Una dintre cele mai importante masuri de finantare cu fonduri europene din PNDR 2020 este Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, in cadrul carora au fost depuse deja, in sesiunea deschisa anul trecut, peste 2.800 de proiecte.
Pentru a intelege mai bine modul in care sunt alese proiectele pentru finantare va prezentam in cadrul acestui articol principiile de selectie, potrivit procedurilor cuprinse in cadrul variantei consultative a Ghidului Solicitantului, aferent submasurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.
Primul principiu luat in considerare vizeaza sectorul in care doreste sa activeze fermierul, mai exact cel zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) sau vegetal (legumicultura, inclusiv producere de material saditor, pomicultura si producere de samanta)
- Legumicultura (se refera atat la legumele in camp cat si la cele in spatii protejate, inclusiv ciupercariile din spatiile climatizate), inclusiv producere de material saditor/samanta de legume – 30 puncte
- Producere de samanta /material saditor, inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole – exceptand cele pentru legumicultura – 25 puncte
- Pomicultura, exceptand pepinierele pomicole – 20 puncte
- Bovine (sunt incluse si bubalinele) – 30 puncte
- Apicultura – 25 puncte
- Ovine si caprine – 20 puncte
De asemenea, un alt principiu vizeaza comasarea exploatatiilor avand in vedere numarul exploatatiilor preluate integral:
- Solicitantul preia integral minim trei exploatatii agricole – 15 puncte
- Solicitantul preia integral doua exploatatii agricole – 10 puncte
- Solicitantul preia integral cel putin o exploatatie agricola – 5 puncte
Alte puncte importante sunt alocate si in functie de nivelul de calificare in domeniul agricol al fermierului:
- Solicitantul a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol – 25 puncte
- Solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale in domeniul agricol – 20 puncte
- Formare profesionala care confera un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate si anume, prin studii/ curs de calificare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara de cel putin Nivel 1 de calificare profesionala, conform legislatiei aplicabile la momentul acordarii certificatului de calificare profesionala. 10 puncte
Totodata, se va avea in vedere si principiul potentialului agricol care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate:
- Proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat 25
- Proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu 20
Nu in ultimul rand, se vor oferi 5 puncte daca fermierul isi propune sa pastreze sau sa dezvolte rase sau soiuri autohtone.
- Solicitantul isi propune prin proiect sau demonstreaza ca detine/ dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta nucleul de rase (rasele vor fi certificate si se vor regasi in Registrul genealogic al raselor), respectiv soiuri autohtone (conform Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania elaborat de catre ISTIS) pe toata durata de implementare si monitorizare a proiectului – 5 puncte
La inceputul lunii februarie, AFIR a efectuat plati catre 225 de beneficiari ai Submasurii (sM) 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Valoarea totala nerambursabila a platilor se ridica la aproximativ 6,9 milioane de euro. Acestea se adauga celor efectuate in prima transa catre 124 de tineri fermieri, beneficiari ai sM 6.1, care au primit deja fonduri europene nerambursabile in valoare totala de 3,9 milioane de euro.
Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.
In perioada 25 martie 2015 (cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020) si pana la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.
Sursa:www.stiriagricole.ro