Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce spune Phil Hogan despre modul in care sunt alocate fondurile europene intre beneficiarii publici si privati din Romania

fonduri-europene-euro-comisia-europeanaCel mai important aspect privind accesarea fondurilor europene este eligibilitatea beneficiarului in conformitate cu legislatia UE, nu daca acesta provine din mediul public sau privat, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, intr-un interviu acordat publicatiei EurActiv.com.

Intrebat de jurnalistii EurActiv ce parere are despre „distribuirea inechitabila din Romania a fondurilor europene intre beneficiarii publici si privati, cu un avantaj important pentru cei publici”, Phil Hogan a precizat ca cel mai important criteriu privind distribuirea banilor europeni este eligibilitatea beneficiarilor.

„Pentru Comisia Europena, factorul cheie prin care sunt distribuite fondurile europene este daca beneficiarul sau terenul in cauza sunt eligibili la plata, in conformitate cu legislatia UE. Conteaza foarte mult ca obiectivele beneficiarului sa fie atinse cu ajutorul finantarii, nu daca acesta este public sau privat. Platile directe sunt acordate agricultorilor (persoane fizice sau juridice) care desfasoara o activitate agricola, care sunt activi in sensul legislatiei UE, indiferent de tipul de proprietate. In anul de cerere 2012 mai mult de 1 milion de fermieri din Romania au beneficiat de plati directe. In privinta celui de-al doilea pilon al Politicii Agricole Comune (PAC) consideram ca cea mai mare parte a sprijinului se regaseste in PNDR 2014-2020, acolo unde majoritatea beneficiarulor sunt privati”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, pentru publicatia citata.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

In perioada 25 martie 2015 (cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020) si pana la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor