Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 8 decembrie 2015

epitesti.ro: TUDOR PENDIUC, PRIMA ÎNTÂLNIRE OFICIALĂ

Tudor Pendiuc, primarul în exerciţiu al municipiului Piteşti, a participat în urmă cu puţin timp la primă întâlnire oficială pe care a avut-o după eliberarea sa din arest preventiv.

Pendiuc a fost la Prefectură, acolo unde, alături de prefectul Mihai Oprescu, de preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, şi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, George Caval, s-a întâlnit cu Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Africii de Sud în România.

             Citeste mai mult…

vestic.ro: C.C.I.A: Târgul tradițiilor de iarnă, un cadou pentru arădeni…

Joi, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură deschide Festivalul Tradiții de Iarnă 2015, la Expo Arad, un eveniment dedicat Sărbătorilor de sfârșit de an.

Evenimentul cuprinde un târg cu vânzarede îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și multe alte produse pentru cadourile de sărbătoriși un festival gastronomiccu vânzare deproduse tradiționale specifice iernii, concursuri de tăierea porcului, preparare de cârnați, jumări, caltaboș și preparate la ceaun, spectacole de colinde și muzică populară.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MAE: Proiectul de act normativ privind darea în plată a imobilului nu reprezintă o transpunere a Directivei 2014/17/UE

Proiectul de act normativ privind darea în plată a imobilului, adoptat recent de Parlament, nu reprezintă o transpunere a reglementărilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, la solicitarea AGERPRES.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sondaj: 76% dintre firme consideră că o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie va crea dificultăți companiilor

Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că o creștere a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultăți companiei, a declarat, marți, Ana Bontea, director al departamentului Juridic și Dialog Social din cadrul CNIPMMR, într-o conferință.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România, lider în UE la creșterea economică în trimestrul trei din 2015

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, conform celei de-a doua estimări publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Lazea (BNR): România se pune singură în situația de a fi vulnerabilă, ca urmare a noului Cod fiscal

România se auto-vulnerabilizează, în acest moment, prin politicile fiscale pe care le promovează noul Cod fiscal, a afirmat, marți, într-o dezbatere de specialitate, Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României /BNR/.

             Citeste mai mult

Agerpres.ro: Dîncu: Creșterea salariilor bugetarilor, operată în noul buget; în privința salariului minim – e o chestiune de timp

Guvernul nu a blocat niciuna dintre inițiativele privind veniturile publice, inclusiv cele legate de creșterea salariilor în anumite domenii, a declarat marți vicepremierul Vasile Dîncu, la finalul unei dezbateri organizate la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS/ÎN PRIMELE 10 LUNI,

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în creştere cu 3%

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în primele 10 luni din acest an, au crescut pe ansamblu cu 3%, comparativ cu perioada similară din 2014, datorită avansului înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,9%), industria bunurilor intermediare (+3,6%), industria bunurilor de capital (+2,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,8%), informează astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS).

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Principalii indici bursieri europeni au deschis în scădere

Principalii indici bursieri europeni au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în creştere.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a deschis în scădere cu 0,44%, la 4.735,69 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt se depreciază cu 0,36%, la 10.846,39 puncte.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: UPDATE Narcis Neaga a fost schimbat din funcţie. Şeful Metrorex, Cătălin Homor, preia conducerea CNADNR

Şeful Companiei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi, Narcis Neaga, a fost schimbat din funcţie, fiind înlocuit cu Cătălin Homor, actualul şef al Metrorex.
Dan Costescu, ministrul Transporturilor, a menţionat, într-o scurtă declaraţie de presă, că înlocuirea din funcţie a fostului şef Narcis Neaga a fost decisă şi realizată astăzi, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: ULTIMUL INTERVIU ZF CU FOSTUL ŞEF AL CNADNR

Şeful CNADNR iese din „vizuină“ şi susţine că CNADNR are doar o problemă de imagine. „Unde vedeţi gropi pe drumurile naţionale? Autostrăzile întârzie din cauza legislaţiei

Nu putem rezolva în câţiva ani ceea ce nu s-a rezolvat în 25 de ani. Vom face lucrurile pas cu pas. Problema infrastructurii a existat dintotdeauna. Compania de drumuri are păcatele sale, dar nu sunt atât de mari. Nu la oameni sau la decizii ne blocăm, ci la situaţii de tipul: de ce nu obţinem autorizaţii de construire? Pentru că nu avem acord de mediu. Spre exemplu, în acest moment, cum faci un metru de drum mai la stânga sau mai la dreapta, trebuie să să ceri acord de mediu. Ne blocăm în termene pre­vă­zute de actuala legisla­ţie. Acestea sunt blocajele pentru că, până la urmă, nu suntem o instituţie care funcţionează independent.“

              Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIMELE INFORMAŢII DIN BAZA IMOBILIARĂ DE GARANŢII

Peste 25.000 de rapoarte introduse în bază în T3. Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele din această perioadă, 4 mld. euro

Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), o platformă lansată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), a primit în perioada iulie-septembrie 2015 peste 25.000 de rapoarte de evaluare a proprietăţii imobiliare. Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele acordate în perioada menţionată se ridică la peste 4 miliarde de euro.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF: Brokeri de asigurări reprezentând 10% din piaţă nu respectă cerinţele minime de capital

Brokeri de asigurări reprezentând 10% din piaţa de profil nu respectă cerinţele minime de capital, cu o lună înainte ca acestea să devină obligatorii, la sfârşitul lunii decembrie, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

“La sfârşitul lunii noiembrie îndeplineau cerinţele minime de capital un număr de aproximativ 180 de brokeri, reprezentând 90% din piaţă”, se arată într-un comunicat al ASF.

             Citeste mai mult...

Capital.ro: Viitorul României văzut de antreprenori cu afaceri de zeci de milioane de euro

Omul de afaceri Siminel Andrei, şeful operaţiunilor din România ale companiei americane New Century Holdings (NCH), se aşteaptă ca populaţia României să scadă în următorii zece ani, fenomenul internaţionalizării să capete proporţii, iar angajaţii să devină tot mai stresaţi.

„Prevăd o scădere a populaţiei României în următorii zece ani, iar la nivel global mă aştept la o schimbare de structură a populaţiilor, după cum vedem în aceste zile, mai pregnant decât în urmă cu şase luni, care va afecta substanţial viitorul“, a declarat Siminel Andrei (foto) în cadrul unui seminar despre digitalizarea sectorului imobiliar comercial.

               Citeste mai mult…

Economica.net: KMG International va opera 20% din cel mai mare zăcământ de petrol din Kazahstan

Grupul KMG International, prin KMG Trading, a gestionat în numele KazMunayGas (KMG) procesul de selecţie a traderului Vitol pentru viitoarele livrări de ţiţei din participaţia de 20% a KMG în perimetrul Tengiz, se arată într-un comunicat al KMG International.

Perimetrul Tengiz este cel mai mare zăcământ în exploatare din Kazahstan, cu o producţie de 26,7 milioane tone de ţiţei în 2014, raportat la 80,8 milioane tone – nivel atins de Kazahstan anul trecut.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul trebuie să aibă puţine proiecte, clare şi comunicate foarte bine. Cu biciul nu poţi să colectezi taxe

Noul guvern, cu mandat de un an, ar trebui să se concentreze pe doar câteva proiecte clare, în special pe îmbunătăţirea colectării taxelor, prin accelerarea programului cu Banca Mondială, o mai mare transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banilor publici, potrivit preşedintelui CF, Ionuţ Dumitru.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedintele Consiliului Fiscal: 2016 ar putea fi un vârf de creştere economică

Creşterea economică de anul viitor, de 4%, ar putea reprezenta un vârf, urmând să se atenueze în 2017, probabil spre 3,5%, având în vedere că lipsesc investiţiile, în special cele publice, iar creşterea bazată doar pe consum nu este sustenabilă pe termen lung, apreciază peşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

“Ne aşteptăm la o creştere economică de 3,7% anul acesta, iar anul viitor la 4%. Consider că anul viitor e un an deosebit. Avem o manifestare destul de puternică a stimulilor fiscali, partea de reducere de TVA va avea apogeul anul viitor, cu scăderea cotei generale de la 24% la 20%”, a afirmat Dumitru, într-o conferinţă.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Credit Agricole revine în Grecia achiziţionând aproape 10% din Alpha Bank

Grupul bancar francez Credit Agricole revine după trei ani pe piaţa din Grecia, prin achiziţionarea unei participaţii de 9,75% în Alpha Bank, transmite agenţia elenă de presă ANA.

În 2013, Credit Agricole a vândut subsidiara elenă Emporiki către Alpha Bank pentru un euro, în condiţiile în care în 2006 a plătit 2,2 miliarde de euro pentru preluarea băncii greceşti.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Modelul nou al Declaratiei 101 privind impozitul anual de plata a fost publicat in Monitorul Oficial. Vezi in text principalele modificari aduse

In Monitorul Oficial de luni, 7 decembrie 2015, a fost publicat un nou formular al declaratiei 101 privind impozitul anual de plata. In esenta, fata de anii precedenti, din perspectiva impozitului pe profit, anul 2015 se caracterizeaza prin faptul ca facilitatea de scutire la plata a impozitului pe profit pentru profitul reinvestit este aplicabila pentru intreg anul.  Declaratia se depune de catre persoanele juridice ce au calitate de contribuabil pentru impozitul pe profit enumerate de art. 13 din Codul fiscal.  In acest sens, declaratia este depusa de toate tipurile de societati ce nu platesc impozit pe venitul microintreprinderii, asociatii si fundatii, societati nationale, regii autonome, institute de cercetare – dezvoltare.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Danescu, Asociatia Romana a Bancilor:Cei din industria bancara invata sa discute tot mai des intr-un limbaj politic. Nu stiu cand cei din politic vor invata sa discute intr-un limbaj economic

“Noi, cei din industria bancara invatam sa vorbim tot mai des intr-un limbaj politic. Nu stiu cand cei din politic vor invata sa discute intr-un limbaj economic. Iar deciziile in Romania se iau numai din perspectiva politica;economicul nu este ascultat in niciun fel. Nivelul de impredictibilitate din Romania este tot mai mare iar eu ca economist nu stiu cum sa fac o analiza pe urmatorii ani. Ceea ce este cel mai predictibil in Romania este tocmai impredictibilitatea. Un mecanism esential in functonarea unei economii este contractul. Iar astazi se pune  in discutie tocmai institutia contractului”, a spus marti Florin Danescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, la un seminar de specialitate

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: EXCLUSIV Romania va pierde 60 de milioane de euro de la UE pentru ca nu termina la timp proiectul castigat de Telekom pentru reteaua de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate

Grupul Telekom va intarzia cu aproape un an finalizarea retelei de internet broadband Ro-Net in cele peste 720 de localitati defavorizate din Romania, un proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an. Acum sunt deschise santiere in peste 150 de localitati, iar lucrarile in 102 localitati vor fi terminate pana la sfarsitul acestui an, estimeaza ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan. Autoritatile discuta acum cu Bruxellesul si sunt optimiste ca vor obtine fazarea proiectului pe exercitiul financiar 2014-2020. Cati bani se pierd insa, prin lipsa absorbtiei fondurilor din exercitiul financiar 2007-2013? Peste 60 milioane de euro.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Nicolescu, Deloitte: Companiile energetice au investit în acest an 1 mld. dolari în Marea Neagră

Investiţiile în lucrări în perimetrele petroliere din Marea Neagră care aparţin României se ridică la un miliard de dolari, a declarat marţi Răzvan Nicolescu, executive lead advisor în cadrul practicii de energie a Deloitte şi totodată fost ministru al Energiei.

               Citeste mai mult…

Realitatea.net: Raport dur la adresa CNADNR, făcut de corpul de control din Ministerul Transporturilor

Corpul de control din Ministerul Transporturilor a redactat un raport dur la adresa Companiei de Drumuri și Autostrăzi, în virtutea căruia noul ministru l-a demis marți pe Narcis Neaga, șeful CNADNR.

Un raport din octombrie 2015 al Corpului de Control din Ministerul Transporturilor are concluzii dure la adresa șefului Companiei de Autostrăzi (CNADNR), Narcis Neaga, demis marți de ministrul Dan Costescu.

               Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: EximBank, premiată pentru susținerea și promovarea exporturilor

Dinamica activității desfășurate de EximBank pentru susținerea, dezvoltarea și promovarea exporturilor și a investițiilor românești în străinătate a fost recompensată prin decernarea distincției ”Cea mai bună bancă pentru dezvoltarea comerțului exterior” în cadrul Galei BankingNews, care a premiat excelența în banking.

               Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Românii au adoptat euro înaintea autorităţilor

Moneda europeană este folosită în România aproape la fel de des ca şi cea naţională. Locuinţele, terenurile, autoturismele, vacanţele, abonamentele şi cartelele telefonice, dar şi preţul la utilităţi, toate sunt negociate în euro. Oficial, nu este moneda naţională, dar viaţa noastră se învârte în jurul său. Oamenii au adoptat-o înainte ca guvernanţii să ia această decizie.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANEVAR: Impozitele pe locuințele persoanelor fizice vor crește, în 2016, cu până la circa 30%

Impozitele pe locuințele persoanelor fizice se vor majora, în 2016, cu până la 30%, conform prevederilor noului Cod fiscal, iar calculul va fi realizat ca și până acum de autoritățile locale, a declarat marți Adrian Vascu, președinte Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), într-o conferință de specialitate.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Dragoş Pîslaru, numit consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru

Premierul Dacian Cioloş l-a numit pe Dragoş-Nicolae Pîslaru în funcţia de consilier de stat pe probleme economice în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, potrivit unei decizii publicate, marţi, în Monitorul Oficial.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de 2,41 milioane de euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 10.810.734 lei (2.416.400 euro).

              Citeste mai mult…

Economica.net: ASF: 90% din brokerii de asigurare îndeplineau cerinţele minime de capital la sfârşitul lunii noiembrie

Aproximativ 180 de brokeri de asigurare, care reprezentau 90% din totalul pieţei de profil, îndeplineau cerinţele minime de capital la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), fiind trecute în revistă proiecte care privesc evoluţia pieţei asigurărilor în anul 2016.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Ministerul Energiei a publicat lista companiilor din subordine şi componenţa Consiliilor de Administraţie

Ministerul Energiei a publicat pe site-ul propriu, marţi, lista completă a companiilor la care este acţionar majoritar şi minoritar, capitalul lor social, numele directorilor generali, precum şi componenţa Consiliilor de Administraţie sau de Supraveghere ale acestor companii.

Ministerul Energiei a publicat lista companiilor din subordine şi componenţa Consiliilor de Administraţie

              Citeste mai mult…

Realitatea.net: Impozitul pe locuinţele persoanelor fizice va crește cu până la 30%

Impozitele pe locuinţele persoanelor fizice se vor majora, în 2016, cu până la 30%, iar în situaţia în care apartamentul va fi clasificat ca nerezidenţial vor creşte impozitele faţă de anul anterior, poate fi şi mai mult de 10 ori.

               Citeste mai mult…

jurnalul.ro: Preţurile medii ale apartamentelor din zonele centrale ale Capitalei au crescut până la 69.000 euro (analiză)

Preţurile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele din zonele centrale, semi-centrale şi din nordul Capitalei au crescut cu 1,47% în luna noiembrie faţă de octombrie, până la 69.000 de euro, în vreme ce preţurile pentru apartamentele din est, sud şi vest au scăzut uşor, conform unei analize realizate de o companie de consultanţă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor.

               Citeste mai mult

Agerpres.ro: Dan Costescu (MT): Am constatat la CNADNR și anumite carențe pe activitatea operațională, nu numai pe cea de investiții

Raportul extins solicitat de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, referitor la activitatea CNADNR a indicat anumite carențe și pe activitatea operațională, nu numai pe cea de investiții, în special în ceea ce privește pregătirile pentru activitatea de iarnă.

               Citeste mai mult…

Economica.net: ACUE: ANRE schimbă legislaţia fără să analizeze toate efectele asupra consumatorilor şi a pieţei de energie

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine, într-un comunicat remis marţi AGERPRES, că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a modificat legislaţia din sector fără o analiză asupra pieţei de energie şi a consumatorilor.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Preţul petrolului s-a prăbuşit azi. Barilul Brent a scăzut sub 40 de dolari

Preţul petrolului Brent s-a prăbuşit, marţi, cu peste 1,5%, şi a ajuns la un minim de 39,89 dolari pe baril, cel mai redus nivel de la începutul anului 2009, după ce a scăzut luni cu 5,4%. OPEC ţine robinetul la maximum şi a renunţat la ţintele de producţie, oricum simbolice şi ignorate de exportatori în ultimii ani. Rezervele de ţiţei ale SUA au ajuns la maxime istorice, estimează analiştii contactaţi de Bloomberg.

Anul 2016 va aduce în piaţă volume semnificative din Iran, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, care va scăpa, cel mai probabil, de embargoul impus de SUA şi aliaţii săi.

             Citeste mai mult…

Realitatea.net: Patronii mici și mijlocii nu vor să audă de creșterea salariului minim. Ar urma concedieri

Patronii mici și mijlocii se tem de o creștere suplimentară a salariului după majorările succesive din ultimii doi ani și spun că presiunea salarială care ar apărea în acest fel ar duce la concedieri.

Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că o creștere a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultăți la nivelul companiilor private.

              Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor