Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 21 august 2015

Realitatea.net: Predoiu: Momentul adevărului va fi redactarea proiectului de lege a bugetului de stat pe 2016

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seară, în cadrul unei “Ediții Speciale”, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a stricat relația cu creditorii internaționali, “anunțând această politică de relaxare fiscală fără să o pregătească și compromițând șansele ei de implementare”. În viziunea prim-vicepreședintelui PNL, premierul “propune o dezvoltare pe creșterea deficitului”, care face România și mai dependentă de creditorii externi. Pe de altă parte, Predoiu a punctat faptul că momentul adevărului, în ceea ce privește toate promisiunile actualului Guvern, va fi redactarea proiectului de lege a bugetului de stat pe 2016.

            Citeste mai mult…

Realitatea.net: Dumitru: Creșterea salariilor cu 70%, delirantă. Deficitul de 4-5%, rețeta perfectă pentru dezastru

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că impactul negativ bugetar persistă pentru anul 2016, urmând să se reflecte în 2017, în ciuda amendamentelor operate la noul proiect de Cod Fiscal, asupra cărora partidele au ajuns la un consens. În condițiile în care există riscul ca deficitul să se îndrepte spre 4-5% din PIB, ceea ce poate reprezenta pentru România “rețeta perfectă pentru dezastru”, Ionuț Dumitru atrage atenția și asupra promisiunilor, din partea decidenților politici, de majorări ale salariilor din sectorul bugetar. În viziunea sa, aceste măsuri arată că “politicienii nu au învățat nimic din perioada de dinainte de criză”.

            Citeste mai mult…

Rfi.ro: Vasilescu (BNR): Salariile mărite, fără o productivitate corespunzătoare, vor duce imediat la revenirea inflaţiei

Guvernul şi sindicatele trebuie să acţioneze “cu măsură” în privinţa majorărilor salariale. O spune la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El avertizează că o majorare a salariilor, fără o creştere a productivităţii muncii, riscă să provoace “o spirală a preţurilor în creştere”.

Adrian Vasilescu observă că “presiunea socială este puternică. La această presiune socială şi Guvernul, dar şi sindicatele ar trebui să acţioneze cu atât mai mult cu măsură. Este un lucru cert că în România, salariile în general sunt mici, iar salariile medicilor, salariile profesorilor, chiar şi salariile poliţiştilor sunt sub limita subzistenţei. Mărirea acestor salarii este absolut necesară. În acelaşi timp, însă, în nici o economie şi nici în economia românească, nu poţi să măreşti salarii dincolo de creşterea productivităţii într-o societate”.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Kuna croată, introdusă de vineri în lista cursurilor valutare de la BNR

Banca Națională a României va opera, începând de vineri, modificări în lista cursurilor pieței valutare prin includerea cotației indicative a leului românesc în raport cu kuna croată (HRK).

Până vineri, lista cursurilor valutare cuprindea cotațiile pentru 28 de monede, plus cotațiile pentru aur și DTS.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Suciu (BNR):Stimularea cererii când avem echilibre fragile nu este neapărat cel mai înțelept lucru

O stimulare a cererii într-o perspectivă în care există echilibre fragile “nu este neapărat cel mai înțelept lucru”, afirmă purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, subliniind că problema fundamentală ține doar de capacitatea României de a lua măsuri sigure și certe care să nu ducă la dezechilibre suplimentare.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: O nouă conducere executivă la SIF Banat-Crișana

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avizat modificarea componenței conducerii SIF Banat-Crișana (SIF1), prin numirea lui Drăgoi Bogdan-Alexandru în funcția de director general și a lui Avrămoiu Octavian în funcția de director general adjunct, informează societatea de investiții financiare printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

‘Avizul ASF este în conformitate cu Hotărârea nr. 3/14.07.2015 a Consiliului de Administrație al SIF Banat-Crișana, prin care a fost votată noua conducere a societății.’, se menționează în comunicat.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Teodorovici: Putem depăşi deficitul bugetar asumat, dar temporar şi să avem mecanism de corecţie

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că România poate depăşi “temporar” nivelul asumat de deficit bugetar, cu condiţia ca guvernul să prezinte mecanismele de corecţie pe care la va aplica pentru a reveni la ce s-a asumat anterior şi să precizeze perioada de depăşire a deficitului.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Alexis Tsipras a anunţat DEMISIA Guvernului Greciei şi alegeri parlamentare anticipate

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat, joi seară, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare, în contextul impasului politic.

“În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză”, a declarat Alexis Tsipras.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: EXCLUSIV ZF

Noul lider al traderilor: Augustin Oancea, omul de 650 mil. euro care vinde 20% din energia României

Augustin Oancea, 42 de ani, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, ale cărui apariţii publice pot fi numărate pe degete, a adus pe tăcute businessul Tinmar Ind, compania pe care o deţine, la 650 mil. euro anul acesta, de la 15 mil. euro în 2007.

Tinmar Ind are numai 70 de angajaţi, care din spatele monitoarelor din clădirea Sky Tower din Bucureşti iau energie de la marii producători şi o transferă în halele industriale deţinute de unele dintre cele mai mari companii din România. Dacia, Lidl, Lukoil, Ar­ctic sau Metro, toate au ca punct comun energia cumpărată de la Tinmar.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Hay Group: Salariile angajaţilor din mediul privat au crescut cu 5%

Angajaţii români din companiile private au avut parte de creşteri salariale, în medie, de 5% în acest an, arată rezultatele celui mai recent studiu salarial realizat de firma de consultanţă în management Hay Group România.

Cele mai mari creşteri salariale au fost acordate în acest an în sectorul asigurărilor (7,4%) şi cel al centrelor de servicii de tip „shared“ sau business process outsourcing (BPO), unde salariile au crescut, în medie, cu 5,3%.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Patru asigurători trebuie să aducă 360 mil. lei până la finalul anului

Acţionarii Euroins, Asirom, Carpatica şi EximAsig trebuie să aducă fonduri suplimentare la capital în valoare de 365 mil. lei (82 mil. euro), până la finalul acestui an, ca urmare a cerinţelor Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF), formulate ca urmare a rezultatelor exerciţiului de analiză a bilanţului (BSR).

Asigurătorii care au participat la analiza ASF au fost obligaţi să depună până pe 4 august un plan de măsuri pentru corectarea deficienţelor scoase la iveală de auditori.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Trei oraşe au luat „grosul“ tranzacţiilor cu spaţii industriale

Timişoara, Ploieştiul şi Braşovul, trei dintre cele mai puternice oraşe din economia locală, unde companiile rulează afaceri de 120 de miliarde de lei anual (10% din total) au atras în prima jumătate a anului cele mai mari tranzacţii de spaţii industriale, de peste 70.000 mp.

Bucureştiul, deşi deţine jumătate din stocul de spaţii industriale din România, care se ridică la 2 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, nu este prezent în niciuna din marile cinci tranzacţii din acest domeniu din primele şase luni.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Silviu Manolescu, BDO: O perspectivă de genul – am nişte cash, îl investesc, îl imobilizez – este de domeniul trecutului

Modelul de business pe care trebuie să îl avem în vedere pentru o afacere nouă sau corecţiile pe care trebuie să le aducem modelelor actuale trebuie să vizeze imobilizări de lichidităţi cât mai mici, consideră Silviu Mano­lescu, ma­naging partner al firmei de audit şi consultanţă BDO România.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Ţiţeiul ar putea ajunge curând de două ori mai ieftin ca acum: Preţurile petrolului au ajuns la fel de mici ca în marea criză economică

Analiştii spun că nu există nicio barieră ca să oprească plonjonul, care afectează deja monedele unora dintre statele producătoare.

Într-o lume inundată cu petrol şi în plin război valutar, preţurile ţiţeiului au ajuns la fel de mici ca în timpul marii recesiuni economice, când comerţul mondial era practic blocat, iar sistemele financiare îngheţaseră. Analiştii se întrec acum în prognoze şi încearcă să identifice zone de impact în care preţurile scăzute pot face ravagii.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Producător de mezeluri: Reducerea TVA s-a văzut din iunie în vânzări

Producătorul de preparate din carne Ana şi Cornel, deţinut de familia Paraschiv, a terminat primul semestru cu vânzări de 61 mil. lei, în scădere uşoară de la 62 mil. lei în perioada similară a anului trecut.

„Luând în considerare că în semestrul întâi din 2015 vânzările în volum se menţin faţă de aceeaşi perioadă din 2014, scăderea vânzărilor în valoare este dată de scăderea preţului mediu de vânzare al cărnii şi politica de promoţii din semestrul întâi din 2015”, spun reprezentanţii companiei. La 1 iunie 2015 a avut loc printre altele şi reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, iar acest lucru urma să se vadă la raft cu un minus 12%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Florin Pogonaru, AOAR: Nu orice listare la Londra are succesul asigurat

Este îngrijorător faptul că încă un „blue chip” românesc se listează la Londra. Aceasta reflectă, aşa cum declara recent în ZF şeful BVB, Ludwik Sobolewski, subdezvoltarea bursei româneşti. Este un semnal că eforturile de creştere a lichidităţii, înlăturare a barierelor la intrare şi ieşire de pe piaţă şi în general introducerea de modele de „best practice” pentru investitori sunt esenţiale.

În acelaşi timp, aviz amatorilor: listarea pe o piaţă internaţională, prin GDR sau alte formule, poate fi uneori mai rea (de exemplu prin prisma majorării discountului la NAV) decât menţinerea listării numai pe piaţa românească.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: INVESTIŢII VERSUS CONSUM

Cum a ajuns să fie „detestat“ consumul de la care, de la criză încoace, aproape toţi economiştii aşteptau revigorarea economică?

Consumul creşte în 2015 pentru al patrulea an consecutiv, în vreme ce investiţiile au început să-şi revină în acest an, după trei ani de cădere neîntreruptă.

Investiţiile din bugetul statului (cheltuielile de capital) au intrat însă în al patrulea an de cădere, în ciuda faptului că economia creşte.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţele au împrumutat 300 de milioane de lei pe un an la un randament în scădere

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 milioane de lei (67 mil. euro) printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa pe un an, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 1,35% pe an.

La precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat, din a doua săptămâna a lunii iulie, statul s-a împrumutat la un cost de 1,55% pe an.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: PREMIERUL PONTA A FĂCUT CÂTEVA CONCESII, DAR CRITICILE CONTINUĂ

„Codul fiscal introduce derapaje majore care vor fi sancţionate de pieţele financiare şi de agenţiile de rating“

La insistenţele economiştilor, politicienii vor adopta un nou Cod fiscal mai puţin agresiv, dar partidele nu au decât proiecţii care încep „cu se pare că“ atunci când vine vorba despre efectul asupra economiei şi a deficitului al aplicării acestuia.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Proprietarii operatorului portuar Socep Constanţa vor să-şi facă exitul dintr-o firmă nelistată

Operatorul portuar Socep Constanţa (simbol bursier SOCP) va prelua participaţia majoritară la Casa de Expediţii Phoenix, o companie controlată de oamenii de afaceri constănţeni Ion şi Niculae Duşu, care sunt şi acţionarii principali ai Socep. Verii Duşu deţin 72% din acţiunile Casei de Expediţii Phoenix, un procent de 23,6% fiind deţinut de Decebal Tapangea, un partener al celor doi, şi în producătorul de materiale de construcţii Celco.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Mitroi şi Bogdan Dumitrescu completează CA-ul Fondului de Garantare a Asiguraţilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a completat consiliul de administraţie al Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cu doi membri, respectiv analistul economic Adrian Mitroi şi economistul Bogdan Dumitrescu, Ministerul de Finanţe urmând să numească alţi doi membri.

„Pentru ocuparea celor trei poziţii în CA-ul FGA au fost depuse 21 de candidaturi, toate declarate eligibile, iar alegerea membrilor s-a făcut prin vot exprimat pe buletine“, potrivit unui comunicat al ASF. Mitroi este lector universitar în cadrul ASE şi analist economic.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ACADEMICIENII PROPUN ALTERNATIVA PENTRU REDRESAREA ŞI DEZVOLTAREA SISTEMULUI FINANCIAR-BANCAR:

Academia Română a elaborat o amplă lucrare, sub coordonarea preşedintelui acestei instituţii, academician Ionel-Valentin Vlad, în care sunt abordate teme de mare interes, grupate sub titlul: “Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, 2016-2035″. Documentul se află într-o etapă preliminară, fiind trimis pentru observaţii către autorităţi.

În această Strategie există şi capitolul “Economia şi calitatea vieţii”, avându-i coordonatori pe Academician Lucian Liviu Albu, Profesor Universitar Doctor Gheorghe Zaman şi Profesor Universitar Doctor Cătălin Zamfir.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSA SIBIANĂ VREA SĂ REIA DISCUŢIILE PENTRU FUZIUNEA CU BUCUREŞTIUL

Acţionarii Sibex au fost convocaţi, pe 23 septembrie, să decidă împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru iniţierea şi purtarea de discuţii cu Bursa de Valori Bucureşti în vederea stabilirii, eventual, a unor relaţii de colaborare, inclusiv pentru discutarea aspectelor legate de fuziune, urmând ca rezultatele discuţiilor să fie prezentate în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor.

 Ovidiu Petru, directorul general al bursei sibiene, este de părere că Sibex şi BVB ar trebui să fie două pieţe cu mecanisme şi produse complementare. Domnia sa ne-a declarat: “Printr-un efort comun, cei doi operatori ar putea susţine creşterea competitivităţii pieţei de capital din România la nivel regional şi, de ce nu, chiar european.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ROBERT REKKERS, DIRECTORUL GENERAL AL AGRICOVER CREDIT IFN:

Fermierii sunt prudenţi în ceea ce priveşte accesarea unor credite noi în contextul unui an agricol dificil, puternic afectat de condiţiile meteorologice, potrivit oficialilor Agricover Credit IFN, care menţionează că se păstrează totuşi, în continuare, un trend pozitiv în ceea ce priveşte solicitarea de credite pentru agricultură.

Volatilitatea pieţelor agricole afectează planurile şi profitabilitatea fermelor, creând un mediu nesigur în luarea deciziilor şi găsirea soluţiilor de către fermieri, mai susţin reprezentanţii Agricover Credit IFN.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: IONEL BLĂNCULESCU:

“Suntem în pragul declanşării unei noi crize mondiale”

După ce China şi-a devalorizat yuanul săptămâna trecută, Vietnam şi Kazahstan au luat, în această săptămână, măsuri similare pentru a-şi întări exporturile, în special cele de ţiţei.

 Analistul Ionel Blănculescu ne-a declarat că aceste evenimente sunt semne că ne aflăm în pragul declanşării unei noi crize mondiale.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

BVB, în scădere, pe un rulaj de 7,84 milioane de euro

 Evoluţia de ieri a pieţei se încadrează în contextul internaţional al scăderii generalizate a principalilor indici bursieri. “Cifrele dezamăgitoare legate de creşterea economică a ţărilor din zona euro, posibilitatea ca banca centrală a SUA să majoreze dobânda de referinţă din septembrie, dar şi problemele economice din China stau la baza acestor corecţii din ultimele săptămâni”, ne-a declarat Nicu Grigoraş, director department tranzacţionare şi front office al Intercapital Invest.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Alan Greenspan a “descoperit” importanţa capitalului bancar

Alan Greenspan, fostul preşedinte al Federal Reserve şi unul dintre “arhitecţii” crizei financiare globale, a revenit în atenţia presei printr-o propunere neobişnuită.

Într-un editorial din Financial Times, Greenspan subliniază importanţa bunei capitalizări a băncilor pentru evitarea crizelor financiare.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Preţul motorinei a picat sub pragul de 5 lei pe litru! Cu cât vinde Petrom carburanţii

PETROM a ieftinit din nou carburanţii, cu 3 bani pe litru pentru motorină şi 5 bani pe litru pentru benzină. Astfel, preţul motorinei a scăzut sub 5 lei pe litru în mai multe staţii. De vineri, de la ora 24.00 şi până duminică seara, Petrom va ieftini din nou carburanţii cu încă 3 bani pe litru, la motorină şi încă şase bani pe litru la benzină, în cadrul campaniei de week-end pe care compania o derulează până în octombrie. Cea mai mare companie din ţară a coborât preţurile carburanţilor cu peste 40 de bani la benzină şi peste 20 de bani la motorină, în ultimele săptămâni. Scăderile se datorează prăbuşirii preţului barilului de ţiţei de pe pieţele internaţionale

           Citeste mai mult…

Evz.ro: CÂT costă reabilitarea Sudului Litoralului: Peste jumătate de miliard de lei!

Lucrările de reabilitare a plajelor din sudul litoralului românesc al Mării Negre rămase de executat vor avea nevoie de peste 550 milioane de lei.

Suma este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), informează Agerpres.

          Citeste mai mult…

Evz.ro: Anul agricol viitor, deja compromis? Despăgubirile pentru secetă pot veni prea târziu

Pentru a nu „rata” și anul agricol 2016, fermierii au nevoie de facilități, care să îi ajute măcar pentru însămânțările din toamnă. Pentru mulți dintre ei ajutoarele ar putea veni însă prea târziu. Deși poate părea o abordare care ține de trecut, subvențiile de la stat sunt cele care au ajutat majoritatea țărilor UE să pună bazele unei agriculturi moderne, care nu mai depinde de vreme

          Citeste mai mult…

Puterea.ro: EXCLUSIV. Cătălin Predoiu, despre acordul pe Codul Fiscal: am scos Guvernul din fantezie

După întâlnirea tehnică a partidelor pe tema Codului Fiscal, într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul PUTEREA, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu consideră că liberalii au obţinut ce era mai important, respectiv să îl aducă pe premierul Ponta şi guvernul său din zona fanteziei în cea a realismului economic. Predoiu îi dă dreptate guvernatorului Mugur Isărescu şi spune că, în condiţiile în care creşterea economică s-a redus, Guvernul se lansează în tot mai multe cheltuieli bugetare, dând dovadă deja de „prostie economică”. (Răzvan Mateo Mateescu)

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cele mai importante 26 de modificari din noul Cod de procedura fiscala (sinteza)

 Incepand de la 1 ianuarie 2016, sanctiunile aplicate in cazul majoritatii contraventiilor se reduc pentru persoanele juridice care nu se incadreaza in categoria contribuabililor mijlocii si mari, la nivelul celor aplicabile persoanelor fizice, potrivit Noului Cod de procedura fiscala, publicat in Monitorul Oficial.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ANAF a modificat conditiile in care inceteaza valabilitatea regimuluiderogatoriu, care permite firmelor sa nu mai depuna declaratii fiscale in perioada in care au activitatea suspendata

 Prin Ordin al presedintelui ANAF, conditiile in care inceteaza valabilitatea regimului derogatoriu, cel care permite firmelor sa nu mai depuna declaratii fiscale in perioada in care au activitatea suspendata, au fost modificate. Ca noutate absoluta a acestui ordin, daca o schimbare a legislatiei introduce obligatia depunerii vreunei declaratii pentru o taxa datorata catre buget, regimul derogatoriu inceteaza din luna respectiva. Un contribuabil poate fi scutit la depunerea unor declaratii fiscale pentru o perioada de la 12 luni la 3 ani.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Acordul politic pe tema Codului fiscal, primit cu răceală de BNR

Politicienii au căzut la pace: scade TVA, în două etape, iar supraacciza la combustibili rămâne în vigoare. Sunt principalele negociate cu mare pompă astăzi. Însă la BNR şi la Consiliul Fiscal, vestea acordului politic nu e primită prea bine. „Problemele rămân aceleaşi”, spun reprezentanţii Băncii Naționale. Adică deficitul bugetar va fi prea mare, chiar dacă TVA scade la 20, nu la 19%. Nu de alta, dar mărirea salariilor din sistemul bugetar complică lucrurile şi aşa complicate de relaxarea fiscală prevăzută de noul cod.

            Citeste mai mult…

romanialibera.ro: 20 km de autostradă, tot ce poate CNADNR în 2015

Compania de drumuri dispune de un buget de peste 6 miliarde lei, însă va inaugura în acest an cel mult 10-20 km de autostradă, echivalentul a 1% din banii ce îi are la dispoziţie.

CNADNR va marca în 2015 încă un an în care promisiunile făcute cu ușurință de managementul acesteia nu vor fi respectate, în pofida resurselor generoase acordate de stat, dar şi din fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: UE investeşte 222 milioane de euro într-un program de cooperare transnaţională în regiunea Dunării

 UE va investi peste 202 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) şi 19,8 milioane de euro din Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) în proiecte transnaţionale din zona bazinului Dunării.

Elementul central al programului este stimularea inovării şi a spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural şi cultural din regiunea Dunării, îmbunătăţirea conectivităţii şi sprijinirea tranziţiei înspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Administratorii Electrica ţin cu dinţii de „salariul“ de 3.000 de euro pe lună plus bonus pe şedinţă

Boardul Electrica (simbol bursier EL) cere pentru a treia oară acţionarilor să aprobe schema de remunerare cu o sumă fixă, plus un bonus pentru participarea la şedinţe. Pe baza acestui sistem, veniturile individuale ale administratorilor neexecutivi s-ar ridica la cel puţin 50.000 de euro brut pe an.

Nivelul de recompensare a ad­ministratorilor ar fi astfel comparabil cu cel oferit de companii mult mai mari din Franţa şi Olanda şi depăşeşte chiar şi remune­ra­ţia oferită de cea mai bogată companie locală, OMV Petrom, care îşi plăteşte membrii boardului cu doar 20.000 de euro net pe an, plus o primă pentru şedinţe.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Construcţiile au mai pierdut 10.000 de angajaţi anul trecut. În şapte ani peste 230.000 de locuri de muncă au dispărut din acest sector, puternic lovit de insolvenţe dar şi de stat

Companiile care activează în domeniul construcţiilor de clădiri, al lucrărilor de infrastructură şi industriale, respectiv al lucrărilor speciale au încheiat anul trecut cu un număr mediu de 343.000 de angajaţi, în scădere cu aproape 3% faţă de 2013 şi cu 28% faţă de anul 2010, arată calculele ZF pe baza unor indicatori de la Ministerul de Finanţe.

          Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: Combustibilul, un lux în România. Petroliştii, din nou în vizorul Consiliului Concurenţei

Benzinarii reduc preţurile la pompă în ritmul melcului! Românii continuă să plătească cel mai scump plin de benzină şi de motorină din regiune! Mai scump chiar şi faţă de spanioli sau de austrieci, chiar daca barilul atinge noi praguri minime. Consiliul Concurenţei ia din nou în vizor petroliştii şi îi ameninţă cu amenzi.

România are cel mai mic preţ al benzinei la ieşirea de pe poarta rafinăriei. La pompă, taxele şi accizele adaugate ne plasează însă la jumătatea clasamentului din Uniunea Europeană.

          Citeste mai mult…

zf.ro: Cazul Stat vs E.ON: Cum te duci la Paris să ceri despăgubiri de 33 mil. euro şi ajungi să le plăteşti nemţilor cheltuieli de judecată de 1,8 mil. euro cu un dosar prescris

Statul mai pierde un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris, duelul cu giganţii internaţionali din energie care au cumpărat în perioada 2005-2008 bucăţi consistente din Electrica începând să pară mai degrabă o cauză pierdută, decât un pariu câştigat.

De data aceasta este vorba despre nemţii de la E.ON, într-un dosar în care statul cerea despă­gubiri de 33 de milioane de euro. În urma deciziei însă, statul este bun de plată, având de acoperit chel­tuieli de judecată de

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministerul Agriculturii: Căutăm o variantă pentru a aloca anual 145 mil. euro sistemului de irigaţii, timp de şapte ani

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să aloce anual, timp de şapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii, infrastructura secundară putând beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro, potrivit instituţiei.

          Citeste mai mult…


Ziuaconstanta.ro, preluat de realitatea.net: DISCURSUL ÎNSĂRCINATULUI CU AFACERI AL SUA AD-INTERIM, DEAN THOMPSON, LA PREMIEREA ANTREPRENORULUI LUNII AUGUST

  Bună ziua, doamnelor şi domnilor, distinşi oaspeţi. Vă mulţumesc pentru că vă aflaţi aici astăzi, când Ambasada SUA anunţă „Antreprenorul lunii” august. Doresc să mulţumesc atât firmei Modpack System pentru că ne-a primit în minunatul său sediu, cât şi Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova şi preşedintelui Aurelian Gogulescu, pentru sprjinul şi generozitatea demonstrate în organizarea acestui eveniment. Mulţumesc de asemenea tuturor reprezentanţilor autorităţilor şi industriei care şi-au făcut timp să fie alături de noi astăzi. Vă mulţumesc.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sepi (SANITAS): Am cerut ministrului Sănătății să ne sprijine în vederea creșterii salariilor în Asistența Socială

Federația Sanitas solicită sprijinul ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, pentru creșterea salariilor personalului din Asistență Socială.

Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat, pentru AGERPRES, că reprezentanții Federației au avut, vineri, o întâlnire cu ministrul Bănicioiu, în cadrul căreia acesta a confirmat o creștere de venituri în cuantum de 25%, pentru întreg personalul din sistemul sanitar, de la 1 octombrie.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Daniel Daianu: Ciclul economic si dezechilibrele. De unde vin “steroizii”’?Un raspuns lui Laurian Lungu

 Imi tot vin in minte intrebari cu care m-am intalnit in ultimul timp, de genul: de ce este gresit sa incercam sa stimulam prin orice mijloace cresterea economica, oare nu avem interesul sa reducem cat mai mult decalajele fata de tarile dezvoltate din Uniune, de ce este periculos sa impulsionam consumul acum, daca PIB-ul creste de ce ar creste datoria publica ca pondere in PIB, etc? Unii au si fixat o tinta de 5% rata de crestere a PIB-ului ca reper de judecare a politicii economice. Ce este sub acest nivel nu este optim, ce este peste este de salutat.

         Citeste mai mult…

 Zf.ro: TRANZACŢIE DE PROPORŢII ÎN INDUSTRIA DE BIROURI:

Nemţii de la GLL, care deţin Charles de Gaulle Plaza, cumpără cu 75-85 mil. euro complexul de birouri Floreasca Park de la Portland Trust

Compania germană de administrare a activelor imobiliare GLL Real Estate Partners, care deţine clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza din Bucureşti, este la un pas distanţă de a anunţa achiziţia proiectului de birouri Floreasca Park din Capitală de la dezvoltatorul Portland Trust, într-o tranzacţie estimată la 75-85 de milioane de euro, potrivit mai multor surse din piaţă.

         Citeste mai mult…

Realitatea.net: Guvernul, de acord cu impozitul forfetar în turism

Primul ministru Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, sunt de acord cu introducerea unui impozit forfetar în turism.

Premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, dar şi cel al Economiei şi Turismului, Mihai Tudose participă, la Mamaia, la o discuţie cu hotelierii despre posibilele soluţii pentru dezvoltarea turismului românesc.

Conform unor surse, Guvernul este de acord cu scoaterea impozitului pe profit pentru operatorii economici din domeniul turismului. În locul acestuia va fi introdus un impozit forfetar, în funcţie de numărul de locuri de cazare sau la masa, pentru restaurante.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Geoană: PSRO propune reducerea TVA la 19%; reducerea CAS de 5% trebuie distribuită între angajatori și angajați

Partidul Social Românesc (PSRO) propune reducerea TVA la 19%, întrucât într-o perioadă de creștere economică trebuie să se revină la o situație ante-factum, de dinainte de creșterea TVA de la 19% la 24%, afirmă, vineri, senatorul Mircea Geoană, președintele formațiunii.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Comisiile de specialitate din Senat dezbat luni dimineaţă reexaminarea Codului fiscal

Comisiile de specialitate ale Senatului se reunesc luni dimineaţă pentru a lua în discuţie reexaminarea Codului fiscal solicitată de preşedinte, raportul urmând să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură.

Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru a dezbate cererea de reexaminare a proiectului noului Cod fiscal, şedinţa de plen fiind programată să înceapă luni la ora 15.00.

În cursul dimineţii de luni, comisiile de specialitate urmează să se reunească pentru elaborarea avizelor şi a raportului de fond.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Rata şomajului în Bucureşti a ajuns la aproape 2%

Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM) avea în evidenţe, la finele lunii iulie, 21.327 de şomeri, indemnizaţi şi neindemnizaţi, populaţia activă civilă fiind, la nivelul Capitalei, de 1.113.100 persoane, iar rata şomajului de 1,92%.

Conform unui comunicat al AMOFM remis, vineri, din totalul şomerilor, peste jumătate (11.435 persoane) erau femei. Şomerii indemnizaţi erau în număr de 4.768 (2.706 femei), numărul absolvenţilor indemnizaţi fiind de 67. De asemenea, 1.598 şomeri indemnizaţi aveau un nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 1.799 un nivel de instruire liceal şi post-liceal, iar 1.171 nivel de instruire universitar.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Ponta: Ar putea fi introdus un impozit special pentru operatorii din turism

Premierul Victor Ponta a anuțat că ar putea fi introdus, din 2016, un impozit special pentru operatorii din turism, la o întâlnire cu operatorii din turism la Mamaia.

”Un impozit specific – s-a tot încercat introducerea sa -(…) care să însemne proceduri mai simple, controale mai puține, taxe mai mici și servicii mai bune pentru turiști.  Dacă proiectul respectă plafonul de 5 milioane de euro cifra de afaceri, dacă asta duce la debirocratizare, sigur că îl sprijinim”, a declarat premierul.

          Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Cine mai salvează Astra Asigurări

După eşecul celei de a doua etape de majorare a capitalului social al companiei Astra Asigurări, aceasta va intra în insolvenţă, iar Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) îi va retrage autorizaţia de funcţionare. La ora actuală singura şansă fezabilă pentru salvarea companiei este intervenţia statului.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Markit: Economia zonei euro ar putea creşte cu 0,4% în trimestrul trei

Economia zonei euro ar putea creşte cu 0,4% în trimestrul trei, faţă de trimestrul precedent, susţinută de industria prelucrătoare şi servicii, chiar dacă Franţa continuă să rămână în urmă, potrivit unui indice referitor la intenţiile de achiziţii ale managerilor, calculat de Markit.

În trimestrul al doilea, zona euro a înregistrat un avans economic de 0,3% comparativ cu primul trimestru.

“Indicele PMI sugerează că economia zonei euro traversează una dintre cele mai bune perioade de creştere şi de creare de locuri de muncă din ultimii patru ani”, a declarat Rob Dobson, economist la Markit, transmite MarketWatch.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Profi a inaugurat şapte noi magazine

Reţeaua de magazine Profi a inaugurat vineri două magazine, în judeţele Galaţi şi Mehedinţi, după ce în ultimele două săptămâni a deschis alte cinci, la Timişoara, Bârlad, Tulcea, Sebiş (Arad) şi Năsăud.

Spaţiile de vânzare ale magazinelor au între 212 metri pătraţi şi 527 de metri pătraţi, a anunţat compania.

Unităţile deschise vineri sunt situate în localităţile Târgu Bujor (Galaţi) şi Vânju Mare (Mehedinţi).

Dintre cele şapte magazine inaugurate, patru sunt în format standard (Bârlad, Târgu Bujor, Tulcea şi Năsăud), două sunt în recent inauguratul format Loco (Vânju Mare şi Sebiş), iar cel din Timişoara este de tip City.

          Citeste mai mult…

Economica.net: CEZ va verifica grupurile de măsurare la consumatorii casnici şi agenţi economici

CEZ Distribuţie vrea să încheie un contract pentru verificarea grupurilor de măsurare la consumatorii casnici şi agenţii economici din zona de licenţă a companiei, valoarea estimată a acestuia fiind de 19,57 milioane de lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Care este valoarea produselor alimentare exportate de România, în primele 4 luni

Exporturile de produse alimentare şi animale vii au totalizat, în primele patru luni ale acestui an, 1,193 miliarde euro şi au fost cu 12,6% mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În perioada menţionată, importurile s-au ridicat la 1,449 miliarde euro, cu 13,6% peste nivelul din primele patru luni din 2014.Comerţul internaţional cu produse alimentare şi animale vii a înregistrat, în perioada ianuarie-aprilie 2015, un deficit de 256,3 milioane euro (plus 18,76%).

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: EXCLUSIV Reorganizare la ANAF din septembrie, marii contribuabili sunt vizati de noua schema

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-o reorganizare interna care incepe in septembrie si va dura circa sase luni. Fiscul va reorganiza departamentul contribuabili mari si mijlocii, durata controalelor va scadea, iar rambursarea TVA va dura maxim 15 zile. Reorganizarea propusa de seful Fiscului a fost convenita cu FMI si aprobata pe premierul Victor Ponta.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Luxoft continuă recrutările pe zona proiectelor financiare şi se apropie de 400 de angajaţi doar în departamentul soluţiilor de investment banking

Luxoft Holding, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de dezvoltare software şi soluţii IT, îşi extinde echipa din România şi angajează 20 de specialişti IT în divizia Data Services, dedicată proiectelor din zonă financiară. Viitorii angajaţi se vor alătura astfel echipei de peste 350 de ingineri IT care dezvoltă soluţii de investment banking pentru clienţii din sectorul financiar.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Controversele impozitului forfetar

Impozitul forfetar a fost aplicat, la nivelul întregii economii, timp de un an şi jumătate, până în toamna lui 2010, sub forma unui impozit minim pentru toate firmele din România. A fost eliminat tocmai la solicitarea patronilor care au protestat vehement.

În ultima variantă, forfetarul a fost un impozit minim pe cifra de afaceri. De exemplu, în cazul unei societăți comerciale mici, patronul trebuia să plătească o sumă de 500 de euro anual, indiferent dacă avea sau nu profit. Poate și din această cauză a fost numit în acea perioadă „impozitul pe pierdere”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: RADET:Apa caldă, oprită în patru sectoare ale Capitalei

RADET informează că în dimineaţa zilei de azi, din cauza unei avarii majore produsă pe aria CET Vest, a fost oprită furnizarea apei calde de consum în sectoarele 1, 6 şi parţial, în sectoarele 5 şi 2 ale Capitalei.

Conform RADET, “echipele de intervenţie ale RADET acţionează pentru identificarea, izolarea şi remedierea avariei, în vederea reluării furnizării agentului termic pentru apă caldă în cel mai scurt timp”, arată un comunicat al instituţiei.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Pentru următoarea sesiune, Legea achizițiilor publice și Legea salarizării sunt foarte importante

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri că, pentru următoarea sesiune parlamentară, Legea achizițiilor publice și Legea salarizării sunt “foarte importante, sunt reforme esențiale”.

“În următoarele patru luni, mai avem câteva legi de făcut, și anume, Legea achizițiilor publice. Nu o să avem investiții publice în România până nu schimbăm legea (…) Legea achizițiilor publice este gata, la 1 septembrie, pe directivă europeană, pleacă în Parlament. Legea salarizării în sectorul bugetar, care nu înseamnă că, de la 1 ianuarie, toată lumea va primi salarii uriașe, ci înseamnă că, în următorii 4 ani, facem o regulă și o așezare în acest sector. (…) Acestea două, pentru următoarea sesiune, eu zic că sunt foarte importante, sunt reforme esențiale”, a spus premierul Ponta.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Smecheriile pe proiecte cu fonduri UE, vanate de un nou sistem electronic anti-frauda

Cei care incearca sa dubleze functii in proiecte sau sa participe in paralel la cursuri pe fonduri UE vor fi depistati odata cu finalizarea unui nou sistem electronic care coreleaza automat informatiile stranse de autoritatile din sistem, a explicat pentru EurActiv.ro Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta despre impozitul specific pentru turism: Dacă asta duce la debirocratizare, sigur îl sprijinim

Premierul Victor Ponta spune că sprijină introducerea impozitului specific pentru turism, dacă acesta va duce la ”o debirocratizare şi la taxe mai simplu de plătit”, în timp ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vorbeşte despre posibilitatea introducerii impozitului de la 1 ianuarie 2016.

”S-a tot încercat introducerea impozitului specific pentru turism, un impozit care să însemne proceduri mult mai simple şi să însemne controale mai puţine şi competiţie mai clară şi servicii mai bune pentru turiştii care beneficiază. Din punctul nostru de vedere, proiectul, care se va depune ca iniţiativă parlamentară, dacă respectă ceea ce am discutat şi anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum apăruse la un moment, 50 sau 75, era exagerat şi nu era o practică europeană şi dacă asta duce la debirocratizare şi taxe mai simplu de plătit, sigur că îl sprijinim”, a declarat Victor Ponta, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia.

El a precizat că prin introducerea acestui impozit hotelierii vor achita o sumă fixă.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor