Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Perdelele forestiere pot creste productia agricola cu circa 20%

perdele-forestiere-640x330Fermierii care reusesc sa infiinteze perdele forestiere in jurul terenurilor agricole pot avea o productie agricola mai mare cu circa 20%, a afirmat recent Daniel Botanoiu, secretar de stat in MADR, noteaza Argerpres.

„Vrem sa ajungem cu programul si la partea de infiintare a perdelelor forestiere sau a zonelor tampon cu paduri locale, iar o parte din acei bani care vin gratuit prin PNDR 2014-2020 pentru infrastructura secundara de irigatii (un milion de euro pe proiect n.r.) sa mearga catre perdele forestiere. Acestea se pun contra curentilor dominanti, daca exista un culoar de curenti dominati de vant care sa aridizeze solul. Aud tot felul de informatii despre desertificarea Romaniei, dar cred ca numai cand o sa avem nisip ca in Sahara la marginea tarlalei vom putea vorbi de desertificare. Acum avem doar aridizare, adica zone aride care pot fi transformate in desert. Nu sunt dune de nisip. De exemplu, in zona Doljului, in sud, este o zona accentuata de aridizare, iar in astfel de zone, perdeaua forestiera mentine zapada. S-au facut evaluari in Dobrogea si in Ialomita si acolo unde au fost instalate perdele forestiere, zapada a ramas acolo, iar productia a fost mai mare cu 20% decat in sola vecina care nu a avut”, a declarat Daniel Botanoiu, pentru sursa citata.

Oficiul pentru Studii Pedologice avertiza in 2014 ca in sudul tarii, anual, 1.000 de hectare devin aride, din cauza precipitatiilor reduse si a temperaturilor extrem de ridicate din ultimii ani. Totodata, specialistii sustin ca, in urmatorii 50 de ani, campurile fertile din sudul Romaniei ar putea sa fie acoperite complet cu nisip.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor