Referire la CCIR,
Amosnews.ro: Senatorii Eugen Tapu-Nazare şi Şerban Mihăilescu, întâlnire cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti
La data de 11 ianuarie 2016, a avut loc întrevederea dintre Eugen Tapu-Nazare, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii şi Şerban Mihăilescu, membru al comisiei și vicepreședintele Comisiei pentru regulament cu E.S. Sheikh Ahmed Ali Hamad Almualla, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti.
Agerpres.ro: Reprezentanții CNMR își oferă sprijinul pentru realizarea Strategiei energetice; ei propun înființarea a 4 grupuri de lucru
Reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României și-au oferit sprijinul pentru realizarea Strategiei energetice a României și i-au propus ministrului Energiei înființarea în acest sens a patru patru grupuri de lucru alcătuite din membri ai CNMR și ai ministerului.
Constanta.ro: Oferta de formare profesională a CCINA Constanţa
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a transmis oferta de formare profesională. Aceasta este: cadru tehnic cu atribuţii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor (136 de ore), inspector / referent resurse umane (84 de ore), inspector în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în muncă (80 de ore), curs de specialitate în domeniul gestionării deşeurilor (3 zile), curs de perfecţionare „Comunicare în limba engleză – tematica bussines” (30 de ore), formator (40 de ore), auditor public intern (control intern managerial) (40 de ore), manager proiect (40 de ore), expert achiziţii publice (40 de ore), arhivar (120 de ore), audit energetic al clădirilor noi şi existente (2 luni), expert accesare fonduri ESI (40 de ore), management apreciativ în organizaţiile bussines (2 zile), comunicare eficientă în relaţiile interpersonale (2 zile), finanţe pentru non-finanţişti (2 zile), manager în activitatea de turism (720 de ore), consilier orientare privind cariera (40 de ore), operator în ferme ecologice mixte (4 zile), competenţe informatice (120 de ore), competenţe antreprenoriale (64 de ore), tehnician maseur (30 de zile), dezvoltare personală (30 de ore).
Ziaruldeiasi.ro: Camera de Comerţ va organiza dezbateri între politicieni şi oameni de afaceri
Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi vrea să medieze în acest an electoral cât mai multe mese rotunde cu reprezentanţii partidelor politice şi a mediului de business. „Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi se constituie într-un forum pentru dezbateri şi dialog atât în interiorul mediului de afaceri, dar şi ca interfaţăîntre acesta şi mediul politic şi administrativ.
Agerpres.ro: Enel Energie Muntenia, amendată cu 13.000 de lei pentru practici comerciale incorecte
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 13.000 de lei societatea Enel Energie Muntenia pentru practici comerciale incorecte, în urma sesizărilor venite din partea unei asociații de proprietari din Voluntari, care a reclamat faptul că în contractul standard de furnizare a energiei electrice ar exista clauze abuzive, informează ANPC înr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Mures.comisarul.ro: Alegeri la Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Mureş
Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Mureş are, începând din decembrie 2015, un nou Colegiu de Conducere. Alegerile s-au desfăşurat la sediul din Târgu-Mureş, strada Primăriei nr. 1, în urma scrutinului Vasile Pop fiind reales, până în anul 2019, în funcţia de preşedinte al instituţiei, poziţie-cheie din care va coordona un Colegiu de Conducere alcătuit din 18 oameni de afaceri din judeţul Mureş.
Agerpres.ro: Persoanele fizice care dețin o locuință cu destinație mixtă trebuie să depună o declarație până în martie 2016
Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, dețin o locuință cu destinație mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declarație până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu își desfășoară activitatea acolo, precizează, luni, Ministerul Finanțelor Publice.
Agerpres.ro: Reprezentanții Alro analizează toate măsurile legale necesare după amenda primită de la Consiliul Concurenței
Producătorul de aluminiu Alro a avut o relație comercială corectă cu Hidroelectrica și nu a încheiat niciun fel de înțelegere orizontală sau verticală în legătură cu contractul analizat de Consiliul Concurenței, precizează, luni, compania, la câteva ore după ce autoritatea de concurență a anunțat amenzi de aproximativ 37 milioane euro pentru Hidroelectrica și 10 dintre partenerii săi contractuali. Amenda aplicată Alro este de aproximativ 21,24 milioane de lei (aproape 4,7 milioane de euro), reprezentând 1,05% din cifra de afaceri realizată în 2014, iar compania precizează, în context, că va analiza toate măsurile legale necesare.
Agerpres.ro: Morgan Stanley estimează că prețul barilului de petrol ar putea coborî până la 20 de dolari
O apreciere rapidă a dolarului american ar putea duce cotația țițeiului Brent până la 20 de dolari per baril, potrivit unui raport publicat luni de analiștii băncii Morgan Stanley, informează Bloomberg.
Prețul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 și, în prezent, se situează la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Vineri seara, țițeiul Brent se tranzacționa pentru 33,55 dolari la ICE Futures Europe.
Agerpres.ro: Exporturile Gazprom spre Europa au crescut în 2015, în pofida tensiunilor
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunțat luni că în 2015 exporturile sale spre Europa au crescut cu 8%, ceea ce potrivit grupului rusesc este o dovadă în plus că este necesară dublarea gazoductului Nord Stream, informează AFP.
Agerpres.ro: România, prezentă cu 27 de firme la târgul de turism “Ferien Messe 2016” din Viena
Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) va participa, în perioada 14 – 17 ianuarie 2016, cu stand național la târgul de turism “Ferien Messe 2016” din Viena.
Standul României va fi amplasat între cele ale Greciei și Turciei și va grupa 27 de firme și instituții cu activitate de turism. Printre expozanții de la standul României se vor afla Consiliile Județene Suceava, Gorj și Satu Mare, primăriile orașelor Satu Mare, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Oradea și Sibiu, stațiunile Băile Felix și Băile Herculane, Compania Națională Tarom, se arată într-un comunicat al ANT, remis luni AGERPRES.
Mediafax.ro: Aura Răducu a semnat Memorandumul de înţelegere între Guvern şi Banca Mondială
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a semnat împreună cu Elisabetta Capannelli, manager de ţară, Memorandumul de înţelegere între Guvern şi Banca Mondială, prin care se continuă acordarea de servicii de asistenţă tehnică instituţiilor publice româneşti până în anul 2023.
Bursa.ro: PARLAMENTARII ÎŞI ÎNCEP ANUL ELECTORAL DUPĂ VACANŢĂ
Tăriceanu a anunţat că nu va fi sesiune extraordinară pentru Legea dării în plată
La o săptămână după ce deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir i-a solicitat în scris preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să convoace o sesiune parlamentară extraordinară în vederea adoptării Legii dării în plată, reprezentanţii cabinetului Tăriceanu ne-au spus că şeful Senatului nu a convocat nicio astfel de sesiune: “În acest moment nu este vorba despre vreo sesiune extraordinară. Cererea domnului deputat Zamfir (n.r. Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată) nu îndeplineşte condiţiile procedurale. O sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea Legii dării în plată poate fi convocată doar de preşedintele României, de Biroul Permanent al Senatului – iar la Biroul Permanent nu există o astfel de solicitare – sau de o treime din deputaţi.
Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,
Bursele asiatice erau în scădere
Principalii indici bursieri asiatici erau în scădere la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se deprecia cu 2,74%, la 17.212,74 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong scădea cu 0,21%, la 19.846,57 puncte.
Bursa.ro: Doi indici bursieri de pe Wall Street au închis în urcare
Doi indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare.
Indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,32%, la 16.398,57 puncte, iar indicele S&P 500 a urcat cu 0,09%, la 1.923,67 puncte.
Bursa.ro: Creditarea duduie, comisioanele (încă) bubuie
Reluarea avansului creditării în lei nu a avut prea mare efect asupra politicii de comisioane a băncilor, care a rămas la fel de “generoasă” ca în timpul crizei. Dovadă că un cost odată crescut va fi greu de scăzut la loc.În urmă cu 7-8 ani, când criza financiară începea să-şi facă simţită prezenţa, puţine bănci aveau comisioane de administrare aplicate conturilor curente.
Bursa.ro: SCAD DIN NOU
Bursele din China au pierdut, ieri, peste 5%
Acţiunile tranzacţionate la bursele din China au scăzut puternic şi ieri, după un începul “brutal” al anului curent (în săptămâna anterioară), pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei ţării.Indicele Shanghai Composite a coborât cu 5,3%, la 3.016,70 puncte, iar Shenzhen Composite – cu 6,6%, la 1.848,10. Indicele CSI 300, care urmăreşte dinamica acţiunilor din Shanghai şi Shenzhen, a pierdut 5%, ajungând la 3.192,45 puncte.
Bursa.ro: LA PESTE DOI ANI DE CÂND CCP-UL A DEVENIT OBLIGATORIU,
ASF retrage autorizaţia BVB pentru derivate
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, joia trecută, să retragă Autorizaţia Pieţei Reglementate la Termen administrată de către Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui comunicat.
Decizia vine după mai bine de doi ani de când BVB a renunţat la tranzacţionarea derivatelor, deoarece, în septembrie 2013, a devenit obligatorie tranzacţionarea acestor instrumente printr-o contraparte centrală (CCP). Proiectul înfiinţării unei CCP locale nu a reuşit, la data respectivă, iar bursa sibiană, al cărei business principal erau derivatele, a apelat la serviciile AthexClear, din Grecia.
Bursa.ro: Încrederea în zona euro a scăzut puternic în ianuarie
Încrederea în economia zonei euro s-a deteriorat peste aşteptări în ianuarie, ca urmare a încetinirii economiei Chinei şi a impactului acestei evoluţii la nivel mondial.
Bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Bursele din Europa şi Asia, neinfluenţate de cel mai recent declin din China
Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa s-au redresat ieri, investitorii considerând că reacţiile anterioare la evoluţiile din China au fost exagerate.Titlurile companiei miniere “Anglo American” Plc s-au apreciat cu 5,4%, la 241,55 pence, iar cele ale traderului de materii prime “Glencore” Plc – cu 1,9%, la 78,97 pence.
Bursa.ro: BVB/Gabriel Rotaru (Intercapital Invest):
“Un val agresiv de vânzări continuă să împingă majoritatea blue chip-urilor spre noi minime”
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 30,24 milioane de lei (6,68 milioane de euro).Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: “A doua săptămână din 2016 a început la fel ca şi prima, lovită de un val agresiv de vânzări, care continuă să împingă majoritatea blue chip-urilor de la BVB spre noi minime locale sau chiar istorice”.
Bursa.ro: Bloomberg: Intervenţiile băncilor centrale pe pieţele valutare par să-şi piardă eficienţa
Intervenţiile băncilor centrale pe pieţele valutare par să-şi piardă din eficienţă, chiar dacă se conturează un nou val de “devalorizări competitive”, conform unei analize Bloomberg.
Există un mare semn de întrebare cu privire la capacitatea băncilor centrale – în special în cazul economiilor mici, deschise -, de la a influenţa în mod real cursul de schimb prin intervenţii, altfel decât pe termen scurt”, declară Ken Dickson, director în cadrul “Standard Life Investments” Ltd. din Edinburgh, care are în administrare active de circa 360 de miliarde de dolari.
Bursa.ro: SIBEX
Semne de revenire pe plus pentru cotaţia futures a Dow Jones
Prima jumătate din şedinţa de la debut în săptămână de pe piaţa Sibex a fost una neconvingătore, ritmul speculaţiilor fiind din nou unul foarte scăzut. La ora 17.30, totalul contractelor încheiate se situa la numai 24, iar valoarea echivalentă tranzacţiilor se cifra la circa 400.000 lei. Singurul produs tranzacţionat în prima parte a zilei a fost derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa martie 2016.
Economica.net: Preşedintele BERD vine în România în februarie pentru alegerile din mai. Portofoliul pe România este în scădere
În luna februarie, o delegaţie BERD, condusă chiar de preşedintele acesteia, Sir Suma Chakrabarti, va fi prezentă în România. Deşi practicile instituţiei financiare internaţionale prevăd o ciclicitate a vizitelor de nivel înalt (preşedinte) o dată la trei ani, preşedintele BERD vine la Bucureşti la nici cinci luni de la ultima vizită, din 24 septembrie 2015. Menţionăm că, în luna mai 2016, actualul mandat al preşedintelui BERD expiră şi vor avea loc noi alegeri.
Economica.net: Un miliard de euro aruncat pe apa Dunării: Turbinele modernizate de la Porţile de Fier crapă una după alta
O poveste care nu se mai termină niciodată: chiar şi la 18 ani de la atribuirea celebrului prim contract prin care firmei elveţiene Sulzer i se atribuia modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier I, hidroagregatele nu funcţionează în parametri normali, iar Hidroelectrica trebuie să le oprească şi să le repare pe banii ei. Administratorul judiciar al companiei spune că va cere firme elveţiene banii, iar situaţia face obiectul mai multor procese internaționale.
Capital.ro: Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de luni
Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în scădere şedinţa de de tranzacţionare de luni, iar indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a consemnat o depreciere de 1,49%.
Valoarea totală a tranzacţiilor s-a situat la 30,24 milioane de lei (6,68 milioane de euro), din care schimburile cu acţiuni au totalizat 28,24 milioane de lei (6,23 milioane de euro), cele cu obligaţiuni 102.778 lei (22.703 euro), iar cu certificate 1,84 milioane de lei (400.041 euro).
Capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de luni în creştere, indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,36%, ajungând valoarea de 16.405,35 puncte, în creştere cu 58,90 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor’s 500 s-a apreciat cu 0,42%, ajungând la valoarea de 1.930,10 puncte, în creştere cu 8,07 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,43%, ajungând la valoarea de 4.663,74 puncte, în creştere cu 20,11 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Evz.ro: Taxă de 8 lei pe A1, din 2017! Urmează Autostrada Soarelui
Începând de anul viitor, șoferii vor fi obligați să plătească minimum 1,75 de euro pentru fiecare 100 de kilometri parcurși, dacă vor să circule pe autostrăzile București-Pitești și București-Constanța
Chiar dacă românii au scos din buzunar, de la 1 aprilie 2014 până astăzi, circa 1,5 miliarde de euro, din rovinietă și acciza de 7 eurocenți pe carburant pentru drumuri și autostrăzi invizibile, oficialii guvernamentali sunt hotărâți să introducă o nouă taxă pentru autostrăzile invizibile ale României.
Startupcafe.ro: 135.000 de lei, ajutor de stat pentru firmele cu cel putin 2 ani vechime.Descarca proiectul de procedura pentru programul Comert 2016
Firmele mici si mijlocii din Romania, cu cel putin 2 ani vechime, pot obtine de la stat finantari nerambursabile de pana la 135.000 de lei (aproape 30.000 de euro, la cursul actual), in Programul Comert 2016, potrivit procedurii de implementare a acetua, lansate, luni, in consultare publica.
Schema de ajutor de minimis gestionata de Directia Politici Antreprenoriale a Ministerului Economiei, urmareste sa sprijine operatorii economici, societatile si societatile cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, sustine ministerul.
Adevarul.ro: Mica amnistie fiscală: Iohannis a promulgat o lege care permite anularea sau amânarea plăţilor pentru datornicii la stat
Datornicii la stat pot beneficia de o serie de facilităţi, dar trebuie să depună cerere Legea de aprobare a unei OUG care prevede că persoanele fizice şi firmele vor putea solicita ANAF, printr-o cerere scrisă, să li se amâne sau anuleze plata penalităţilor de întârziere şi dobânzilor aferente datoriilor la bugetul de stat a fost promulgată de Klaus Iohannis. Guvernul a aprobat, în octombrie, Ordonanţa nr. 44/2015, care stabileşte posibilitatea de anulare a penalităţilor de întârziere, precum şi unei cote de 54,2% din dobânzi pentru toţi contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică care datorează obligaţiile de plată la bugetul general consolidat, fără nicio discriminare, dacă îndeplinesc condiţiile impuse de lege. Adoptarea acestor măsuri a avut ca scop, în principal, creşterea economică prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate şi care nu au fost în măsură să acceseze o eşalonare la plata obligaţiilor fiscale restante.
Adevarul.ro: ANALIZĂ 2008 vs. 2015 Similarităţi între situaţia economică de dinaintea izbucnirii crizei din 2008 şi cea de acum
Românii şi-au înteţit din nou cumpărăturile, astfel că afacerile comerciantilor au crescut în 2015 la fel ca in
Şi în anul trecut, ca şi în anul dinaintea crizei, consumul a crescut cu aproape 10%, producţia internă nu a mai făcut faţă cererii, astfel că importurile s-au înteţit, iar veniturile populaţiei au crescut accelerat. La fel ca în urmă cu şapte ani, semnele crizei sunt tot mai evidente pe pieţele financiare internaţionale, dar în România optimismul oficialităţilor este debordant. „Nu mai trageţi de economie, că se rupe şi o să izbim avionul!“, avertiza guvernatorul BNR Mugur Isărescu în 2008, anticipând că, din cauza avansului prea accelerat al cererii, consumului şi creditării, urma să avem o „aterizare dură“ în 2009-2011.
Hotnews.ro: Marti: Cotatia petrolului coboara la minimul ultimilor 12 ani
Cotatia unui baril de titei “light sweet crude” a caborat marti dimineata sub 31 de dolari, cem mai mic nivel din ultimii 12 ani, pe fondul excesului ofertei, a aprecierii dolarului si a cererii scazute, scrie AFP.
Hotnews.ro: Procedurile de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscal
In Monitorul oficial a fost publicat un ordin al presedintelui ANAF care reglementeaza procedurile de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscal. De asemenea, acesta reglementeaza si formatul deciziilor de inregistrare/modificare a sediului fiscal si al notificarii de
Zf.ro: Doar cinci companii din România au mai sărit acest prag. Cel mai mare retailer se îndreaptă spre afaceri de 2 miliarde de euro
Kaufland îşi stabilise acest obiectiv pentru 2018, însă l-a atins cu trei ani mai devreme datorită expansiunii rapide, politicii de preţuri mici şi reducerii TVA la alimente.
Zf.ro: Video ZF Live. Consultant fiscal: Când am o problemă cu statul, sun la direcţii fiscale din Ardeal pentru informaţii, pentru că oamenii sunt mai calmi acolo şi răspund
Când am o problemă cu statul şi vreau să mă lămuresc, sun la direcţii fiscale din Ardeal, pentru că acolo oamenii sunt mai calmi, răspund la întrebări, îţi explică, nu îţi închid telefonul, îl cheamă şi pe şeful direcţiei să te ajute, a spus Radu Georgescu, managing partner al companiei de consultanţă fiscală CFO Network.
Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI
Cel mai mare petrolist independent se extinde după 430 mil. € anul trecut
Oscar Downstream, cea mai mare companie petrolieră independentă, controlată de omul de afaceri Alin Niculae, a terminat anul cu un business de 430 de milioane de euro şi mizează pe un 2016 mai bun în contextul în care compania îşi continuă extinderea.
Zf.ro: România a exportat bunuri de peste 50 mld. euro în primele 11 luni din 2015, dar deficitul e mai mare cu 35% faţă de 2014
Exporturile de bunuri ale României au ajuns la nivelul de 50,6 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 4,1% faţă de perioada similară din 2014, însă deficitul comercial s-a adâncit pentru că importurile au avut o rată de creştere mult mai mare. Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie 2015, companiile din România au importat bunuri în valoare de 57,8 miliarde de euro, în creştere cu aproape 7,2% faţă de perioada similară din 2014.
Zf.ro: UniCredit Bank acordă o finanţare de 46 mil. euro pentru Ţiriac Leasing
UniCredit Bank, al cincilea jucător din sistem în funcţie de active, împrumută Ţiriac Leasing, compania de leasing financiar a grupului Ţiriac, cu 46 milioane de euro (echivalentul a 210 mil. lei) pentru finanţarea şi refinanţarea contractelor de leasing financiar, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Zf.ro: Erste: Vor fi obligaţiuni în euro pe piaţa locală şi împrumuturi de pe pieţele externe cât mai curând
Reducerea rezervelor minime obligatorii la valută operată de BNR ar putea deschide calea pentru emiterea unor obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă în primul trimestru, iar România ar trebui să se împrumute şi de pe pieţele externe cât mai curând posibil, având în vedere riscurile politice şi fiscale, dar şi schimbarea condiţiilor pe pieţele financiare ca urmare a înăspririi politicii monetare de către Fed, afirmă analiştii grupului Erste.
zf.ro: ASF a aprobat planul de măsuri aplicat de CertAsig pentru alinierea la Solvency II
CertAsig a primit aprobarea din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru implementarea măsurilor care vizează alinierea la cerinţele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie, după ce exerciţiul BSRE a indicat probleme de solvabilitate la finele lui 2014. ASF a încheiat la finele lunii noiembrie programul de evaluare a activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review Extended – BSRE) pentru 21 de societăţi de asigurare, cu o cotă de piaţă de circa 20%, acesta evaluând soliditatea financiară şi situaţia solvabilităţii societăţilor de asigurare participante, în baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referinţă 31 decembrie 2014, dar şi nivelul de pregătire a societăţilor participante de a face faţă prevederilor regimului de Solvabilitate II.
Zf.ro: Intesa Sanpaolo Leasing devine Intesa Consultanţă
Intesa Sanpaolo Leasing, companie de leasing afiliată băncii Intesa Sanpaolo, un jucător de talie medie din sistemul bancar, îşi va schimba forma juridică din societate pe acţiuni (SA) în societate cu răspundere limitată (SRL) şi denumirea în Intesa Sanpaolo Consultanţă SRL, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial. Intesa Constultanţă va avea un capital social de 1,8 mil. lei. Banca Intesa Sanpaolo România deţine o participaţie de 99,7% din acţiunile Intesa Consultanţă, iar restul sunt deţinute de CIB Lizing ZRT, companie maghiară.
Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU – REDACTOR-ŞEF AL ZF
Întrebarea anului pentru cei care au sediul firmei în apartament: desfăşoară sau nu „activitate economică“?
Una din întrebările începutului de an în ceea ce priveşte aplicarea Codului fiscal este cum se calculează impozitul în cazul clădirilor deţinute de persoane fizice şi folosite pentru activităţi economice.
Zf.ro: O nouă zi proastă pentru investitorii de la Bursă. Ironic, numai acţiunile BVB erau pe plus. Pe pieţele externe, Europa a fost pe minus, iar America a deschis în creştere. Petrom, cea mai valoroasă companie românească, a pierdut 1,5 miliarde de euro în ultimul an
Bursa de la Bucureşti a deschis a doua săprămână din an printr-o nouă scădere, ceea ce măreşte pierderea pe 2016, când pieţele bursiere din întreaga lume au cel mai prost început de an din ultimele decenii.
Aproape de închidere, indicele BET, care urmăreşte evoluţia principalelor 10 acţiuni avea un minus de 1,4%, iar indicele BET FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea pierdea 1,96%.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Surse: Trei investitori vor să cumpere fondurile Intercapital
Trei investitori, printre care se numără şi o bancă comercială, ar fi interesaţi de achiziţionarea societăţii de administrare Intercapital Investment Management de la firma de brokeraj Intercapital Invest, potrivit unor surse din piaţă. Un nou jucător şi-ar putea face astfel intrarea pe o piaţă de 23 mld. lei unde băncile fac regulile jocului.
Zf.ro: Braiconf a luat 5,6% din Romcarbon „pentru dividende“
Producătorul de cămăşi Braiconf Brăila (simbol bursier BRCR) a ajuns la o deţinere de 5,67% din capitalul producătorului de ambalaje de plastic Romcarbon Buzău (ROCE), după două tranzacţii prin care a cumpărat acţiunile vândute de Romanian Investment Fund, acţionar comun al celor două firme.
Pentru pachetul de 15 milioane de acţiuni ROCE, achiziţionat în şedinţele din 28 decembrie şi 8 ianuarie, producătorul de cămăşi a plătit circa 1,8 milioane de lei. Preţul mediu de achiziţie al acţiunilor a fost de 0,119 lei/unitate.
Zf.ro: Valerian Ionescu, BCR: Aş vâna în continuare companiile care dau dividende
„Dacă se rezolvă reglementările legate de împrumuturile de acţiuni şi vânzările în lipsă, s-ar putea să vedem o creştere a lichidităţii. Acum e riscant să vinzi ce nu ai, pentru că e complicat să pui la loc.“
Zf.ro: Ecopack Ghimbav a făcut anul trecut 26 mil. euro din ambalaje de carton
Producătorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), controlat de omul de afaceri Vladimir Cohn, a încheiat anul 2015 cu afaceri totale de circa 116 mil. lei (26 mil. euro), mai mult cu 6,5% faţă de anul precedent, pe fondul unei evoluţii pozitive a pieţei de profil. În 2014 compania a avut o cifră de afaceri de aproximativ 108,8 mil. lei (24,5 mil. euro), un câştig net de 6,4 mil. lei (1,4 mil. euro) şi un număr mediu de 200 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor.
Zf.ro: Modificarea preţurilor la net fix a RCS&RDS, o pregătire pentru intrarea Orange pe piaţă?
Compania de cablu RCS&RDS a lansat la finele săptămânii trecute o nouă ofertă comercială pentru serviciile sale de internet fix, afişând tarife mai mici cu 6 până la 10 lei în cazul abonamentelor cu viteze de descărcare a datelor între 300 şi 1.000 Mbps, însă în condiţiile în care operatorul a eliminat discret din abonament modemul de internet mobil oferit „gratuit“ (fără costuri suplimentare) anterior, care acum poate fi achiziţionat separat, cu un tarif de 10 lei pe lună.
Digi24.ro: Proiectul inutil care a costat România un miliard de dolari
România continuă să aloce bani pentru un proiect mort, început în perioada de glorie a socialismului şi pentru care am plătit, în total, un miliard de dolari. E vorba despre combinatul siderurgic de la Krivoi Rog, Ucraina, a cărui construcţie a îngheţat de aproape două decenii. În acest an, autorităţile de la noi vor contribui cu peste patru milioane de lei la paza şi întreţinerea lucrărilor, deşi şansele de a-şi recupera investiţiile scad pe zi ce trece. În 2015, 76 de români au asigurat paza combinatului din ţara vecină.
Realitatea.net: De ce nu scad prețurile la carburanți în România
Deși cotația barilului de petrol a scăzut până la 32 de dolari, cel mai mic nivel din ultimii 11 ani, în România carburanții nu se pot ieftini cu mult mai mult decât în prezent. Și asta pentru că din prețul unui litru de benzină, 58% încasează statul prin taxe și accize.
Stiritvr.ro: Belgia: Zeci de multinaţionale trebuie să dea înapoi sute de milioane de euro după ce au beneficiat de reducerea impozitelor
Zeci de companii multinaţionale trebuie să înapoieze statului belgian suma de 700 milioane de euro după ce Comisia Europeană a stabilit că au beneficiat de reduceri de impozite ilegale din perspectiva normelor europene privind concurenţa. Investigaţia are în vedere şi alte ţări europene în care s-au produs derapaje similare. Cu detalii, Lucian Pîrvoiu.
Agerpres.ro: Ministrul Energiei: Facturile la electricitate vor scădea cu 8% în medie, după reducerea TVA și a tarifelor de distribuție
Facturile la energia electrică vor scădea cu 8% în medie din ianuarie, după reducerea TVA și a tarifelor de distribuție, a declarat, marți, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
mediafax.ro: Noul şef al misiunii FMI în România, Reza Baqir, se întâlneşte astăzi cu guvernatorul Mugur Isărescu, după care va merge la Ministerul Finanţelor
Noul şef al misiunii FMI în România, Reza Baqir, ajuns la Bucureşti, se va afla la BNR în intervalul 10.30-14.00, unde se va întâlni cu guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorii Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea, urmând ca după-amiază să meargă la Finanţe.
Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în scădere
Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET Total Return se depreciază cu 0,6%, la 7.482,02 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui.
Zf.ro: CUM EVOLUEAZĂ LEUL PE PIAŢA INTERBANCARĂ
Moneda românească se depreciează în faţa euro şi în faţa dolarului. “Este greu de crezut că leul şi-ar putea reveni în zilele următoare”
Cursul leu-euro afişa pe piaţa interbancară în această dimineaţă în jurul orei 10:00 un nivel de 4,53 de lei, faţă de o referinţă anunţată ieri de BNR de 4,52 de lei. Pe de altă parte, leul se depreciează şi în faţa dolarului american care a ajuns pe interbancar la 4,17 lei. Ieri, BNR anunţase o cotaţie de 4,15 lei.
Zf.ro: Nimeni nu vrea să construiască prima parte a autostrăzii Comarnic-Braşov. Bătaia este pe tronsonul dinspre Braşov
Pentru primul lot al autostrăzii Comarnic Braşov, între km 111 şi 115, a fost depusă o singură ofertă de către companiile „regelui” asfaltului Dorin Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade, însă procedura de atribuire “Proiectare şi execuţie Autostrada Bucureşti – Braşov, Tronson Comarnic-Braşov” Lot 1: sector Comarnic – Predeal” a fost anulată de autoritatea contractantă, întrucât potrivit Raportului procedurii aprobat de Directorul General, oferta prezentată a fost declarată de comisia de evaluare neconformă, ofertantul nerăspunzând la solicitarea de clarificări a comisiei de evaluare.
Agerpres.ro: INTERVIU Nicolae Bratu (Inspecția Muncii): Pentru combaterea muncii la negru mai eficientă ar fi sancționarea per angajat
Cea mai eficientă măsură pentru combaterea muncii la negru ar fi sancționarea angajatorului pentru fiecare angajat găsit fără forme legale de muncă, spre deosebire de actuala prevedere din Codul Muncii, care consideră infracțiune depistarea a mai mult de cinci angajați fără contracte și blochează posibilitatea aplicării de amenzi, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii.
Mediafax.ro: Mihai Oros, noul direct general al SAP România
SAP SE, liderul mondial pe piaţa de soluţii software de business şi tehnologie, l-a numit din ianuarie pe Mihai Oros în funcţia de director general al subsidiarei din România.
Oros se realătură SAP după nouă ani în cadrul OMV Petrom, unde a ocupat din 2007 diverse funcţii, ultima fiind Service Line Manager, OMV Petrom Global Solutions. Anterior, a lucrat la SAP AG în perioada 2001-2007, iar înainte de aceasta, a contribuit la dezvoltarea departamentelor de IT ale multor companii din România.
Zf.ro: FOAIA DE PARCURS A TURISMULUI ROMÂNESC
Numărul de turişti străini este mic, însă cei care vin sunt dispuşi să cheltuie 1.000 de dolari pe sejur
România a primit în 2014, ultimul an pentru care există date publice, doar 0,3% din numărul total de turişti internaţionali sosiţi pe bătrânul continent, date ce arată încă o dată că piaţa locală este aproape invizibilă pe harta turismului european. Totuşi, cei care vin sunt mai degrabă turişti cu bugete peste medie, astfel că fiecare străin ajuns în România a lăsat circa 950 de dolari pe sejur, peste media europeană şi chiar de două ori mai mult decât media din Ungaria, spre exemplu.
Agerpres.ro: Konieczny (FP): Atractivitatea României pentru investitorii străini ar trebui să fie alimentată de măsuri de relaxare fiscală
Atractivitatea României pentru investitorii străini ar trebui să fie alimentată de măsuri de relaxare fiscală, precum reducerea TVA la 20% începând de anul acesta, urmată de scăderea la 19% de anul viitor, reducerea taxei pe venituri din dividende de la 16% la 5% și eliminarea taxei pe construcțiile speciale din 2017, apreciază Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea, într-un comunicat remis marți AGERPRES.
Capital.ro: Cum arată perspectivele economiei românești în 2016
Atractivitatea României pentru investitorii străini ar trebui să fie alimentată de măsuri de relaxare fiscală, precum reducerea TVA la 20% începând de anul acesta, urmată de scăderea la 19% de anul viitor, reducerea taxei pe venituri din dividende de la 16% la 5% şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale din 2017, apreciază Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.
Evz.ro: Reacția ENEL după amenda ANPC: Să se aplice aceeași sancțiune tuturor furnizilor!
Furnizorul de energie electrică Enel a primit de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorului o amendă de 13.000 de lei pentru că percepea penalități clienților care doreau să denunțe contractele. Compania a reacționat printr-un comunicat prin care cere, între altele, ca acest tip de sancțiuni să se aplice tuturor furnizorilor care fac acest lucru.
Bursa.ro: Dosarul Lukoil, restituit de instanță către Parchetul Curții de Apel Ploiești
Tribunalul Prahova a dispus astăzi restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești a dosarului Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro, transmite Agerpres.
În decembrie, magistrații au constatat neregularitatea rechizitoriului, arătând, printre altele, că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate.
Economica.net: Schimbări la conducerea Băncii Mondiale
Banca Mondială l-a numit pe chinezul Yang Shaolin şef de administraţie şi unul dintre directorii generali, potrivit Ministerului de Finanţe chinez, de unde provine noul director al organizaţiei internaţionale, relatează agenţia EFE.
Postul de şef de administraţie (CAO -‘chief administration officer’) este un post nou în Banca Mondială, creat pentru a gestiona strategiile de organziare, bugete, planificare şi tehnologie a informaţiei, au precizat reprezentanţii BM, într-un comunicat de presă.
Startupcafe.ro: 27.700 de euro de la stat pentru SRL, PFA si alte mici afaceri la sate.Descarca proiectul de procedura
Antreprenorii vor putea obtine, in anul 2016, finantari nerambursabile de la stat de pana la 125.000 de lei (circa 27.700 de euro), pentru mici afaceri deschise la sate, in cadrul noului Program pentru firmele mici si mijlocii din mediul rural, potrivit proiectului procedurii de implementare a acestuia, scoase marti in dezbatere publica.
Agerpres.ro: ANRE: Consumul intern de energie electrică în primele nouă luni din 2015 a crescut cu 3,2%
Consumul național de energie electrică în perioada ianuarie – septembrie a ajuns la 38,2 TWh, în creștere cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de peste 3 milioane de euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 13.623.225 lei (3.009.327 euro).
Economica.net: Preşedintele Iohannis se întâlneşte miercuri cu delegaţia Băncii Mondiale
Preşedintele Klaus Iohannis va primi miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia Băncii Mondiale conduse de vicepreşedintele pentru Europa şi Asia Centrală, Cyril Muller, anunţă Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
Hotnews.ro: Fiscul declanseaza ample operatiuni de verificare la majoritatea firmelor de asigurare din Romania. Controalele vor viza cheltuielile de consultanta, riscul de transfer al profitului si majorarile succesive de capital
ANAF va face verificari amanuntite la majoritatea firmelor de asigurare din Romania, verificari care sa clarifice situatia fiecarui asigurator dar in mod deosebit controalele vor fi axate pe analizarea cheltuielilor de consultanta si management, pe analizarea riscului de transfer al profitului si asupra majorarilor succesive de capital operate de acţionari, pentru acoperirea acestor pierderi, au declarat pentru HotNews surse apropiate ASF. Firmele vor fi verificate de Inspectia Fiscala care a demarat deja analiza de risc.
Adevarul.ro: Bomba din seifurile chinezeşti: Credite neperfomante de peste 7.700 de miliarde USD
Marea problemă a economiei chineze nu este neapărat reducerea producţiei industriale şi o încetinire a creşterii PIB pe parcursul acestui an. Adevarata sursă de îngrijorare este dimensiunea la care a ajuns sistemul bancar din această ţară. Istoria din perioada crizei din Europa riscă să se repte. Recesiunea a fost declanşată de economiile care colapsau una după alta sub efectul de domino al prăbuşirii sistemelor bancare ce ajunseseră să fie mai mari decât PIB-urile proprii, şi de mult mai multe ori veniturile guvernamentale.
Economica.net: UniCredit şi-a vândut divizia din Ucraina pentru o participaţie minoritară la ABHH
Grupul bancar italian UniCredit a anunţat luni seară că a ajuns la un acord privind vânzarea diviziei sale din Ucraina, Ukrsotsbank, cu ABH Holdings, parte a grupului rus Alfa, informează Bloomberg, citat de Agerpres.
Jurnalul.ro: Ministrul Fondurilor Europene încalcă grav legea. Întârzieri majore în lansarea cadrului financiar 2014-2020
Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) consideră extrem de grav încălcarea legii de către Ministrul Fondurilor Europene, doamna Aura Carmen Răducu.
Hotnews.ro: Autoritatile ar putea plati tarife anuale cuprinse intre 200 de lei si 1200 de lei in functie de cat utilizeaza Sistemul Electronic de Achizitii Publice – proiect
Autoritatile contractante inregistrate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) si care utilizeaza platforma vor fi plati catre operatorul acestui sistem, respectiv Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), tarife cuprinse intre 200 de lei si respectiv 1200 de lei, in functie de numarul de proceduri derulate prin acest sistem electronic, potrivit unui nou proiect de Ordonanta privind tarifele de utilizare SEAP, scos in dezbatere publica de Ministerul pentru Societatea Informationala. Amintim ca in vara anului trecut, un proiect similar, care nu a mai fost adoptat, propunea un tarif anual obligatoriu de 800 de lei.
Hotnews.ro: Jumatate dintre romanii infectati cu ransomware au platit pentru date, arata un studiu Bitdefender
48% dintre romanii victime ale clasei de virusi ransomware au platit pentru a-si recupera datele personale de pe terminalul blocat de cea mai prolifica amenintare a momentului, arata un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender. Potrivit studiului, romanii spun ca ar plati in primul rand pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 550 de lei.
Economica.net: Finanţele propun un plafon de 100 de milioane de lei în 2016 pentru Prima Maşină şi condiţii noi de finanţare
Ministerul Finanţelor Publice propune alocarea unui plafon de garanţii în valoare de 100 de milioane de lei pentru programul Prima Maşină în 2016, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015, şi acceptarea primei de casare auto în contul avansului de 5% necesar obţinerii finanţării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul instituţiei.