Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact
Home » Consultanta » Documente financiar contabile

Documente financiar – contabile


Zilnic, firmele realizeaza diverse operatiuni economico-financiare cu parteneri interni si externi, operatiuni pe care contabilitatea are sarcina de a le inregistra.

In contabilitate trebuie sa se inregistreze doar evenimentele care au fost consemnate intr-un document justificativ. Din aceste considerente, una din regulile de baza ale contabilitatii o reprezinta contarea operatiilor numai si numai pe baza de documente contabile.

Modalitatea de culegere si consemnare a informatiilor primare referitoare la fenomenele, procesele, operatiunile patrimoniale se bazeaza pe documentare. Aceasta presupune consemnarea intr-un inscris a fenomenelor, proceselor, operatiunilor patrimoniale.

Prin lege este interzisa preluarea si prelucrarea informatiilor contabile altfel decat pe baza de documente.

In raport de modul de intocmire si de rolul lor in cadrul sistemului informational – decizional, documentele contabile pot fi:

 • justificative;
 • registre de contabilitate;
 • situatii financiare.

Documentele justificative

Operatiunile economice si financiare se consemneaza in momentul efectuarii lor in documentele justificative.

Asa cum prevede Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, “orice operatie patrimoniala se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un act scris care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ”. Pe aceasta cale se asigura datele de intrare in sistemul informational contabil.

Registrele de contabilitate

Registrele de contabilitate sunt documente contabile obligatorii, in care intreprinderile inregistreaza periodic, cronologic si sistematic, operatiunile economice si financiare, consemnate in documente justificative, care produc modificari in patrimoniul acestora.

Normele legale din Romania prevad ca firmele trebuie sa intocmeasca urmatoarele registre de contabilitate:

 • registrul-jurnal;
 • registrul-inventar;
 • registrul cartea-mare;
 • registrul jurnal de incasari si plati (pentru PFA).

Situatiile financiare

Situatiile financiare individuale reprezinta un set de documente oficiale care se intocmeste de fiecare intreprindere, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar si prin care sunt prezentate informatii privind pozitia financiara, performanta si modificarea pozitiei financiare.

Camera de Comert si Industrie Bacau prin Biroul Financiar – Contabilitate pune la dispozitia firmelor urmatorul serviciu:

 • Consultanta privind intocmirea documentelor financiar-contabile:
  • tarif – 150 lei
 • Membri Camerei de Comert si Industrie Bacau beneficiaza de reducere a tarifului cu pana la 25%.

* preturile nu includ TVA

In vederea accesarii serviciului prezentat, va rugam sa ne transmiteti formularul FC 04.

Pentru organizarea in bune conditii a activitatii, Biroul Financiar Contabilitate va pune la dispozitie si servicii de consultanta privind:

Daca informatiile si serviciile de care aveti nevoie nu se regasesc in oferta noastra, va rugam sa ne comunicati propunerile si observatiile dumneavoastra pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim portofoliul de servicii, adaptandu-l permanent la solicitarile si nevoile mediului de afaceri.

Contact

Mai multe informatii puteti afla comunicand prin email: ccibc@ccibc.ro, mobil: 0744.708.317 sau tel: 0234.570.010.

Contact

Pentru a deveni membru al Camerei de Comert si Industrie Bacau va sta la dispozitie Biroul Relatii cu Membri tel: 0234.570.010, email: ccibc@ccibc.ro sau secretarii Comisiilor de lucru

        Impreuna in lumea afacerilor