Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 14 decembrie 2015

Referire la Mihail Vlasov, în: topiasi.ro: Iaşul a pierdut enorm în ultimii 3 ani şi nu a pus nimic în loc

În 2012 Iaşul îl avea pe Relu Fenechiu ministru al Transporturilor şi s-a “lipit” rapid de o finanţare de aproape 60 milioane euro pentru Aeroport. Apoi Fenechiu a fost decapitat, spre bucuria multora, dar Iaşul a rămas văduvit de o importantă sursă de lobby.

În 2012 la conducerea CJ venea Cristian Adomniţei. Imediat au început să curgă proiectele inovatoare – FILIT, târg de Crăciun, prezentări publice ale oportunităţilor locale de afaceri, investitori de calibru aduşi la Iaşi. Din primăvara 2015 şi Adomniţei a fost decapitat politic, iarăşi spre bucuria unora, însă Iaşul a pierdut tot ce s-a făcut bun până atunci la CJ.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: AmCham face un apel pentru adoptarea de urgenta de catre Parlament a pachetului de legi privind achizitiile publice

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) urmareste cu deosebit interes dezbaterea legislativa pe tema pachetului de legi ce reglementeaza domeniul achizitiilor publice, respectiv progresul realizat in aceasta directie, si semnaleaza importanta adoptarii de urgenta de catre Parlamentul Romaniei a celor patru legi si a aplicarii lor integrate, se arata intr-un comunicat al AmCham. Organizatia este cea mai reprezentativa asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 de un grup de firme americane, care reuneste peste 400 de companii. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand circa 250.000 de locuri de munca.

            Citeste mai mult…

graiulsalajului.ro: Oamenii de business din Salaj s-au instruit pentru prevenirea incidenței penale in afaceri

Principiul “este mai ușor sa previi decât sa tratezi” a stat la baza conferinței “Riscurile incidenței penale în mediul de afaceri”, conferința care s-a desfașurat vineri la complexul Briliant Parc din Zalau. Și-au facut prezența oameni de afaceri, juriști, conducatori de unitați care au tangențe cu mediul de afaceri.

Conferința a fost deschisa de președintele Camerei de Comerț și Industrie Salaj, Vasile Padurean, care a spus ca o astfel de întâlnire este mai mult decât necesara în contextul în care infracționalitatea în mediul de afaceri este în creștere, iar legislația este una stufoasa, de multe ori necunoscuta sau greșit înțeleasa de catre cei ce au contact cu ea.

           Citeste mai mult…

ramnic.ro: Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea susţine construcţia autostrăzii pe Valea Oltului

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Vâlcea, Valentin Cismaru, a transmis săptămâna trecută Consiliului Judeţean un punct de vedere prin care susţine varianta construcţiei autostrăzii Sibiu – Piteşti pe Valea Oltului.

“Din câte ştiu, Consiliul Judeţean va strânge toate argumentele instituţiilor din Vâlcea pe care le va înainta către CNADNR. Din punct de vedere strict economic, considerăm că o autostradă pe Valea Oltului are o importanţă covârşitoare pentru viitorul dezvoltării economice a judeţului. Ocolirea teritoriului vâlcean credem că este împotriva politicii de dezvoltare europeană. Probabil pentru a ‘limita costurile’ puteam trage o linie dreaptă Nădlac-Bucureşti, omiţând oricare din marile oraşe ale României. Dovadă că nu s-a întâmplat aşa a fost chiar ocolul care aduce Timişoara pe traseul celei mai importante autostrăzi din România”, a precizat preşedintele CCI Vâlcea, Valentin Cismaru.

            Citeste mai mult…

Arq.ro: C.C.I.A: Târgul tradițiilor de iarnă a fost un cadou pentru arădeni…

Începând de joi şi până duminică Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a organizat Festivalul Tradiții de Iarnă 2015, la Expo Arad, un eveniment dedicat Sărbătorilor de sfârșit de an.

Evenimentul a cuprins un târg cu vânzarede îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și multe alte produse pentru cadourile de sărbătoriși un festival gastronomic cu vânzare de produse tradiționale specifice iernii, concursuri de tăierea porcului, preparare de cârnați, jumări, caltaboș și preparate la ceaun, spectacole de colinde și muzică populară.

             Citeste mai mult…

Stirisuceavainfo.ro: 60% DINTRE SUCEVENI LUCREAZĂ LA STAT. NUMĂRUL ANGAJAŢILOR DIN SECTORUL PRIVAT A SCĂZUT ÎNTR-UN AN CU PESTE 4.000

S-a ajuns ca în judeţul nostru 60% dintre angajaţi să lucreze în sectorul bugetar, primind bani de salarii de la bugetul alimentat în principal chiar de sectorul privat. Angajaţii din sistemul public vor primi din această lună cu 10% mai mult la salarii, conform votului parlamentului. Cei din sectorul privat rămân la dependenţa de salariul minim pe economie, care a devenit o piatră de moară legată chiar de gâtul angajatorilor. S-a ajuns astfel la un fenomen ce nu era conceput în anii crizei – migraţia angajaţilor de la privat la stat, acesta fiind de fapt cel mai mare angajator din România

           Citeste mai mult…

Botosaneanul.ro: Țeapa de 10.000 de euro a unor botoșăneni tineri care au vrut să se îmbogățească în afaceri

Speranţele s-au năruit subit, pentru câţiva tineri antreprenori botoşăneni. De fapt, planurile le-au fost date peste cap tuturor celor care au îndrăznit să aplice, în acest an, pentru finanţare de la stat.

S-au hotărât să înceapă o afacere şi şi-au înfiinţat un SRL-debutant, în loc de un SRL obişnuit. Aşa, nu au mai trebuit să cheltuiască în jur de 1.000 lei cu înfiinţarea societăţii, întreaga documentaţie fiind făcută gratuit de angajaţii de la Registrul Comerţului. Dar nu acesta este motivul pentru care majoritatea celor care sunt informaţi şi fac primul în pas în afaceri aleg SRL-D-ul. Principalul motiv, pe lângă celelalte facilităţi, este ajutorul nerambursabil de 10.000 de euro pe care îl pot obţine de la stat.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Business Club. Capitala construcțiilor ieftine

Pentru dezvoltatorii de imobiliare, Bucureştiul e cea mai ieftină capitală europeană. Aici e nevoie de cei mai puţini bani pentru a ridica o construcţie, arată ultimul raport al companiei de consultanţă şi proiectare Arcadis. E chiar mai ieftin decât în Kiev, Belgrad sau Sarajevo. În vârful clasamentului e Londra.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Costescu, despre Homor: Este inițiatorul proiectelor europene la Metrorex; era momentul să treacă la următorul nivel

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a afirmat, vineri, că unul dintre motivele pentru care l-a numit pe Cătălin Homor în locul lui Narcis Neaga la șefia Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR) îl constituie faptul că acesta a fost “inițiatorul proiectelor europene la Metrorex” și era momentul “să treacă la următorul nivel”.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dan Costescu: Lucrările la Autostrada București – Comarnic vor începe în octombrie 2016

Lucrările la Autostrada București – Comarnic vor începe anul viitor, în luna octombrie, a declarat, duminică, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, la dezbaterile din comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe pe tema proiectului de buget al ministerului de resort, aferent lui 2016.

“Avem trei loturi pentru autostradă. La cele din capăt se desfășoară licitația pentru desfășurarea lucrărilor, iar pentru tronsonul de mijloc se va termina studiul de fezabilitate”, a spus Costescu, răspunzând unei întrebări venite din partea deputatului Gheorghe Ialomițianu.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Irimescu (MADR): România susține menținerea cotelor actuale de pescuit la calcan pentru 2016; CE vrea cotă zero

România va susține menținerea cotelor actuale de pescuit la calcan pentru anul 2016 la 43,5 tone, deși Comisia Europeană propune cotă zero precum și introducerea unei cote pentru rechinul din Marea Neagră, din cauza pericolului de dispariție a acestor două specii, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Șeful de la Agricultură va participa luni și marți la Consiliul Agricultură și Pescuit al Uniunii Europene de la Bruxelles.

           Cteste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Transporturilor: Denivelarea terenului în zona stației de metrou Eroilor, cauzată de tasări sub carosabil provocate de infiltrații

“Denivelarea” terenului în zona stației de metrou Eroilor a fost determinată de producerea unor infiltrații cu antrenare de material solid, ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei stației de metrou, infiltrații care au generat tasări sub carosabil, informează Ministerul Transporturilor, printr-un comunicat remis AGERPRES.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Marin (ANAT): Creșterea capitalului social minim la agențiile de turism, o măsură de protejare a turiștilor și a industriei

Creșterea capitalului social minim până la 25.000 de lei la agențiile de turism este o măsură de protejare a turiștilor și a industriei, a declarat pentru AGERPRES președintele ANAT, Aurelian Marin.

‘Creșterea capitalului social minim la agențiile de turism nu vrea să omoare agențiile mici de turism așa cum spun reprezentanții Patronatului Național al Agențiilor de Turism. Stabilirea unui capital social minim de 25.000 de lei este doar o propunere a ANAT care ar urma să fie integrată în Legea Turismului, dacă această lege va ajunge vreodată la un final. Propunerea este venită în urma consultărilor cu peste 600 de agenții de turism din țară. Propunerea este venită la pachet cu mai multe măsuri care să îmbunătățească activitatea industriei’, a precizat Aurelian Marin.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Amendamentul pentru suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respins; strategia sectorului de irigații nu e finalizată

Deputații și senatorii din comisiile reunite de buget-finanțe au respins, duminică, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale adoptat de comisiile de specialitate, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigații pe motiv că aceasta nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate în 2016.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe 2016, aprobat de comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe, în forma propusă de Guvern

Comisiile reunite pentru buget – finanțe din Camera Deputaților și Senat au aprobat, duminică, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe 2016 în forma propusă de Guvern, respingând cele trei amendamente admise vineri în comisiile de specialitate..

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bugetul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională pe 2016 a trecut de comisiile reunite de buget-finanțe

Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională /MCSI/ pe anul 2016

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Bucovina va fi promovată turistic prin flash mob-uri organizate în oraşe din ţară şi străinătate

Bucovina va fi promovată ca destinaţie turistică în zone neconvenţionale, în ţară şi străinătate, prin flash mob-uri organizate de membrii Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Borc, ministrul Economiei: Dorim să înţelegem în ce fel se face vânzarea Oltchim

Costin Borc spune că în cazul Oltchim, rezultatele arată ceva mai bine decât în anii anteriori şi că este nevoie de un proces profesionist pentru a înţelege modalitatea prin care se pot face anumiţi paşi.

‘La Oltchim, dorim să facem un proces profesionist şi să înţeleg ce avem, care sunt soluţiile, în ce fel se face vânzarea. Trebuie să înţelegem mai bine acest proces. Oltchimul arată, astăzi, ceva mai bine în rezultate decât în urmă cu ceva vreme’, a spus ministrul Economiei, citat de Agerpres.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Ministrul Transporturilor: Cautăm soluţii pentru legătura Bucureşti-Otopeni, să nu facem “elefanţi albi”

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, duminică, la dezbaterile asupra bugetului, că se fac studii privind modul în care va fi legată Capitala de Aeroportul “Henri Coandă”, afirmând că trebuie evitate investiţiile de tipul “elefanţilor albi”, care sunt apoi abandonate.

Întrebat, în cadrul dezbaterilor asupra bugetului Ministerului Transporturilor, despre soluţiile pe care le ia în calcul instituţia pentru a pune la punct infrastructura de transport între Bucureşti şi Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, Costescu a spus că se fac “studii de trafic”, scrie Mediafax.ro.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Cum va arăta comerţul modern în 2020

Retailerii moderni care activează pe plan local vor continua să se extindă agresiv în următorii cinci ani. Analiştii estimează că în 2020 vom avea în jur de 3.500 de hipermarketuri, supermarketuri şi magazine tip discount, de aproape 2,5 ori mai multe decât sunt acum.

Cei mai importanţi retaileri de alimente activi pe piaţa locală vor continua să se extindă agresiv în următorii cinci ani, astfel că, în 2020, numărul supermarketurilor, hipermarketurilor şi magazinelor tip discounter  vor ajunge la 3.500 în 2020, faţă de aproximativ 1.500 în momentul de faţă, se arată într-un raport remis ECONOMICA.NET de către PMR Consulting, o companie de cercetare şi analiză de piaţă anglo-americană cu expertiză pe 25 de pieţe din Europa Centrală şi de de Est.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Indicii BVB au înregistrat scăderi în această săptămână pe fondul corecţiilor puternice pe pieţele externe

Valoarea totală tranzacţionată în această săptămână la Bursa de Valori Bucureşti s-a cifrat la 124,18 milioane de lei, din care peste 110 milioane de lei au reprezentat schimburi cu acţiuni, potrivit analizei Puls Capital.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ministrul Comunicaţiilor: Dacă ducem proiectul de fibră optică în 100 de localităţi până la sfârşitul anului, UE este de acord să ne dea bani şi în 2016

Bugetul pentru 2016 al Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională a fost aprobat, sâmbătă, în unanimitate şi fără amendamente de parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finanţe. Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat că 289 de milioane de lei sunt destinate proiectului Ro-Net. Acesta urmează să conecteze la internet 783 de localităţi, dar lucrările sunt grav întârziate. Bostan a declarat, în debutul dezabterilor din Comisiile reunite de Buget-Finanţe, că ministerul pe care îl conduce are o creştere care „nu este bazată pe noi proiecte de investiţii, ci una mică dată de divizia de fonduri europene, unde s-au mărit salariile“.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: RETROSPECTIVĂ 2015 România a plătit peste 1,83 miliarde euro către FMI, UE și BM, în acest an

România a plătit, în acest an, peste 1,83 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor transmise AGERPRES de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

De asemenea, 2015 a fost și anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Astfel, ultima tranșă a fost în februarie și s-a ridicat la 165 milioane euro. Către această instituție România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Agrometeo: Starea de vegetație a culturilor de toamnă va evolua normal în majoritatea regiunilor agricole

Starea de vegetație a culturilor de toamnă va evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, aprovizionarea cu apă fiind în valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe din nordul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 12 – 18 decembrie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Muncii nu a discutat problema majorării salariului minim cu președintele Iohannis

Majorarea salariului minim nu s-a aflat printre subiectele de discuție avute vineri la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Ana Costea, după avizarea bugetului ministerului pentru 2016 în Comisiile reunite pentru buget-finanțe din Parlament.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: COMUNICAREA ISTERICĂ ÎMPOTRIVA LEGII DĂRII ÎN PLATĂ

Cu pixul, în tranşeele săpate de Banca Naţională a României

Nu-i deloc uşor să te respecţi ca ziarist pe subiectul băncilor, în aceste zile ale încleştării pe Legea dării în plată, căci agresivitatea piţifelnicilor din jurul conducerii Băncii Naţionale a României a atins acum cote nemaivăzute în acest ultim sfert de secol, intimidând relatările independente.BNR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să retrimită în Parlament Legea dării în plată sau să sesizeze Curtea Constituţională – un gest care poate fi comentat şi pro şi contra, dar indiscutabil, un gest rar, care transformă banca noastră centrală în parte interesată la un proces legis¬lativ, cu care, fiind apolitică, nu prea cred că ar trebui să aibă de a face.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALEGERILE BVB

Dan Paul şi Lucian Anghel se bat pentru preşedinţia Bursei

Secretariatul şedinţei va fi format din două persoane. Preşedintele BVB i-a propus pe Ovidiu Dumitrescu şi pe Nicu Grigoraş, iar Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focşani, l-a propus pe Laurenţiu Căpcănaru.Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Lucian Anghel, preşedintele actual al Bursei de Valori Bucureşti, par să fie favoriţii pentru funcţia supremă de conducere a Bursei, împărţind acţionarii în două tabere, după cum s-au exprimat mai mulţi cunoscători ai pieţei.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BNR I-A CERUT LUI IOHANNIS SĂ NU PROMULGE LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ

Bogdan Olteanu: “Dacă băncile negociau cu clienţii, nu se mai ajungea la proiecte legislative”

Legea dării în plată ar fi putut să nu existe, dacă toate băncile ar fi negociat cu clienţii lor şi ar fi ajuns la înţelegeri care să le vină în ajutor consumatorilor, reiese din afirmaţiile făcute, vineri, de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Bogdan Olteanu.

Oficialul Băncii centrale a menţionat: “Dacă există situaţii în care băncile nu au negociat cu clienţii, atunci acestea sunt greşite. Este extrem de important pentru toate băncile nu doar să discute cu clienţii, ci şi să ajungă la soluţii. Riscul pe care băncile şi-l asumă prin rigiditatea lor este tocmai cel al unei intervenţii legislative”.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN 2015,

20% dintre companiile din România au investit peste 100.000 de euro în creşterea productivităţii angajaţilor

Aproximativ 20% dintre companiile din România au investit în acest an peste 100.000 de euro în eficienţa şi creşterea productivităţii angajaţilor, alte 20% dintre companii au alocat sume cuprinse între 10.000-50.000 euro, iar 60% au investit sub 10.000 euro în programele speciale pentru angajaţi, arată datele unui studiu realizat de Centrul Fericirii.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB a deschis în scădere

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scădea cu 0,09% la 6.937,71 puncte, iar indicele BETPlus cobora cu 0,09% la 1.024,09 puncte.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Producţia industrială a crescut, în primele 10 luni din 2015, cu 2,7%

Producţia industrială a crescut, în primele 10 luni din 2015, cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, ca urmare a activităţii în creştere consemnată în industria prelucrătoare şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date luni publicităţii.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Scăderi pe linie la finalul săptămânii

În ultima şedinţă a săptămânii trecute, segmentul spot al pieţei Sibex a fost ignorat de participanţii activi de pe piaţa Sibex, consemnându-se prima zi din decembrie fără tranzacţii pe ATS-ul administrat de operator. În schimb, pe piaţa derivatelor, sesiunea a adus 51 de contracte cu o valoare de 849.605 lei, lichiditatea menţinându-se la un nivel peste media lunii trecute. În total, în cele cinci şedinţe ale săptămânii 7-11 decembrie au fost realizate 217 contracte.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Marcel Murgoci, Estinvest Focşani: “Piaţa, destul de agitată din punct de vedere al volatilităţii, cu deprecieri relativ importante”

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua precedentă, de 19,88 milioane de lei (4,38 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “Scăderile indicilor au continuat şi astăzi (vineri, n.r.) pe BVB, de data aceasta la valori mai mari decât în zilele anterioare, pe fondul unei lichidităţi destul de slabe. Putem aprecia că această evoluţie a fost în strânsă concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat pe pieţele externe (europene şi americane, n.r.)”.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Pieţele acţiunilor scad înaintea deciziei Fed privind dobânda

Bursele europene au scăzut vineri, în aşteptarea deciziei reuniunii de politică monetară a băncii centrale americane (Fed), programată pentru săptămâna aceasta.

Titlurile companiei petroliere britanice BP Plc au coborât cu 3,7%, la 338 pence. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, surplusul global de petrol va persista cel puţin până la sfârşitul anului viitor, întrucât cererea de profil încetineşte.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: CAMPANIE PENTRU ALEGERILE BVB

Maximizarea profitului societăţilor din Grupul BVB, obiectivul lui Ovidiu Sergiu Pop

Obiectivul principal al lui Ovidiu Sergiu Pop, în cazul în care ar obţine un mandat de administrator al Bursei de Valori Bucureşti, după alegerile de astăzi, îl constituie maximizarea profitului societăţilor din Grupul BVB.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: AIE: Excedentul global de petrol se va menţine şi în 2016

Surplusul global de petrol va persista cel puţin până la sfârşitul anului viitor, întrucât cererea de profil încetineşte, iar OPEC se arată hotărâtă să ţină producţia la un nivel ridicat, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, la data de 4 decembrie, să-şi menţină plafonul de producţie, în pofida supraofertei de pe piaţa mondială.

        Citeste mai mult...

Bursa.ro: SINDICATELE PORTUARE, CĂTRE PREMIERUL CIOLOŞ:

“Existenţa Portului Constanţa este pusă în pericol de politica managerială defectuoasă”

Organizaţia Patronală “Operatorul Portuar” şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) au transmis o scrisoare către premierul Dacian Cioloş în care trag un semnal de alarmă cu privire la “situaţia critică existentă”, în acest moment, în Portul Constanţa.

Cele două organizaţii susţin că, în prezent, se confruntă cu o situaţie extrem de gravă – de natură să pună în pericol însăşi existenţa acestui obiectiv strategic – prin promovarea unei politici manageriale defectuoase şi lipsită de viziune.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Legea dării în plată: pierderile băncilor s-ar putea ridica la 10 miliarde de euro

Dacă se promulgă legea dării în plată, nu restanţele la credite îi sperie pe bancheri, ci valoarea totală a împrumuturilor, valoare de 16,4 miliarde de euro pe care instituţiile de credit nu îi vor mai încasa de la actualii clienţi cu restanţe. Pierderea pe sistem ar fi de minimum 10 miliarde de euro (dacă toţi debitorii cu restanţe şi-ar ceda casa ipotecată în favoarea băncii).

          Citeste mai mult…

Economica.net: O divizie a grupului UniCredit construieşte 350 de apartamente în cea mai fierbinte zonă din Bucureşti

UCTAM Ro, parte a grupului UniCredit, a obţinut în luna august a acestui an autorizaţia de construcţie pentru un proiect rezidenţial cu 350 de apartamente în Bucureşti.

Vara aceasta, UCTAM a obţinut autorizaţie de construcţie pentru proiectul Politehnica Park Residence cu 346 de apartamente cu două camere şi garsoniere, cu suprafeţe cuprinse între 31 şi 58 de mp. Locuinţele vor fi construite în două faze, prima aflându-se deja în derulare. Peste şase luni, compania va începe construcţia locuinţelor din cea de-a doua fază. Un apartament cu două camere costă 61.200 de euro, plus TVA.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: UPDATE Bugetul pe 2016 ajunge luni in plenul Parlamentului: Dacian Ciolos prezinta proiectul la ora 12:00 / Comisiile de buget-finante au dat aviz favorabil legii bugetului de stat pentru anul viitor

Plenul reunit al Parlamentului va incepe, luni, dezbaterile pe legea bugetului de stat pentru 2016, dupa ce, duminica, comisiile reunite de buget-finante au dat aviz favorabil proiectului de buget inaintat de cabinetul Ciolos. Timpii de dezbatere vor fi stabiliti de catre Biroul Permanent Reunit, inainte de inceperea sedintei din plen, scrie Agerpres.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Un consortiu condus de Information Business Consulting va implementa un sistem informatic ERP de 1,7 milioane de euro la Hidroelectrica

Consortiul format din societatile Information Business Consulting- lider, Electrica Soluziona, in calitate de partener si INDRA, tert sustinator, a fost desemnat castigatorul licitatiei organizate de Hidroelectrica privind achizitia unui sistem informatic integrat de tip Enterprise Resource Planning cu instrumente de analiza manageriala de tip Business Intelligence, contractul urmand a fi incheiat pe 16 decembrie 2015. Valoarea contractului este de 1,7 milioane de euro, un pret considerat mic de catre reprezentantii Hidroelectrica.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Evolutia economiei romanesti din anul 2015 in cinci indicatori

In prognozele de la sfarsitul anului trecut, majoritatea economistilor anticipau pentru 2015 o apreciere a leului, o crestere economica de circa 3%  (sub potential) si o evolutie in general buna a principalilor indicatori din economie. Aproape de incheierea anului, uitandu-ne la cinci dintre acesti indicatori, observam ca evolutiile au fost doar partial bune. Somajul, cursul  de schimb, deficitul comercial,  cel bugetar si salariile ne spun multe lucruri despre cum a mers de fapt  economia in 2015.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Iohannis intenţionează să retrimită în Parlament legea „dai casa şi scapi de bancă“

Preşedinţia României Preşedintele Klaus Iohannis are în vedere retrimiterea în Parlament a legii privind darea în plată, aşa-zisa lege „dai casa şi scapi de bancă“, şi vrea să sugereze legislativului, însă neoficial, să introducă o limită de aplicare a prevederilor, respectiv pentru împrumuturile cu ipotecă a căror sumă nu depăşeşte 250.000 de euro, au declarat surse politice pentru Profit.ro. Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilului ipotecat a fost adoptat la 25 noiembrie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional. Proiectul a fost adoptat cu 233 de voturi „pentru“, o abţinere şi un vot „împotrivă“.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul dă 3 miliarde de lei pentru autostrăzi şi căi ferate în Transilvania, pentru autostrăzi în Moldova zero lei

Bugetul pentru 2016 al Mi­nisterului Transporturilor, aprobat vineri de comisiile parlamentare, finanţează în continuare construcţia de autostrăzi şi căi ferate în Transilvania şi Banat, în condiţiile în care în Moldova nu există nicio autostradă care să facă legătura cu celelalte regiuni.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Majorarea salariului minim va încuraja populaţia aflată în sistemul ajutoarelor sociale să îşi găsescă mai repede un loc de muncă

– Un salariu minim majorat ar conduce la o creştere a salariului mediu şi la o diminuare a exodului de personal calificat  – Nivelul actual nu îi descurajează pe investitori, ci este mai degrabă favorabil investiţiilor în regim lohn  – Salariul minim trebuie să crească pentru că este apropiat de valoarea ajutorului de şomaj.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Legea „dării în plată“ se aplică şi pentru cei care au luat credite pentru firmă şi au garantat cu casa?

BNR susţine că legea privind „darea în plată“ a imobilului s-ar putea aplica şi în cazul creditelor luate de companii cu ga­ranţii imobiliare aduse de acţionari (codebitori), nu doar pentru populaţia care a luat credite cu garanţii imo­bi­liare, extinderea sferei de cuprindere putând să ducă la pierderi mai mari pentru bănci.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul firmelor de asigurări în funcţie de dependenţa de poliţele RCA

Poliţele auto obligatori (RCA), principala sursă de venituri pentru piaţa locală de asigurări, reprezintă în medie circa jumătate din portofoliile companiilor de profil, însă sunt cazuri în care ponderea RCA-ului în total sub­scrieri trece de 90% sau se situează la numai 10%, arată calculele ZF pe baza datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Euroins, asigurător aflat în redresare financiară, este cel mai dependent de poliţele RCA, din moment ce vânzările de asigurări auto obligatorii reprezentau la finalul lunii septembrie 95% din afacerile totale, echivalentul a 502 milioane de lei. Euroins este urmată îndeaproape de Carpatica Asig, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR trebuie să raporteze anual la EBA resursele pentru garantarea depozitelor

BNR va trebui să informeze Autoritatea Bancară Europeană (EBA) anual, până la 31 martie, cu privire la volumul depozitelor acoperite de pe teritoriul României şi cuantumul resurselor financiare disponibile ale schemelor de garantare a depozitelor oficial recunoscute în România, existente la data de 31 decembrie a anului precedent, conform noilor reglementări privind garantarea depozitelor actualizate conform cerinţelor UE.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Profit de 6 mil. lei pentru SIF Moldova în noiembrie

SIF Moldova (SIF2) a încheiat luna noiembrie cu un pro­fit de 5,7 mil. lei, câştigul pentru primele 11 luni din an urcând astfel la 117,5 milioane de lei. Activele nete ale SIF-ului s-au depreciat uşor luna trecută până la 1,47 miliarde de lei.

Pentru întreg anul SIF Moldova şi-a bugetat un profit net de 111 mil. lei, indicator atins după primele zece luni din an.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Metroul de 215 mil. euro s-ar putea scumpi, după surpările de la Eroilor

Cea mai amplă şi mai costisitoare lucrare de infrastructură din Bucureşti, la acest moment, linia de metrou Drumul Taberei – Eroilor, şi-ar putea vedea costurile majorate substanţial din cauza surpărilor din zona Eroilor, care au antrenat, la finalul săptămânii, blocarea traficului în perimetrul afectat pentru cel puţin 30 de zile şi evacuarea mai multor locatari din două blocuri din apropiere. Locuitorii din zonă vorbesc de crăpături serioase în structura imobilelor, iar ISU – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – nu mai garantează siguranţa lor, ceea ce înseamnă că problema este destul de gravă.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Robor staţionează la minimul istoric, chiar când băncile actualizează ratele

Nivelul minim al dobânzii reprezintă o veste bună pentru românii care sunt împrumutaţi în lei şi creează premisele ieftinirii acestor îm­prumuturi întrucât în luna decembrie majoritatea băncilor îşi vor actualiza dobânzile la credite, operaţiune realizată trimestrial.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Titanii din IT investesc peste un miliard de dolari în inteligenţa artificială

Unii dintre cei mai importanţi antreprenori americani din segmentul IT, ca Elon Musk, CEO al Tesla Motors, sau Peter Thiel, fondatorul sistemului de plăţi PayPal, vor investi peste un miliard de dolari în dezvoltarea sistemelor de inteligenţă artificială prin intermediul unei noi companii nonprofit, OpenAI, scrie Bloomberg.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Turbomecanica răscumpără acţiuni pentru a-şi fideliza angajaţii

Producătorul de componente de aeronave Turbomecanica Bucureşti (simbol bursier TBM) cere acordul acţionarilor în AGA din 18 ianuarie pentru a răscumpăra până la 36,94 milioane de acţiuni sau 10% din capital, pentru a implementa un sistem de bonusare şi de fidelizare a angajaţilor pe o perioadă de cel puţin trei ani.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: BRD Asigurări de Viaţă a prelungit mandatul directorului general cu încă patru ani

BRD Asigurări de Viaţă, divizie afiliată celui de-al doilea jucător din sistemul bancar, a decis să îi prelungească mandatul lui Yann Louarn în funcţia de director general cu încă patru ani. Louarn trebuie să primească mai întâi avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial. Din componenţa conducerii executive mai face parte Adrian Ciobanu, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul asigurătorului. Yann Louarn ocupă totodată şi funcţia de administrator în Consiliul de Administraţie al BRD Asigurări.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Curtea de Conturi: 60 mil. euro pe an sunt risipite pe studii de fezabilitate

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, sâmbătă, că instituţia estimează că aproximativ 60 de milioane de euro sunt cheltuiţi anual pe studii de fezabilitate care nu se concretizează în proiecte, fiind vorba de un “exces” în comandarea acestora de către autorităţi.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul susţine că 10 miliarde de lei rămân în privat după scăderea taxelor

Premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să ţină cont şi de disparităţile regionale, a declarat după discuţiile cu confederaţiile sindicale purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că discuţiile privind stabilirea salariului minim vor continua după un calendar care va fi stabilit pentru următoarea perioadă, urmând să fie organizate întâlniri pe grupuri de lucru deja constituite. „Este o iniţiativă care merită să continue şi aceasta a fost prima concluzie şi cea mai importantă a întâlnirii.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Deflaţie anuală în noiembrie de 1,1%

Preţurile de consum au crescut în noiembrie cu 0,3% comparativ cu luna anterioară, astfel ca rata anuală a ajuns la -1,1%, potrivit datelor anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile nealimentare s-au scumpit faţă de luna anterioară cu 0,5%, preţul serviciilor a urcat cu 0,3%, iar la alimente preţurile au stagnat. Comparativ cu decembrie 2014, cel mai mult au avansat preţurile legumelor (4,5%), cu o creştere de 16% la cartofi. În noiembrie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor comparativ cu noiembrie 2014 este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 33,9%, arată INS, într-un comunicat. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 28,6%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro : Evoluţia lucrărilor de construcţii confirmă intrarea economiei într-un nou ciclu de creştere

În primele zece luni din 2015 construcţiile au crescut în volum cu 9,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mare avans înregistrat din 2008 încoace. Creşterea volumul de construcţii indică ancorarea economiei într-un ciclu de creştere, început timid în 2011. Construcţiile inginereşti au crescut cu 6%, lucru important având în vedere că privesc marile lucrări de infrastructură. Economiştii Băncii Transilvania anticipează ritmuri medii anuale de creştere în construcţii de 9,5% în 2015, 10,4% în 2016, 8% în 2017 şi 7,9% în 2018. „Acest scenariu este susţinut de factori precum: nivelul redus al costurilor de finanţare, relansarea creditării, redinamizarea pieţei forţei de muncă şi accelerarea investiţiilor străine directe”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro : OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTOR EDITORIAL ZF

Pentru că Bursa a ajuns doar o clacă a brokerilor, BNR ar trebui să o naţionalizeze ca să reducă dependenţa companiilor private de bănci şi să salveze România de următoarea criză financiară

Bursa de la Bucureşti a aniversat  20 de ani în noiembrie fără să ajungă în două decenii un finanţator al economiei româneşti, al capitalului privat sau al ideilor antreprenorilor. În loc să fie principalul loc de unde firmele private să obţină bani pentru dezvoltarea afacerilor, Bursa de la Bucureşti este la mila statului, fiind dependentă de companiile de stat care sunt listate la bursă (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Conpet) sau de companii private unde statul este acţionar important (Petrom) sau unde participaţiile deţinute la întreprinderile de stat reprezintă atuul lor (Fondul Proprietatea).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Omniasig a raportat afaceri de 694 mil. lei în primele nouă luni, în creştere cu 19%

Omniasig, a doua companie locală din piaţa asigurărilor generale, a subscris în primele nouă luni prime brute de 694 milioane de lei (echivalentul a 153 mil. euro), în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Profitul înregistrat în această perioadă a fost de 9,6 mil. lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: A ieşit “fum alb” la AGA Electrica: Care sunt cei 7 oameni care vor avea grijă de cele 2,8 miliarde de lei din vistieria companiei

Electrica, cel mai mare jucător din sectorul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, are un nou consiliu de adminstraţie format din şapte membri, potrivit unor surse prezente la Adunarea Generală a Acţionarilor care s-a desfăşurat azi. Una dintre noutăţi este că Victor Cionga, preşedintele consiliului de administraţie a companiei nu se mai regăseşte pe noua listă a administratorilor.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: România cu încetinitorul | Partea nevăzută a facturilor la energie electrică

De la 1 ianuarie, tariful mediu de distribuţie al energiei electrice scade cu 12 la sută în întreaga ţară. O decizie luată de ANRE după ce autorităţile au dezvăluit profiturile uriaşe obţinute de companii prin intermediul facturilor la energie electrică. În spatele acestor profituri stau mecanisme financiare girate chiar de stat. Consumatorii plătesc facturi umflate an de an pentru investiţii care încă nu au început. Toate aceste nereguli la care autorităţile au închis ochii timp de zece ani, iar consumatorii au fost nevoiţi să le suporte, vor fi explicate în această săptămână într-o campanie Digi24. Vă vom arăta partea nevăzută a facturilor la energie electrică. Astăzi, în primul episod al campaniei, vorbim despre decizia autorităţilor de a reduce tarifele de care se bucurau companiile şi modul în care această decizie va afecta factura finală a consumatorilor.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Vouchere de vacanta: Cine le poate primi si cum se acorda – Impozitare favorabila si beneficii pentru salariati

Iata ca ne indreptam rapid catre sarbatorile de iarna si multi dintre noi dorim sa ne petrecem vacanta sau perioada de concedii in diverse statiuni. Dar cum ar fi daca cineva ne-ar asigura si plata cazarii pe perioada sejurului? Ar fi excelent, fara indoiala.

Fie ca suntem salariti, fie ca suntem angajatori, dupa un an plin de evenimente e binevoita o scurta perioada de odihna.

          Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income: Afacerile din blocurile cu bulină, închise de legea nouă

Firmele care au sediul la parterul clădirilor cu bulină roșie au început să primească somație, ca în termen de 24 de ore să își înceteze activitatea. O astfel de somație a fost prezentată luni, la emisiuneaDaily Income, de la Antena 3.

Potrivit jurnalistului Antena 3 Adina Anghelescu, astfel de situații implică mai multe aspecte, majoritarea însemnând pierderi materiale.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Ministrul Agriculturii: Directorii din minister vor da concurs cu teste de inteligență și de management, la fel ca la Comisia Europeană

Zece atașați agricoli vor pleca la post până la finele lunii martie, dacă ordonanța care reglementează acest lucru va intra în Guvern pentru aprobare până la finele acestui an, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: AmCham solicită autorităţilor adoptarea de urgenţă a pachetului de legi privind achiziţiile publice

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) solicită autorităţilor adoptarea de urgenţă a pachetului de legi privind achiziţiile publice, pentru a scăpa de ”provocări cronice”, precum “cultura imediatului”, corupţia, lipsa de viziune sistemică integrată, decalajele acumulate şi restrângerea capacităţii administrative, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

 

Actualitati-arad.ro: Bilanț la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad este în continuare în topul Camerelor judeţene, prin activitatea pe care o desfăşoară şi prin numărul membrilor pe care reuşeşte să îl menţină, a declarat Gheorghe Seculici, președintele instituției.

Conducerea CCIA Arad şi-a prezentat, luni, rezultatele activităţii desfaşurate în 2015, an în care Camera a împlinit 25 de ani de la reînfiinţare.

Glsa.ro: Peste 50.000 de vizitatori în acest an la Camera de Comerţ

A devenit deja o tradiţie ca la fiecare sfârşit de an, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad să îşi prezinte rezultatele activităţii desfăşurate.

Rfi.ro: Ministrul Mediului la RFI: Acordul de la Paris, o reuşită istorică; domeniul energetic din România trebuie înverzit mai mult

Acordul de la Paris privind clima este o reuşită istorică, declară într-un interviu la RFI ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer. Ea spune că România trebuie să accelereze trecerea la energiile regenerabile.

 

Stiri.tvr.ro: Proiectul de buget pe 2016, în dezbatere în plenul Parlamentului. Dacian Cioloş a prezentat proiectul

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru 2016 a intrat în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Votul final este programat pentru miercuri. Duminică seară, comisiile reunite de buget-finanţe au avizat favorabil raportul, cu unanimitate de voturi. După discuţii aprinse, în a doua zi de dezbateri din comisii, nu a trecut niciun amendament. TVR1 a trasmis discursul premierului din Parlament, într-o Ediţie Specială.

Mediafax.ro: LEGEA BUGETULUI de stat pentru 2016 – Cioloş: Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză măsurile impuse de Parlament / PSD anunţă că va vota proiectul Legii bugetuluI

 

Deputaţii şi senatorii s-au reunit luni în şedinţa comună pentru dezbaterea în plen a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2016, la discuţiile generale participând premierul Dacian Cioloş şi membrii Cabinetului său.

 

Zf.ro: Lidl va inaugura la Suceava cel de-al 192-lea magazin din România

Lanţul de magazine de tip discount Lidl va inaugura, pe 21 decembrie, la Suceava, cea de-a 192-a unitate din România, în urma investiţiei urmând să fie create 20 de noi locuri de muncă, se arată într-un comunicat al companiei.

Zf.ro: Multinaţionalele din lactate au început să parieze pe executivi români: „S-a transferat know-how-ul de la expaţi la managerii locali“

Danone, FrieslandCampina şi Hochland sunt primele multinaţionale din industria lactatelor care au numit la conducerea filialelor locale oameni din prima generaţie de executivi români crescuţi în capitalism.

        Impreuna in lumea afacerilor