Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Propunerea de Directiva privind cerintele de accesibilitate aplicabile produselor si serviciilor – in consultare publica

DSC9558_DxOIn data de 3 februarie 2016 a avut loc masa rotunda organizata de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului avand drept obiectiv analiza posibilelor efecte ale Propunerii de  Directiva a Parlamentului European si a Consiliului de apropiere a actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale Statelor Membre in ceea ce priveste cerintele de accesibilitate aplicabile produselor si serviciilor – COM (20 15) 615 final.

Un aspect important, evidentiat prin aceasta Directiva, vizeaza necesitatea facilitarii activitatii IMM-urilor si a microintreprinderilor prin armonizarea dispozitiilor nationale privind accesibilitatea, mentinand, in acelasi timp, garantiile necesare.

Asa cum e prevazut in expunerea de motive a proiectului de Directiva, necesitatea de a actiona si de a asigura libera circulatie a produselor si a serviciilor, prin definirea si utilizarea unor cerinte de accesibilitate comune pentru produsele si serviciile selectate si prin utilizarea acelorasi cerinte pentru legislatia UE care stabileste obligatii generale in materie de accesibilitate, reprezinta una dintre ratiunile elaborarii proiectului de act normativ mentionat.

Punctual, propunerea are ca scop reducerea si prevenirea obstacolelor in calea comertului transfrontalier; imbunatatirea accesibilitatii transporturilor care decurge din aceasta initiativa poate facilita acordarea de asistenta si/sau poate reduce necesitatea asistentei si costurile aferente. Accesibilitatea impiedica sau inlatura barierele din calea utilizarii principalelor produse si servicii. Ea permite persoanelor cu limitari functionale, inclusiv persoanelor cu handicap sa perceapa, sa utilizeze si sa inteleaga aceste produse si servicii in conditii egale cu celelalte persoane.

Prezenta directiva isi propune sa urmeze principiul “a gandi mai intai la scara mica” si tine seama de sarcinile administrative cu care se confrunta IMM-urile. Aceasta ar trebui sa stabileasca norme minime in ceea ce priveste evaluarea conformitatii si sa includa clauze de slavgardare pentru operatorii economici, mai degraba decat sa prevada exceptii si derogari generale pentru intreprinderile respective. In consecinta, la elaborarea normelor de selectie si de punere in aplicare a celor mai adecvate proceduri de evaluare a conformitatii ar trebui sa fie luata in considerare situatia IMM-urilor, iar obligatiile de evaluare a conformitatii cu cerintele de accesibilitate ar trebui sa fie limitate astfel incat acestea sa nu reprezinte o sarcina disproportionata pentru IMM-uri.

Propunerile, observatiile si sugestiile se pot transmite:

  • On-line, la sectiunea:

        Impreuna in lumea afacerilor