Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prevenția în fiscalitate: Opt fapte pentru care firmele vor scăpa de amenzi la prima abatere

 

admin-ajaxSTIREMIHAELANedepunerea la timp a situațiilor financiare anuale ori a formularelor fiscale, nefolosirea registrelor contabile sau emiterea bonurilor fiscale cu greșeli sunt doar câteva dintre faptele pentru care firmele vor scăpa doar cu avertisment la prima abatere, potrivit proiectului Legii prevenției, ce a fost adoptat joi de Guvern. Atunci când vine vorba de zona fiscalității, autoritățile vor fi mai permisive în mai multe situații, iar în articolul de față găsiți prezentate opt dintre acestea.

 1. Nu depui la timp situațiile financiare anuale
 2. Una dintre contravențiile vizate de viitoarea Lege a prevenției va fi depunerea cu întârziere a situațiilor financiare anuale, ce este reglementată de Legea contabilității nr. 82/1991. În momentul de față, această faptă poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este între 1 și 15 zile lucrătoare, între 1.000 și 3.000 de lei, dacă perioada de întârziere este între 16 și 30 de zile lucrătoare, sau între 1.500 și 4.500 de lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare
 3. Nu auditezi situațiile financiare anuale
 4. În același timp, prevenția va fi promovată și atunci când vine vorba de nerespectarea obligației de a audita situațiile financiare anuale sau situațiile financiare anuale consolidate, dacă acest lucru se impune. Actualmente, dacă o firmă nu îndeplinește această obligație, amenda este destul de usturătoare: între 30.000 și 40.000 de lei.
 5. Prezinți situații financiare cu greșeli
 6. Prezentarea situațiilor financiare cu date greșite sau necorelate, inclusiv cele referitoare la identificarea persoanei raportoare, reprezintă o faptă sancționată contravențional de Legea contabilității. Concret, este vorba de o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Referitor la corectarea bilanțurilor, recent au apărut unele modificări de procedură de care ar trebui să știe orice firmă.
 7. Nu folosești registre de contabilitate
 8. Firmele sunt obligate să folosească și să țină registre de contabilitate, altfel riscă să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 300 și 4.000 de lei, mai prevede Legea nr. 82/1991.
 9. Nu depui la timp declarațiile de înregistrare fiscală
 10. Referitor la Codul de procedură fiscală, prevenția va acoperi nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, a celor de radiere a înregistrării fiscale sau a celor de mențiuni. Această faptă poate fi sancționată acum cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice). De exemplu, unul dintre formularele de înregistrare fiscală, radiere și mențiuni este 010, care trebuie depus mai nou si de catre firmele vizate de impozitul specific.
 11. Nu declari la timp impozitele, taxele și contribuțiile
 12. De asemenea, prevenția va acoperi și neîndeplinirea la termen a „obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume”, așa cum stabilește Codul de procedură fiscală. Amenda aplicabilă în acest caz este tot între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice).
 13. Nu depui la timp declarațiile recapitulative de TVA
 14. În ceea ce privește nedepunerea la termen a declarațiilor recapitulative privind taxa pe valoarea adăugată, ce poate fi amendată cu sume între 1.000 și 5.000 de lei, această faptă va fi și ea sancționată la prima abatere doar cu avertisment. Aici, bine de știut este că declarații recapitulative sunt 390 și 390 VIES.
 15. Emiți bonuri fiscale cu greșeli
 16. Emiterea de bonuri fiscale ce conțin informații greșite sau emiterea fără ca acestea să aibă toate datele prevăzute de lege (de exemplu, denumirea și codul de identificare fiscală ale firmei, data și ora emiterii, denumirea fiecărui bun sau serviciu, prețul, cantitatea) este sancționată în prezent de legislație. Mai precis, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 prevede în acest caz o amendă fixă de 3.000 de lei.

Companiile vor scăpa cu avertisment o singură dată pentru fiecare faptă

Dacă vor săvârși una dintre cele peste 200 de fapte de natură contravențională ce vor fi incluse în viitoarea Lege a prevenției, firmele vor primi avertisment doar la prima abatere. Cu alte cuvinte, un contribuabil nu va putea să scape cu avertisment dacă încalcă legea și a doua oară, în termen de cel mult trei ani.

Concret, agentul constatator va încheia un proces-verbal prin care va aplica sancțiunea avertismentului, acest document urmând să aibă ca anexă un plan de remediere. Planul va conține, înainte de toate, măsuri de remediere a faptelor săvârșite, dar și un termen de remediere de maximum 90 de zile calendaristice. Termenul de remediere va fi stabilit de inspectori, iar acesta va fi pentru îndreptarea neregulilor constatate. După trecerea celor maximum 90 de zile, personalul de control va reveni pentru verificări.

„În termen de maximum zece zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritatea/instituția publică cu atribuții de control are obligația să reia controlul și să completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției și, dacă este cazul, registrul unic de control, cu mențiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse”, scrie în proiectul Legii prevenției.

Dacă autoritățile vor constata că firmele au aplicat la timp măsurile de remediere, acestea din urmă vor scăpa de amenzi. În caz contrar, inspectorii vor încheia un nou proces-verbal de contravenție, însă de data aceasta pentru a aplica amenzile prevăzute de legislația în vigoare.

În urma adoptării de către Executiv, proiectul Legii prevenției va fi transmis Parlamentului pentru a intra în procedura urgentă de legiferare. Informațiile prezentate în acest articol sunt preluate din forma în care a ajuns documentul pe agenda de joi a Guvernului.

Sursa :Inteligo Media SA

        Impreuna in lumea afacerilor