Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Sunt conditii si premise favorabile ca pana la sfarsitul anului pe PNDR 2014-2020 sa se faca primele plati

fonduri_ue__proiecte__46130100Primele plati cu fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 ar putea fi realizate pana la sfarsitul anului 2015, a anuntat directorul general al Directiei Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Mihai Herciu.

„Se face comentariu legat de faptul ca pana in acest moment nu s-a absorbit nimic din alocarea financiara 2014 — 2020, fara sa se cunoasca sau fara sa se tina cont de faptul ca exista un intreg flux procedural si anume, orice finantare incepe cu o deschidere de sesiune de depuneri de proiecte, dupa care urmeaza evaluarea acestor proiecte din punct de vedere al eligibilitatii, etapa de selectie a proiectelor si, in baza raportului de selectie, se declara castigatoare proiectele care urmeaza prin decizie de finantare sa primeasca sprijinul de la Programe. Tot acest parcurs inseamna un numar de zile si luni si bineinteles ca nu era posibil sa facem absorbtie pana la acest moment, dar sunt conditii si premise favorabile ca pana la sfarsitul acestui an, PNDR 2014-2020 sa inceapa primele plati”, a declarat Mihai Herciu, directorul general al Directiei Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

De asemenea, oficialul MADR a mai dorit sa faca unele precizari cu privire la faptul ca anul trecut Romania nu avea in vigoare noul PNDR, principala motivatie fiind aparitia cu intarziere a regulamentelor Uniunii Europene.

„Se comenteaza de multe ori ca Romania nu a avut in ianuarie 2014 un program de dezvoltare rurala aprobat. Vreau sa fac o precizare, in cursului anului 2014, pana in decembrie, niciun stat membru al Uniunii Europene nu a avut programele de dezvoltare rurala aprobate, asta este o consecinta a faptului ca multe regulamente aferente sectorului de dezvoltare rurala, regulamente ale Uniunii Europene, au aparut cu intarziere. in multe tari, primele programele de dezvoltare rurala au fost aprobate abia in luna decembrie. Dupa aceea, a mai fost o categorie de noua programe pentru februarie 2015 si pachetul lunii mai din care si Romania face parte cu inca 25 de programe. Deci, as dori sa fie clar pentru toata lumea, din acest punct de vedere, nu am avut nicio intarziere, nicio ramanere in urma”, a precizat Mihai Herciu.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor