Inainte de a depune un proiect cu fonduri europene, prin PNDR, este bine sa va informati asupra sanselor pe care le aveti pentru a obtine finantarea. Unul dintre criteriile cele mai importante pe baza caruia se prioritizeaza anumite investitii este specia pomicola.
Astfel, conform variantei consultative a Ghidului Solicitantului pentru submasura 4.1a Investitii in exploatatii pomicole, speciile pomicole care beneficiaza de un punctaj mai mare sunt piersicul, nectarinul si caisul, acestora fiind acordate 10 puncte.
Arbustii primesc 8 puncte: Coacaz negru, Coacaz rosu, Coacaz alb, Agris, Zmeur de gradina, Afin de cultura, Mur de gradina, Mur cu ghimpi sau fara, Maces, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Catina, Scorusul negru (aronia).
Ciresul este cotat cu 6 puncte, iar marul cu 4 puncte, potrivit Ghidului Solicitantului.
Punctajul se acorda proportional in situatia in care specia prioritara este majoritara din punct de vedere al dimensiunii economice (SO) in total dimensiune economica a plantatiilor pomicole propuse prin proiect.
Pentru a beneficia de punctajul aferent acestui criteriu, componenta majoritara a proiectului, din punct de vedere valoric, trebuie sa fie reprezentata de investitii in infiintarea si/sau reconversia plantatiilor pomicole.
In cazul formelor asociative pentru acordarea punctajului se va lua in considerare specia prioritara majoritara din punct de vedere al dimensiunii economice (SO), existenta la momentul solicitarii sprijinului, fata de dimensiunea economica cumulata a plantatiilor pomicole detinute de membrii formei asociative. Investitia trebuie sa fie destinata speciei prioritare majoritare.
In cazul in care prin proiect se propune infiintarea unor suprafete egale, cultivate cu specii prioritare, se va acorda punctajul superior, in functie de speciile propuse.
Trebuie subliniat ca pentru realizarea punctajului total al unui proiect sunt luate in calcul si alte principii precum dimensiunea fermei, tipul de cultura (intensiv, superintensiv, ecologic etc).
Sursa:www.stiriagricole.ro