Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Legea Dialogului Social s-a modificat la inceput de an

Avocatii-pot-consulta-dosarul-de-urmarire-penala.NOUL-COD-PENAL-SI-PROCEDURA-PENALA

Prima lege a noului an, Legea nr. 1/2016, publicata in Monitorul oficial nr. 26 din  14 ianuarie 2016 introduce o serie de schimbari in cadrul precedentei reglementari.

Dar nu este vorba neaparat despre modificarile pe care le asteptau juristii sau partenerii sociali, ci de o serie de modificari ne-negociate cu acestia din urma, si dintre care unele au mai degraba caracter de detaliu.

Regulile jocului nu s-au schimbat fundamental.

Printre modificarile introduse de noua lege, semnalam faptul ca, de acum, sectoarele de activitate vor fi stabilite nu in mod direct de catre Guvern, ci de catre Consiliul National Tripartit.

Abia dupa aceea sectoarele de activitate vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului. Reamintim ca, in prezent, sectoarele de activitate la nivelul carora se pot negocia si incheia contracte colective de munca sunt aprobate prin Hotararea Guvernului 260/2011, publicata in Monitorul oficial nr. 933 din 29 decembrie 2011.

O alta modificare vizeaza obligatia angajatorului, la cererea organizatiei sindicale si cu acordul membrilor acesteia, de a retine si de a vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata. Semnalam insa ca, potrivit normelor Organizatiei Internationale a Muncii, salariatii au dreptul de a mentine confidentialitatea calitatii lor de sindicalist.

Apreciem ca aceasta norma, desi simplifica procesul de strangere a cotizatiilor, face mai dificila pastrarea confidentialitatii. Ca si pana acum, cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat.

Noua reglementare consacra, de asemenea, regula unicitatii afilierii. Astfel, un sindicat poate fi afiliat, la nivel national, la o singura federatie sindicala. De asemenea, o federatie sindicala poate fi afiliata, la nivel national, unei singure confederatii sindicale. In mod corelativ, un angajator poate fi afiliat, la nivel national, la o singura federatie patronala. De asemenea, o federatie patronala poate fi afiliata, la nivel national, la o singura confederatie patronala de rang superior.

Desi cu siguranta ar fi existat alte prioritati in ceea ce priveste modificarea Legii dialogului social, normele prezentate mai sus nu sunt neavenite, ci ele pot fi considerate modificari justificate.

Dar noua lege a introdus si modificari mai neclare si mai deschise la controverse – mai ales in ceea ce priveste reprezentativitatea.

Sursa: legislatiamuncii.ro

        Impreuna in lumea afacerilor