Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Tratamente fitosanitare pentru culturile de porumb. Sfaturi pentru combaterea „Sfrederitorul porumbului”

PORUMBSpecialistii Unitatii Fitosanitare Mures avertizeaza fermierii ca in luna iunie si iulie se pot inregistra atacuri ale „Sfrederitorul porumbului” (Ostrinia nubilalis).

Acesta este un daunator care ierneaza ca larva, iar fluturii apar la inceputul lunii iunie. Ouale sunt depuse pe frunze, iar larvele in primele stadii se hranesc cu parenchimul frunzelor, lasand mici perforatii liniare de 1-5 mm sau urme de aceleasi dimensiuni, apoi perforeaza tulpina cu a carei maduva se hranesc. In dreptul orificiilor se observa un rumegus fin.

Pentru a combate acest daunator fermierii sunt sfatuiti sa ia masuri de reducere a rezervei biologice a daunatorului prin eliminarea resturilor vegetale a culturii de porumb, prin tocarea si incorporarea in sol a acestora, compostarea cocenilor si tulpinilor ramase dupa furajare.

De asemenea, se vor efectua controale in culturile de porumb si unde se vor semnala depasirea PED (pragului economic de daunare) de 1-2 larve / planta sau 18% plante cu ponte, se recomanda aplicarea tratamentelor chimice.

Tratamentul se va aplica la stadiul de 8-10 frunze, ceea ce corespunde cu maximul curbei de aparitie a fluturelui si primele larve eclozate.

Al doilea tratament se va aplica la faza de aparitie a paniculului sau stadiul de lapte ceara al plantelor.

Prin intermediul acestor tratamente se combat si alti daunatori din cultura porumbului: Rhopslosiphum m.( afide), Diabrotica virgifera (viermele vestic al radacinilor) etc.

Specialistii Unitatii Fitosanitare Mures recomanda urmatoarele produse: AVAUNT 150 SC- 0,25 l/ ha la Ostrinia nubilalis si Diabrotica virgifera sau CALYPSO 48 SC- 90 ml/ha sau KARATE ZEON – 0,25 l/ha si pentru Rhopslosiphum m. KARATE ZEON – 0,15 l/ha. Aparitia foarte esalonata a daunatorului impune aplicarea a doua tratamente.

Din punct de vedere al normei de solutie la aplicare, aceasta va fi de 200-700 l/ha in functie de echipamentul de stropit si volumul foliajului. Pesticidul se va turna in rezervorul masinii pe jumatate umplut cu apa, se agita bine pana va asigurati ca este complet dizolvat, apoi adaugati restul de apa. Agitarea solutiei se va continua pe tot parcurasul stropirii.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor