Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce sprijin cuplat se va acorda anul acesta pentru castravetii si tomatele destinate procesarii

rosiiDupa eliminarea platilor tranzitorii, din 2012, multi fermieri au fost nevoiti sa isi reduca suprafetele cultivate cu tomate si castraveti, mai ales ca aceste legume presupun costuri ridicate de productie. In acest context, Ministerul Agriculturii va oferi incepand din acest an sprijin cuplat pentru castravetii si tomatele destinate procesarii.

Astfel, conform MADR, sprijinul cuplat la tomatele pentru procesare va incepe de la 1.400 de euro/ha, iar la castravetii pentru procesare va ajunge la 500 de euro/ha.

Sprijinul cuplat urmeaza sa fie majorat pana in anul 2020 la valoarea de 1.445 de euro/ha, in cazul tomatelor, si la 545 de euro/ha, pentru castraveti, conform unei propuneri initiata de MADR.

De asemenea, la acest sprijin cuplat se va adauga si schema de plata unica pe suprafata (SAPS), in cadrul careia fermierii vor primi 123 de euro/ha, in 2015. Totodata, si acest sprijin ar urma sa fie majorat cu circa 20 de euro, pana in 2020.

La nivel national, se estimeaza ca anul acesta suprafata cultivata in camp cu rosii va fi de circa 1.300 de hectare, in timp ce la castraveti ar fi de aproximativ 900 de hectare.

Mai exact, sprijinul cuplat la legumele din sere va incepe de la 6.200 de euro/hectar, in timp ce la solarii, sprijinul cuplat va fi de 3.000 de euro/ha, urmand ca aceste ajutoare sa creasca anual pana in 2020.

Sprijinul cuplat este o plata directa care se acorda fermierilor pentru unele sectoare, culturi si specii de animale afectate de anumite dificultati si care sunt considerate importante pentru Romania, din motive economice, sociale si de mediu.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu fermierii a identificat sectoare care necesita un ajutor mai mare, unul dintre ele fiind cel al legumiculturii.

sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor