Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Subventii 2016: Cand estimeaza un director APIA ca vor incepe platile integrale pe suprafata

teren-640x330Subventiile pe suprafata au provocat in acest an un val major de nemultumire in randul fermierilor. Situatia ramane insa departe de a fi rezolvata, daca tinem cont ca se deruleaza in prezent nenumarate controale de catre APIA pentru autorizare integrala la plata a SAPS-ului.

Chiar daca circa 602.000 de agricultori au reusit sa primeasca pana in prezent avansul pe suprafata, pentru alti 100.000 de fermieri, precum si pentru cei inclusi in esantioanele de control, APIA nu a putut sa vireze, pana acum, niciun leu.

Directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca, estimeaza, pentru StiriAgricole.ro, ca Agentia va putea sa inceapa plata integrala a subventiei pe suprafata incepand cu data de 15 martie. Chiar daca in luna ianuarie APIA trebuie sa finalizeze controalele in teren, Agentia are inca unele dificultati in ceea ce priveste gestionarea informatica.

„Nu cred ca putem vorbi de plati integrale mai devreme de 15 martie. Mai avem de implementat cateva module pentru software. De asemenea, trebuie implementat si un modul de control pe teren pentru a introduce datele obtinute la controlul clasic din toamna lui 2015”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Savasca, directorul APIA Mures.

Pe langa dificultatile informatice, una dintre principalele probleme cu care se confrunta in prezent Agentia, precum si unii fermierii, este identificarea fara echivoc a parcelelor. Mai exact, suprafetele de teren trebuie sa corespunda cu imaginile surprinse de satelit, abaterea maxima acceptata fiind de 0,75 de metri.

„In esantionul de control au fost identificate o serie de situatii in care abaterea depasea 0,75 metri. In acest caz, fermierul este anuntat ca exista o neconformitate, iar acesta are dreptul sa accepte masuratoarea sau sa solicite o verificare suplimentara pe teren. Exista cazuri in care sa spunem teledetectia nu le-a vazut fermierilor sfecla de zahar. Exista o Anexa 11, cum o numim noi, in care se poate completa cu o noua cultura. Problemele apar insa unde exista parcele supradeclarate sau cultivari comune. Nu stiu sa va spun sincer cum vor fi rezolvate aceste probleme, poate printr-o modificare a Ordinului 619/2015, desi este foarte dificil”, ne-a mai explica directorul APIA Mures.

Anul trecut au beneficiat de avansul SAPS un numar de 602.159 fermieri cu o suprafata de 5.753.954 ha, suma totala platita fiind de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), conform APIA.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor