Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 4 septembrie 2015

Agerpres.ro: Comunicat de presă – Asociația pentru Implementarea Democrației

Întâlnire oficială de lucru între delegația Departamentului de Luptă Antifraudă, condusă de domnul Secretar de Stat Andrei Chendi și reprezentanții Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale și Modernizarea României

Joi, 3 septembrie a.c., la sediul Secretariatului General al Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale și Modernizarea României (CNAFSMR), a avut loc o întâlnire între delegația  Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), condusă de Șeful DLAF — Secretar de Stat, domnul Andrei Chendi și reprezentanții CNAFSMR.

              Citeste mai mult…

Realitatea.net: România la Expo Milano 2015: “De la bun început acest proiect a fost falimentar”

Modul în care România s-a prezentat anul acesta la Expo Milano 2015 a stârnit un val de numulţumiri. Românii din diasporă care au trecut pragul pavilionului au povestit că standul ţării noastre este nu este amenajat corespunzător, deşi a costat nu mai puţin de 3,5 milioane de euro.„Am vizitat pavilionul României la Expo Milano. Sper ca niciodată, indiferent de motiv, să nu fiţi nevoiţi să treceţi printr-o astfel de umilinţă”, a povestit  Marius Tudosie, un român aflat în Italia, într-o scrisoare trimisă Realitatea TV.

              Citeste mai mult…

Specialarad.ro: Eficiența energiei din surse regenerabile, dezbătută la Camera de Comerț Arad

 Metode alternative de producere a energiei, soluții pentru protejarea împotriva fluctuației în ceea ce privește prețul gazului și reducerea cheltuielilor de consum, acestea au fost subiectele forumului organizat ieri, 3 septembrie  2015, la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Forest and Biomass Services Romania S.A. și a avut un caracter interactiv, cei prezenți adresând întrebări legate de eficiența producerii energiei din biomasă, precum și de tot ceea ce ține de investiţii în surse alternative de energie.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bloomberg: România ar putea demara discuțiile pentru un nou acord cu FMI și UE în acest an

România intenționează să demareze discuțiile cu creditorii internaționali pentru un nou acord de asistență încă din acest an, ca urmare a sprijinului oferit de principalele partide politice, informează Bloomberg.

Într-un interviu acordat joi pentru Bloomberg, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul de la București ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană în 2016, pentru a se proteja împotriva șocurilor de pe piață. Separat, liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat că social democrații au cerut Guvernului să negocieze un acord, ideea susținută și de liderul Partidului Liberal, Alina Gorghiu.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Peste 100 de expozanți, prezenți la cea de-a XIII-a ediție a Târgului Național al Mierii

Peste 100 de apicultori vor aduce bucureștenilor miere și produse apicole din toate colțurile țării, la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA), pe platforma apicolă Băneasa, în perioada 4 – 6 septembrie 2015.

Târgul Național al Mierii a devenit în ultimii ani un eveniment tradițional și recunoscut, dedicat consumatorilor de produse apicole din zona Capitalei.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Andrei Gerea: Codul fiscal – un mesaj clar că România este deschisă pentru mediul de afaceri

Adoptarea de către Parlament a noului Cod fiscal reprezintă un mesaj de stabilitate și o nouă deschidere pentru investitori, consideră vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.

În opinia acestuia, efectele se vor concretiza în noi locuri de muncă, creștere economică și o creștere a nivelului de trăi pentru fiecare român.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Finanțele au împrumutat joi 400 de milioane lei de la bănci, la un randament de 2,01% pe an

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența la 17 ianuarie 2018, la un randament mediu de 2,01% pe an.

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 1,106 miliarde lei.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Mă interesa să treacă Codul Fiscal, este unul foarte bun la care s-a muncit mult

Primul ministru Victor Ponta a declarat, joi seara, că noul cod fiscal votat de Parlament este unul foarte bun pentru care s-a muncit mult, punctând că majoritatea prevederilor cuprinse vor duce la o modernizare extraordinară a sistemului fiscal.

Șeful Guvernului a mai precizat că în urma aplicării noilor măsuri precum reducerea pe un de zile a impozitului pe dividende s-a reușit atragerea la buget a sumei de un miliard de lei, opinând că în lunile următoare se va merge pe același ritm de încasări pentru că noul cod fiscal reprezintă “o viziune pe termen mediu și lung care în termenii cei mai populari înseamnă taxe mai mici și un ANAF mai rău și mai eficient”.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul de Externe al Norvegiei apreciază reformele economice din România

Ministrul de Externe al Norvegiei, Borge Brende, a apreciat joi reformele economice din România, afirmând că o creştere economică de 4% în actualul context european şi global este “impresionantă”.

“Felcităm România pentru reformele economice. România va ajunge anul acesta la 4% creştere economică, iar în contextul european şi cel global este impresionant şi înseamnă foarte mult pentru ţările din vecinătate, pentru Republica Moldova, având în vedere că România este principalul său partener comercial”, a spus Borge Brende, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Petrotel Lukoil, trimisă în judecată pentru spălare de bani, nu poate intra în lichidare – instanţă

SC Petrotel Lukoil, a cărei conducere a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni la legea societăţilor comerciale, nu poate intra în procedură de lichidare sau dizolvare, a decis Tribunalul Prahova, într-un dosar ce are ca obiect ”măsuri preventive” cerute de procurori, decizia nefiind definitivă

Judecătorii Tribunalului Prahova au decis, joi, la solicitarea procurorilor, că SC Petrotel Lukoil SA nu poate intra în procedura de lichidare sau dizolvare.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Economia a crescut în trimestrul al doilea cu 3,3%, iar creşterea PIB în S1 a fost de 3,7%.

Comerţul şi  sectorul IT&C au avut cele mai mari contribuţii la creşterea economică atât în trimestrul al doilea, cât şi pe ansamblul primului semestru, de circa 1%, potrivit datelor detaliate anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Economia a crescut în trimestrul al doilea cu 3,3%, iar creşterea în S1 a fost de 3,7%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: La nici un an de la inaugurare, CNADNR închide 22 de km din autostrada Sibiu-Deva pentru „remedierea degradărilor”

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România va închide de luni 7 septembrie ora 08.00 Autostrada A1, Orăştie – Sibiu pe segmentul de 22 de km cuprins între Nod rutier Sălişte(km 270 plus 020) – Nod rutier Cunţa(km 292 plus 455) pentru „remedierea degradărilor constatate la km 275 plus 650 al autostrăzii (km 60 plus 600 proiect).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Mai mult de jumătate din sistemul bancar, pe profit în S1 2015

Un număr de 24 de bănci au fost pe profit în primul semestru, iar 16 au fost pe pierdere.

Un număr de 24 de bănci din sistem au fost pe profit în primul semestru, iar 16 au fost pe pierdere, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Situaţia s-a inversat faţă de anul trecut, când doar 16 bănci au obţinut profituri şi restul au fost pe pierdere.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Revenirea sectorului construcţiilor împinge investiţiile în economie la un iluzoriu plus 7,2% în S1

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut în primul semestru al lui 2015 cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au fost în perioada menţionată la doar 78% din valoarea celor din S1 2014 şi la 34% din valoarea cheltuielilor planificate pentru a fi realizate în prima parte a anului.

Însă economiştii nu sunt entuziaşti faţă de ceea ce ar părea o revenire spectaculoasă şi bănuiesc că ea provine dintr-un „efect de bază“ în sectorul de construcţii, care a fost extrem de lovit în criză şi acum începe să crească.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Sondaj BNR: Bancherii văd o creştere a cererii de credite în trimestrul al treilea

Băncile prognozează pentru următoarele trei luni majorarea cerererii de credite, de o amploare moderată, pe toate tipurile de împrumuturi, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

Cererea de credite din partea companiilor a crescut marginal în al doilea trimestru din acest an pe fondul avansului semnificativ înregistrat pe segmentul de împrumuturi pe termen scurt, în timp ce în cazul creditelor cu o maturitate mai lungă cererea s-a diminuat.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Noul acţionar al Electroargeş vrea să aducă propriii oameni în board

Constantin Relative Investments SRL, firmă înfiinţată în luna iulie care a devenit rapid unul dintre cei mai mari acţionari ai producătorului de electrocasnice Electroargeş (simbol bursier ELGS), a solicitat o adunare generală în vederea revocării consiliului de administraţie şi a alegerii a trei membri noi. Firma a preluat 31,7% din acţiunile Electroargeş prin tranzacţii cu companii din grupul controlat anterior de Cătălin Chelu şi a propus trei candidaţi pentru cele trei locuri din board. Aceştia sunt Constantin Ştefan, principalul acţionar al firmei care îi poartă numele, Dumitru Ştefan, un angajat al companiei de navigaţie Navrom, şi Bogdan Florin Silinescu, pe care îl recomandă experienţa la EADS Deutschland, compania aeronautică integrată în grupul Airbus, potrivit documentelor transmise de acţionari. Actualii administratori ai Electroargeş au fost aleşi în 2012, astfel că nu au apucat să-şi încheie mandatul de patru ani. Titlurile Electroargeş au scăzut cu 19% de la începutul anului.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce spunea şeful CNADNR despre tronsonul de autostradă afectat de alunecări în ziua inaugurării: “E la fel de sigură precum Valea Oltului”

Narcis Neaga, şeful CNADNR răspundea în ziua de vineri, 14 noiembrie 2014, faptul că „noua autostradă (A1 între Sălişte şi Cunţa, parte a Sibiu-Deva – n.red.) prezintă siguranţă precum DN7 Valea Oltului”, în condiţiile în care deşi este principala rută de export, Valea Oltului este permanent ameninţată de alunecări de teren şi are numai o bandă pe sens. „Specialiştii spun că autostrada nu va fi afectată de aceste lucruri (alunecări de teren – n.red.) Zonele sensibile vor fi monitorizare şi utilajele vor interveni în caz că este nevoie”, declara la eveniment fostul ministru al transporturilor din partea PSD Ioan Rus, care şi-a dat demisia după aprobarea Masterplanului de transport în prima parte a acestui an.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Comnord va construi patru blocuri din „cartierul solar“ din Bucureşti pentru 2,4 mil. euro

Compania de construcţii Comnord (simbol bursier COSC), controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, a obţinut un contract de antrepriză în valoare de 2,4 milioane de euro pentru construirea a patru blocuri de cinci etaje în cadrul ansamblului rezidenţial Solar din sudul Bucureştiului.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Riscă Cernavodă să rămână fără uraniu românesc? Singurul producător nu ştie când ar putea fi demarate lucrările pentru o nouă mină şi nici cât costă

Compania Naţională a Uraniului (CNU), singurul furnizor de uraniu natural pentru cele două reactoare de la Cernavodă, grupuri care asigură circa 20% din producţia de energie a României, nu ştie când ar putea demara lucrările la o nouă mină şi nici la cât s-ar putea ridica investiţia. Informaţia vine în contextul în care rezervele de la singura mină care mai asigură materia primă pentru centrala nucleară sunt aproape de epuizare  după o „carieră“ de 30 de ani.

De cealaltă parte, Nuclear­electrica spune că pentru la anul este acoperită, dar că analizele de back-up deja se fac. Industria uraniului, de la extracţie până la producţia de energie electrică, este printre puţinele lanţuri industriale care au mai rămas în România.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Zona euro îşi accelerează ritmul de redresare

Procesul de redresare a zonei euro continuă într-un ritm mai alert, Franţa fiind singura dintre cele mai mari patru economii ale regiunii care întâmpină dificultăţi, potrivit Bloomberg. Indicele PMI pentru industria manufacturieră şi servicii din blocul celor 19 ţări a înregistrat o creştere neaşteptată, avansând până la 54,3 puncte în august, de la 53,9 puncte, potrivit Markit Economics. Acesta este cel mai ridicat nivel atins din mai 2011 şi depăşeşte estimarea de 54,1.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Investiţiile în economia naţională au crescut în S1 cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut în primul semestru cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 26,87 miliarde lei, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au crescut cu 9,3%, utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7%, în timp ce alte cheltuieli au scăzut cu 0,1%.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu gândul la tranzacţia de preluare. Investitorii au scumpit cu 10% acţiunile Băncii Carpatica

Acţiunile Băncii Comerciale Car­pa­tica (BCC) au crescut cu peste 10% în şedinţa de joi 3 septembrie, până la o cotaţie de 0,0465 lei/titlu, printre cele mai mari aprecieri raportate de acţiunile listate la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat ieri cu 1%, iar celelalte acţiuni bancare listate la bursă s-au apreciat cu 1,5%-2,2%.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: Noul Cod Fiscal. Cum schimbă viața omului de afaceri și a contribuabilului

Cu măsura-fanion care prevede scăderea TVA la 20%, de la anul și la 19%, din 2017, Codul Fiscal a fost aprobat, ieri, de deputați. EVZ vă prezintă cele mai importante prevederi și ce schimbări implică acestea raportat la situația de acum.

Actul normativ va pleca spre promulgare, iar președintele Klaus Iohannis nu mai are posibilitatea de a îl respinge. Majorări de impozite pe casă și teren, schimbarea regimului de impozitare a PFA-ului, schimbarea regimului de impozitare a clădirilor, sunt printre principalele modificări.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ 25 DE ANI

Apus de soare la BNR? Mugur Isărescu şi-ar putea depune demisia până în luna octombrie din funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, ne-au declarat trei surse diferite din industria financiară. Unele din aceste voci susţin că Mugur Isărescu se va pensiona, în ciuda faptului că mai sunt patru ani din actualul său mandat ca guvernator BNR, altele spun că va prelua funcţia de premier în cadrul unui guvern de tehnocraţi, care va pregăti alegerile de anul viitor.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Indicii bursieri s-au apreciat, pe un rulaj de 4,88 milioane euro

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, ne-a declarat: “Astăzi (ieri, n.r.) toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au avansat, pe fondul continuării evoluţiei pozitive a pieţelor din Europa de Vest şi din prima parte a şedinţei Nord-Americane. Indicele BET a câştigat 1,06% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o creştere de 0,12% (BET-FI) şi o scădere de 1,08% (ROTX), ultimul sprijinit probabil şi de aprecierea leului faţă de euro. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 4,88 milioane de euro, semnificativ sub media de 7,58 milioane de euro înregistrată de la începutul anului”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Aurul revine în actualitate

Odată cu intrarea indexului Dow Jones pe un trend de relativă acalmie, investitorii au căutat noi instrumente pentru speculaţie.

Din punct de vedere al lichidităţii, vedeta zilei a fost contractul GOLD. Pentru scadenţa curentă s-au tranzacţionat 30 de contracte, ultimul preţ, de 1,1424.6, fiind cu 1,65% mai scăzut decât “Start of day price” (1).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PONTA SPUNE CĂ-ŞI VA ÎNCHEIA MANDATUL CU “MĂSURILE ÎN FUNCŢIUNE”, SCHIMBÂND CODUL FISCAL PRIN OUG

Cei care ne conduc ţara au demonstrat din nou şi continuă să arate că nu ne putem baza pe promisiunile lor potrivit cărora în sfârşit vom avea o lege stabilă şi predictibilă a fiscalităţii.După ce Codul Fiscal a fost aprobat la începutul verii şi retrimis în Parlament de şeful statului – premierul Ponta şi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici dând asigurări că legea nu va fi modificată “sub nicio formă” -, aplicarea măsurilor de relaxare fiscală au fost amânate cu un an, iar Victor Ponta spune, de trei zile, că va avea grijă să devanseze aceste măsuri…

            Citeste mai mult…

Economica.net: UniCredit ar putea desfiinţa cel puţin 10.000 de posturi. Directorul general al băncii refuză să comenteze

Directorul general al grupului bancar UniCredit, Federico Ghizzoni, a refuzat joi că comenteze informaţiile potrivit cărora banca italiană intenţionează să desfiinţeze peste 10.000 de locuri de muncă precizând că deocamdată nu există o cifră anume pe masa discuţiilor, transmite Reuters.

‘Nu vreau să comenteze pentru că ne vom prezenta planul strategic în luna noiembrie sau la finele anului. Lucrăm la acest plan şi acum nu este momentul să discutăm pe marginea sa pentru că nu avem nici noi cifre concrete’, a declarat Federico Ghizzoni.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Slovacia solicită sprijinul României în domeniile industriei inovatoare, de tipul start-up şi high-tech

Slovacia solicită României acordarea de expertiză în domeniile industriei inovatoare, de tipul start-up şi high-tech, informează un comunicat al Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, anunţă Agerpres.

Această solicitare a fost adresată în cadrul unei întâlniri ce a avut loc joi, la sediul MEIMMMA, între ministrul român de resort, Andrei Gerea, şi ministrul Economiei din Republica Slovacia, Vazil Hudak.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Românii se întorc către construcţii şi consum. Efectele şi riscurile revenirii la comportamentul dinainte de criză

Populaţia s-a întors la cumpărături, crescând vânzările comercianţilor cu aproape 5% în primul semestru Comerţul cu amănuntul, construcţiile şi importurile, care scădeau dramatic în perioada 2009-2011 sunt acum în creştere, dar banii investiţi în economie, mai ales de către stat, au ajuns la cote minime în 2015. Sectoarele de activitate care depind de consumul intern al populaţiei şi firmelor – comerţul intern şi extern, dar şi construcţiile – sunt din nou motoarele de creştere a economiei, după o lungă perioadă de scăderi şi stagnări ce a debutat odată cu criza din 2009. Datele oficiale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în primul semestru din acest an, când Produsul Intern Brut a crescut cu 3,7%, sectorul de construcţii a avansat cu peste 10%, comerţul cu amănuntul a urcat cu aproape 5%, producţia industrială – cu 2,3% şi importurile – cu 3,6%, ceea ce înseamnă că motoarele economiei funcţionează din nou pe baza cererii interne.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 pe fondul turbulențelor de pe piața bursieră chineză

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20, grupul economiilor dezvoltate și marile economii emergente, se vor reuni vineri și sâmbătă la Ankara (Turcia), în încercarea de a calma piețele afectate de încetinirea economiei chineze și volatilitatea crescută de pe piețele bursiere din a doua economie a lumii, informează AFP și Reuters.

            Citeste mai mult…

Ziare.com: Impozit urias pe paragina. Ne lasam la mana autoritatilor locale? Sau nu?

“Noi ne facem jobul nostru foarte bine si faptul ca exista consens politic e si mai bine. (…) In final, s-a votat Codul Fiscal cum l-a propus Guvernul, ca eu nu am vazut vreo modificare, s-au amanat niste lucruri, dar in rest nu am vazut nicio modificare. A fost cea cu 500% pentru cladirile abandonate, aia e o chestiune foarte buna. (…) Cladirile lasate in ruina si din care exista inca in orasele din Romania destul de multe”, a spus Ponta, joi, dupa votul dat de deputati pe Codul Fiscal.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Presedintele PMP: Codul Fiscal, proiect USL pentru USL, la pachet cu noi taxe si majorari

Presedintele PMP, Eugen Tomac, spune ca noul Cod Fiscal, votat joi in Parlament, vine la pachet cu o serie de noi taxe sau majorari, mai multa daunatoare decat profitabile pe termen lung.

“Inteleg ca adoptarea in Parlament a noului Cod Fiscal este motiv de mare bucurie. PNL si PSD s-au felicitat reciproc pentru cooperare si si-au multumit ca exista. Dincolo de asta, nimic!

            Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income. Ce se va întâmpla cu preţul carburanţilor

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a fost invitatul lui Adrian Măniuţiu în ediţia de vineri a emisiunii Daily Income. 

“În această săptămână au fost nişte fluctuaţii spectaculoase pe piaţa petrolului. Luni şi marţi au fost creşteri de aproape 25% cumulate, apoi a fost o scădere destul de drastică miercuri. (…) Pentru consumatorul român, atunci când va intra în vigoare acest Cod fiscal, cu reducere de TVA, probabil va exista un impact pe tot ceea ce înseamnă preţul la energie şi la carburanţi şi la gaz natural. De scădere”, a declarat Răzvan Nicolescu.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro:  Peste 19.500 de locuințe au fost construite în semestrul I 2015, cu 11% mai mult față de semestrul I 2014

Un număr de 19.534 locuințe s-au construit în semestrul I 2015, cu 11% mai mult față de semestrul I 2014, când au fost ridicate 17.582 de locuințe, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică, transmise vineri AGERPRES.

În trimestrul II al anului 2015, au fost date în folosință 10.302 locuințe, în creștere cu 990 locuințe, față de trimestrul II 2014.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Fondurilor Europene a primit 511 proiecte, cu asistență nerambursabilă de peste 1,7 miliarde euro

Ministerul Fondurilor Europene, prin Direcția Generală Programe Competitivitate și Autoritatea Națională de Cercetare Științifică și Inovare, a închis primele apeluri de proiecte, fiind depuse 511 proiecte, cu o valoare totală a asistenței nerambursabile echivalentă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, proiectele au fost lansate în cadrul Axei Prioritare 1 POC ‘Cercetare, dezvoltare tehnologica și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor’.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Sindicaliştii din cadrul CFR Călători, CFR Marfă şi CFR Infrastructură vor creşteri salariale de 10%. În caz contrar, vor declanşa greva generală de la 1 octombrie

Trenurile nu vor mai circula de la 1 octombrie dacă autorităţile nu rezolvă doleanţele sindicaliştilor Sindicaliştii din cadrul companiilor feroviare de stat solicită creşterea salariilor cu cel puţin 10%, acordarea de tichete de masă şi a unor vouchere de vacanţă, în caz contrar urmând să declanşeze greva generală începând cu 1 octombrie. Reprezentanţii angajaţilor din cadrul acestor companii s-au întâlnit ieri cu conducerile societăţilor, sub patronajul Ministerului Transporturilor.  „Organizaţiile sindicale au protestat faţă de inexistenţa, în prezent, a contractelor colective de muncă la cele trei societăţi şi au solicitat ca viitoarele contracte, care urmează a fi încheiate, să prevadă o creştere salarială de minimum 10%, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare din lună şi acoperirea nevoilor de personal astfel încât salariaţii să nu mai fie nevoiţi să facă ore suplimentare.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Exportatorii de grâu din Occident nu pot concura cu statele baltice și regiunea Mării Negre

Principalii exportatorii de grâu din Uniunea Europeană au probleme în a obține contracte de vânzări din cauza rivalilor mai ieftini din statele baltice și regiunea Mării Negre, însă recenta scădere a prețurilor de către comercianții francezi ar putea să ajute la creșterea vânzărilor, au declarat joi pentru Reuters o serie de traderi.

‘Lituania și Letonia au avut recoltă bună în vara aceasta și oferă cantități mari la export la prețuri foarte mici. De asemenea, Rusia, Ucraina și Kazahstan ar urma să exporte împreună o cantitate de grâu mai mare cu aproape trei milioane de tone față de sezonul trecut și cred că această cifră va duce la diminuarea exporturilor UE’, a declarat un trader german.

            Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Cum arată Codul Fiscal cu care se laudă politicienii

Din mult trâmbiţata relaxare fiscală au mai rămas doar reducerea TVA de la 24% la 20% şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură.

Restul măsurilor au fost amânate.În schimb, românii care au mai multe surse de venit vor plăti, pentru fiecare în parte, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tudorel Andrei (INS): În primul semestru, construcțiile și intermedierea financiară nu au mai avut o contribuție negativă la formarea PIB

Analiza semestrului I din acest an comparativ cu primul semestru de anul trecut arată că sectorul construcțiilor și intermedierea financiară nu au mai avut o contribuție negativă la formarea produsului intern brut, a explicat, vineri, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, într-o conferință de presă.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Christian Tour: Cererile pentru vacanțele destinate turiștilor trecuți de 55 de ani au crescut cu 400%

Au între 55 și 65 de ani, provin din mediul urban, călătoresc în cuplu sau cu grupul de prieteni și se bazează foarte mult pe ghizi, pentru că nu sunt vorbitori fluenți de limbi străine. Așa poate fi definit profilul turiștilor români care aleg anumite programe concepute pentru ei de către agențuiile de turism.

În medie, aceștia plătesc 300 de euro pentru un pachet, printre cele mai solicitate destinații de anul acesta fiind Sicilia, Coasta de Azur și Toscana. Cel puțin așa arată datele oferite de Christian Tour. De exemplu, potrivit reprezentanților companiei, pentru pachetul Senior Voyage, în ultimii cinci ani, au optat peste 45.000 de turiști.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile de stat listate pe bursă nu vor mai aştepta semnătura miniştrilor pe bugete

Guvernul vrea să elimine de anul viitor obligativitatea aprobării prin Hotărâre a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor listate la bursă unde este acţionar majoritar, precum Romgaz(SNG) sau Transelectrica (TEL), procedura fiind văzută de acţionarii minoritari drept o imixtiune în managementul societăţilor.

În prezent, indicatorii de venituri şi cheltuieli pentru companiile unde statul este acţionar majoritar sau unic trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern. Procesul poate întârzia mai multe luni, indiferent de viteza cu care managementul companiei a trasat ţintele pentru anul în curs, pentru că sunt de obicei necesare cel puţin trei semnături – ale ministrului energiei sau economiei, ministrului de finanţe şi ministrului muncii. De exemplu, anul acesta, bugetul Romgaz a fost aprobat în luna mai şi al Nuclearelectrica (SNN) în luna iulie.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Gazprom a semnat un acord cu partenerii europeni pentru construcţia gazoductelor Nord Stream 2

Compania Gazprom a semnat un acord cu Shell, OMV, E.ON, BASF şi ENGIE (fosta GDF Suez) pentru proiectul Nord Stream 2, care prevede construcţia a două noi gazoducte pe sub Marea Baltică, din Rusia către Germania, prin care va fi dublată capacitatea infranstructurii existente, informează Reuters.

 Planurile de suplimentare a capacităţii Nord Stream, cu un cost estimat la 9,9 miliarde de euro, au fost anunţate pentru prima oară în luna iunie, când părţile implicate au semnat un memorandum de înţelegere.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministerul Energiei va putea înfiinţa companii şi majora capitalul firmelor la care este acţionar

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri va putea înfiinţa societăţi, în numele statului, urmând să aibă dreptul de a participa la capitalul social al unor companii existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al firmelor unde deţine acţiuni.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: OMV Petrom alocă până la 576,9 milioane de lei pentru servicii privind industria petrolului şi a gazului

OMV Petrom alocă, din surse proprii, între 225,3 milioane şi 576,9 milioane lei, fără TVA, pentru servicii privind industria petrolului şi a gazului, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de 84 de luni de la data atribuirii, potrivit unui anunţ de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Fetea (ACA): Prețul mierii nu va crește pentru că piața nu a fost atât de solicitantă; producția de miere, mai mică cu 30-35%

Prețul mierii nu va crește pentru că piața nu a fost atât de solicitantă, cu toate că producția de miere va fi mai mică cu până la 30-35% în 2015, față de producția medie anuală, de 22.000-24.000 tone, din cauza secetei și a depopulării familiilor de albine, a declarat, vineri, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la deschiderea Târgului Național al Mierii.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria întârziat de o nouă procedură de selecție a contractorului

O nouă procedură pentru selectarea contractorului care va realiza interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria va fi organizată de compania Bulgartransgaz după ce zilele trecute contractorul selectat anterior s-a retras din contract, a anunțat vineri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova, transmite BTA.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: S-a înființat Asociația Export Club București-Brașov-Bavaria

O filială a Asociației Export Club București, ce are ca scop declarat sprijinirea mediului de afaceri în a se organiza reprezentativ, pentru întărirea relațiilor și schimburilor economice cu statele Uniunii Europene și în special cu cele din zona de limbă germană, a luat ființă vineri, la Brașov.

Vicepreședintele Asociației Export Club București-Brașov-Bavaria, Cristian Macedonschi, a declarat într-o conferință de presă că prin această asociere se dorește în primul rând oferirea de sprijin IMM-urilor.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România a avut în 2013 are cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE

Olanda, Finlanda și Suedia au consemnat, în 2013, cele mai mici deficite de încasare a TVA în rândul statelor membre UE (4 % din veniturile preconizate) în timp ce, la polul opus, cel mai mare deficit de încasare a TVA a fost în România (41% din veniturile din TVA preconizate), arată un studiu prezentat vineri de Comisia Europeană.

            Citeste mai mult…

B1.ro: România poate pierde 1,6 miliarde de euro pentru drumuri: Autostrăzi închise după 9 luni de la inaugurare, licitații amânate și lucrări nefinalizate

România poate pierde 1,6 miliarde de euro pentru drumuri din cauza lucrărilor nefinalizate la autostrăzile care trebuie să fie gata până la 31 decembrie.

Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) a anunțat că amână cu încă o lună finalizarea licitației pentru Autostrada Comarnic-Brașov, din cauza constructorilor italieni și spanioli, care au fost în  concediu în luna august și nu ar fi avut timp să pregătească documentația.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministerul Energiei vrea sa legalizeze posibilitatea de a infiinta noi societati de stat. Un motiv invocat este respectarea memorandumului cu Rompetrol

 Ministerul Energiei a publicat in vederea dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea posibilitatii de a infiinta societati cu capital de stat. Proiectul mai prevede ca Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri sa aiba posibilitatea de a participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social al companiilor pe care le detine deja. Ministerul Energiei sustine ca unul dintre motivele care stau la baza acestui proiect este necesitatea infiintarii unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea fondului de investitii de 1 miliard de dolari, alaturi de KazMunayGaz, conform memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Grup N.V.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Proiect: Ministerul Energiei intentioneaza sa elimine obligativitatea aprobarii bugetelor unor companii de stat de catre Guvern

Ministerul Energiei a publicat in vederea dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care propune eliminarea obligatiei unor companii de stat de a supune aprobarii Guvernului bugetele de venituri si cheltuieli. Potrivit proiectului, prevederile ar viza companiile de stat care sunt listate pe bursa. O alta categorie de companii care ar urma sa fie exceptate de la obligatia aprobarii bugetelor de catre Guvern sunt cele aflate in insolventa. Prevederile vor fi aplicate incepand cu exercitiul financiar 2016.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Cel de-al doilea tunel din Magistrala 4 de metrou a fost finalizat între Străuleşti – Laminorului

Execuţia celui de-al doilea tunel pe interstaţia Străuleşti – Laminorului din cadrul Magistralei 4, Secţiunea Parc Bazilescu – Străuleşti, a fost finalizată, a anunţat, vineri, Metrorex, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, în prima parte din 2016, structura tunelelor se estimează că va fi gata, iar termenul preconizat pentru finalizarea secţiunii Parc Bazilescu – Străuleşti este al doilea semestru al anului viitor.

             Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor