Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

ANAF a decis suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea CASS pentru 2012

s560x316_procedura-de-valorificarePresedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu reglementarile Cap. 2 si 3 ale Titlului IX:

  • persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti
  • persoanele pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.

In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in vederea recuperarii sumelor stabilite prin acestea.

In comunicatul emis, se aminteste faptul ca ANAF este institutia care aplica prevederile legale, neavand drept de initiativa legislativa.

Mai multi romani se regasesc in situatia de mai jos, neavand domiciliu in tara si nefiind asigurati la sistemul de sanatate din Romania, inregistrand insa datorii privind contributiile de asigurari sociale de sanatate:

“Chiar daca isi ia salariul din Franta, acolo unde isi plateste si asigurarile de orice fel si unde isi are si domiciliul, inscris inclusiv pe pasaportul romanesc, chiar daca a intrat intr-un spital din Romania tot acum mai bine de zece ani, in ianuarie a aflat ca datoreaza statului roman o contributie de 468 de lei la sistemul asigurarilor de sanatate. Calculul din decizia de impunere fiscala trimisa de ANAF acasa la parintii sai, acolo unde a figurat ultima oara cu un domiciliu romanesc, se rezuma astfel: pentru un venit din investitii (dividende in urma cuponiadei) de 12 lei, Dan Toader ar avea de platit 468 de lei asigurarea de sanatate.

Desi nu a incasat niciodata banii, Fiscul i-a calculat din rezultatele financiare declarate ale SIF-urilor la care companiile in care si-a investit acum 20 de ani cupoanele au ajuns intre timp. Mai departe, angajatii ANAF au luat Codul Fiscal, pus in acord cu Legea sanatatii, asa cum a fost introdusa in primul mandat de ministru al liberalului Eugen Nicolaescu, si au stabilit astfel ca, in absenta unor venituri din salarii, chirii sau activitati independente pe teritoriul Romaniei, baza minima de impozitare este salariul minim brut lunar din anul respectiv: 700 de lei x 12 luni. La suma de 8.400 de lei, procentul de 5,5% cat reprezinta CASS, inseamna 468 de lei, suma imputata titularului de cupon.”

Sursa: www.conta.ro

        Impreuna in lumea afacerilor