Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Agenda fiscală pentru PFA: Ce impozite şi contribuţii trebuie achitate până spre finalul lunii?

auditLuna martie reprezintă primul moment din an în care persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili care realizează venituri din activităţi independente trebuie să îndeplinească o serie de obligații fiscale. Printre altele, aceste persoane trebuie să achite până cel târziu pe 27 martie 2017 impozitul pe venit și contribuțiile sociale, reprezentând plăți anticipate aferente trimestrului I din 2017.

Potrivit prevederilor în vigoare la acest moment, persoanele care își desfășoară activitățile economice ca PFA sunt obligate să achite atât impozit pe veniturile obținute, cât și contribuții de asigurări sociale (CAS) și contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Ca regulă, plata CAS şi CASS se realizează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, ceea ce înseamnă că plăţile aferente primului trimestru din acest an trebuie efectuate până cel mai târziu la 27 martie 2017, în condițiile în care ziua de 25 pică într-o sâmbătă, iar termenul-limită se prelungește astfel până în prima zi lucrătoare.

Pe lângă cele două contribuții obligatorii, există și unele opționale pentru PFA, ca de exemplu contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale sau cea pentru concedii și indemnizații (FNUASS). Și în cazul acestora, termenul-limită stabilit de Agenția Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) îl reprezintă data de 27 martie 2017.

        Impreuna in lumea afacerilor