Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Romania a reusit sa evite, in 2015, dezangajarea sumei de 1 miliard de euro pe care a avut-o la dispozitie prin FEDR si FC

euro-symbolComisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a primit de la Bruxelles, o delegatie a Ministerului Fondurilor Europene din Romania, condusa de ministrul Aura Carmen Raducu.

Principalele teme de discutie au vizat situatia implementarii proiectelor din perioada de programare 2007-2013, finantate prin Politica de Coeziune, prioritatile Romaniei pentru anul 2016, in vederea implementarii cu succes a programelor din perioada 2014-2020, si includerea Romaniei intr-un proiect pilot privind dezvoltarea regiunilor.

„Implementarea proiectelor din perioada de programare 2007-2013, prima pe care Romania a experimentat-o ca nou stat membru al Uniunii Europene, a avut un start slab, dar progresele au fost vizibile in a doua parte a perioadei”, a apreciat Corina Cretu in intalnirea cu ministrul Fondurilor Europene din Romania. Inaltul oficial european s-a declarat multumit ca, in urma masurilor propuse de Grupul de lucru pentru o mai buna implementare, Romania a reusit sa evite, in 2015, dezangajarea sumei de 1 miliard de euro, pe care tara a avut-o la dispozitie prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune.

„Grupul de lucru pentru o mai buna implementare, pe care l-am initiat anul trecut, a avut peste 30 de intalniri cu autoritatile romane in 2015, in urma carora s-au stabilit planuri de actiune pentru programele de Mediu, Transport, Competitivitate si pentru Programul Operational Regional. Au fost identificate 80 de proiecte care urmeaza sa fie fazate si ne asteptam ca Romania sa trimita la inceputul acestui an mai mult de 40 de solicitari de modificare de proiecte, tocmai ca urmare a acceptarii fazarii. Totodata, Comisia Europeana a aprobat pana in prezent 7 proiecte majore de transport retrospective sau alternative pentru Romania, in valoare de 776 milioane de euro, iar alte 5 proiecte din cadrul Programului Operational de Transport, in valoare de peste 190 de milioane de euro, sunt in evaluare la nivelul Comisiei.”

La intalnirea cu delegatia Ministerului roman al Fondurilor Europene, comisarul Corina Cretu a subliniat importanta alocarii de catre Romania, in 2016, a resurselor financiare si umane necesare finalizarii in conditii cat mai bune a programelor din 2007-2013 si demararea celor din perioada bugetara 2014-2020.

„La fel ca orice alt stat membru al Uniunii Europene care a experimentat pentru prima oara finantarea europeana, Romania a avut nevoie de timp pentru a se adapta provocarilor. Cu toate acestea, rezultatele investitiilor realizate in tara in perioada 2007-2013, prin Politica de Coeziune, sunt bune. Au fost create peste 8.100 de noi locuri de munca, dintre care mai bine de 600 in domeniul cercetarii, iar mai mult de 1.250 de IMM-uri au beneficiat de granturi directe. Totodata, au fost imbunatatite semnificativ infrastructura de transport si accesibilitatea, prin constructia a 124 de km de autostrada si reabilitarea a peste 900 de kilometri de drumuri nationale. Banii europeni au mai fost folositi pentru modernizarea a 400 de spitale, scoli si alte infrastructuri sociale, precum si pentru asigurarea de servicii la standarde europene in aceste domenii.”

Oficialul european a recomandat autoritatilor romane sa acorde atentie sporita demararii la timp a implementarii noii perioade de programare 2014-2020, precum si in privinta stabilirii unor mecanisme eficiente de monitorizare. „Indeplinirea conditionalitatilor ex-ante in domeniul achizitiilor publice, al managementului deseurilor, al infrastructurii de sanatate si al Master Planului de transport este de maxima importanta pentru Romania. Iar elementele cheie care vor influenta implementarea programelor noii perioade sunt nivelul de pregatire al administratiei publice si buna guvernanta”, a subliniat Corina Cretu.

La aceeasi intalnire, comisarul european pentru politica regionala si-a exprimat speranta demararii in scurt timp a proiectului pilot pentru dezvoltarea regiunilor, propus recent de Directia Generala pentru Politica Regionala (DG REGIO). Doua regiuni din Romania, cea de Nord-Est si Nord-Vest, alaturi de alte doua din Polonia, au fost incluse in proiect. Acesta urmareste sa identifice si sa analizeze factorii care duc la decalaje sistemice in dezvoltarea regiunilor, precum si sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea performantelor acestora in privinta folosirii fondurilor europene.

Sursa: fonduri-structurale.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor