Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii de la munte, obligati sa coseasca dupa 1 iulie pentru a primi subventia pe agromediu. Agricultor: “Ne distrugem pasunile”

legea-pajistilor-640x330Pentru a beneficia de platile pe agromediu, fermierii din zona montana trebuie sa coseasca dupa data de 1 iulie. Masura este considerata de agricultori una „aberanta”, deoarece dupa aceasta data fanul isi pierde din proprietatile nutritive.

„Durerea cea mai mare este faptul ca suntem conditionati sa facem fanul dupa data de 1 iulie, pentru a primi subventia pe agromediu. Eu am renuntat la aceasta subventie, deoarece daca facem fanul tarziu, acesta e pierdut, facem doar celuloza si mucegai. La munte, terenul este impartit in trei categorii: poiana, o zona putin mai inalta si zona cea mai inalta. Efectiv, noi facem fanul in trei etape. Prima data facem fanul la poiana. Eu, in general, il fac la inceputul lui iunie. Daca l-as face dupa 5 iulie atunci fanul ar fi terminat. Nu stiu cine a elaborat aceste directive, am fost in Elvetia, Franta, Italia si am observat ca toata lumea coseste atunci cand vrea pentru a face fan de buna calitate. Animalele nu traiesc cu celuloza si mucegai. Nu poti tine un animal de rasa cu asa ceva. Nni se spune ca este directiva europeana, nu este adevarat. Este o directiva interpretata de cei de la Bucuresti, care nu au legatura cu muntele”, a declarat Petre Dulgheru, fermier din Vatra Dornei, jud. Suceava, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR1.

Prezent in studioul emisiunii, Ioan Merca, directorul APIA, a precizat ca aceasta obligativitate are legatura cu protejarea unei specii de pasari.

„Acei beneficiari care au accesat masura 214, in special pachetul 1, pentru acestia una din conditiile pe care le au in angajamentul de cinci ani este ca activitatea de cosit sa inceapa dupa 1 iulie. Pe noul PNDR, masura 10, in cadrul pachetului 1, consitul poate sa incepa dupa 1 iulie pe terenurile aflate in UAT-urile care sunt situate la o altitudine medie de peste 600 m si dupa data de 15 iunie pentru cele situate sub 600 de metri. Obligativitatea de a cosi dupa 1 iulie are legatura cu protejarea unei specii de pasari”, a precizat seful APIA, in emisiunea „Viata Satului”.

Platile pe agromediu, aferente masurii 214, au ca obiectiv dezvoltarea durabila a spatiului rural prin incurajarea utilizatorilor de terenuri sa introduca sau sa continue metodele de productie agricola compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, a biodiversitatii, apei, solului, peisajului rural.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor