Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Politica salariala este una dintre componentele cele mai importante ale managementului unei societati

Businessman counting coins

Potrivit art. 164 din Codul muncii, salariul de baza minim brut pe tara se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

Potrivit art. 78 lit. a) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, una dintre atributiile Consiliului National Tripartit este asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim.

Salariul minim se stabileste prin Hotarare a Guvernului, intr-un cuantum care pana anul acesta se actualiza bianual. Dupa ce, potrivi Hotararii Guvernului nr. 1091/2014, incepand cu 1 iulie 2015, salariul lunar minim in Romania a fost stabilit la 1.050 lei pentru salariatii cu norma intreaga, potrivit Hotararii Guvernului nr. 1017/2015, publicata in Monitorul oficial nr. 987 din 31 decembrie 2015, de la 1 mai 2016 salariul minim va creste cu 19%, ajungand la 1.250 lei.

Aceasta crestere periodica a salariului minim poate produce, potrivit unor analize, unele distorsiuni pe piata muncii, atunci cand ritmul de crestere a salariului minim nu este racordat la cresterea productivitatii. Semnalam ca, cu toate acestea, in initiativa legislativa de modificare a Codului muncii formulata de Blocul National Sindical si aflata in prezent in Parlament este inclusa propunerea ca cuantumul net al salariului de baza minim sa nu poata fi mai mic de 50% din salariul de baza mediu net la nivel national comunicat de Institutul National de Statistica.

Mentionam ca, in prezent, salariul minim reprezinta 42,5% din salariul mediu brut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Totusi, aceasta initiativa de modificare a Codului muncii pare a fi blocata; ea nu a fost supusa dezbaterilor sau analizei parlamentarilor.

Salariul minim este acelasi indiferent de nivelul de studii. Dupa cum se recunoaste in preambulul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 35/2015 prin care au fost majorate salariile personalului din sistemul public sanitar, aceasta a determinat o egalizare a salariilor indiferent de nivelul studiilor si al activitatii profesionale prestate, ceea ce a generat nemultumiri in randul angajatilor.

Cu privire la nivelul mediu de remunerare, mentionam ca nu se mai foloseste expresia de “salariu mediu brut”, ci de “castig salarial mediu brut”. Nivelul acestuia a fost la nivelul anului 2015 de 2.415 lei iar pentru anul 2016 este, potrivit Legii bugetului asigurarilor sociale, 2.681.

Nivelul castigului salarial mediu este important pentru stabilirea unor nivele de contributii. Spre exemplu, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Politica salariala este una dintre componentele cele mai importante ale managementului unei societati.

In fata restrictiilor impuse de lege, elaborarea acestor politici nu este intotdeauna simpla.

Mentionam insa ca nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este sub cel minim legal, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.

Sursa: gate.legislatiamuncii.ro

        Impreuna in lumea afacerilor