Pe langa posibilele majoriri ale preturilor pentru alimente, cauzate de taxa de 2 lei pe kilogram aplicata ambalajelor, Romania risca sa intre si in procedura de infringement, daca nu isi atinge tintele de reciclare, atentioneaza, intr-un comunicat, Federatia Patroanala Romana din Industria Alimentara, Romalimenta.
Ministerul Mediului va impune operatorilor din industria alimentara, incepand cu 25 ianuarie, o taxa de mediu mai mare, dupa ce Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) au esuat in a-si indeplini obiectivele asumate de reciclare a ambalajelor din acest sector.
Federatia Romalimenta solicita autoritatilor statului aborgarea platii contributiei pentru lunile noiembrie-decembrie 2015, in cazul in care operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate.
De asemenea, Romalimenta sustine regandirea cuantumului contributiei, pe baza unor criterii financiare si obiective, astfel incat sa devina rezonabila, echitabila si nediscriminatorie.
„In lipsa acestor masuri, plata contributiei va insemna marirea costurilor si implicit pretului alimentelor noastre, scumpirile putand ajunge in cazul unor categorii (apa minerala, conserve fructe legume, lapte) si la 30% fata de nivelul actual. Ceea ce este la fel de grav, daca nu iesim din blocaj, este ca Romania va ramane departe de tinta de reciclare, adica infringement, adica o amenda de 200.000 de euro pe zi. Populatia va fi cea care va achita ambele note de plata”, se precizeaza in comunicatul Romaliamenta.
Pe de alta parte, industria alimentara ar putea consemna noi insolvente si falimente, precum si o scadere a competivitatii fata de producatorii externi.
Federatia Pro Agro solicita si ea modificarea cuantumului suprataxei de 2 lei stabilite, in contextul in care Ungaria are o taxa de 0,27 lei.
Invitati la o discutie cu autoritatile, producatorii din industria agro-alimentara nu au ajuns la nici o intelegere cu Ministerul Mediului, conform comunicatului Pro Agro.
La intalnire au participat 15 reprezentanti din organizatiile membre ale Federatiei Pro Agro din sectoarele cele mai afectate (legume-fructe, vin, carne), cat si producătorii de bere, singura fabrică de sticlă din Romania, reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatiile de preluare a responsabilitatilor de transfer (O.T.R.), reprezentantii Asociatiei Romane pentru Managementul Deseurilor, Asociatiei pentru Coordonarea si Managementul Ambalajelor si Asociatiei Reciclatorilor alături de Doamna Ministru Cristina Pasca Palmer, Doamna Secretar de Stat Corina Lupu, directori ai agentiilor care se ocupă de aceste aspecte si alti reprezentanti cu functii de conducere.