Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 3 decembrie 2015

Noneoclock.ro: CCIR: “Risk Partner” company rating service

The Romanian Chamber of Commerce and Industry (CCIR) launches today, December 3, the Risk Partner company rating service, a unique report that offers predictability to business relations.

Through the Risk Partner certificate, CCIR wants to create a useful instrument for the decisional business process, an instrument based on the companies’ financial results synthesized in a user-friendly way.

              Citeste mai mult…

uzp.org.ro: 1 DECEMBRIE 2015, NICOSIA: RECEPŢIE DIPLOMATICĂ DE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

Sala Kantara din incinta Hotelului Hilton Cyprus din Nicosia a găzduit, în data de 1 decembrie 2015, recepţia organizată de Ambasada României la Nicosia, pentru marcarea Zilei Naţionale a României. La eveniment au participat: Ministrul de Externe – dl. Ioannis Kassoloulidis, Ministrul Apărării – dl. Christoforos Fokaidis, Ministrul Sănătăţii – dl. Giorgos Pamboridis, fostul Preşedinte al Rep. Cipru – dl. Giorgos Vassiliou, membri ai Parlamentului, secretari permanenţi, şefi ai misiunilor diplomatice acreditate la Nicosia, oameni de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic şi cultural, ai altor autorităţi centrale şi locale, precum şi membri ai comunităţii româneşti din insulă. Recepţia a fost deschisă prin intonarea Imnurilor României, Rep. Cipru şi Uniunii Europene – Odă Bucuriei.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Crăciunițe, elfi și produse tradiționale, la Târgul cadourilor de Crăciun de la Romexpo

Moș Crăciun va poposi, înconjurat de Crăciunițe și elfi, între 4 și 13 decembrie, la Târgul cadourilor de Crăciun organizat la Centrul Expozițional Romexpo din Capitală.

Timp de 10 zile, crăciunițele și elfii vor purta vizitatorii în universul lui Moș Crăciun, unde îi vor îmbia cu dulciuri și delicatese tradiționale de sezon și le vor prezenta oferte de cadouri, constând în produse vestimentare și accesorii (bijuterii, genți, încălțăminte), cosmetice vegane, obiecte de artă decorativă, decorațiuni specifice sărbătorilor, antichități, brazi.

             Citeste mai mult…

Bizbrasov.ro: 14 start-up-uri din Brașov, finanțate printr-un proiect european

14 antreprenori brașoveni au primit finanțări europene pentru demararea business-urilor în cadrul proiectului „Start-Up în doi pași – educație antreprenorială bazată pe inovare și ajutor de minimis”. Proiectul a fost implementat de Camera de Comerț și Industrie Brașov, în parteneriat cu CCI Bacău, Asociația Happy Moms Brașov și CIT Irecson – Centrul de informare tehnologică, în perioada februarie – decembrie 2015. Bugetul total eligibil alocat a fost de 6,861 milioane de lei, în cadrul proiectului creându-se 48 de firme, câte 24 în regiunile Centru și Nord-Est.

Prin implementarea proiectului s-a urmărit creșterea abilității persoanelor de a materializa idei de afaceri, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale. Grupul țintă al proiectului a fost constituit din 427 de persoane cu vârtsa de peste 18 ani, mai mult de jumătate din acestea fiind cu vârste între 18 șI 25 de ani.

             Citeste mai mult…

muntenia-news.ro: Schimb de informatii, prin CENTRUL DE VIDEOCONFERINTA de la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Calarasi

La Camera de ComertIndustrie si Agricultura Calarasi a fost livrat si instalat un sistem de video-conferinta. Ulterior, au fost organizate 5 evenimente-pilot, respectiv:

  • Bune practici de cooperare internationala
  • Job-uri si Cariere
  • B2B
  • Programe de finantare si proiecte
  • Investitii realizate si proiecte de investitii transfrontaliere

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Premierul a discutat cu primarul Capitalei despre situația RADET

Premierul Dacian Cioloș a discutat, miercuri, cu primarul Capitalei, Răzvan Sava, pe tema situației RADET. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că Guvernul a vrut să se asigure că nu vor exista probleme cu furnizarea apei calde și căldurii în această iarnă.

“Guvernul a dorit să se asigure că au fost rezolvate problemele odată cu aprobarea bugetului RADET și cu împrumutul ELCEN de la trezorerie pentru plata facturilor restante”, a spus Suciu. Astfel, în perioada următoare, având bugetul odata aprobat, RADET va avea banii necesari pentru mentenanța instalațiilor tehnice.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANOFM: Rata șomajului la nivel național a scăzut la 4,88%, în octombrie

Rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 4,88% la sfârșitul lunii octombrie 2015, în scădere cu 0,01 puncte procentuale (pp) față de cea consemnată în luna precedentă și cu 0,52 puncte procentuale raportat la octombrie 2014, potrivit datelor publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Cele mai ridicate niveluri ale ratei șomajului au fost atinse în județele: Teleorman (10,97%), Mehedinți (10,95%), Vaslui (10,45%), Buzău (9,49%), Dolj (8,93%), Galați (8,87%) și Olt (7,83%), în timp ce județul Ilfov s-a situat la polul opus, cu cel mai mic nivel, de 1,28%.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Agriculturii revocă ordinul de numire în fruntea APIA a lui Florin Marius Faur

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a decis să revoce ordinul de numire în fruntea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a lui Florin Marius Faur iar șefia instituției va fi asigurată în continuare, temporar, de Mihai Puțintei.

Cel care a deținut anterior funcția de director general al APIA, Dorel Benu, este cercetat de DNA și suspendat din funcție iar postul nu poate fi ocupat decât prin concurs sau temporar.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro : Ajutoare de stat de 436,37 milioane de lei pentru 9 proiecte de investiții, în perioada noiembrie 2014-iunie 2015

Ministerul Finanțelor Publice a acordat, în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, ajutoare de stat în valoare de 436,37 milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) pentru nouă proiecte de investiții, potrivit datelor postate pe pagina de Internet a instituției, consultată de AGERPRES.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 7,4% la 10 luni, susţinute de industria alimentară

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 7,4% în primele zece luni, ca serie brută, în special pe fondul vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun mai mari cu 17,1%, potrivit datelor INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au fost mai mari cu 6,9%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (16,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (5,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (1,1%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Lotul al treilea al autostrăzii Sibiu-Orăştie va rămâne închis până în iunie 2016, cu şase luni mai mult decât fusese anunţat

Lotul al treilea al autostrăzii Sibiu-Orăştie, închis în septembrie, între localităţile Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, va rămâne închis până în luna iunie a anului viitor, deşi termenul iniţial anunţat de CNADNR pentru remedierea problemelor era decembrie 2015.

Reprezentanţii CNADNR au declarat pentru MEDIAFAX că noul termen a fost stabilit împreună cu constructorul lotului, fără să ofere şi explicaţii cu privire la întârziere.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gorghiu şi Blaga au avut o discuţie informală cu ministrul Finanţelor pe tema bugetului

Surse din PNL au declarat că liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au avut o discuţie informală cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu,cu privire la proiectul bugetului de stat pe 2016, urmând să mai aibă o încă rundă de discuţii cu ministrul.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga s-au întâlnit cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu, pentru a discuta proiectul bugetulu aferent anului 2016 care ar urma să ajungă în Parlament la începutul lunii decembrie, au declarat pentru MEDIAFAX, surse din rândul liberalilor.

Liderii PNL vor mai avea o întâlnire informală cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu, înainte ca bugetul să fie transmis Parlamentului.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: CONSIDERAT UN APROPIAT AL COMPANIILOR ENERGETICE RUSEŞTI

Şeful OMV, decorat în 2013 de Băsescu, via Lazăr Comănescu

Astfel, întâlnirea recentă dintre preşedintele României Klaus Iohannis şi şeful OMV Rainer Seele face ca primirea de către acesta din urmă, în 2013, a Ordinului Meritul Cultural Industrial în grad de Comandor, în Germania, de la preşedintele Traian Băsescu, prin intermediul ambasadorului României de atunci Lazăr Comănescu, să însemne un pas înainte în exploatarea resurselor româneşti din Marea Neagră.

Lazăr Comănescu a fost ambasador al României la Berlin (2009-2014), iar din februarie 2015 a fost numit consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis, Şeful Departamentului de Politică Externă.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DAREA ÎN PLATĂ

De unde vin depozitele în sistemul bancar?

Dezbaterile aprinse din jurul legii dării în plată a garanţiilor bancare pentru stingerea datoriilor au adus în atenţia opiniei publice o serie de argumente prea puţin explicate de către cei care le-au utilizat.

Aceştia se vor afla în situaţia de a primi dobânda şi principalul în “cărămizi şi termopane”, după cum au declarat de mai multe ori atât reprezentanţii sistemului bancar, dar mai ales oficialii Băncii Naţionale a României.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: DAREA ÎN PLATĂ

Jurnaliştii – victimele manipulării administrate opiniei publice de lobby-ul bancar

Războiul care a izbucnit săptămâna trecută pe marginea Legii dării în plată, aprobată de parlamentari cu un singur vot împotrivă şi o abţinere, se înteţeşte.

După ce reprezentanţii băncilor au ieşit şi au spus cât de negre vor fi efectele acestei reglementări asupra sistemului şi a întregii economii, contrazicându-i pe iniţiatorii proiectului (deputatul liberal Cătălin Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea), zilele trecute a apărut şi poziţia oficială a Băncii Naţionale a României (BNR).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DAREA ÎN PLATĂ

Darea în plată. În plata Domnului

Legea dării în plată creează efuziuni emoţionale. Ne plac efuziunile emoţionale. Suntem un popor emotiv, sensibil la stimuli. Avem imaginaţie, creativitate, dacă am avea şi disciplină, şi discernămînt, şi simţul priorităţii, am ajunge departe.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DAREA ÎN PLATĂ / VOCI

E adevărat că băncile pierd din legea dării în plată? Da, dar numai din profit

O simulare privind plăţile efectuate de cei care ar fi tentaţi acum să-şi lase cheile de la casă băncii plecând fluierând, fără griji şi fără datorii, arată că, de fapt, băncile au de câştigat şi în acest scenariu. E drept, ceva mai puţin.

Cu creditul Prima Casă vedetă pe piaţa imobiliară, e greu să ne mai amintim cum era înainte de mai 2009. Totuşi, se mai găsesc credite imobiliare asemănătoare cu vechile împrumuturi ipotecare acordate în perioada 2007-2008, în plin boom al pieţei creditului. Folosind site-ul conso.ro, obţinem o ierarhizare a ofertelor băncilor pe segmentul creditelor imobiliare, iar în coada listei găsim oferta Băncii Feroviare, una care seamănă izbitor cu criteriile de acordare a împrumuturilor în vremurile bulei (DAE de 7,82%).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ARIS XENOFOS (HFSF):

“Acţiunile băncilor din Grecia se vor redresa semnificativ în 2017″

Acţiunile băncilor elene îşi vor reveni probabil semnificativ în 2017, după ani de declin, pe fondul redresării economiei şi a revenirii încrederii, a afirmat şeful Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), Aris Xenofos, citat de Reuters.

Primele indicii vor fi observate de la sfârşitul lui 2016, dar mă aştept la o schimbare majoră în 2017″, le-a declarat jurnaliştilor Aris Xenofos.Acesta a adăugat: “2016 va fi un an pozitiv, dar cred că principala diferenţă va fi de fapt înregistrată în 2017″.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Proiectul de buget, în primă lectură în şedinţa de astăzi a Guvernului

Premierul Dacian Cioloş a declarat că indexarea pensiilor cu 5% este trecută în proiectul bugetului de stat pe 2016, care va fi citit astăzi în şedinţa de guvern, în primă lectură, reafirmând că mărirea salarială cu 10% pentru toţi bugetarii se găseşte, de asemenea, în buget, informează surse din presă.

Proiectul de buget l-am construit în aşa fel să includem deciziile luate de Parlament până acum şi cele referitoare la codul fiscal şi cele referitoare la măririle salariale, inclusiv cea de 10 la sută ( pentru toţi bugetarii -n.r.). În proiectul de buget pe care îl vom înainta Parlamentului vor fi incluse deciziile deja luate de Parlament prin diferite acte normative”, a declarat premierul Dacian Cioloş aseară.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN CIUDA OPOZIŢIEI ANRE

Instanţa consideră că Hidroelectrica poate exporta energie

Hidroelectrica a anunţat, ieri, că a câştigat procesul cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei privind sancţiunea asupra companiei pentru export de electricitate.

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis, pe 19 noiembrie, contestaţia Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenţie încheiat de ANRE în luna mai, prin care se reţine în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operaţiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Trei indici asiatici erau în urcare

Trei dintre principalii indici bursieri asiatici erau în creştere la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,08%, la 19.953,7 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong scădea cu 0,21%, la 22.432,15 puncte..

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre.

Dow Jones s-a depreciat cu 0,89%, ajungând la 17.729,68 puncte, iar indicele S&P 500 a scăzut cu 1,1%, la 2.079,51 puncte.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Saxo Bank: Dolarul va cădea după creşterea dobânzii în SUA

Pieţele au ajuns la un consens general că Rezerva Federală va creşte dobânda în decembrie şi că această decizie va determina creşterea dolarului american spre noi valori, apropiate de o paritate cu euro – o valoare similară cu cea din anul 2000, când am avut un maxim al crizei industriei IT, arată Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank, într-un raport transmis ieri.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Fluctuaţii pe pieţele europene

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au fluctuat ieri, în condiţiile în care aşteptările privind măsurile de stimulare pe care le va lua Banca Centrală Europeană (BCE) au fost umbrite de declinul preţurilor materiilor prime.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Debut spectaculos de lună pe ATS-ul Sibex

La Sibex, cea de-a 12-lea lună din an a debutat spectaculos, cu schimburi consistente pe ATS-ul administrat de operator. “Vinovat” pentru acest start bun era simbolul COVB, prin care este identificată societatea Confecţii S.A Vaslui. Conform datelor de la ora 17.50 (1), se înregistraseră schimburi cu 8.015.158 de acţiuni ale societăţii, având o valoare de 961.823 lei. Acestea au fost realizate din patru tranzacţii, la un preţ de 0,12 lei/acţiune, în creştere cu 9,09% faţă de cotaţia anterioară. Cea mai mare tranzacţie s-a consemnat la ora 15.50, ea însumând 7.999.387 acţiuni COVB.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: “Evoluţiile negative din sectorul energetic şi o revenire timidă a acţiunilor băncilor comerciale, principalii vectori de direcţie”

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate de 62,33 milioane de lei (13,97 milioane de euro).

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a declarat: “Astăzi (ieri, n.r.) marea majoritate a indicilor Bursei de Valori Bucureşti au pierdut teren, pe fondul unei evoluţii slabe pe pieţele europene şi, în prima parte, a sesiunii nord-americane. Evoluţiile negative din sectorul energetic şi o revenire timidă a acţiunilor băncilor comerciale au fost principalii vectori de direcţie locali. Indicele BET a pierdut 0,39% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,74% (BET-NG) şi +0,33% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţă reglementată a fost de 13,51 milioane euro, mult peste media de 7,96 milioane euro înregistrată de la începutul anului”.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Legea dării în plată: Dacă o bancă mare va avea probleme, BNR va aplica rezoluţia bancară – confiscarea depozitelor

Mâine aflăm dacă legea dării în plată intră sau nu în vigoare. Preşedintele Klaus Iohannis şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sunt singurii care o pot întoarce, ridicând la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate. Avocatul Piperea spune că legea s-ar aplica şi creditelor în derulare din cel puţin trei motive juridice. BNR susţine contrariul. Chiar dacă legea trece, băncile pot ataca apoi în instanţă clienţii care vor să restituie casa, iar o serie de decizii favorabile lor ar duce la modificarea ei ulterioară. Pe de altă parte, BNR va putea interveni doar dacă una dintre băncile mari are probleme. Intervenţia ar consta în aplicarea rezoluţiei bancare (confiscarea depozitelor).

            Citeste mai mult…

Economica.net: Alternativă cu 50% mai ieftină la motorină: s-a deschis prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat

Antares Group, un grup de companii cu acţionariat românesc din Râmnicu Vâlcea inaugurează prima staţie de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat din România şi are în plan alte 14 astfel de staţii. GNCV poate fi folosit pe maşinile cu motor diesel asigurând reducerea costurilor cu combustibilul de până la 50%.

              Citeste mai mult…

Economica.net: BCR Banca pentru Locuinţe reduce dobânda pentru creditele intermediare fără ipotecă la 7% pe an

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, reduce dobânda la creditele intermediare în lei fără ipotecă, la 7% pe an, de la 11% pe an, fixă pe toată perioada creditului, pentru solicitările de credit iniţiate de clienţi după 2 decembrie 2015, au anunţat, joi, reprezentanţi ai băncii.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Ministerul Finanţelor: Accizele nu vor fi indexate pentru 2016. Rămân la “cursul” de anul acesta

Accizele nu se vor indexa anul viitor cu inflaţia pentru că aceasta a fost negativă anul acesta, spune Ministerul Finanţelor. Începând cu 2015, statul a renunţat la calculul accizelor funcţie de cursul euro, acestea fiind transformate direct în lei şi urmând să varieze nu cu indicele de inflaţie, ci cu “creşterea preţurilor de consum”, aşa cum scrie în Codul fiscal.

Nivelul accizelor armonizate se actualizează acum anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie, scrie în Codul fiscal.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Proiectul de buget: Bugetul pentru Pilonul II de pensii va fi îngheţat la 5%

Guvernul a decis să îngheţe contribuţiile către pensiile private obligatorii din Pilonul II la valoarea de anul acesta, de 5%. În schimb, pensiile vor fi indexate cu 5%, iar salariul minim pe economie creşte la 1.200 de lei, cât era prevăzut, potrivit proiectului de buget pentru 2016, citat de România TV.

În varianta de buget pregătită de guvernul anterior, contribuţiile la pensiile private trebuiau să crească anul viitor cu 0,5 puncte procentuale, cu 5,5%, în condițiile în care autoritățile și-au asumat pentru anul viitor, prin Programul de Convergență, să atingă un nivel de 6%.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Dacian Cioloş: Pensiile se majorează cu 5% de la 1 ianuarie, iar TVA-ul scade la 20%

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri seară la România TV că proiectul de buget pentru anul viitor prevede creşterea pensiilor cu 5%, scăderea TVA-ului cu patru puncte procentuale, la 20%, precum şi indexarea salariilor bugetarilor cu 10%, măsuri anunţate de guvernul anterior.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că legea bugetului pe 2016 a construit-o ţinânt cont de deciziile aprobate deja de Parlament.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Se naşte un nou “imperiu” în industria alimentară. Patru români au cumpărat cel mai mare teren tranzacţionat anul acesta

Patru tineri antreprenori români din judeţul Argeş pun bazele unui nou “imperiu” alimentar cu afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro. Anul acesta au făcut cea mai mare tranzacţie cu teren din România şi se extinde pe toate palierele, de la producţia de cereale la procesarea finală a cărnii.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursa de la Bucureşti închide în scădere şedinţa de miercuri

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în scădere şedinţa de miercuri, iar valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 62,3 milioane de lei (aproximativ 13,9 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 60,2 milioane de lei (13,5 milioane de euro), cele cu certificate – 1,57 milioane de lei (352.691 euro), iar cele cu obligaţiuni – 470.304 lei (105.439 euro). Cele mai semnificative tranzacţii au fost cu acţiunile Băncii Transilvania (19,8 milioane de lei), Electrica (6,38 milioane de lei) şi Fondul Proprietatea (6,12 milioane de lei).

Indicele de referinţă BET al BVB, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în scădere cu 0,39%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a pierdut 0,41%.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de miercuri cu evoluţii mixte, indicele Dow Jones s-a apreciat uşor, ajungând valoarea de 17.888,65 puncte, în creştere cu 0,30 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat uşor cu 0,03%, ajungând la valoarea de 2.102,02 puncte, în scădere cu 0,61 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Numărul turiştilor cazaţi în structuri hoteliere a crescut cu circa 17% la zece luni

Sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică în primele zece luni din 2015 au însumat aproape 8,518 milioane, în creştere cu 16,9% faţă de cele consemnate în perioada similară din 2014, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

              Citeste mai mult…

capital.ro: Petrolul scade sub 40 de dolari barilul pe fondul unor noi semne de saturare a pietei. Ultimele evolutii

Prețurile la petrol au scăzut sub 40 de dolari barilul pe fondul unei saturari a pietei, punând o si mai mare presiune asupra unui sector industrial ce este deja considerat un important punct slab pentru creșterea globală, scrie The Wall Street Journal.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: RAPORT AL UNIUNII INTERNAŢIONALE DE TELECOMUNICAŢII PRIVIND GRADUL DE DEZVOLTARE A INDUSTRIEI IT&C

Cade un mit: România ocupă doar locul 59 din 167 în topul ţărilor cu cel mai bun internet fix şi mobil

„Mitul“ local privind performanţele infrastructurii telecom începe să se destrame.
România ocupă locul 59 din 167 de ţări la capitolul conec­tivi­tate la internet, fiind întrecută de ţări ca Liban, Costa Rica şi Kazakhstan, iar primul loc este ocupat de Coreea de Sud, se arată într-un raport realizat de Uniunea Inter­na­ţională de Telecomunicaţii (Inter­national Telecommunication Union).

Poziţia slabă a României într-un cla­sa­ment legat de serviciile la internet realizat de una dintre cele mai credibile insti­tuţii glo­bale din industrie, care destramă „mitul” per­­for­­manţelor foarte bune ale infras­truc­turilor locale de telecom, are o explicaţie simplă: clasamentul nu ţine cont doar de viteza ridicată a serviciilor de date, ci şi de o multi­tudine de alţi indicatori care con­tu­rează o imagine mai apropiată de realitate a ecosiste­mului telecom dintr-o ţară.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Cel mai mare trader de energie merge spre afaceri de 700 mil. euro

Estimarea de 650 de milioane de euro pentru finalul acestui an s-a dovedit a fi „pru­dentă“ pentru Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie din România.

După o creştere de peste 50% în primele şase luni ale anului, com­pania controlată de Au­gustin Oancea, un discret om de afaceri din Câm­pina, crede că va ajunge la 700 de milioane de euro.

În 2007, anul în care Timar Ind a intrat în piaţa de energie, compania avea un business de 15 milioane de euro. Tinmar Ind este a do­ua cea mai mare afacere con­trolată de un antre­pre­nor român, după reţeaua de bricolaj Dedeman, deţinută de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Avem cinci variante pentru Piteşti-Sibiu pe hârtie şi un drum prăbuşit în realitate

Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi are „în sertar“ cinci variante pentru autostrada dintre Sibiu şi Piteşti, care ar fluidiza masiv traficul pe acest traseu, însă în cel mai bun caz abia anul viitor ar începe lucrările la cele mai uşoare tronsoane de pe acestea, dinspre Sibiu, respectiv dinspre Piteşti. Valea Oltului a fost blocată între 1 şi 2 decembrie timp de 24 de ore de alunecări de teren, iar anul trecut drumul dintre Piteşti şi Râmnicu Vâlcea a fost blocat pentru camioane timp de două luni şi jumătate tot din cauza unor alunecări de teren, timp în care transportatorii au pierdut din cauza consumului suplimentar peste 35 mil. euro. Inclusiv uzina Dacia de la Mioveni a fost afectată de blocarea traficului, în condiţiile în care camioanele de transport au apelat la rute ocolitoare.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Economiştii se aşteaptă ca BCE să aducă euro la paritate cu dolarul

Euro slab este mană cerească pentru companiile exportatoare, dar o veste rea pentru cei care pleacă în vacanţă. 

Euro şi-a pierdut un sfert din valoare faţă de dolar într-un an. Coborâşul s-a accentuat în ultimele zile.

Cei care pariază că euro îşi va extinde pierderile din ultimele trei săptă­mâni şi că va ajunge în cele din urmă să tatoneze paritatea în raport cu moneda americană ar putea fi încurajaţi de ceea ce va face Banca Centrală Europeană în urmă­toarea perioadă pentru a impulsiona inflaţia.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: EXERCIŢIUL FINANCIAR AL UE 2014-2020

România a luat deja un miliard de euro

România a luat de la Uniunea Europeană din exerciţiul financiar 2014 – 2020 998 mil. euro până la finele lui octombrie.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor sumele reprezintă avansuri la proiecte dezvoltate în acest exerciţiu financiar.

Potrivit regulilor UE, prefinanţările (banii daţi înainte de UE) reprezintă 3% din valoarea unui proiect. Pentru statele care în 2010 au avut un acord de finanţare cu FMI sau UE (cazul României), procentul prefinanţărilor este de 4%.

              Citeste mai mult…

Zf.ro:  UE atenţionează România pentru regulile de garantare a depozitelor

Uniunea Europeană a declanşat proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care şi România, pentru că nu au modificat legislaţia naţională astfel încât să includă noile reguli comunitare referitoare la sistemele de garantare a depozitelor bancare, relatează Bloomberg.

România, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Suedia nu au aprobat unele sau toate reglementările necesare până la termenul limită de 30 noiembrie. Statele care nu adoptă regulile referitoare la garantarea depozitelor bancare vor risca măsuri disciplinare, potrivit oficialilor UE. Toate cele 28 de state membre trebuie să îşi ajusteze legislaţia naţională pentru a reflecta standardele europene pentru protejarea depozitelor bancare şi a asigura un nivel de protecţie de bază al clienţilor.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: SUPRAÎNDATORAT ŞI FĂRĂ CASH

Proprietarul Rompetrol ia un acont de 3 mld. dolari de la traderul gigant Vitol

KazMunayGas (KMG), acţionarul principal alRompetrol Rafinare (RRC), va încasa în avans până la 3 mi­liarde de dolari de la traderul de petrol Vitol, în schimbul unor livrări viitoare de ţiţei, grupul kazah controlat de stat încercând să-şi reducă rapid datoria devenită brusc nesustenabilă în condiţiile prăbuşirii preţului ţiţeiului.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: ROMÂNIA VERSUS EUROPA

La distanţă uriaşă faţă de UE în privinţa cheltuielilor pentru cercetare

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa ponderii cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare în PIB.

Cu doar 0,38% din PIB alocaţi cercetării în 2014, ca şi în urmă cu zece ani, în 2004, România se află la o distanţă uriaşă faţă de ţările care cheltuiesc pentru cercetare – dezvoltare (R&D).

În 2014, România a cheltuit pentru R&D doar 575 mil. euro, faţă de 83 mld. euro Germania, 48 mld. euro Franţa, 38 mld. euro Marea Britanie, 13 mld. euro Suedia, 4 mld. euro Polonia sau

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Viceguvernator BNR: Legea dării în plată nu face distincţie între săraci şi bogaţi şi nu conţine plafoane

Legea dării în plată nu se referă explicit la locuinţele cu credit ipotecar, iar autorii actului normativ au refuzat introducerea unor plafoane privind veniturile debitorilor, valoarea imobilului şi a condiţiei ca debitorul să nu mai deţină alt imobil, afirmă Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

              Citeste mai mult...

Zf.ro: Legea dării în plată. „Îmi plătesc ratele. Nu prea îmi convine să dau casa înapoi, îmi place unde stau, dar credeţi-mă, o să încerc să folosesc această lege în favoarea mea.“

Am să vă spun sincer: sunt una dintre victimele nebuniei creditării din 2006-2007. Mai precis, am luat un credit ipotecar în CHF de la Credit Europe Bank la final de 2007. Că să fie şi mai „bine“, am beneficiat atunci de o ofertă cu avans de doar 5% şi finanţare de 95%. Prin urmare, sunt mai lovit decât dacă aş fi luat un credit cu avans 25%. Mă descurc, slavă Domnului, să plătesc. După explozia CHF din iarnă, am fost implicat şi în procesele de negocieri colective cu banca. Din păcate, fără folos.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful EnergoBit, un business de peste 100 mil. euro, pleacă la nici un an de la preluarea mandatului. Cei trei fondatori îi iau temporar locul

Mihai Tudor, executiv cu o experienţă de peste 20 de ani în industria IT&C, şi-a depus mandatul din funcţia de CEO al EnergoBit, grup specializat în funizarea de echipamente şi servicii pentru industria energetică, la nici măcar un an de la numirea în funcţie.

Mihai Tudor a venit la conducerea grupului, care, potrivit estimărilor lansate la începutul lui 2015, ar urma să ajungă la un business de 453 de milioane de lei (circa 100 de milioane de euro), în februarie anul acesta, dar de aproximativ două săptămâni nu mai ocupă această funcţie.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondurile de investiţii au revenit la cumpărat de bănci pe Bursă

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cele ale BRDşi Erste Bank (EBS) au fost vedetele şedinţei de tranzacţionare de ieri, raportând cele mai mari aprecieri din rândul com­paniilor listate pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti.

Titlurile TLV au urcat ieri cu până la 4,2%, atingând o cotaţie de 2,46 lei/unitate, pe un rulaj de 14 milioane de lei, aproape dublu decât lichiditatea dintr-o şedinţă obişnuită, in­di­cator ce arată că investitorii instituţionali au reintrat în piaţă. Acţiunile BRD au avansat ieri 3% până la o cotaţie de 11,78 lei/unitate, pe rulaje de 3,7 milioane de lei, mai mari decât de obicei. Au urmat titlurile Erste Bank cu un avans de 2,8%. Ieri, 2 decembrie, a fost prima şedinţă de tranzacţionare a lunii după ce bursa a fost închisă pe 1 decembrie – sărbătoare legală. Aprecierile raportate de acţiunile TLV şi BRD ieri au loc după ce acestea au scăzut cu peste 9% săptămâna trecută, investitorii reacţionând la incertitudinile privind impactul pe care îl va avea asupra sectorului bancar legea „dării în plată“.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţele împrumută în decembrie 3 mld. lei

 În total, sumele împrumutate de Ministerul Finanţelor în 2015 ar urma să se ridice la 39 mld. lei la care se adaugă 2 mld. euro atrase din pieţele externe.

 
Ministerul Finanţelor anunţă că va lua în decembrie de pe piaţa internă 3 miliarde de lei, ceea ce ar urca totalul pentru acest an la 38,9 miliarde de lei, în scădere cu 15,4% faţă de anul anterior, când a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei şi 928,7 milioane euro).

Finaţele au anunţat că în decembrie intenţionează să împrumute de pe piaţa internă 2,7 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor principale, în timp ce pentru sesiunile suplimentare, unde condiţiile de atragere a banilor sunt cele stabilite în licitaţiile de referinţă, anticipează 330 milioane de lei, potrivit prospectului de împrumut publicat de minister.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Reacţii la legea privind „darea în plată“ a imobilelor. Ce opinii au

♦ Legea ar trebui să se refere numai la cei care sunt la prima casă ♦ Legea dării în plată este profund populistă şi are potenţialul să producă nişte dezechilibre în sistem. l Băncile au încurajat, prin atitudinea lor, astfel de iniţiative populiste, care se pot întoarce împotriva lor ♦ Legea nu face distincţie între săraci şi bogaţi şi nu conţine plafoane privind veniturile debitorilor, valoarea imobilului şi condiţia ca debitorul să nu mai deţină alt imobil ♦ Legea ar trebui să se refere numai la cei care sunt la prima casă l Cei care nu au putere să negocieze cu banca se simt sclavi.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Aproximativ 20.000 de clienţi au acceptat oferta de refinanţare propusă de BCR

Aproximativ 20.000 de clienţi au optat în ultimele trei luni pentru condiţiile de refinanţare ale împrumuturilor propuse de BCR, valoarea medie a unui credit situându-se la circa 26.500 de lei. Potrivit oficialilor băncii, ratele lunare s-au redus în medie cu 17%, fapt care a avut un impact în minus de circa 200 de milioane de euro în bilanţul băncii.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO INTERVIU Varujan Pambuccian si Valentin Negoita discuta despre decalajul intre cerere si oferta de cadre cu competente digitale in sectorul IT

Varujan Pambuccian si Valentin Negoita au discutat despre decalajul dintre cerere si oferta de cadre cu competente digitale in sectorul IT&C, cat si despre, sistemul de invatamant romanesc, a treia Revolutie Industriala si clasa oamenilor inutili. Varujan Pambuccian: “Daca nu gandesti de acum felul in care o sa arate viitorul, s-ar putea sa vina viitorul ala peste tine si sa te miri ca arata asa”

                Citeste mai mult…

Digi24.ro: Business Club Afaceri pe datorie

Companiile din întreaga lume se îndatorează din ce în ce mai tare. Au emis în acest an obligaţiuni în valoare de peste două mii de miliarde de dolari. E al patrulea an la rând când se depăşeşte acest prag, arată Financial Times, iar apetitul pentru îndatorare e deschis tocmai de banii ieftini. Pentru aceste obligaţiuni, companiile au de plătit dobânzi foarte mici aşa că preferă să se îndatoreze şi să-şi finanţeze astfel planurile de extindere.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Resursele din groapa de gunoi

Fiecare european consumă în medie 14 tone de materii prime şi produce cinci tone de deşeuri pe an – la gunoi ajung resurse foarte valoroase. Dintr-o sută de mii de telefoane vechi se pot extrage două kilograme de aur, 25 de argint şi o tonă de cupru. Odată cu ele e aruncată şi şansa Europei de a produce mai eficient, şansă de care are nevoie ca de aer fiindcă economia răsuflă greu după criză. Comisia Europeană propune însă o soluţie. Vine cu un pachet de măsuri pentru desenarea unei economii circulare. Unde nimic nu se pierde, totul se transformă.

                Citeste mai mult…

digi24.ro: IT-iștii europeni se mișcă mai bine pe bursă

Tinerele companii IT din Europa se descurcă mai bine pe bursă decât cele din Silicon Valley. În prima lună după listare, valoarea unei companii europene creşte în medie de trei ori mai rapid decât cea a unei companii americane din sectorul tehnologic. Iar într-o eră în care investitorii caută câştiguri rapide, această evoluţie contează. În alte industrii, această diferenţă dintre acţiunile europene şi cele americane nu există. Chiar şi aşa, companii din comerţ sau din sistemul financiar încearcă să imite modul de funcţionare al companiilor IT americane.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Mărfuri sub prețul pieței în magazinele Fiscului

Fiscul încasează sute de mii de lei din vânzarea de mărfuri confiscate prin magazinul pe care îl are în Bucureşti. Marfa e vândută la preţuri sub nivelul pieţei, aşa că magazinul nu duce lipsă de clienţi. Sute de oameni intră în magazin în căutare de chilipiruri. O cămaşă sau o pereche de adidaşi din China costă mai puţin de zece lei, dar în magazin se găsesc şi blănuri de sute de lei şi chiar mopede.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Agricultura românească, monitorizată prin satelit

Ministerul Agriculturii vrea să pună la punct un sistem prin care va monitoriza câte cereale, legume și fructe produc fermierii români pe cele zece milioane de hectare arabile. Un astfel de program controlat prin satelit interpretează radiațiile electromagnetice emise de lumina dată de soare și căldură emanată de pământ și oferă date despre producția de pe o anumită suprafață.

               Citeste mai mult…

B1.ro: Zona euro: Rata anuală a inflației a rămas, în noiembrie, la nivelul din octombrie de 0.1%

Rata anuală a inflaţiei înregistrată zona euro a rămas în noiembrie la nivelul înregistrat luna octombrie, 0,1%.

Potrivit estimării Oficiului European de Statistică, principalele elemente care au menţinut inflaţia în noiembrie au fost preţurile la alimente, alcool şi ţigări sau bunurile industriei.

                Citeste mai mult…

jurnalul.ro: Investitorii mizează pe mâna de lucru ieftină

Investiţiile străine directe (ISD) au marcat anul acesta o reve¬nire, ele fiind la sfârşitul primelor nouă luni ale anului de 2,514 miliarde de euro, în creştere cu 66,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Anul 2015 ar putea fi, din acest punct de vedere, cel mai bun din ultimii şase ani, dar ne păstrăm în zona producţiei care nu are o valoare adăugată mare.

               Citeste mai mult…

Realitatea.net: S-au stabilit accizele valabile în 2016

Accizele nu se vor indexa anul viitor cu inflaţia pentru că aceasta a fost negativă anul acesta, spune Ministerul Finanţelor.

Calculul accizelor nu se modifică pentru 2016 faţă de acest an, scrie Economica.net, dar cuantumurile unora dintre accize se vor schimba. Pe de altă parte, apar accize noi, iar altele vor dispărea.

Astfel, acciza la alcool etilic va scădea cu 30%, de la 1 ianuarie 2016, potrivit Codului Fiscal valabil anul viitor. În același timp, acciza la ţigarete va creşte cu 18,69 lei pe 1.000 de ţigări. De asemenea, va fi introdusă acciză pe ţigările electronice.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Organizatorii de pariuri acuză ANAF că aplică greşit impozitarea veniturilor

Asociaţia Organizatorilor de Sloturi ROMSLOT susţine că ANAF interpretează eronat legislaţia, aplicând impozitul minim pe profit, de 5%, la veniturile totale, nu la cele rezultate după scăderea sumelor date ca premii, şi cere sprijinul asociaţiei europene EUROMAT pentru clarificarea situaţiei.

“ROMSLOT susţine în totalitate acţiunea iniţiată de Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România, ce vizează clarificarea abordării eronate a funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la interpretarea venitului obţinut de către operatorii de pariuri sportive. Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc, care stipulează definiţia veniturilor operatorilor”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: KazMunayGas va primi 3 miliarde de dolari de la Vitol

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas intenţionează să obţină trei miliarde de dolari de la Vitol, cel mai mare trader independent de petrol din lume, sub forma unor plăţi în avans pentru ţiţeiul ce urmează să fie produs la câmpul petrolifer Tengiz, informează Reuters.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Republica Moldova poate acoperi jumătate din necesarul de gaze importat de la Gazprom

Potenţialul de biomasă al Republicii Moldova poate asigura jumătate din necesarul de gaze naturale Ministrul Economiei, Stephane Bride, a declarat că, teoretic, potenţialul de biomasă din Republicii Moldova poate acoperi 22% din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48% din importurile de gaz natural. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Stephane Bride a participat la Forumul Naţional „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală”, organizat în contextul Săptămânii Moldova Eco Energetică. La eveniment a participat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, rezidentul Coordonator ONU în Moldova, Dafina Gherceva, precum şi peste 200 de participanţi, printre care antreprenori, reprezentanţi ai autorităţilor  publice, mediului academic, parteneri de dezvoltare, ONG-uri.

               Citeste mai mult…

Evz.ro: Ambasadorul Maior: România reprezintă o insulă de stabilitate şi o ancoră a angajamentelor transatlantice

România reprezintă o insulă de stabilitate şi o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al NATO, având totodată poziţia şi resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică, a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Congresului SUA cu ocazia Zilei Naţionale.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în creştere

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,92%, fiind cotat la 7.054,75 puncte.

             Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor