezentarea mediatica cel putin a fost ca o „lege razboinica”, legiuitorul porneste sa apere populatia cu credite ipotecare de nedreptatea bancilor si pare ca le declara razboi. Odata pornita actiunea, bancile au aparut intr-o postura defensiva, chiar daca era doar argumentativa.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: IMPACTUL CREŞTERII POTENŢIALE A SALARIULUI MINIM LA 1.200 DE LEI BRUT PE LUNĂ:

Angajatorii cu mulţi salariaţi plătiţi cu salariul minim trebuie să cheltuiască cu 10-14% mai mult

Companiile apreciază îngrijorarea premierului privind creşterea salariului minim, dar totodată spun că îşi făcuseră deja bugetele pentru 2016 luând în calcul un salariu de 1.200 de lei brut pe lună.

Angajatorii care au peste 80- 85% din efectivul de salariaţi plătiţi cu salarii cu un nivel apropiat de cel minim pe economie trebuie să ia în calcul o majorare a bugetelor de cheltuieli de personal cu valori cuprinse între 10 şi 14% în cazul în care premierul Dacian Cioloş se hotărăşte să ducă mai departe propunerea predecesorului său de majorare a salariului minim, potrivit unui calcul ZF.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Omul care i-a adus pe kazahi la Rompetrol, despre venirea chinezilor: Este o combinaţie reuşită

„În acest moment chinezii au capacitatea financiară în timp ce kazahii au experienţa pe partea operaţională, au experienţa de trading, au resursa. Este un lucru bun“, spune Ion Sturza, fostul directorul general adjunct al Rompetrol în era Patriciu, despre preluarea controlului asupra grupului de către o companie chineză.

Sturza este considerat a fi omul-cheie din spatele tran­zac­ţiei din 2007, atunci când Dinu Patriciu a decis să cedeze 75% din acţiunile Rompetrol către kazahii de la KazMu­nayGas.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF AL ZF

România după 25 de ani de privatizare: industria, energia şi băncile la străini, retailul, agricultura, transporturile şi construcţiile (încă?) la români

Dacă am imagina economia românească ca un complex industrial, străinii ar fi proprietarii şi finanţatorii fabricii, ar deţine sursa de electricitate, de gaze şi de benzină, controlul telecomunicaţiilor, al echipamentelor electrice şi al computerelor.

Românii s-ar ocupa cu transportul, cu magazinul şi restaurantul din curtea întreprinderii, cu cultivarea câmpului din jurul fabricii şi transformarea produselor agricole în alimente, ar construi fabrica, i-ar trimite pe muncitori în excursii şi ar avea grijă de sănătatea lor.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz prelungeşte două săptămâni contractul cu ELCEN

Romgaz (SNG) menţine până la sfâr­şitul anului livrările de gaze către Elec­trocentrale Bucureşti (ELCEN), fur­nizorul de energie termică al Ca­pi­talei, dar livrările de la 1 ianuarie vor depinde de eşalonarea datoriilor de 100 mil. euro.

„Încheierea noilor contracte de furnizare a gazelor naturale pentru pe­rioada 01 ianuarie 2016 – 30 septembrie 2016 va fi condiţionată de încheierea con­venţiei de eşalonare în formă auten­tifi­cată, concomitent cu contractul de garantare ipotecă imobiliară rang I, cât mai devreme posibil, dar nu mai târziu de data de 29 decem­brie 2015“, a anunţat ieri pe bursă consiliul de ad­ministraţie al Romgaz.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: COMENTARIU

Bugetul care împarte sărăcia şi nu ajută niciun domeniu prioritar a trecut de Parlament şi e gata de aplicat

Legile bugetului pe 2016 au fost adoptate ieri de Parlament într-o concordie putere – opoziţie care mai degrabă ar trebui să mire. Vom avea şi în 2016 un buget chinuit care nu încura­jează pe nimeni şi care nu oferă perspective bune pentru niciun domeniu.

Un buget care va plăti salarii majorate şi indemnizaţii în plus şi atât. Un buget al pomenilor: ia şi tu, ia şi tu!

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Dobânzile ultramici: pe cine au ajutat şi cui au adus necazuri

Dobânzile ultramici, care înseam­nă finanţare ieftină, dar şi depozite nerentabile, au ajutat în SUA bursele, au adus revoluţia gazelor şi petrolului de şist, au ajutat IMM-urile să investească şi să facă angajări şi pe deţinători de ipoteci să-şi refinanţeze cu uşurinţă creditele. Au avut însă de pierdut pensionarii care şi-au plasat economiile în obligaţiuni.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rămasă în afara pieţei Napoca Construcţii spune că vrea să revină pe bursă

Societatea de Construcţii Napoca, una dintre firmele retrase de la tranzacţionare de pe RASDAQ odată cu închiderea acestei pieţe, vrea să revină pe bursă şi să se listeze pe piaţa principală, urmărind să se transparentizeze şi, eventual, să atragă finanţare.

Compania nu a finalizat transferul de pe piaţa RASDAQ la cota bursei, nereuşind să obţină la timp acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru prospectul de admitere. Astfel, compania a fost delistată pe 27 octombrie, odată cu ultimele companii rămase pe RASDAQ.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Iohannis, la un an de mandat: Creşterea economică trebuie să se simtă în buzunare, nu în statistici!

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat ieri camerelor reunite ale Parlamentului şi membrilor Executivului printr-un discurs în care a vorbit despre evoluţia ţării la un an de la preluarea mandatului de preşedinte. Şeful statului a transmis, în discursul din Parlament, şi un mesaj către Cabinetul Cioloş, afirmând că aşteaptă de la acesta o guvernare responsabilă, dar şi creştere economică reală, care să se simtă în buzunarele cetăţenilor, şi nu doar în statistici. „Îmi doresc o creştere economică, despre care să nu vorbim doar în termeni statistici şi de date, ci una care să se reflecte în viaţa de zi cu zi, în nivelul de trai al fiecărui român.”

           Citeste mai mult…

Zf.ro: După anularea majorării salariului minim, guvernul amână şi legea insolvenţei personale

Ma­jorarea salariului minim va încuraja populaţia aflată în sistemul ajutoarelor so­ciale să îşi găsescă mai repede un loc de muncă

Guvernul ia în calcul amânarea intrării în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice – o a doua decizie cu impact major a acestui executiv după cea de amânare a majorării salariului minim brut pe economie.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: PAID a numit un vicepreşedinte în conducerea administrativă

PAID, companie care deţine monopolul pe segmentul asigurărilor obligatorii ale locuinţelor, l-a numit în funcţia de vicepreşedinte al conducerii administrative pe Gabriel Marcu, care până în prezent ocupa funcţia de membru al Consiliului de Administraţie (CA), potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Investiţie de 1,6 mil. euro: Saint-Gobain îşi ambalează produsele din ipsos cu bani europeni

Divizia de rigips a companiei Saint-Gobain Construction Products, specializată în realizarea de materiale de construcţii pe bază de ipsos, a investit 1,65 milioane de euro într-o linie de ambalare a produselor sale, o parte din această sumă fiind bani proveniţi din fonduri europene.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Stratfor: Problemele pe care le are Gazprom ar putea schimba radical sectorul energiei din Rusia

Gazprom, compania care domină industria gazelor din Rusia şi piaţa europeană, are probleme din cauza reducerii cererii în vest şi în eforturile sale de a se reorienta către est. Rivalii de acasă, din Rusia, se vor folosi de dificultăţile financiare ale gigantului pentru a-i reduce puterea, se arată într-o analiză a Stratfor.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: 44% dintre români cheltuiesc o treime din veniturile familiei pentru cadourile de sărbători

Un procent de 44% dintre români estimează că vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sărbători, iar un sfert spun că vor cheltui sub 10% din bugetul lunar, întrucât au economisit şi au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli, potrivit unui sondaj realizat de Provident România.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Profi a planificat pentru 2016 investiţii de 50 mil. euro, cea mai mare parte în extinderea reţelei

Retailerul Profi a planificat pentru 2016 investiţii de 50 milioane euro, cea mai mare parte a sumei urmând să fie alocată pentru extinderea reţelei, care ar trebui să ajungă anul viitor la 500 de magazine.

“Vrem ca anul viitor să ajungem la 500 de magazine. (…) Unele vor fi construite de la zero, sau vor fi amenajate magazine de tip Lego, proiectul nostru din Timişoara, iar în alte situaţii vor fi de exemplu amenajate la partere de blocuri, deci toate tipurile. Investiţia într-un magazin poate fi de 200.000 – 400.000 euro, în funcţie de starea imobilului”, a declarat director general al companiei Profi Rom Food, Daniel Cîrstea, într-o întâlnire cu presa.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE

Daniel Daianu despre salariul minim: marea problema este de fapt ca în România salariaţii primesc 31% din PIB, pe când în UE primesc 50% din PIB

Salariul minim este o problema controversata nu de ieri de azi. Cercuri de afaceri se opun unei asemenea masuri  recuzand principial interventia statului in economie.  Alt argument, intr-un fel  inrudit, priveste functionarea pietelor:  cresterea salariului minim ar limita accesul pe piata; salariile trebuie sa gaseasca nivele de echilibru fara restrictii, la intersectia intre cererea si oferta de munca. Pietele au insa  imperfectiuni.  Iar piata muncii nu face exceptie; exista pozitii dominante, structuri “’monopsoniste”’ (asimetrii de putere), ce impiedica o functionare concurentiala adecvata.

          Citeste mai mult…

 Zf.ro: KPMG pregăteşte lichidarea Astra Asigurări

KPMG Restructuring, lichidatorul ju­di­ciar provizoriu al Astra Asigurări, a de­marat procesul de elaborare a stra­tegiei de lichidare a companiei, strate­gie care se va concentra pe analiza şi va­lo­rifi­carea portofoliilor de asigurare în cadrul unor operaţiuni de vânzare. KMPG a fost numit lichidator provi­zo­riu pe 3 decembrie de către Tribunalul Bucureşti.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Business Club. OMV și Gazprom, o prietenie strânsă

OMV, acţionarul majoritar al Petrom, îşi întăreşte prietenia cu gigantul rus Gazprom. Ziariştii austrieci au aflat că OMV îşi mută rafinăriile pe o firmă nouă în care va fi acţionar şi Gazprom. În schimb ruşii vor oferi acces la un zăcământ de gaze din Siberia. În ultimii ani OMV şi Gazprom au avut o relaţie din ce în ce mai apropiată, iar mutările pregătite acum fac parte dintr-un acord amplu de schimb de active semnat în septembrie. Dar, afacerile Petrom au fost ţinute în afara acestor înţelegeri.

           Citeste mai mult…

Ziare.com : Incompetenta autoritatilor inseamna salarii mici si joburi putine: Sa nu ramanem la coada Europei!

Cel mai simplu calcul economic ne arata ca lipsa unei infrastructuri performante in Romania inseamna ca investitorii au costuri mai mari si, astfel, raman mai putini bani pentru cresterea capacitatii de productie, pentru crearea de noi locuri de munca si pentru mariri de salarii.

            Citeste mai mult…

mediafax.ro: Parlamentul britanic aprobă exploatarea zăcămintelor de gaz de şist existente sub parcurile naturale

Membrii Parlamentului Marii Britanii au aprobat, miercuri, un proiect care va permite activităţi de extracţie a gazelor de şist existente sub parcurile naturale naţionale, informează site-ul agenţiei Reuters.

Marea Britanie are cantităţi substanţiale de gaz de şist, iar premierul David Cameron vrea exploatarea în totalitate a acestor resurse.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: CĂTĂLIN ZAMFIR:

“E posibil ca Guvernul să încerce modificarea Legii dării în plată prin Ordonanţă”

Parlamentul a adoptat, marţi, legea prin care Guvernul va putea să modifice reglementările privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile

Deputatul liberal Daniel Zamfir, care a iniţiat Legea dării în plată, aflată pe masa preşedintelui spre promulgare, trage un semnal de alarmă asupra unui punct care apare în nota de fundamentare a Legii prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: PENTRU 2016,

Contingentul de lucrători străini nou admişi pe piaţa muncii din România, stabilit la 5.500 persoane

Contingentul de lucrători străini ce vor fi nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România ar putea fi, anul viitor, de 5.500 de persoane,potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Din totalul acestora, 3.500 vor fi lucrători permanenţi, 200 lucrători stagiari, 200 lucrători sezonieri, 100 lucrători transfrontalieri, 800 lucrători înalt calificaţi şi 700 lucrători detaşaţi.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Proiectul reactoarelor 3 şi 4 respectă prevederile acordului de la Paris din cadrul conferinţei COP 21 – ROMATOM

Industria nucleară din România salută rezultatul negocierilor internaţionale de la Paris şi menţionează că proiectul reactoarelor 3 şi 4 care vor fi construite la Cernavodă respectă principiile acestui acord, potrivit unui comunicat al ROMATOM.

‘Industria nucleară din România salută rezultatul negocierilor internaţionale de la Paris, încheiate vineri, 11 decembrie 2015, după două săptămâni de discuţii intense. Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice COP21 a condus la atingerea unui acord global privind menţinerea creşterii încălzirii globale sub 2 grade Celsius, confirmând ‘tranziţia ireversibilă către o lume cu conţinut redus de carbon, mai sigură şi mai sănătoasă’, după cum a declarat Christiana Figueres, Secretar Executiv al UNFCCC’, se arată în comunicat.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Resursele energetice ale României vor creşte cu 1,6% anul viitor – CNP

Resursele energetice ale României vor ajunge anul viitor la 43,3 milioane de tone echivalent petrol (tep), fiind în creştere cu 1,6% faţă de acest an, potrivit Prognozei Echilibrului Energetic realizată de Comisia Naţională de Prognoză.

Din totalul resurselor energetice, 41,9 milioane tep sunt resurse de energie primară, din care 26,8 milioane tep reprezintă producţia, 12 milioane tep – importul, iar 2,9 milioane tep sunt stocul de la începutul anului. De asemenea, 1,4 milioane tep reprezintă stocul de energie în transformare.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Noi ieftiniri pentru carburanţi. Motorina a ajuns la 4,6 lei în Bucureşti – Cele mai ieftine staţii Petrom

Petrom a ieftinit, din nou, motorina cu 5 bani pe litru în staţiile proprii. Benzina a scăzut cu 3 bani pe litru. Astfel, preţul motorinei comercializate în benzinăriile Petrom a scăzut cu peste 40 de bani în ultima lună. După ieftinirile din ultima perioadă venite pe fondul prăbuşirii preţului petrolului, cotaţiile carburanţilor au ajuns la minimele ultimilor ani. La cea mai ieftină benzinărie din România, motorina a ajuns la 4,44 lei/litru.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Preţul ieşirii Immofinanz din sectorul logistic din România: circa 45 mil. euro

Proprietăţile deţinute de Immofinanz în România şi-au pierdut 4,7% din valoare în ultimul trimestru, până la nivelul de 907,1 mil. euro, după vânzarea întregului portofoliu de spaţii logistice către Logicor, subsidiara gigantului american Blackstone. Astfel, tranzacţia poate fi estimată la circa 45 mil. euro la nivel local.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: EXCLUSIV Topul celor mai bune malluri din România

Centrele comerciale AFI Palace Cotroceni, Promenada Mall Bucureşti şi Shopping City Sibiu sunt cele mai râvnite proiecte din categoriile pe care le reprezintă, respectiv malluri mari, malluri medii şi parcuri de retail, potrivit unui chestionar realizat de Capital în rândul companiilor care intermediază închirierea spaţiilor.

          Citeste mai mult…

Referire la CCIR, în:

Graiul.ro: Urbis Baia Mare este un brand în domeniul transportului public local şi metropolitan

Urbis Baia Mare putem spune că este un brand în domeniul transportului public local şi metropolitan. Când spunem metropolitan e bine să se ştie că Urbis Baia-Mare este printre primii operatori de transport care a implementat transportul în zona metropolitană, lucru care contribuie la creşterea calităţii serviciului de transport şi în final a calităţii vieţii celor care locuiesc în municipiul Baia Mare şi în zona metropolitană.

             Citeste mai mult…

Busines-adviser.ro: CCIB organizeaza „Ziua oportunitatilor de afaceri” dedicata Indiei

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a avut o intrevedere cu Excelenta Sa Riva Ganguli Das, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Indiei in Romania, acreditata si in Republica Moldova si Albania, aflata la inceput de mandat. in cadrul intalnirii s-a urmarit identificarea unor domenii de interes pentru ambele comunitati de afaceri si conturarea unor proiecte vizand impulsionarea comertului bilateral si stimularea cooperarii romano-indiene.

            Citeste mai mult…

Opinitimisoarei.ro: Inchidere de proiect la CCIAT, cu rezultate remarcabile! Cati oameni au beneficiat de el?

TIMISOARA. Un nou proiect al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis a fost finalizat cu succes. O noua activitate, de data aceasta in domeniul economiei sociale, a fost intreprinsa de CCIAT, in calitate de beneficiar al Proiectului ”CASE – Competente Antreprenoriale Sociale” , cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si derulat in parteneriat cu S.C. GAPA SRL, CCIA Vrancea si Associazione Gruppo Euroconsult Italia, care anunta acum incheierea proiectului.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Scandal incredibil la SMART SA, societate detinuta de Transelectrica: Directorul general, un controversat om de afaceri, nu a permis desfasurarea unei sedinte AGA, chiar daca a intervenit si Politia

Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport “Smart”, companie controlata de Transelectrica, se afla in mijlocul unui scandal greu de imaginat, potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro. Pe scurt, Transelectrica, in calitate de actionar majoritar cu peste 70% din participatii, a convocat o sedinta AGA pentru 14 decembrie, avand ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administratie. Stiind ca schimbarea administratorilor poate duce la demiterea sa, directorul general, Constantin Dumitru Iacov, nu a permis desfasurarea sedintei nici macar in situatia in care a fost chemata Politia. La a doua convocare, pe 15 decembrie, nu a permis desfasurarea votului, chiar daca Transelectrica adusese si un executor judecatoresc. Iacov, apropiat de PSD, a fost impus de guvernarea Ponta in conducerea SMART SA, chiar daca este un personaj foarte controversat, fost patron al clubului de fotbal FC National si cu o condamnare penala mai veche.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor