Anul 2016 va fi unul dificil pentru sectorul laptelui, avand in vedere tendinta de scadere a pretului, precum si presiunea tot mai mare a hipermarketurilor asupra procesatorilor, este de parere Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
„Vom avea un an greu si complex. Incepusem bine cu reducerea TVA-ului, insa acum lucrurile merg cam prost. In primul rand, o problema principala o reprezinta presiunea tot mai mare a hipermarketurilor pe furnizor. An de an, hipermarketurile vor marje mai mari, discounturi mai mari. Apoi, avem concurenta puternica a produselor care vin din spatiul intracomunitar. Care ar putea fi solutia procesatorului din Romania alta decat sa-si ia si el materii prime sau semi-primii la un pret cat mai mic sau la acelasi pret ca si procesatorul extern. Fiecare procent prin care imi reduc costurile ma va face competitiv la raft. Vorbesc despre aceasta relatie, procesator – hipermarket, deoarece pretul la raft il stabileste hipermarketul”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Dorin Cojocaru, presedintele APRIL.
Pe langa aceste aspecte, Dorin Cojocaru precizeaza ca in acest moment pretul laptelui este in scadere, conform bursei europene de profil.
„Pretul este in scadere, asa ne indica bursa europeana a laptelui. Pe langa acest lucru, avem in continuare o presiune fiscala mare pe agentul din Romania. Mai mult decat atat, se va apropia un «tsunami» in problema reciclarii ambalajelor. Cei mai afectati vor fi cei care au distributia nationala. Vom plati taxe si amenzi la Bruxelles, in loc ca acei bani sa fie folositi de statul roman”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, presedintele APRIL.
La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din sectoarele lapte si carne, afectati de embargoul rus. Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro, pentru sectorul laptelui fiind alocata suma de 8,73 milioane de euro.