Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 12 august 2015

Zf.ro: Şeful unei ferme de porci ajunge la salariu de 4.000- 5.000 de euro pe lună

Companiile din domeniul agriculturii au mari dificultăţi în a găsi specialişti şi manageri, în condiţiile în care facultăţile de profil au fost aproape desfiinţate la începutul anilor ‘90, iar agronomii de la fostele CAP-uri ies la pensie fără să lase în urmă succesori. Rezultatul? Angajatorii din acest sector sunt nevoiţi să ofere majorări salariale de 20 – 30% pe an şi duc o luptă acerbă pentru atragerea candidaţilor, a spus la ZF Live Florin Constantin, fondator al Agxecutive, o firmă de head hunting specializată pe zona agrobusiness.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Seceta a pârjolit 16% din suprafaţa agricolă

Lipsa prelungită a precipitaţiilor a afectat, în diferite grade, o suprafaţă agricolă totală de circa 867.000 de hectare la nivelul întregii ţări, cea mai afectată fiind zona Moldovei, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii la începutul lunii august. „Efectele secetei abia încep să apară, însă deocamdată nu sunt modificări la furnizori. La fructe şi legume situaţia este diferită, pentru că s-au făcut irigări şi s-au găsit soluţii, însă seceta va afecta în special segmentul cerealelor”, a spus Florin Căpăţână, director relaţii instituţionale şi dezvoltare durabilă la Carrefour România şi vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. Terenurile calamitate reprezintă aproape 10% din suprafaţa totală de teren arabil din România, însă raportate la suprafeţele însămânţate în primăvară (în principal porumb şi floarea-soarelui), însumând 5,4 milioane de hectare, procentul urcă la 16%.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Cine exploatează terenul statului. Surpriza vine de la americani şi libanezi

Agenţia Domeniilor Statului are contracte de arendă sau concesiune pentru aproximativ 82% din cele 328.000 de hectare de teren pe care le administrează. Jumătate dintre companiile care exploatează cele mai mari 10 suprafeţe de teren ale statului sunt străini.

Constantin Duluţe rămâne latifundiarul cu cea mai mare exploataţie de teren agricol luat în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului, potrivit unui clasament realizat pe baza informaţiilor remise ECONOMICA.NET de către instituţie. Un apropiat al lui Culiţă Tărâţă, acesta cultivă începând cu finele lui 2012 peste 57.700 de hectare în Insula Mare a Brăilei, pe care le-a concesionat de la ADS. Agricost a raportat în 2014 o cifră de afaceri de peste 334,2 milioane de lei şi un profit de 57,7 milioane de lei. Compania a încasat de la APIA, în contul subvenţiei pe suprafaţă aferent anului trecut, 22,3 milioane de lei.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Petrolul, în cădere liberă!

Preţurile petrolului înregistrează din nou o scădere accentuată în urma creşterii livrărilor OPEC, productia excedentară din SUA și preocupărilor potrivit cărora cererea din China ar putea prelungi o saturare globală. De asemenea, decizia Băncii Centrale a Chinei de a devaloriza controlat Yuan-ul pentru a doua zi consecutiv şi-a pus amprenta pe cea mai recentă prăbuşire a cotaţiilor petroliere.

Preţul petrolului WTI Crude este tranzacţionat pentru luna septembrie la New York la 42,80 de dolari barilul în această dimineaţă şi este în scădere. Petrolul West Texas Intermediate a închis în ziua precedentă la 43,08 dolari barilul. Minimul ultimelor 52 de săptămâni este de 42,69 de dolari barilul.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: CEZ ar putea primi iar „subvenţii“ pentru parcul eolian de 1,1 mld. € după doi ani de secetă

Investiţia în parcul eolian Fântânele -Cogealac a fost finalizată spre sfârşitul anului 2012. Pentru a ridica cele 240 de turbine eoliene, cehii au avut un buget de 1,1 mld. euro.

Profitul operaţional al cehilor de la CEZ a fost afectat şi în primul semestru pe piaţa locală din cauza faptului că o bună parte din parcul eolian Fântânele -Cogealac, cel mai mare proiect pe uscat de acest tip la nivel european, nu primeşte de la jumătatea anului 2013 certificate verzi.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Norvegia este pregătită să „spargă” fondul de pensii

Pentru Norvegia, petrolul care costă 50 de dolari barilul este mai rău decât criza financiară. Din cauza scăderii dramatice a cotaţiilor ţiţeiului, norvegienii au început să rămână fără locuri de muncă. Pentru a stopa hemoragia de pe piaţa muncii şi pentru a revigora economia, una dintre cele mai bogate din lume, premierul Erna Solberg lucrează la un proiect de buget pentru anul viitor sprijinit de fondul suveran de 875 miliarde de dolari. Guvernul trebuie să rezolve problema încetinirii economice care riscă să distrugă mai multe locuri de muncă decât au fost pierdute în timpul marii crize financiare din 2008. Ţara se pregăteşte de cea mai mare încetinire a investiţiilor în petrol şi gaze naturale începând cu 2000. Companiile petroliere au renunţat la 20.000 de locuri de muncă. Deşi mai mic decât oriunde în Europa, şomajul din Norvegia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani.

          Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Seceta aduce pierderi la Hidroelectrica

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător individual de energie din România, ar putea înregistra o vară fără profituri din cauza secetei, rezultatul final pe întregul an urmând să fie din acelaşi motiv inferior celui de anul trecut.

Remus Borza, administrator judiciar al companiei de stat Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, priveşte cu nostalgie la rezultatele anului trecut.  „Anul trecut am avut 3,2 mld lei cifră de afaceri  şi un profit istoric de 1,2 miliarde lei“, a declarat acesta ziarului „România liberă“. Anul acesta înregistrarea profitului va fi mai dificilă din cauza secetei. „Suntem în deficit hidrologic din iunie, continuat şi în lunile iulie, august şi care va fi  probabil şi în septembrie. Aceasta înseamnă debite foarte mici pe Dunăre, undeva la 2.400-2.500 metri cubi pe secundă, cu grade mici de umplere pe lacuri. Dacă anul trecut acest grad era în jur de 80%, acum suntem la 50-55%“, spune Borza.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Scădere a profitului OMV Petrom cu 25% în primul semestru

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom a declarat că “pentru a ne menţine fluxul de numerar şi un bilanţ solid, ne-am prioritizat investiţiile în funcţie de potenţialul de a genera valoare pe termen lung, astfel că am obţinut o scădere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, în conformitate cu aşteptările”.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Aritmetica lui Ponta a minţit o ţară întreagă

Premierul Victor Ponta a vrut să demonstreze, prin calcule, că bugetul statului poate suporta reducerile de taxe incluse în noul Cod Fiscal, numai că a minţit prin omisiune: nu a ţinut cont de impactul unor măsuri fiscale de care nici nu a amintit, iar „pomenile electorale“ şi gaura creată de acestea în vistieria statului au fost trecute cu vederea.

Încercând să demonstreze sustenabilitatea noului Cod Fiscal, premierul Victor Ponta a prezentat o serie de calcule economice, însă a minţit prin omisiune: nu a ţinut cont de toate măsurile de relaxare fiscală şi de impactul lor asupra bugetului, dar nici de măsurile sociale luate sau anunţate pentru următoarea perioadă.

          Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Efectele negative ale stimulării consumului au început să-și facă efectele

Creșterile salariale mari, precum cea planificată pentru salariul minim în ianuarie, îi face vulnerabili pe exportatori prin reducerea competitivității pe piețele externe și ar putea avea un impact negativ asupra balanţei comerciale a țării și asupra leului, se arată într-un document ING Bank România. Conform ultimelor date ale INS, în primul semestru am importat mai mult decât am exportat, deficitul balanței comerciale crescând cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 3,3 miliarde euro. Iar Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, avertizează că acesta este doar începutul.

           Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: Daniel Dăianu: Agoniseala din ultimii ani nu trebuie risipită cu măsuri riscante

Schimbarea Codului fiscal nu este fructul ultimilor ani. S-a pornit cu acest demers de mai mult timp, au fost mai mulţi miniştri de Finanţe, iar la discuţii au participat inclusiv experţi din partea societăţii civile, a subliniat Daniel Dăianu.

Mai puţin cunoscut este că în noul Cod au fost îngrămădite mai multe măsuri de relaxare fiscală alături de scăderea TVA de la 24 la 19%, atrage atenţia fostul ministru de Finanţe. Totul face parte dintr-o nouă arhitectură a regimului fiscal. Banca Naţională a României e preocupată de stabilitatea macroeconomică.

           Citeste mai mult…

Antena3.ro: Probleme mari pe Dunăre. “Scăderea bruscă afectează activitatea şi apar pierderi economice”

Nivelul scăzut al Dunării afectează traficul de mărfuri, în prima săptămână a lunii august înregistrându-se o scădere cu 50% a numărului de nave care au fost operate în porturile maritime, a declarat marți, pentru AGERPRES, directorul Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, Luigi Marius Ciubrei.

            Citeste mai mult…

Gandul.info: BERD vrea să aducă în România investitori din Taiwan

BERD va încerca să convingă companiile din Taiwan să investească în România, în cadrul unui forum programat pentru începutul lunii septembrie, în cadrul căruia vor fi prezentate oportunităţile de afaceri din mai multe ţări în care activează instituţia financiară.

Forumul “Investing for change in developing markets” se va desfăşura pe 8 septembrie la Taipei, fiind organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Consiliul pentru Dezvoltarea Comerţului Exterior din Taiwan (Taiwan External Trade Development Council), se arată într-un comunicat al BERD.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ÎN LUPTA EST-EUROPEANĂ PENTRU SUPREMAŢIA ÎN INDUSTRIA AUTO ARMELE FATALE SUNT AUTOSTRĂZILE ŞI VOINŢA GUVERNELOR

Victoria Slovaciei, o stea în ascensiune a industriei auto europene, în faţa Poloniei, un puternic motor industrial regional, în cursa pentru atragerea ca investitor a constructorului auto englez Jaguar Land Rover subliniază poate cel mai bine lupta care se dă între statele est-europene pe arena producţiei de maşini şi piese auto.

Slovacia, Polonia, Ungaria, România şi chiar şi Serbia evoluează în arena est-europeană a industriei auto. Toate fabricile mari de maşini din Slovacia, Polonia şi Ungaria au un lucru în comun: au în apropiere autostrăzi care le conectează la marile culoare rutiere europene.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CNADNR: Autostrada București-Ploiești, singura din România cu 3 benzi pe sens; valoarea pe kilometru – 8,65 milioane euro

Construcția primilor 19,5 kilometri ai acestei autostrăzi a început în 2007 când a fost semnat contractul cu Asocierea Impresa Pizzarotti C SpA — Tirrena Scavi SpA. Până în anul 2015, când a încetat contractul cu asocierea menționată, au fost construiți 16,175 km. Potrivit companiei de drumuri, la o lungime de autostradă de 16,175 km, de 3 benzi pe sens în zona urbană (km 3+325 — km 7+000), respectiv 3 benzi și banda de urgență în zona extraurbană (km 7+000 — km 19+500), valoarea medie pe kilometru de autostradă pe acest tronson este de 34.535.346,61 lei (fără TVA și fără actualizări), ceea ce reprezintă 8.366.120,78 euro, la un curs de 1 Euro=4,128 Lei (medie anuală 2007-2014).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Povestea antreprenorului care a pariat pe produsele bio şi face astăzi afaceri de 10 mil. €

„Când am pornit businessul acesta am împrumutat bani şi am pus gaj apartamentul meu şi al fratelui meu. După doi ani am pierdut tot, pentru că deşi businessul mergea, aveam nevoie constantă de finanţare şi nu o aveam. Am ţinut businessul în funcţiune şi în 2007 a fost momentul de cotitură când a început să meargă.“

În România segmentul bio înseamnă maximum 1% din piaţa de bunuri de consum, adică maximum 160-170 mil. euro. În Germania ponderea este de 4%, iar în Marea Britanie 7%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Autostrăzile au făcut din Slovacia, Polonia şi Ungaria campionii industriei auto din Est

Slovacia, Polonia, Ungaria, România şi chiar şi Serbia se bat în arena est-europeană pentru investitori din industria auto. Toate fabricile mari de maşini din Slovacia, Polo­nia şi Ungaria au un lucru în comun: autostrăzi care le conectează la marile culoare rutiere europene.

În Slovacia, o ţară cu doar 5,4 milioane de locuitori, au fabrici trei constructori auto internaţionali, Volkswagen – inclusiv cu brandurile Audi şi Porsche -, Peugeot Citroën şi Kia. Polonia găzduieşte fabrici ale VW, Fiat şi Opel. În Ungaria, Audi şi-a construit cea mai mare fabrică de motoare din lume. Daimler şi Suzuki produc, de asemenea, în Ungaria. În toate aceste ţări producătorii auto au atras după sine valuri de furnizori de piese şi componente auto şi de materiale folosite în industria de profil prin aşa-numitul efect de bulgăre de zăpadă.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Softiştii de la EBS şi-au majorat afacerile cu 12% în S1, la 11,6 milioane de euro

Furnizorul de servicii şi soluţii software EBS România, parte a grupului japonez NTT Data, a avut în primul semestru o cifră de afaceri de 11,6 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania şi-a bugetat pentru acest an afaceri totale de 27,7 milioane de euro, mai mult cu 25% faţă de anul trecut. EBS oferă inginerie software, suport şi servicii de management de aplicare, lucrând cu diverse tehnologii, precum Java, .NET sau SAP.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile ungurilor de la Sole-Mizo au făcut un pas înapoi: minus 8

Grupul ungar, care are activităţi în Kosovo, Bosnia, Macedonia şi România, este condus de Gerbrant de Boer, care cunoaşte piaţa din România, fiind cel sub conducerea căruia olandezii de la Friesland au preluat Napolact, într-o tranzacţie de 17 milioane de euro.

Sole-Mizo România, parte a grupului ungar cu acelaşi nume condus de Gerbrant de Boer  – fost şef al Friesland în România – , a intrat anul trecut pe pierdere netă, cu un minus de 1 mil. lei, arată datele de pe mfinante.ro.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Un grup austriac cu 300 de angajaţi în două call-centere a ajuns la vânzări de 20 de milioane de lei

Furnizorul de servicii de suport Competence Call Center (CCC), cu sediul central în Viena (Austria), a ajuns anul trecut la afaceri de 19,4 milioane de lei în România, acesta fiind cel mai bun rezultat al companiei pe plan local din ultimii şase ani, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Anul trecut CCC a avut venituri mai mari cu peste 3 milioane de lei faţă de anul precedent, iar faţă de anul 2009, spre exemplu, businessul a cres­cut de patru ori.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Dublare în şapte ani: farmaciile din România au vânzări de 15 miliarde de lei, după creşteri constante de 8% în fiecare an

Vânzările de medicamente şi alte produse (cum ar fi cosmeticele sau alte dispozitive medicale) prin faramacii au crescut constant în ultimii trei ani, cu câte circa 7-8%, pe o piaţă împărţită între câteva mari reţele de farmacii, cu sute de unităţi fiecare la nivel naţional, şi mii de jucători mici, independenţi. Farmaciile reprezintă ultima verigă din lanţul prin care medicamentele ajung la pacienţi. De la producători, pastilele ajung la distribuitori, care le vând, la rândul lor, către farmacii şi spitale. Prin farmacii se realizează circa 90% din vânzările totale de medicamente, care în perioada aprilie 2014 – martie 2015 s-au situat la 12,6 mld. lei, potrivit datelor furnizate de compania de analiză de piaţă Cegedim.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Astra Rail Industries merge spre 150 mil. € doar din exporturi. „Piaţa este stabilă“

Producătorul de vagoane Astra Rail Industries din Arad, controlat de Thomas Manns, o companie în care lucrează peste 2.500 de oameni, estimează că va ajunge în acest an la afaceri de 150 mil. euro, cu 11% mai mari comparativ cu nivelul de 135 mil. euro în 2014.

„Piaţa de material rulant este şi în acest an stabilă şi nu au existat modificări majore în comparaţie cu anul 2014. Pentru anul 2015 aşteptăm o cifră de afaceri de 150 mil. euro“, spune Bernd Boese, CEO al Astra Rail Industries, un executiv care a venit în România din 2006, iniţial la conducerea unei companii din Mediaş controlată tot de acţionarul Astra Rail. La Arad, Boese s-a mutat din iulie 2012, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile cu lemn ale turcilor de la Kastamonu au stagnat la 60 de milioane de euro

Compania Kastamonu România (fosta Prolemn) din Reghin, controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, a avut în primul semestru o cifră de afaceri de aproximativ 60 mil. euro, în stagnare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile CFR Marfă au scăzut cu 17% în primele şase luni ale anului

Transportatorul feroviar de stat CFR Marfă a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 363,6 milioane lei (82 milioane euro), în scădere cu 17% faţă de perioada similară din 2014 şi cu 8% sub nivelul prognozat în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent acestui an.

Pe de altă parte, în intervalul analizat, pierderile companiei s-au redus cu aproximativ 10 milioane lei, la 23,5 milioane lei, potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea ZF.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Producţia industrială a crescut cu 2,3% la 6 luni, iar în iunie s-a apreciat cu 2,6% faţă de mai

Producţia industrială a crescut în primul semestru cu 2,3%, ca serie brută, susţinută de industria prelucrătoare, care a consemnat un avans de 2,9%, iar ca serie ajustată s-a apreciat cu 3,1%, după ce în iunie producţia a înregistrat o majorare cu 2,6% faţă de mai, potrivit INS.

Industria extractivă a consemnat o scădere cu 5,6%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 0,6%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Mecanică Fină aduce terenuri de 33 mil. euro la cota bursei

Mecanică Fină (simbol bursier MECE), companie cu un portofoliu imobiliar evaluat la 147 milioane de lei (33 mil. euro), începe astăzi tranzacţionarea pe piaţa reglementată, fiind a treia firmă transferată de pe RASDAQ la cota bursei în acest an, după Albalact (ALBZ) şi IAR Braşov (IARV).

Cu o capitalizare de 31,5 milioane de lei, Mecanică Fină îşi face loc în clasamentul celor mai mari companii de pe bursă între Alumil Industry (ALU) şi Şantierul Naval Orşova (SNO).

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Bursa.ro: FINANŢARE DE 15 MILIOANE DE LEI DE LA BANCA TRANSILVANIA

Consiliul de Administraţie al Teraplast (simbol TRP) anunţă acţionarii cu privire la decizia companiei să reînnoiască linia de credit în valoare totală de 15 milioane de lei, accesată de la Banca Transilvania, pentru o perioadă de 12 luni, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

          Citeste mai mult…

 Bursa.ro: Scade încrederea investitorilor în zona euro

Indicele Sentix, care măsoară încrederea investitorilor şi analiştilor în economia zonei euro, a scăzut la 18,4 puncte luna aceasta, de la 18,5 în iulie, în vreme ce aşteptările arătau creşterea acestuia până la 20 de puncte.

Însă, “subindicele” care evaluează condiţiile economice actuale a crescut uşor, la 15,3 puncte – cel mai ridicat nivel din iulie 2011 până în prezent. Subindicele care măsoară aşteptările celor chestionaţi a scăzut la 21,5, de la 22,3, pe fondul slăbirii elanului economic global.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: Noi scenarii fanteziste de vânzare a Oltchim

Creditorii au aprobat planul de reorganizare al Oltchim, pornind de la ideea că „partea bună” a companiei se va vinde, iar ei își vor recupera datoria. Însă valoarea Oltchim scade pe zi ce trece din cauza costurilor tot mai mari de repornire a instalațiilor, deci este greu de crezut că se va vinde pentru suma dorită. În schimb, combinatul ar putea continua să producă la capacitate redusă, cu un număr mic de salariați.

           Citeste mai mult…

Economica.net: România a devenit vedeta pieţelor emergente. Este un loc bun în care să-ţi parchezi banii, spun investitorii străini

Titlurile de stat româneşti au devenit atractive pentru administratorii marilor fonduri de investiţii în pieţele emergente. „România este un loc bun în care merită să-ţi parchezi banii”, spun reprezentanţii casei de investiţii PineBridge Investments, citaţi de Bloomberg.

Bridge şi-a crescut expunerea pe titluri de stat româneşti în dolari, potrivit managerului senior Anders Faergemann. Firma are în administrare investiţii de 10,6 miliarde de dolari, în titluri de stat şi instrumente valoare cu venit fix pe pieţele în curs de dezvoltare.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: AUTOSTRADA ORĂȘTIE SIBIU: Probleme mari de execuție. TRAFICUL trebuia deschis acum DOI ANI

Lotul trei al autostrăzii Orăștie – Sibiu prezintă o grămadă de problem, însă nu se știe nici când vor fi remediate, nici când vor fi închietae lucrările pe acest tronson care trebuia deschis circulației de acum doi ani, reiese dintr-un comunicat CNADNR.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 13%

În luna iunie 2015, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 21,9% , respectiv cu 3,5%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,0%, respectiv cu 13,5%, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Afacerile din comerţ au crescut cu 8,3%

În luna iunie 2015, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 8,5% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,5%, potrivit datelor transmise de Institul Naţional de Statistică.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut ca serie brută cu 8,3% cât şi  ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: INS: Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate pentru companii a crescut cu 9%

În luna iunie 2015, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 4,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%,  respectiv cu 9,0%.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Symmetrica a deschis o nouă linie de producţie de pavele şi borduri în Bistriţa-Năsăud

Producătorul român de pavele Symmetrica, controlat de familia Stanciu, a inaugurat o nouă linie de producţie în cadrul fabricii din localitatea Ciociu, judeţul Bistriţa-Năsăud, care creşte capacitatea de producţie a companiei la 15.000 de metri de produse zilnic.

Noua linie de fabricaţie este amplasată într-o hală cu o suprafaţă de 850 mp şi va produce zilnic circa 2.000 metri de pavele şi borduri. Pe lângă linia de producţie, fabrica din Bistriţa-Năsăud a fost extinsă şi cu noi spaţii de depozitare, pe o suprafaţă de peste 6.000 de mp, dar şi cu spaţii special amenajate pentru silozuri de ciment şi depozite de agregate.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: DIN AUGUST, UNII BUGETARI AU SALARII MAI MARI CU PÂNĂ LA 70%: Statistica arată că în sistemul public se câştigă, în medie, cu 22% mai bine decât în privat

Salariile angajaţilor Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale au fost majorate cu până la 70% începând cu luna august, ca urmare a unei legi aprobate de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial.

Angajaţii de la stat sunt deja mai bine plătiţi decât cei din privat. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, un angajat dintr-o instituţie aflată în proprietate publică a avut un câştig salarial mediu de 1.818 lei net pe lună în 2013, mai mare cu 22% faţă de un angajat dintr-o instituţie privată.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: CLIENŢII BANCARI: “Recuperatorii de creanţe ne ameninţă copiii”

 EOS KSI România: “Compania monitorizează activitatea tuturor agenţilor săi de colectare de creanţe şi se asigură că aceştia respectă procedurile interne, care nu includ ameninţări către debitori”

Cuculiş: “Executarea silită este nulă dacă recuperatorul nu l-a notificat pe client că este noul său creditor”

            Citeste mai mult…

Ziare.com: Andreea Paul (PNL): Sansa pe care nu o poate rata Romania

Trei sferturi din exporturile Romaniei sunt orientate spre UE si un sfert spre tarile din afara UE. Asadar, exporturile romanesti extra-comunitare reprezinta 10% din PIB si ne situeaza abia pe locul 20 intre statele UE.

Cu aceasta redusa deschidere a pietei romanesti spre tarile terte ne ramane sa concuram in mediul european si ratam oportunitati fenomenale pentru intreprinderile romanesti sau pentru crearea de noi locuri de munca.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: BILANŢ PRIMA CASĂ: 150.000 DE CREDITE DE 25 MILIARDE DE LEI ÎN ŞASE ANI: Băncile au mutat la stat riscul pentru credite imobiliare de 12 miliarde de lei

Din soldul total de 48 miliarde de lei credite acordate de bănci pentru locuinţe, jumătate sunt prin programul Prima casă, astfel încât garanţia de 50% asigură băncilor o plată certă pentru credite de 12 miliarde de lei.

Băncile participante la programul Prima casă au acordat din 2009 încoace peste 150.000 de credite pentru achiziţa de locuinţe garantate de stat, în valoare de 25 miliarde de lei (6 mld. euro), iar 2015 se prefigurează a fi cel mai bun an de la lansarea programului, potrivit datelor transmise de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri la solicitarea ZF.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ÎMPRUMUTURILE ACORDATE DE BEI – BANCA UE PENTRU SECTORUL FINANCIAR, O TREIME DIN FINANŢĂRILE TOTALE ACORDATE ÎNTRE 2010 ŞI 2014

Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de creditare deţinută de statele membre ale Uniunii Europene, a acordat în ultimii ani în România împrumuturi de 895 mil. euro pentru băncile şi instituţi­ile financiare nebancare locale în scopul încurajării creditării, în principal pentru IMM-uri.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE: „Marcarea la piaţă“ a mutat 1 mld. lei din fondurile de obligaţiuni înapoi în depozite

Investitorii au retras 1,078 miliarde de lei din fondurile de obligaţiuni în ultimele trei luni, temându-se că trecerea la marcarea la piaţă face fondurile mai volatile, după ani la rând de randamente stabile şi pozitive.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Francul elveţian se aproprie treptat de nivelul de dinaintea „exploziei“ din ianuarie

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a coborât ieri la minimul ultimelor şapte luni, respectiv 4,06 lei, cel mai scăzut nivel înregistrat după „explozia“ monedei de la jumătatea lunii ianuarie. Atunci, francul sărise de la 3,7 lei, cât era cursul anunţat de BNR pe 14 ianuarie, la 4,3 în şedinţa din a doua zi, pe fondul deciziei băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, măsură pe care o practica din toamna anului 2011 şi care a generat un şoc pe piaţa valutară.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Depozitele companiilor au scăzut cu 5 miliarde de lei în primul semestru

Companiile aveau la finalul lunii iunie depozite plasate la bănci în valoare de 75 miliarde de lei (circa 17 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 5 miliarde de lei faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Minimul de anul acesta fusese atins însă în primăvară, fiind de 73 miliarde de lei, practic luna iunie marcând o uşoară revenire a apetitului pentru economisire al companiilor. Depozitele companiilor sunt de obicei mai volatile, banii fiind păstraţi în conturi până când sunt demarate noi proiecte de investiţii.

.            Citeste mai mult…

Capital.ro: Economiile românilor, recompensate cu dobânzi mici, alimentează foamea statului

Sistemul bancar autohton se bazează pe finanțarea persoanelor rezidente și din ce în ce mai puțin pe linii de credit de la băncile mamă. Implicit, statul român își găsește finanțarea din aceiași bani, astfel încât cea mai mare parte a datoriei publice este susținută de populație.

Creditarea a luat avânt în lunile mai și iunie, cu un plus de cinci miliarde de lei față de soldul anterior, creștere care vine după o perioadă lungă de scădere constantă. Un semn pe care bancherii îl văd drept startul unui nou ciclu de creditare, care să crească în următorii ani.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Dobânzi mai mari de luna viitoare?

“Cred că punctul ridicării de dobândă se apropie”, a afirmat la începutul acestei săptămâni şeful reprezentanţei din Atlanta a băncii centrale a SUA, Dennis Lockhart, citat de Reuters. Membru cu dreptul de vot în comitetul care decide mutările de politică monetară, el a declarat presei că este “foarte dispus” să voteze încă din întâlnirea programată pentru luna septembrie. Argumentul său? “Economia a obţinut mari câştiguri şi se apropie de un norma acceptabil… condiţiile nu mai sunt extraordinare.” Lockhart subşliniază, însă, că aceste măriri de dobânzi ar trebui să fie graduale (adică nu majorări la fiecare altă şedinţă de hotărâre a politicii monetare).

          Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Mugurii unei noi crize răsar în băncile românești

Volumul creditelor acordate de băncile din România crește lunar în ritm de două cifre, în timp ce acționarii băncilor continuă să își retragă banii din țară. Pare începutul unui nou boom al creditului, finanțat de această dată cu banii din depozitele românilor.

Creşterea creditării cu peste 10% trebuie să dea un semnal de alarmă, pentru că managementul unui succes este mult mai greu decât managementul unei crize, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: China isi devalorizeaza moneda pentru sustinerea exporturilor, reactii ingrijorate pe bursele europene

China si-a devalorizat moneda pentru a doua zi consecutiva, ajungand la o pierdere de 4%. Analisti citati de Reuters considera miscarea un ajutor pentru exporturile lovite de o incetinire a cresterii economice. Surse citate de Reuters au anuntat ca miscarea de devalorizare a monedei (yuan sau renminbi) va continua, guvernul de la Beijing fiind favorabil acestei masuri.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Societatea Electrificare CFR are un buget de investiţii de 5,5 milioane lei, în 2015

Societatea Electrificare CFR are prevăzute pentru 2015 cheltuieli de investiţii în valoare de 5,5 milioane de lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Seceta îi unește pe fermierii din Bihor: vor să refacă sistemul de irigații

Seceta îi mobilizează pe agricultorii bihoreni. Sătui să-şi vadă culturile puse la pământ de arşiţă, ei vor să se asocieze ca să refacă vechile sisteme de irigaţie din judeţ. Au nevoie de fonduri europene, dar sunt dispuşi să scoată şi bani din buzunar, dacă va contribui şi statul român. Înainte de Revoluţie, aproape 6.000 de hectare de teren agricol din judeţul Bihor erau ajutate, atunci când nu ploua, de un sistem de irigaţii.

             Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: E arşiţă mare, va fi vin puţin! Calculele viticultorilor

Anul acesta, din cauza secetei şi a arşiţei, producţia de vin va fi mai mică decât în alţi ani. Lipsa apei a făcut ca boabele să nu crească, iar mustul va fi mai concentrat. O ploaie sănătoasă, de peste 30 de litri pe metru pătrat, ar putea salva producţia. Cele mai afectate de secetă sunt viile tinere, sădite acum 3 – 4 ani. Detaliază situaţia la Telejurnal Valentin Apostol, consilier în Ministerul Agriculturii.

La Recaş, în Banat, viticultorii se confruntă cu cel mai secetos an din ultimele 3 decenii. Nu a mai plouat serios de la începutul verii – doar 23 de litri de precipitaţii pe metru pătrat s-au înregistrat din iunie până acum, o cantitate insuficientă pentru ca strugurii să crească.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a aprobat majorarea capitalului social al companiei

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a aprobat majorarea capitalului social al companiei cu aport în natură şi numerar în sumă totală maximă de 3,55 milioane de lei, de la valoarea actuală de 3,012 miliarde lei la aproape 3,016 miliarde lei, prin emiterea unui număr maxim de 355.011 de noi acţiuni.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Muntmark şi Vestas fac o premieră pe piaţa de 4,5 mld. € a eolienelor şi „doboară“ primele 9 turbine din România

Primul parc ridicat în plin boom eolian, fenomen care a atras în anii de criză investiţii de circa 4,5 miliarde de euro, va fi demontat de investitorii săi care susţin că schimbările legislative l-au făcut nerentabil.

Proiectul care-i are în spate de Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori locali de parcuri eoliene, şi pe Vestas, gigantul danez care produce „mori de vânt“, are 27 MW, este format din nouă turbine eoliene şi nu a funcţionat nici măcar o oră.

            Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: FMI – nemulţumit de măsurile economice luate de Guvernul Ponta. Acordul financiar ar putea fi anulat

Al treilea acord cu Fondul Monetar a intrat în linie dreaptă. Mai sunt câteva săptămâni până la expirarea lui, însă lucrurile sunt încă nelămurite. Experţii Fondului au criticat intenţia guvernului de a reduce TVA la 19 la sută. În plus, România are o lungă listă de reforme pe care le-a ratat. În actualele condiţii, sunt şanse mari să avem primul acord eşuat cu instituţiile internaţionale, sustin analiştii.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: UniCredit Ţiriac Bank a acordat IMM-urilor 326 de împrumuturi prin programul JEREMIE

UniCredit Ţiriac Bank a acordat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) 326 de împrumuturi noi pentru investiţii, extindere şi susţinerea nevoii de capital prin intermediul iniţiativei JEREMIE, finanţările însumând 85,7 milioane de euro.

Programul JEREMIE este administrat de Fondul European de Investiţii (FEI) şi urmăreşte îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare prin intermediul instrumentelor financiare acordate din fonduri structurale. În România, iniţiativa este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Profitul Zentiva a scăzut cu 34,14% în primele 6 luni din 2015

Producătorul de medicamente Zentiva a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net de 17,897 milioane de lei, cu 34,14% mai mic comparativ cu cel obţinut în perioada similară din 2014, conform informaţiilor financiare remise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile companiei au totalizat 230,539 milioane de lei (plus 12,26%), iar cheltuielile 206,837 milioane de lei (plus 21%). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 4,42%, ajungând la 208,990 milioane lei, iar producţia vândută a fost de 192,081 milioane lei (plus 2,82%).

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tariful rovinietei ar putea crește pentru anumite tipuri de vehicule de transport marfă (proiect)

Prețul rovinietei cu valabilitate între o zi și 12 luni va crește pentru anumite tipuri de vehicule de transport marfă cu Masa Totală Maximă Autorizată /MTMA/ mai mare de 3,5 tone, în timp ce pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și pentru cele cu maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) se introduc noi tarife.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Comisia Europeană nu se pronunţă încă asupra legalităţii Codului Silvic, pentru că nu este aplicabil

Codul Silvic, promulgat de Preşedintele Iohannis în iunie, nu are încă normele de aplicare. Prin urmare, Comisia Europeană nu se poate pronunţa asupra concurenţialităţii lui. Opinia Comisiei a fost cerută de Consiliul Concurenţei din România, care a dat aviz negativ de neconcurenţialitate pe această lege.

Codul Silvic nu are încă emise normele de aplicare, practic este nefuncţional, aşa încât Comisia Europeană nu se poate pronunţa pe posibila sa neconcurenţialitate, se arată într-un răspuns al Consiliului Concurenţei la o adresă a ECONOMICA.NET.

          Citeste mai mult…

Ziare.com: Curs valutar: Euro intra in atmosfera de vacanta, dar dolarul continua sa scada

“Perechea EUR/RON a incheiat ziua de ieri fara variatie in jurul a 4,4130, in pofida unor presiuni usoare de cumparare in perioada pranzului. Moneda romaneasca a parut relativ izolata fata de miscarile din pietele globale, venite din cauza deciziei Chinei de a-si devaloriza moneda, posibil din cauza interesului limitat in contextul perioadei de vacanta de vara”, se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.

           Citeste mai mult…

Stirileprotv.ro: Situatie disperata din cauza secetei. Diferenta dintre fermierii care s-au rugat sa ploua si cei care au investit in irigatii.

Am ajuns in aceasta situatie deoarece doar 4 la suta din suprafata agricola mai este irigata. In lipsa unui ajutor de la stat, unii fermieri se roaga sa ploua. Altii insa nu stau la mila cerului si au investit in sisteme de irigatii. Diferentele sunt uriase: porumbul care a primit apa este de 3 ori mai roditor.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: DIRECTORUL CNADNR A FOST SUSPENDAT: 

CNADNR a suspendat contractul directorului adjunct de investiţii din cadrul Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova, Alin Goga, după ce acesta a afirmat la o emisiune tv că autostrada Sibiu-Orăştie trebuie închisă şi reconstruită, nepermiţând circulaţia în condiţii de siguranţă, şi a criticat compania.

Compania de Drumuri arată, într-un comunicat, că fişa de post semnată de toţi salariaţii CNADNR interzice acestora să acorde interviuri şi să furnizeze documente sau informaţii în legătură cu activitatea CNADNR în lipa unui mandat acordat de directorul general.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: IKEA a obţinut certificatul de urbanism pentru al doilea magazin, din Pallady, şi urmează PUZ-ul

IKEA România a obţinut certificatul de urbanism pentru terenul pe care l-a achiziţionat în iunie pe bulevardul Theodor Pallady pentru a deschide al doilea magazin pe piaţa locală, urmând să depună documentaţia pentru planul urbanistic zonal, a declarat Mircea Oprişan, retail managerul companiei.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Raport Consiliul Concurenţei: Romsilva trebuie să se divizeze. Nu poate să fie şi administrator, şi agent economic

Un raport pe piaţa lemnului redactat de Concurenţă arată că Romsilva desfăşoară o activitate neconcurenţială în piaţă, fiin atât administrator al fondului foretier din România, cât şi vânzător de masă lemnoasă. De asemenea, în raport se recomandă renunţarea la numărul foarte mare de licitaţiii cu câte un singur ofertant şi organizarea unui număr mai mic de licitaţii, dar cu invitarea mai multor operatori economici, pentur obţinerea unui preţ cât mai mare pe lemnul vândut.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Seceta face ravagii: Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, afectate de secetă

Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, în special porumb, floarea soarelui şi soia, sunt afectate de secetă, reprezentanţii Consiliului Judeţean declarând că în acest context preţurile alimentelor se vor majora în toamnă, iar în pieţe vor fi puţine legume şi fructe autohtone.

Specialistul în agricultură de la Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, Nicolae Oprea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că zeci de mii de hectare de teren din judeţul Timiş sunt afectate de seceta din această vară, fiind vorba, în special, despre culturi de porumb, floarea soarelui şi soia.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Cât costă un metru pătrat de teren în jurul Bucureştiului

Preţurile terenurilor rezidenţiale în aproapierea Capitalei au fost relative stabile, dar s-au înregistrat creşteri pe zonele cu interes, cum este sudul Bucureştiului, fiind un un moment bun să cumperi 1000 mp dacă vrei să faci o casă, a spus la ZF Live Andrei Botiş, managing partner, NAI România.

“Cred că e un moment bun să cumperi. În sud, la Frumuşani, preţul este undeva la 20 euro mp, în Popeşti 100-200 euro mp. În Baloteşti-Corbeanca, ajunge la 50-60 euro mp, chiar 100 euro în funcţie de locaţie, iar în Săftica, Tâncăbeşti scad uşor”’.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CFR Marfă va transporta cărbune energetic pentru Complexul Energetic Hunedoara, în următorii doi ani

CFR Marfă a câștigat licitația de transport cărbune energetic, organizată în data de 28 iulie 2015 de Complexul Energetic Hunedoara, contractele de transport urmând să fie încheiate pe o perioadă de doi ani, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Astfel, va fi continuată colaborarea începută în anul anterior. Potrivit comunicatului CFR Marfă, licitația a avut ca obiect ‘atribuirea contractelor de transport cărbune energetic pe calea ferată între punctele de expediție ale furnizorilor și stația CFR Mintia, respectiv antestația Triaj și a serviciilor de transport cărbune brut de la stațiile CFR Paroșeni, Livezeni și Lupeni la Halta Vulcan, respectiv a serviciilor de manevră feroviară pe liniile ferate industriale proprietate SCEH SA Petroșani’.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: AP: Ce implică al treilea plan de salvare a Greciei şi de ce este important

Grecia a convenit împreună cu creditorii săi asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a ţării de la faliment, marţi, iar câteva detalii rămân de clarificat înainte de aprobarea textului, relatează AP în pagina electronică, prezentând implicaţiile şi importanţa programului.

În cazul în care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare – din ultimii cinci ani – a unei ţări care luptă să-şi vindece economia şi să-şi plătească uriaşa datorie publică.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Autoritățile elene trebuie să privatizeze cât mai repede porturile, aeroporturile regionale și operatorul rețelei energetice

Grecia va trebui să privatizeze rapid porturile, aeroporturile regionale și operatorul rețelei energetice a țării – ADMIE -, conform memorandumului semnat de autoritățile de la Atena cu creditorii internaționali, transmite Reuters.

Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) ar urma să se întâlnească vineri pentru a aproba cel de-al treilea program de asistență financiară acordat Greciei, în valoare de 85 de miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari).

        Citeste mai mult…

Economica.net: Se caută români în Germania, Marea Britanie şi Cehia. Care sunt joburile puse la bătaie

Angajatorii din Spaţiul Economic European /SEE/ oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 576 de locuri de muncă vacante, cele mai multe în Germania, Marea Britanie şi Republica Cehă, informează Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă /ANOFM/.

Potrivit datelor oficiale, în Germania sunt disponibile 236 locuri de muncă, dintre care: 20 pentru comisionar, 16 pentru operator stivuitor, câte 15 pentru factor poştal, bucătar/bucătar şef/bucătar specialist, ospătar, personal în industria gastronomiei de sistem sau şofer tir, respectiv câte 10 pentru agent de securitate, agent de pază, betonist, fierar betonist, tâmplar/dulgher şi hamal.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Gabriel Sincu, director executive EY România: Dacă nu intrăm noi în Europa, vine Europa peste noi

Sistemul românesc şi legislaţia în vigoare nu o să ajute inspectorii fiscali să ajungă la rezultatele aşteptate, a spus Gabriel Sincu, director executiv al EY România, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa serviciilor profesionale, la emisiunea de business, ZF Live.

“Deşi legislaţia există, este <<şchioapă>> şi funcţionează numai pe jumătate. În ciuda faptului că ANAF-ul are această iniţiativă lăudabilă, mă tem că rezultatul nu va fi cel aşteptat. Legea este  incompletă, iar inspectorii fiscali nu vor putea pune în scris nişte acuzaţii care să şi ţină în faţa instanţei în cazuri speciale, neprevăzute”, a spus Gabriel Sincu.

         Citeste mai mult…

Economica.net: FMI salută decizia Chinei de a devalua moneda naţională

Decizia adoptată de Banca Centrală a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileşte rata zilnică de referinţă pentru moneda naţională, yuanul, ‘pare a fi un pas binevenit’ deoarece ar trebui să permită forţelor de pe piaţă să aibă un rol mai mare în determinarea ratei de schimb, a afirmat, miercuri, un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

‘O flexibilitate mai mare a ratei de schimb este importantă pentru China, întrucât va acorda forţelor de pe piaţă un rol decisiv în economie şi în integrarea rapidă în pieţele financiare globale’, apreciază oficialul FMI.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Petrom: Taxele reprezintă 50% din preţul la pompă al combustibilului

Cotaţiile internaţionale la benzină, în funcţie de care OMV Petrom stabileşte tarifele la pompă, au crescut mult în acest an, deşi ţiţeiul s-a ieftinit, iar în România taxele reprezintă 50% din preţul final, potrivit companiei, care notează că a redus preţurile cu 40 de bani în ultimele săptămâni.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI: Lichiditate de 7,03 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 31.060.828 lei (7.034.339 euro).

       Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Stocul excedentar de apă grea este evaluat la 400 de tone de Nuclearelectrica

Menţinerea în funcţiune a Fabricii de apă grea de la Drobeta-Turnu Severin nu se mai justifică în condiţiile în care stocul de apă este excedentar, chiar şi în condiţiile în care ar fi puse în funcţiune reactoarele 3 şi 4.

Valoarea stocului este de aproximativ un miliard de euro şi, potrivit unei evaluări făcute de Nuclearelectrica, în acest moment ar exista un surplus de aproximativ 400 de tone de apă grea.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorii speriaţi de Grecia şi volatilitatea din China pot să privească spre România

Investitorii neliniştiţi de evoluţia pieţelor în ultima perioadă ar trebui să privească către Europa de Est şi în special către România, pentru a găsi un refugiu în contextul volatilităţii bursei din China şi al crizei datoriilor Greciei, potrivit analiştilor consultaţi de CNBC.

Regiunea este o investiţie sigură într-o perioadă în care investitorii vor să evite expunerea la declinul preţurilor materiilor prime, la intervenţiile autorităţilor chineze în piaţă şi la incertitudinile create de solvabilitatea Greciei.

        Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor