Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Protestul oierilor:Guvernul a decis suspendarea unor articole din Legea Vanatorii pana la 25 aprilile

protest-ciobani-640x330Guvernul a hotarat miercuri, prin ordonanta de urgenta, suspendarea articolelor din Legea Vanatorii referitoare la numarul de caini la stana pana la data de 25 aprilie 2016. Intre timp, urmeaza sa fie gasita o solutie de modificare a legii care a starnit nemultumirea oierilor, informeaza Mediafax.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, dupa sedinta de guvern. Acesta a precizat ca aplicarea articolelor din Legea vanatorii care se refera la numarul de caini şi la paşunat va fi suspendata pana la 25 aprilie 2016, decizia fiind luata printr-o ordonanta de urgenta.

Totodata, Dan Suciu a anuntat ca premierul a trimis celor doi preşedinti ai Camerei Deputatilor şi Senatului o scrisoare prin care le solicita sa vina cu solutii privind modificarea Legii vanatorii, adaugand ca exista un „interes comun” de a rezolva aceasta problema.

Solutia de supendare a efectelor legii, propusa si de ministrul Agriculturii

Legea vanatorii nu poate fi modificata prin intermediul unei ordonante de urgenta, cea mai rapida varianta si la „indemana” fiind emiterea unei ordonante de suspendare a efectelor acestui act normativ care a starnit nemultumirea oierilor, a anuntat recent si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Pentru a actiona rapid, singura varianta la indemana este o ordonanta de suspendare a efectelor legii – si aceasta cu semne de intrebare, dar speram sa scapam de ele. (…) Foarte important in acest moment este sa suspendam aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri”, a declarat Achim Irimescu la un post de televiziune, noteaza sursa citata.

Guvernul cauta o solutie „legala si tehnica” la problema oierilor

Tot in legatura cu acest subiect, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat ca Executivul „cauta o solutie tehnica si legala” pentru modificarea legii, solicitata de ciobani, dar ca acest lucru nu se poate face prin ordonanta de urgenta, fiind vorba despre o lege initiata de Parlament, mai noteaza sursa citata.

„In legatura cu protestul de azi al oierilor, presedintele Senatului, domnul Tariceanu, l-a sunat pe premierul Ciolos informandu-l in legatura cu discutiile care au avut loc si cu solicitarile oierilor. E vorba de modificari in legea care reglementeaza activitatea dansilor si domnul Tariceanu a cerut modificari prin ordonanta de urgenta. Premierul a comunicat ca o modificare simpla printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a initiat-o Parlamentul si, in consecinta, Guvernul nu poate face modificari de urgenta pe aceste legi care au intrat in vigoare pe aceasta cale”, a spus Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Cu toate acestea, liderii oierilor si autoritatile au reusit sa ajunga marti seara la un acord privind modul in care Legea Vanatorii va fi modificata. Mai exact, reprezentantii oierilor au incheiat un protocol care solicita modificarea in regim de urgenta a Legii Vanatorii.

Peste 3.000 de crescatori de oi au protestat marti, in fata Parlamentului, fata de modificarile recente adoptate la Legea vanatorii, prin care se limiteaza numarul de caini de la o stana, precum si fata de prevederile care interzic pasunatul animalelor pe terenurile agricole in perioada 6 decembrie – 24 aprilie.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor