MADR a publicat de curand pe site-ul propriu o serie de modificari care vizeaza Hotararea Guvernului nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume.
In urma prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeana a stabilit anul trecut masurile de sprijin exceptional cu caracter temporar suplimentar pentru producatorii din sectorul fructe si legume.
Potrivit Hotararii de Guvern aflata in dezbatere publica, sprijinul financiar se acorda numai grupurilor de producatori recunoscute preliminar pana la data de 1 iulie 2013.
„Ratele de sprijin se reduc la jumatate in ceea ce priveste VPC care depaseste echivalentul in lei a unui milion de euro. Sprijinul financiar al Uniunii pentru organizatiile de producatori este egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau ale organizatiei de producatori platite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operational aprobat”, se mai noteaza in proiectul de lege.
La solicitarea organizatiei de producatori, procentul prevazut la alin. (3) este de 60% pentru un program operational sau o parte a unui program operational in conditiile stabilite la art. 34 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului.
La solicitarea MADR catre Comisia Europeana, organizatiile de producatori pot beneficia si de asistenta financiara nationala, in conditiile art. 35 al Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului si ale art. 91 si 92 ale Regulamentului (CE) nr. 543/2011 al Comisiei.
Cantitatea repartizata Romaniei este de 3.000 tone. Perioada aplicarii acestor masuri exceptionale este de la data de 8 august 2015 si pana la data epuizarii cantitatii de 3.000 tone sau pana la data de 30 iunie 2016. Produsele vizate, in conformitate cu Regulamentul UE, sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza alba, conopida, castravetii, ciupercile, merele, perele, fructele rosii, strugurii de masa, kiwi, lamaile, piersicile si nectarinele.
Sursa:www.stiriagricole.ro