Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum pot accesa tinerii fermieri fonduri europene pentru infiintarea de livezi

maxresdefaultMinisterul Agriculturii anunta ca fondurile pot fi accesate prin doua masuri din noul PNDR, respectiv Masura 121 – modernizarea exploatatiilor agricole si Masura 112- tinerii fermieri.

Tinerii fermieri care vor sa-si infiinteze o livada pot accesa fonduri europene in agricultura, Ministerul Agriculturii anuntand ca pentru o perioada de cinci ani, fiecare tanar care are un proiect in domeniul agriculturii poate primi pana la 50.000 de euro. Banii se vor acorda in doua transe, prima, in valoare de 75%, se va da la inceputul proiectului, iar cea de-a doua in maxim trei ani de la decizia de finantare. Fermierul trebuie sa aiba domiciliul stabil in localitatea in care se afla exploatatia, trebuie sa prezinte un plan de afaceri, sa devina fermier activ si sa nu aiba un alt serviciu in acelasi timp. Tanarul fermier trebuie sa mai demonstreze inaintea de a primi a doua transa ca a imbunatatit performanţele exploatatiei agricole si ca valoarea productiei vandute este in procentaj de minim 20% din valoarea primei transe.

Prin PNDR 2014 – 2020, Romania are alocata o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.

Potrivit Ministerului Agriculturii, documentele de obtinere a fondurilor europene pentru pomicultura, se refera la urmatoarele cheltuielili eligibile:

  • Reconversia plantatiilor existente, inclusiv costurile pentru defrisare, materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, plase antigrindina si drumuri de exploatare.
  • Infiintarea de plantatii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, plase antigrindina si drumuri de exploatare.
  • Infiintarea de plantatii cu material saditor si portaltoi, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, plase antigrindina si drumuri de exploatare.
  • Constructia, modernizarea si dotarea spatiilor de depozitare si a unitatilor procesare la nivelul exploatatiei.
  • Achizitionarea, inclusiv prin leasing, de masini/utilaje si echipamente noi, in limita valorii de piata a bunului respectiv.
  • Achizitionarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci si semiremorci specilizate in scopul comercializarii produselor in cadrul lanturilor scurte.
  • Amenajarea, constructia si dotarea spatiilor de desfacere din cadrul exploatatiei.
  • Investitii care vizeaza imbunatatirea performantelor de mediu ale exploatatiilor pomicole (cresterea eficientei energetice a cladirilor, modernizarea si infiintarea sistemelor de irigatii la nivelul exploatatiilor, achizitionarea de instalatii de producere si utilizare a energiei regenerabile la nivelul exploatatiei).
  • Achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.

Sursa:  agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor