Potrivit art. 2015 din Noul Cod Civil: “Daca partile nu au prevazut un termen, contractul de mandat inceteaza in 3 ani de la incheierea lui.”
Anterior intrarii in vigoare acestor dispozitii, mandatul unui administrator putea fi:
- limitat în timp, încă de la data numirii
- nelimitat
Incetarea mandatului nelimitat în timp are loc prin:
- revocare (de către Adunarea Generală a Asociatilor);
- deces;
- renunţare la mandat sau prin decadere;
- ca urmare a unei condamnări pentru săvârșirea uneia din infracțiunile:gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare, pentru infracţiunile de bancrută simplă sau bancrută frauduloasă sau pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990.
Noul Cod Civil prevede ca daca durata mandatului administratorului nu se mentioneaza in actul constitutiv, acesta inceteaza in termen de 3 ani de la incheierea lui.
Firmele care au prevazut in actul constitutiv ca durata mandatului administratorului este nelimitata, au obligatia sa precizeze durata mandatului administratorului, prin modificarea actelor constitutive ale firmei.
Pentru a evita ca mandatul administratorului sa fie considerat expirat si firma să functioneze fara reprezentarea legală a administratorului, este necesar sa se realizeze formalitatile de stabilire a duratei mandatului administratorului.
Informatii suplimentare si intocmirea tuturor documentelor necesare, in concordanta cu legislatia in vigoare, sunt disponibile la Centrul de Infiintari Firme prin:
Birou Bacau E-mail: office@ccibc.ro Mobil: 0744.708.317 |
Birou Onesti E-mail: office@ccibc.ro Mobil: 0722.213.570 |
Birou Moinesti E-mail: office@ccibc.ro Mobil: 0722.213.570 |