Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Sunt disponibile 250 de milioane de euro fonduri europene pentru reconversia podgoriilor

Red-Grape-Fruit-1024x640Suprafetele cultivate cu soiuri autohtone de vita de vie au crescut cu peste 40%, tara noastra reusind astazi sa exporte vinuri romanesti in tari precum Germania, Olanda, Marea Britanie, precum si in SUA sau China, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Soiurile autohtone au crescut cu peste 40%. Dupa eforturile facute de proprietari pentru acest lucru, un efort sustinut l-au reprezentat si fondurile europene, cei care au reusit sa acceseze. 2008-2013 au insemnat 210 mil de euro, grad de absorbtie 100% pe partea de reconversie de plantare. Perspectiva este si mai buna, avem fonduri si mai mari pentru anii urmatori: 250 milioane de euro la dispozitia beneficiarilor. Toate aceste lucruri cred ca ne vor da motive ca in viitor sa mai scoatem cateva carti despre vinurile romanesti.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat ca Romania exporta in prezent vinuri romanesti in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, precum si in China sau SUA.

Toata lumea isi aduce aminte de calitatea vinurilor in anii 60, 70. Din anii 1990 am avut un oarecare declin al calitatii. Dupa anii 1997 am avut o dezvoltare mai ales a calitatii vinurilor romanesti. A crescut si productia iar astazi regasim vinurile romanesti si pe pietele externe. Exportam in Marea Britanie, Germania, Olanda. Este o crestere spectaculoasa pe piata chineza, chiar si in Statele Unite. Este important sa promovom vinurile si cramele romanesti peste hotare.

Daniel Constantin a participat marti la lansarea volumului „Cramele din Romania”, o lucrare care contine informatii detaliate referitoare la producatorii din sectorul vitivinicol din tara noastra. Volumul este structurat in functie de cele opt mari regiuni vitivinicole, respectiv Banat, Crisana, Dobrogea, Oltenia, Maramures, Moldova, Muntenia si Transilvania.

Principale soiuri cultivate in Romania, in anul 2014, au fost Feteasca Regala (13.690 de hectare), Merlot (11.902 h), Feteasca Alba (10.218 h), Riesling Italian (5820 h), Aligote (5259 h), Amestec soiuri nobile (5.216 h), Cabernet Sauvignon (4.822 h) si Sauvignon (4.759 h), conform datelor Ministerului Agriculturii.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor