O dezbatere privind conditiile artificiale a fost organizata luni de Ministerul Agriculturii si AFIR, in cadrul careia a participat, din partea Comisiei Europene, si expertul Peter Baader, consilier antifrauda din cadrul Directoratului aflat al DG AGRI.
Potrivit unui comunicat, Federatia Pro Agro a decis sa nu participe la o intalnire de la sediul AFIR, pe tema conditiilor artificiale, din cauza atitudinii reprezentantului Comisiei Europene prin care fermierul roman este prezentat a fi vinovat din start.
Federatia precizeaza ca oficialii europeni au initiat seminarii in Europa pentru combaterea neregulilor, iar Romania prin functionarii sai, la sugestia C.E. a elaborat „un ghid de conditii artificiale draconice nemaiintalnite in alt Stat Membru, fiind un abuz”.
„Functionarii romani trebuie sa urmareasca interesul national al Romaniei si sa sprijine cu toate parghiile legale cresterea gradului de absorbtie, nu sa considere din start majoritatea beneficiarilor hoti si daca au aprobat proiecte, le-au verificat sa nu mai indrazneasca ca cu 3 luni inainte de finalizarea monitorizarii, daca sunt respectati indicatorii financiari din proiect sa vina cu propuneri de restituire totala a sumelor incasate, desi in cei 6 ani in care au verificat tot, au subliniat ca sunt indeplinite toate conditiile legale si ca nu sunt conditii artificiale. Aceasta denota lipsa de profesionalism din partea angajatilor A.F.I.R. si tradare de tara. Ei ar trebui sa suporte eventualele inputari care sunt propuse”, se arata in comunicatul Federatiei Pro Agro.
Chiar si directorul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurala (AFIR), Andras Szakal, a declarat in luna februarie ca ghidul elaborat de institutia sa privind evitarea conditiilor artificiale va fi retras de pe site-ul Agentiei, in urma unei solicitari a unei organizatii din domeniul agricol.
Ghidul privind conditiile artificiale se va retrage de pe site-ul AFIR-ului, in urma unei solicitari venite de la structurile asociative, astfel incat sa nu mai fie luat in calcul atunci cand expertul verifica eligibilitatea unui proiect. In calitatea mea de director AFIR, va pot spune ca acel ghid are lucruri bune, dar are si lucruri mai putin bune, a declarat Andras Szakal, directorul AFIR.
Conditiile artificiale sunt acele conditii de eligibilitate sau selectie create de beneficiari cu scopul de a se transforma din solicitanti neeligibili in eligibili, de a-si spori punctajul obtinut in cadrul criteriilor de selectie sau de a obtine avantaje financiare mai mari.