Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 22 iulie 2015

Agerpres.ro: O misiune tehnică a FMI vine miercuri în România; ANAF, pe lista instituțiilor vizitate de experții Fondului

O misiune tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) va sosi miercuri în România, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) fiind una dintre instituțiile care urmează să fie vizitate de experții Fondului, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, declara la jumătatea lunii iunie că o misiune FMI ar urma să vină în România la mijlocul acestei luni.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro : Ponta: Proiectul de concesiune Comarnic-Braşov, eşuat din cauza lipsei unui acord politic

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că proiectul de concesiune pe tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov a eşuat din cauza lipsei unui acord politic, precizând că “populismul şi demagogia” au distrus acest proiect.

“Proiectul Comarnic-Braşov a eşuat din cauza lipsei unui acord politic pentru că fiind vorba de o investiţie majoră, ca orice lucru mare care durează mult, trebuie să se bazeze pe un acord şi populismul şi demagogia au distrus acest proiect”, a declarat Ponta, precizând totodată că proiectul “era bun pentru România pentru că nu se făcea din banii noştri în mod direct…aşa proiectul este în SEAP, în proiectul din buget, însă va trebui să încapă în cheltuielile bugetare”.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: DEŞI ROMÂNIA ŢIPĂ DUPĂ AUTOSTRĂZI, IAR BUCUREŞTIUL NU ARE O CENTURĂ, CNADNR A CHELTUIT DOAR 800 MIL. LEI PE S1 DIN 3,3 MLD. LEI CÂT AVEA LA DISPOZIŢIE

Top 3 plăţi pe primul semestru sunt pentru sare şi întreţinere drumuri. CNADNR stă cu banii necheltuiţi în timp ce investiţiile publice sunt în scădere.

Cele mai mari 30 de plăţi realizate de Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Na­ţionale din România (CNADNR) în primul semestru totalizează 500 de milioane de lei, adică 60% din totalul de 830 de milioane de lei sume plătite de companie către furnizori în perioada ianuarie-iunie.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE PRIMITĂ LA REDACŢIE

Despre nepromulgarea Codului Fiscal. Să credem în argumentele lipsă?

Noul Cod Fiscal nu a fost promulgat creandu-se astfel un posibil decalaj temporal in aparitia efectelor pozitive aduse de relaxarea fiscala: atingerea unei cresteri economice de 5%, un plus de competitivitate pentru economia romaneasca, marirea investitiilor straine, imbunatatirea colectarii si reducerea evaziunii fiscale, o putere de cumparare mai mare pentru cetateni si mai multe locuri de munca.

Constat ca piatra unghiulara a nepromulgarii Codului Fiscal provine de la analiza Consiliului Fiscal, institutie independenta cu misiunea de a monitoriza evolutiile fiscal bugetare si respectarea regulilor fiscale si a formula solutii si recomandari privind politica fiscal-bugetara viitoare. Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Administratia Prezidentiala si, mai nou, opozitia liberala vorbesc aceeasi limba, citand din analiza Consiliului Fiscal.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: BUSINESSUL A ÎNVĂŢAT SĂ FACĂ PROFIT

Bilanţul companiilor în 2014: afaceri şi profit în creştere, angajaţi mai puţini

Reorganizarea businessului se vede în dublarea marjei de profit în doi ani cu preţul tăierii a 230.000 de locuri de muncă.

Marja de profit a com­paniilor din România s-a dublat în numai doi ani şi a ajuns pentru prima dată la 2,5% în 2014, după un rezultat brut record de 81 mld. lei (18 mld. euro), în creştere cu aproape 10% faţă de 2013, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţurile materiilor prime sunt la minimele ultimilor 13 ani şi anunţă deflaţie în vest şi o furtună valutară în ţările producătoare

De la zahăr şi bumbac la petrol, aur şi cupru, preţurile materiilor prime au ajuns la minimele ultimilor 13 ani pe pieţe devastate de politica monetară a Rezervei Federale americane (Fed) şi de excesele anilor de boom.

Unii observatori văd în aceste scăderi sfârşitul superciclului materiilor prime, alţii ameninţarea deflaţiei care planează asupra vestului şi durere pentru monedele economiilor din America de Sud, iar cei mai pesimişti începutul unei crize majore în Australia, una dintre economiile dezvoltate ale lumii.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: După ce economia a revenit la PIB-ul din 2008

Încă de acum 25 de ani şi jumătate, de îndată ce a început tranziţia, societatea românească a înţeles că are nevoie de mai mult PIB. Acest ţel, atins doar timp de patru ani înainte de anul 2000, părea să-şi fi aflat împlinire în anii 2004-2008, când şi o bună parte a populaţiei, şi clasa politică vedeau şi ceva roade în contul bunăstării. Se adunau bani, băncile ofereau credite, mai departe creditele şi veniturile în creştere impulsionau importurile iar oamenii consumau, consumau…

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Eugen Rădulescu este noul şef al Direcţiei stabilitate financiară din BNR

Eugen Rădulescu, 56 de ani, un bancher cu 25 de ani de experienţă în poziţii de conducere în sistemul bancar, a fost numit în funcţia de director al Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale. El îl înlocuieşte pe Ion Drăgulin, care s-a pensionat.

Absolvent al Facultăţii de Finanţe Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice (1982) şi al unui doctorat în economie (1998), Rădulescu a fost director al Direcţiei de politici monetare din cadrul BNR în perioada 1990-1996.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ODISEEA CODULUI FISCAL

Spirits România: Noul Cod fiscal poate diminua evaziunea din domeniu cu 75%

Noul Cod fiscal are potenţialul de a diminua evaziunea fiscală cu peste 75% din industria băuturilor spirtoase, fără ca veniturile colectate de stat să scadă, potrivit Asociaţiei Spirits România, care include producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase. Asociaţia susţine adoptarea măsurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul băuturilor spirtoase prevăzute în noul Cod fiscal.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ODISEEA CODULUI FISCAL

Economişti: Oportunitatea scăderii poverii fiscale nu trebuie ratată

Guvernul, prin vocea ministrului de finanţe Eugen Teodorovici, susţine că TVA de 19% rămâne bătută în cuie, Consiliul Investitorilor Străini anunţă că sprijină adoptarea Codului fiscal în varianta votată de Parlament, iar Asociaţia Producătorilor de Băuturi Spirtoase (SPIRITS) susţine că noul Cod fiscal va duce la diminuarea evaziunii fiscale cu 75% din industrie. Disputa pe Codul fiscal continuă după ce preşedintele a trimis legea în Parlament pentru reexaminare, dar la nivel politic nu s-a luat încă decizia dacă Parlamentul se va întruni în sesiune extraordinară, dacă Codul va fi adoptat printr-o decizie a Guvernului, fie că e vorba de o ordonanţă de urgenţă sau de o asumare de răspundere, care însă presupune şi ea un vot în legislativ.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata şomajului, sub 5% în iunie. Teleormanul are cei mai mulţi şomeri, Timişul cei mai puţini

Numărul şomerilor a crescut în luna iunie faţă de mai cu peste 1.200, ajungând la 446.703 de persoane fără ocupaţie, iar rata şomajului a fost 4,94 la sută, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Potrivit sursei citate, la sfârşitul lunii iunie rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,94 la sută, mai mare cu 0,01 puncte procentuale (pp) faţă de cea din luna mai şi cu 0,06 pp faţă de cea din luna iunie a anului 2014.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Nemţii de la Ergo asigură creditele de consum acordate de Piraeus

Cele 120 de sucursale ale Piraeus, o bancă de talie medie cu acţionariat elen, vor începe să distribuie de mâine două produse de asigurare ataşate creditelor de nevoi personale şi facilităţilor de descoperit de cont, în urma încheierii unui parteneriat cu Ergo Asigurări, subsidiara locală a grupului german cu acelaşi nume. Pentru un credit de nevoi personale şi descoperit de cont vor fi asigurate riscuri precum pierderea involuntară a locului de muncă, decesul din orice cauză, invaliditatea totală permanentă şi incapacitatea temporară de muncă. De exemplu, pentru un împrumut de 20.000 de lei contractat pe cinci ani, costul asigurării este de 17 lei pe lună, potrivit Piraeus.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Reacţia Allianz-Ţiriac la testul de stres: Putem plăti daune de 700 mil. euro în caz de cutremur major

Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie de asigurări din piaţa locală, afirmă că are capacitatea de a achita daune de peste 700 de milioane de euro în cazul unui cutremur chiar mai sever decât cel proiectat de ASF în cadrul testelor de stres. „Allianz-Ţiriac are suficientă capacitate pentru a acoperi daune în valoare de peste şapte sute de milioane de euro, în caz de cutremur major. Toţi clienţii noştri, fie ei proprietari de locuinţe sau companii, ar fi despăgubiţi până la ultimul leu care li s-ar cuveni, conform condiţiilor de asigurare. După achitarea daunelor compania ar rămâne cu o solvabilitate de peste 100%, conform noilor cerinţe de solvabilitate impuse de regimul Solvency II”, a afirmat Remi Vrignaud, CEO al Allianz-Ţiriac.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Sumele deţinute de români în conturi curente şi de economii au crescut cu 25% într-un an

Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii mai aproximativ 34 miliarde de lei (7,7 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 25% mai mult faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce depozitele la termen au crescut cu doar 3%, la 107 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Avansul în termeni nominali al depozitelor overnight a fost de 6 miliarde de lei, în timp ce depozitele la termen au crescut cu 4 miliarde de lei. Românii au început în ultima perioadă să se orienteze către depozitele overnight, în detrimentul depozitelor la termen, întrucât primele oferă o flexibilitate mult mai mare şi au dobânzi similare. Multe bănci practică însă o sumă minimă de alimentare a contului.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF a aprobat regulamentul fondurilor de investiţii alternative

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în cadrul şedinţei de marţi, 21 iulie, regulamentul privind administrarea fondurilor de investiţii alternative. În această categorie sunt încadrate cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea. Noul regulament pune în aplicare prevederile Legii numărul 74/2015.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii cu portofolii de un milion de euro administrate discreţionar vor lunar o rentă, cer conservarea averii şi au apetit pentru dolar

Peste două sute de români, persoane fizice şi juridice, au averile de 76 milioane de lei (17 mil. euro) administrate sub formă de conturi individuale de către Certinvest. Cei cu averi mari preferă să retragă lunar pentru traiul zilnic o sumă din câştigul obţinut din investirea activelor, alegând să îşi conserve principalul.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorii stau captivi de ani de zile în companii insolvente de 268 mil. lei şi suspendate de la tranzacţionare

Un număr de nouă companii cu capitali­za­rea totală de 268 mil. lei sunt suspendate de la tranzacţionarea pe bursă, majoritatea din cauza insolvenţei în care se zbat de mai mulţi ani, ţinând banii investitorilor blocaţi în acţiuni pe care aceştia nu le pot lichida.

Odată ce intră în insolvenţă, o companie listată dispare de pe bursă, fiind suspendată de la tranzacţionare, fapt ce trage în jos lichidi­tatea pieţei de acţiuni. Doar în ultima lună, trei companii listate şi-au cerut intrarea în insolvenţă din cauza datoriilor mari şi a lichidităţilor reduse, blocând pe bursă acţiuni în valoare de 16 mil. lei pentru cel puţin următorii doi-trei ani.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Visul devenit realitate pentru socialiştii din Syriza: naţionalizarea totală a băncilor greceşti

Situaţia băncilor greceşti este atât de proastă, iar încrederea investitorilor privaţi în ele este atât de redusă, încât singura cale de salvare a sistemului bancar al Greciei ar putea fi naţionalizarea completă a acestuia, visul devenit realitate al multora din membrii partidului Syriza, aflat la guvernare. Paradoxul va fi că statul grec nu va avea putere asupra băncilor, ci creditorii, scrie BBC.

În actuala sa formă, criza bancară din Grecia este o criză creată de politicienii din zona euro şi din Grecia. Băncile au fost avariate de impactul dintre guvernanţa disfuncţională a zonei euro şi democraţia greacă dintr-un stat falimentar. Când un stat este insolvent, insolvente sunt şi băncile sale. În Grecia, băncile au în faţă pierderi uriaşe cauzate de creditarea masivă a guvernului şi nu pot căuta ajutor acolo unde de obicei l-ar găsi, adică la stat, pentru că acesta este falimentar.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Riscăm să avem exces de cerere

Romania nu trebuie sa repete greselile trecutului si sa facem deficite foarte mari cand economia creste, pentru ca atunci cand va intra intr o noua recesiune, peste 3-5 ani, nu va avea spatiu fiscal pentru a impulsiona economia, a spus astazi la BNR Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la o dezbatere despre noul Cod Fiscal.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Pachetul de legi privind achiziţiile publice, în dezbatere publică:

Strategia Naţională în Domeniul Achiziţiilor Publice a intrat ieri în dezbatere publică şi până la sfârşitul lunii august legile care reglementează achiziţiile publice vor fi pe masa guvernului pentru adoptarea şi implementarea lor, a declarat premierul Victor Ponta.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: DE CE RĂMÂNE ANEMICĂ CREDITAREA

Liniile de finanţare de la băncile-mamă au scăzut sub 12 mld. euro

Băncile locale aveau la finalul anului trecut resurse atrase de la acţionari de 11,9 miliarde de euro (53 mld. lei), în scădere cu 16% faţă de nivelul din decembrie 2013, potrivit datelor BNR. Scăderea în termeni nominali este de 2,3 miliarde de euro.

Instituţiile de credit au înlocuit astfel finan­ţările externe, cele care au reprezentat motorul creditării în perioada de boom economic, cu depozite atrase de la clientelă, dar activitatea de creditare a continuat să se restrângă. Soldul creditului privat a scăzut până la 210 mld. lei, în condiţiile în care resursele interne sunt în mare parte pe termen scurt.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Traficul de mărfuri prin porturile Galaţi, Brăila şi Tulcea a crescut cu circa 30% în semestrul I

Traficul de mărfuri prin porturile Galaţi, Brăila şi Tulcea a crescut cu circa 30% în semestrul I din 2015 faţă de perioada similară din 2014, pe fondul creşterii cererilor pentru mai multe tipuri de mărfuri, dar conflictul Ucraina-Rusia a afectat traficul de produse petroliere, conform APDM Galaţi.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Nuclearelectrica: Scăderea Dunării nu va afecta actvitatea centralei nucleare în această vară

Nuclearelectrica (SNN) nu se aşteaptă ca operaţiunile centralei nucleare de la Cernavodă să fie afectate pe parcursul verii de scăderea nivelului Dunării, compania notând că în prezent cele două reactoare funcţionează la parametri normali.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN TOATE PROCESELE SALE PE FRANCI ELVEŢIENI

Avocatul Piperea vrea să cheme Banca Naţională în judecată

După ce, recent, avocatul Piperea, care reprezintă în instanţă un număr mare de persoane cu credite în franci elveţieni (CHF), a acuzat Banca Centrală de influenţarea justiţiei, ieri, domnia sa a scris pe pagina de socializare că intenţionează să cheme în judecată BNR, în toate procesele pe tema CHF, pe care le are împotriva băncilor.

Potrivit spuselor sale, mişcarea pe care are de gând să o facă se bazează pe decizia luată de Judecătoria Piteşti, în octombrie anul trecut, într-un proces în care pârâtele sunt Volksbank, BNR şi Biroul de Credit.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Cât de mult se poate ieftini benzina după acordul istoric cu Iranul. Schimbare de forţe în jurul României

La o săptămână de la încheierea acordului care marchează revenirea petrolului iranian pe piaţa europeană şi cea globală, încercăm să descifrăm consecinţele economice imediate, şi cele pe termen mediu şi lung, ale acestui moment istoric. Începem cu o veste bună: dacă nu apar surprize, preţul carburanţilor la pompă are şanse mari să scadă ca urmare a acordului dintre Iran şi marile puteri. Totodată, industria de rafinare din România ar avea de câştigat. Făcând un pas în spate, asistăm la o înclinare a balanţei de forţe în regiune care nu poate să nu atingă România.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Românii plătesc anual 150 de milioane de euro pe taxele suplimentare percepute de companiile aeriene

Taxă pe bagaj, taxă pentru loc, taxă pentru bebeluş, taxă de administrare, tot felul de comisioane, produse ieftine vândute la preţuri mari la bordul avionului, toate acestea aduc bani frumoşi companiilor aeriene din întreaga lume. Doar anul trecut această sumă a depăşit 38 de miliarde de euro.

Încasările companiilor aeriene din veniturile suplimentare cresc vertginos de la an la an, arată un raport al companiei de consultanţă IdeaWorks. Astfel, pentru anul 2014 se înregistrează o creştere cu 21%, la 31,8 miliarde de dolari.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: La BNR se dezbate impactul noului Cod Fiscal asupra economiei. La dezbateri participa reprezentanti ai Finantelor, Bancii Centrale, Consiliul Fiscal

E foarte usor sa dai si foarte greu sa iei inapoi. Riscam sa turam motorele intr-o perioada de crestere, la fel cum am facut in 2008 si s-a dovedit ca am gresit.Avem rezerve serioase ca stimuland consumul va avea un efect pe termen lung asupra cresterii. Vom vedea o bunastare pe termen scurt, nu pe termen lung”, a declarat miercuri Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la o dezbatere gazduita de Banca Nationala, pe marginea impactului noului Cod Fiscal. La dezbatere participa, inafara lui Dumitru, Dan Manolescu, secretar de stat in MFP, Radu Craciun, economist sef al BCR, Gabriel Biris, directori din BNR dar si reprezentanti ai mediului de afaceri.  HotNews.ro transmite LIVE TEXT  dezbaterea.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: E oficial! Stampila dispare, iar firmele cu datorii pot incheia o polita de asigurare a debitelor care poate suspenda executarea silita.

In Monitorul oficial din data de 20 iulie 2015 s-a publicat o ordonanta ce modifica unele proceduri fiscale privind suspendarea executarii silite, abrogand de asemenea obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la autoritati. Desigur, ordonanta dispune numai asupra documentelor depuse la autoritati, astfel ca in viata de zi cu zi, posesorii de stampile le pot folosi sau pot renunta la utilizarea acestora, in functie de deciziile proprii. Tot din perspectiva lucrurilor bine de stiut, amintim si faptul ca ordonanta scuteste la timbrarea certificatelor de atestare fiscala sau altor cereri depuse la autoritatea fiscala, pentru care ar fi fost necesara plata unei taxe de timbru. Nu valoarea timbrului a fost impovaratoare, cat mai ales deplasarea in alte locatii pentru a le achizitiona.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Romanca Delia Velculescu, noua reprezentanta a FMI in Grecia

 O economista din Romania, Delia Velculescu, va conduce misiunea Fondului Monetar in Grecia, scrie AFP, care anunta ca aceasta il va inlocui in functie pe Rishi Goyal. “Dupa peste doi ani petrecuti ca sef al misiunii FMI in Grecia, Rishi Goyal va fi mutat la alte responsabilitati”, a declarat un purtator de cuvant al Fondului.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Dumitru: Deficitul bugetar va creşte la 3,1% în 2016 dacă se aplică noul Cod Fiscal. E imposibil să nu ne sancţioneze pieţele pentru că ieşim în decor

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a atras atenţia asupra riscurilor pe care le-ar putea genera noul Cod Fiscal Aplicarea Codului Fiscal în forma aprobată de Parlament presupune un risc de destabilizare permanentă, impactul total al măsurilor incluse fiind de 17,1 miliarde de lei numai în 2016, ceea ce va duce deficitul bugetar la 3,1% din PIB anul viitor, la 2,7% în 2017 şi la 3,5% în 2018, iar pieţele financiare vor sancţiona România, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Noul Cod Fiscal. Ce măsuri de compensare propun economiştii pentru a se putea realiza reducerea taxelor

Noul Cod Fiscal a generat mari dezbateri în societatea românească, din cauza impactului bugetar de 12 miliarde de lei, care ar duce la creşterea deficitului aproape de 3% din PIB   FOTO Shutterstock Un grup de economişti, analişti şi investitori cer adoptarea noului Codi Fiscal în forma aprobată în Parlament, printre soluţiile avansate de aceştia pentru compensarea golului bugetar aflându-se creşterea colectării taxelor şi restrângerea cheltuielilor publice, prin reforma sistemului de pensii, restructurarea serviciilor publice şi creşterea eficienţei cheltuirii banului public.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: CNADNR a semnat contractul pentru un tronson de pe DN 18 Moisei-Iacobeni. Lucrarea costă 54 de milioane de lei şi va fi realizată în doi ani

DN18 este brăzdat de adevărate cratere Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, marţi, că a semnat contractul de proiectare şi execuţie reabilitare a lotului trei Şesuri – Cârlibaba, de pe drumul naţional 18 Moisei – Iacobeni, valoarea totală a lucrărilor fiind de 54,3 milioane lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit în urma finalizării procedurii de achiziţie publică Asocierii SC Autotehnorom SRL – SC OPR Asfalt SRL – SC Rutier-Conex XXI SRL.   Finanţarea proiectului este asigurată de Banca Europeană de Investiţii şi Guvern.

          Citeste mai mult…

B1.ro: Noua lege a salarizării bugetarilor: Remunerația unui medic specialist ar putea ajunge la 4.563 lei, brut 

Eugen Teodorovici a fost prezent luni în cadrul emisiunii “Ultima oră”, moderată de Cătălin Striblea, unde a vorbit despre noua lege a salarizării, spunând că “performanța și competența se pot ține doar dacă ai și o salarizare adecvată”.

Despre aceste creșteri de salarii pentru bugetari, deși nu există un procent, Teodorovici spune că nu ar fi putut să nu dea un salariu corect unui profesor sau doctor – “să aștept, să nu fac aceste măsuri în România, să plece din țară, iar eu să stau campion la deficit?”.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Rovana Plumb si salariile bugetarilor, un nou episod din serialul “Drumul spre Grecia”

Nu cred ca PSD se mai gandeste sa ramana la guvernare dupa alegerile din 2016. Dar, in aceste zile, creeaza o platforma irationala, in opinia mea, pentru perioada in care va fi in Opozitie.

Altfel nu pot sa explic promisiunile facute de ministrul Muncii, Rovana Plumb. Domnia sa este noul lider interimar al coalitiei, dupa cum a precizat vicepremierul Gabriel Oprea.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Turismul de weekend umple stațiunile balneare; turiștii preferă hotelurile de 4 stele, cu facilități de spa și wellness

Turismul de weekend umple stațiunile balneare, unde turiștii preferă hotelurile de 4 stele, cu facilități de spa și wellness, a declarat pentru AGERPRES, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

“Toate stațiunile balneare, în special cele în care s-au făcut investiții în hotelurile de 4 stele, au programe speciale de weekend, cu spa și wellness. Iulie și august sunt perioadele în care fiecare stațiune — și chiar hotel în parte — oferă programe de weekend personalizate. Gradul de ocupare al hotelurilor care oferă astfel de pachete turiștilor este ridicat în aceste două luni’, spune Nicu Rădulescu.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Consiliul Fiscal: Reducerea TVA este de 8 puncte procentuale, nu de 5; ajungem la cotă medie de 14%

Reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este de fapt de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, întrucât cota medie de TVA pe coşul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%, plasând România sub toate statele din Europa Centrală şi de Est, potrivit Consiliului Fiscal.

          Citeste mai mult…

mediafax.ro: Propunere de proiect a Legii salarizării: Cât va câştiga un profesor universitar, medic rezident sau un inspector vamal

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, că de la data intrării în vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului “sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege”.

          Citeste mai mult…

Rfi.ro: Eugen Teodorovici la RFI: Nu vreau să fiu campionul austerităţii

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, declară într-un interviu la RFI că personal, merge pe varianta organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru Codul Fiscal. Demnitarul se arată “convins că mulţi liberali, dacă nu chiar toţi, în aceeaşi formulă vor vota pentru Codul Fiscal”.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Oprea despre sistemul inaugurat la Otopeni: Este expresia încrederii partenerilor americani în România

Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a subliniat miercuri că sistemul fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, reprezintă expresia încrederii de care se bucură țara noastră din partea partenerilor americani.

Un sistem fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, a fost inaugurat miercuri de Ministerul român al Afacerilor Interne și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Menţinerea taxei clawback în forma actuală are consecinţe economice şi sociale grave

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităților actualizarea bugetului de referință pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioadă în care decontarea medicamentelor se va realiză la prețurile reduse, aprobate la 1 iulie 2015.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: România, locul 4 în UE la scăderea datoriei guvernamentale

Datoria guvernamentală a României se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 259,831 miliarde lei, sau 38,4% din Produsul Intern Brut /PIB/, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de nivelul de 265,391 miliarde lei, sau 39,8% din PIB, cât era în ultimul trimestru din 2014, potrivit unui raport publicat, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Ce măsuri va lua Guvernul francez pentru a-i ajuta pe fermieri

Guvernul francez urmează să anunţe miercuri un plan de sprijinire a crescătorilor de animale, afectaţi de scăderea preţurilor la carne şi lapte, care protestează de mai multe săptămâni prin blocarea drumurilor, transmite AFP.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Aproape 18% dintre locuinţele din România aveau asigurare obligatorie la finalul lunii iunie

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în primul semestru cu 14.788, la 1.506.117, astfel că, la jumătatea acestui an, 17,7% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România aveau asigurare obligatorie, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Semnale îngrijorătoare: Se apropie o nouă criză financiară?

Investitorii au început recent, pe plan global, să-şi lichideze poziţiile deschise pe bursele de materii prime, informează CNN. Cupru, aluminiu, aur, petrol: preţurile au început să scadă pe măsură ce investitorii vând tot mai mult, iar oferta depăşeşte cererea.

 Indicatorii care măsoară preţurile materiilor prime au ajuns la un nivel nemaivăzut de la criză încoace. „Această scădere reprezintă un avertisment pentru economia globală. Nu cred că ne îndreptăm către dezastru, dar sigur ne transmite ceva important”, a afirmat David Kelly, director JPMorgan Funds.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Adevărul Live: Argumente pro şi contra privind noul Cod Fiscal

Argumente pro şi contra privind noul Cod Fiscal  Jurnaliştii Dan Marinescu şi Adina Vlad dezbat la Adevărul Live, începând cu ora 13.00, argumentele pro şi contra privind promulgarea Codului Fiscal, aşa cum au fost ele prezentate de reprezentanţii Guvernului, pe de-o parte, şi de cei ai Preşedinţiei, pe de altă parte. Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o “riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvernul a adoptat Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III pentru perioada 2015-2020

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o Hotărâre, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III pentru perioada 2015-2020, unul dintre instrumentele principale de implementare a Strategiei naționale în acest domeniu, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Manolescu (MFP): Strict din perspectiva veniturilor, Codul Fiscal ar fi încadrabil în buget

Noul Cod Fiscal ar putea fi încadrabil în buget dacă ar fi privit strict din perspectiva veniturilor, pentru că bugetul a înregistrat creșteri de la an la an din 2009 și până în prezent, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Dan Manolescu, la o conferință de profil.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvernul a prelungit până în anul 2020 programul de termoficare

Perioada de implementare a Programului guvernamental ”Termoficare 2006-2015 – căldură și confort’ va fi prelungită până în anul 2020, a decis Guvernul printr-o Hotarâre aprobată în ședința de miercuri.

Decizia a fost luată având în vedere necesarul de investiții în infrastructura de producere, transport și distribuție a energiei termice. De asemenea, a fost luat în considerare faptul că, din suma totală de 2,120 miliarde de lei, prevăzută inițial prin HG nr. 462/2006 pentru finanțarea programului, s-au alocat, până în prezent, aproximativ 420 de milioane de lei. Restul sumei, circa 1,7 miliarde de lei, va fi alocată pentru finanțarea programului în perioada 2015-2020.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Marți avem ședință de guvern pentru rectificarea pozitivă a bugetului

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că în ședința de guvern care va avea loc marțea viitoare va fi aprobată rectificarea bugetului pe anul 2015.

“Marți avem ședința de guvern pentru rectificare. Avem bani pentru a acoperi dublarea alocației pentru copii și pentru toate celelalte lucruri care au fost adoptate de către Parlament. Vestea bună este că nimeni nu pierde niciun leu, este o rectificare pozitivă, avem mai mulți bani decât s-a trecut în Legea bugetului.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta insistă pentru readoptarea Codului fiscal până la 1 septembrie

Premierul Victor Ponta a reiterat miercuri, în ședința de guvern, că dorește ca până la data de 1 septembrie Codul fiscal să fie readoptat prin sesiune extraordinară a Parlamentului.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar in avans pentru depozitarea carnii de porc

Guvernul a stabilit, printr-o Hotarare adoptata miercuri, cadrul juridic pentru acordarea ajutorului financiar stabilit in avans pentru depozitarea privata a carnii de porc. Acest ajutor se acorda, in limita sumei de 50.520 euro, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale constituite conform OUG 44/2008 si/sau persoanelor juridice, platitoare de TVA, denumite operatori, care indeplinesc conditiile prevazute in Regulamentul (CE) 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul aprobă deblocarea sumei de 5 milioane lei pentru programele privind sprijinirea IMM-urilor

Programele finanţate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii vor fi finanţate cu 5 milioane de euro, suma aferentă lunii iulie fiind deblocată, miercuri, de Executiv, printr-un memorandum adoptat în şedinţa săptămânală a Guvernului.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Afacere profitabilă cu mure. Ce trebuie să ştii dacă vrei să te apuci de cultivat

Afacere profitabilă cu mure. Costul iniţial este de 10.000 de euro pe hectar, dar în câţiva ani plantaţia poate produce 12 tone la hectar. La minim 10 lei kilogramul, asta înseamnă venituri de 120.000 de lei O afacere profitabilă cu mure poate aduce beneficiarului bani frumoşi, câştigul putând ajunge până la 40.000 de euro pe hectar. „Adevărul“ vă prezintă ce trebuie să ştiţi dacă vreţi să va lansaţi într-un astfel de business.

            Citeste mai mult…

 Mediafax.ro: Guvernul aprobă proiectul de lege privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar

Guvernul a aprobat înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar naţional, iar preşedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR, a anunţat, miercuri, Executivul.

 Potrivit proiectului de lege aprobat, se va constitui Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială din reprezentanţi ai Bancii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, şi va funcţiona ca structură de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 9 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 9 milioane lei (2 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,30%, ajungând la valoarea de 7.538,38 puncte, iar indicele BET Total Return se micşorează cu 0,29%, la 8.589,38 puncte. BET-FI se depreciază cu 0,76%, până la 31.357,86 puncte.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: ENEL demarează lucrările de modernizare la staţia de transformare Nord

Enel Distribuţie Muntenia începe lucrãrile de modernizare pentru staţia de transformare (înaltã/medie tensiune) Nord ce deservește zona de nord a Capitalei, dar și anumite pãrţi din zona centralã. În urma lucrãrilor de modernizare și consolidare, ce vor necesita o investiţie estimativã de 54 milioane lei, cei aproximativ 100.000 de clienţi deserviţi de staţie vor beneficia de mai multã siguranţã în alimentarea cu energie electricã și de un confort sporit.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Director general adjunct BRD: Vrem să scăpăm de hârţogăraie. Clientul să aplice online pentru credit şi în 5 minute să aibă răspuns şi bani în cont

Creditarea este pe un trend ascendent, atât la împrumuturile de consum, cât şi pe imobiliare, măsurile luate de autorităţi, reducerea CAS şi TVA, dar şi scăderea dobânzilor, având un impact important la nivelul încrederii populaţiei şi al stimulării consumului, a spus la ZF Live Gheorghe Marinel, director general adjunct BRD.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Traficul de cereale prin porturile maritime romanesti a crescut cu 122% in primele sase luni 

 Crestere spectaculoasa a traficului de cereale prin porturile romanesti, de la 4,47 milioane tone in primul semestru al anului 2014, la 10,55 milioane tone in aceeasi perioada a acestui an (122%), informeaza Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Coface: România, cel mai de succes producător auto din regiunea ECE, alături de Slovacia și Republica Cehă

Producția auto din România, alături de cea din Slovacia și Republica Cehă, sunt cele mai de succes din regiunea Europei Centrale și de Est /ECE/, ca urmare a masivelor investiții străine, însă dinamica acestor creșteri nu poate continua la nesfârșit din cauza eventualei saturații a pieței, se arată în concluziile unei analize de specialitate realizată de Coface, publicată miercuri.

În acest context, datele recente arată că, anul trecut, 3,6 milioane de vehicule au fost produse în Europa de Est, echivalentul a 2% din producția totală a Uniunii Europene /UE/.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Predoiu: Reexaminarea Codului Fiscal nu înseamnă îngroparea definitivă a acestuia

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Brașov, că reexaminarea Codului Fiscal nu înseamnă “îngroparea definitivă” a acestuia, ci evaluarea responsabilă a măsurilor care garantează că acest Cod Fiscal va rămâne pe termen lung în vigoare.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Fondul de investiţii din “planul Juncker” poate deveni operaţional începând cu luna septembrie

Comisia Europeană a încheiat miercuri pregătirile pentru ca Fondul european de investiţii strategice (FEIS) din cadrul ‘planului Juncker’ să poată deveni operaţional din luna septembrie, relatează agenţia EFE.

Colegiul comisarilor a aprobat miercuri un ansamblu de măsuri esenţiale pentru demararea FEIS, cum ar fi regulamentul, rolul băncilor naţionale ce vor sprijini planul, membrii consiliului de administraţie, regulile de funcţionare, precum şi mai multe măsuri de informare pentru investitori, scrie Agerpres.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: ANAF a stabilit obligaţii fiscale de plată suplimentare de peste 10 miliarde lei, în primul semestru

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit obligaţii fiscale de plată suplimentare de 10,22 miliarde lei, în primul semestru, în creştere cu peste 100% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, a informat, miercuri, instituţia.

‘Urmare acţiunilor efectuate de Inspecţia fiscală din ANAF la contribuabili persoane juridice şi fizice, orientate cu precădere către domeniile de activitate şi contribuabilii care prezintă risc fiscal ridicat pentru administraţia fiscală, selectaţi pe baza analizei de risc, s-au înregistrat rezultate semnificativ mai mari faţă de perioada similară a anului 2014, la principalii indicatori de performanţă’, se menţionează în comunicatul ANAF.

          Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor