Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE 26 august 2015

news-1Mediafax.ro: Numărul turiştilor români în străinătate creşte cu 15%. Grecia şi Turcia, cele mai căutate destinaţii

Numărul turiştilor români în străinatate a urcat în aceasta vară cu 15%, cele mai căutate destinaţii fiind Grecia şi Turcia, urmate de Spania, Italia şi Portugalia, estimează ANAT, care remarcă şi creşterea înregistrată de 2-3 ani de litoralul românesc.

Bulgaria iese astfel din Top 5 al celor mai vizitate ţări de către români, după ce timp de mai mulţi ani se afla în primele trei poziţii în acest clasament.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Sunt încrezător că săptămâna viitoare vom avea votat Codul fiscal în Parlament

Premierul Victor Ponta s-a declarat încrezător că liderii partidelor vor avea joi discuția finală pe proiectul noului Cod fiscal, iar actul normativ va fi votat săptămâna viitoare de către Parlament.

El a subliniat că acum este momentul adoptării unor măsuri de relaxare fiscală.

“Sunt încrezător că mâine (joi — n.r.) liderii politici au discuția finală și săptămâna viitoare în Senat, după aceea în Camera Deputaților o să avem Codul fiscal. E un proiect fundamental al Guvernului și un proiect fundamental pentru România. L-am făcut foarte bine, l-am discutat cu mediul de afaceri, am trimis către liderii politici absolut toate cifrele și toată datele.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Ordonanța privind Sănătatea, finalizată; sper ca Sănătatea și Educația să meargă, de acum, împreună

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că ordonanța privind salariile din sistemul sanitar este finalizată și și-a exprimat speranța ca Sănătatea și Educația, cel puțin din punctul de vedere al salarizării, “să meargă împreună”.

“Avem ordonanța, e finalizată, prin care prevedem de la 1 octombrie creșterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. Vreau să fiu atât de clar încât toată lumea, care vrea să audă și să înțeleagă limba română, să înțeleagă. E vorba de salariile actuale, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, la alte povești, pentru toată lumea care lucrează în sistemul sanitar”, a declarat Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Luminița Chivu (INCE): România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat

Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice ‘Costin C. Kirițescu’ (INCE), din subordinea Academiei Române.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta către miniștri: Avem atâtea proiecte cu Republica Moldova, reporniți motoarele

Premierul Victor Ponta a anunțat că va merge miercuri la Chișinău și i-a rugat pe miniștrii care gestionează domenii în care există proiecte comune cu Republica Moldova să “repornească motoarele”, având în vedere instalarea unui nou Guvern în această țară.

“Astă seară, împreună cu câțiva colegi, voi merge la Chișinău, mâine sunt acolo în discuții cu noul Guvern, sigur, cu președintele țării, cu președintele Parlamentului. Vreau din nou să vă rog pe toți, domnul ministru Aurescu principal responsabil, dar de fapt avem pe energie, avem pe economie, pe educație, avem atâtea proiecte cu Moldova, acum cu noul Guvern să reporniți motoarele. Am făcut lucruri extraordinare, concrete, pe care le văd oamenii — gazoduct, microbuze, grădinițe, muzee — nu vorbe goale, că vorbe au tot primit din ’90 încoace. Noi suntem primul Guvern care a făcut lucruri concrete”, a spus, miercuri, Ponta, la începutul ședinței de guvern.

Citeste mai mult…

Capital.ro : Cresc restanţele la creditele în lei

Avansul raportat pentru iunie este de 0,8% la creditele în lei, în timp ce incidentele de plată la cele în valută a scăzut cu 1,65%.

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna iulie 2015, se cifrează la 9,644 miliarde de lei, cu 0,8% peste cea raportată în iunie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridicau la 13,528 miliarde de lei (echivalent), în scădere cu 1,65%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României /BNR/, publicat joi. Totalul creditelor în lei era, în iulie, de 103,425 miliarde de lei (cu aproape 1% peste valoarea din luna precedentă), din care 53,306 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 47,455 miliarde de lei de populaţie.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Da’ de ce nu se ieftinește motorina?!

Întocmit pe baza datelor oferite astăzi de Europe Energy Portal. România se situează la mijlocul clasamentului european al prețului carburanților, 14 țări au prețuri mai mici decât se găsesc la noi. 56% din prețul motorinei constă în taxele percepute de stat.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: Numai când e secetă ne aducem aminte de un program naţional pentru irigaţii

Victor Ponta s-a declarat de acord cu începerea unui program naţional pentru irigaţii propus de ministrul Agriculturii pentru combaterea secetei, adăugând că un astfel de proiect este necesar pentru că nu se poate sta “tot timpul la voia naturii”.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Junlun Petroleum este din nou interesată de Oltchim. Conducerea companiei chineze s-a întâlnit cu ministrul Economiei Mihai Tudose

Oltchim a fost scoasă la vânzare de mai multe ori anul trecut, dar niciun investitor nu a depus ofertă Compania chineză Junlun Petroleum este din nou interesată de Oltchim, în următoarele zile o echipă tehnică de experţi urmând să efectueze o analiză tehnică la combinatul vâlcean, evaluarea având ca scop fundamentarea investiţiei pe care partea chineză ar urma să o deruleze în România. Mihai Tudose, ministrul Economiei, s-a întâlnit marţi cu o delegaţie a Junlun Petroleum, condusă de către Xie Changqing, preşedintele consiliului de administraţie, la întâlnire participând şi administratorii judiciari şi administratorul special al companiei, ca şi managementul Oltchim.

Citeste mai mult…

Ziare.com: Caruta dinaintea cailor

Toata dezbaterea extrem de politizata pe tema Codului Fiscal rateaza, cred, esentialul.
E foarte bine daca politicenii se gandesc la sustenabilitatea masurilor de relaxare fiscala (desi ma tem ca aceasta este doar impachetarea unor cu totul si cu totul alte griji si ganduri), doar ca din nou caruta e asezata inaintea cailor.

Ne tot socotim cum sa etapizam reducerea de TVA, cum sa mai amanam o anulare de acciza, de taxa. Dar nu vad pe nimeni sa puna cu adevarat problema masurilor premergatoare si de acompaniere a reducerii de fiscalitate, care sa genereze exact sustenabilitate.
Si eu cred ca exact de aici ar trebui sa plece toate negocierile si toate discutiile.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Impactul reducerii TVA la alimente si servicii de alimentatie de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie a fost absorbit (raport)

 “Veniturile bugetare din TVA au crescut cu 1% an/an la 4.7 miliarde RON, evolutie care exprima faptul ca impactul reducerii TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie) a fost absorbit, atat prin accelerarea vanzarilor, dar si prin masurile de fiscalizare mai activa a economiei informale”, se arata intr-un raport de miercuri al Bancii Transilvania, raport coordonat de economistul sef Andrei Radulescu. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a comunicat datele privind executia bugetara din iulie si primele sapte luni ale anului, cifrele aratand ca veniturile statului au crescut cu 8.4% an/an in iulie, la 22.2 miliarde RON (nivel maxim istoric). Se noteaza dinamica veniturilor nefiscale (in crestere cu 41.2% an/an, la 3.5 miliarde RON), dar si a sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare (in urcare cu 70.4% an/an, la 1.3 miliarde RON).

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ludwik Sobolewski, şeful BVB: „Nu am fost speriat de căderea bursei… mai degrabă trist“

 Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti / Foto Wall-Street.ro Prăbuşirea bursei de la începutul acestei săptămâni nu va duce la o aşa-zisă „€œdispariţie“ a investitorilor în lunile următoare, aşa cum s-a întâmplat în toamna lui 2008, este de părere Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. Acesta spune că nu a fost speriat de scăderi, chiar dacă pierderile din propriul portofoliu l-au întristat. Investitorii care au deja un anumit grad de educaţie financiară vor rămâne în piaţă. (…) Nu este cea mai bună perioadă pentru atragerea unor investitori noi, aşa că ne va fi mai greu la acest capitol.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Surse: ASF ar fi decis intrarea în faliment a Astra

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi decis ca Astra Asigurări să intre în faliment, potrivit unor surse citate de posturile TV. Şedinţa Consiliului ASF încă nu s-a încheiat iar biroul de presă al ASF nu a confirmat informaţia.

     (A.C.)

     —————

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) decide astăzi ce se va întâmpla cu Astra Asigurări, după ce săptămâna trecută a expirat termenul până la care capitalul social al asigurătorului ar fi trebuit majorat cu 425 de milioane de lei, pentru a-şi putea continua activitatea.

ASF poate decide naţionalizarea Astra Asigurări, intrarea în faliment a asigurătorului sau preluarea de către o altă firmă.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Legume mai scumpe din toamnă. Am putea asista la majorări de până la 30%!

Seceta din ultimele luni a avut o impact major şi asupra producţiilor de legume şi de fructe. Producţiile mai mici au început să influenţeze preţurile alimentelor, iar în toamnă am putea asista la majorări de până la 30%, susţin producătorii.

„În sectorul legumelor şi al fructelor, avem o pagubă de 25-30% faţă de anul trecut, iar unele dintre cele mai afectate culturi sunt cele de cartofi, roşii şi castraveţi”, a declarat Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România.

Potrivit lui Tănase, producţia de cartofi a fost cu 40% mai mică decât în 2014. El mai spune că, în ultima lună, preţul cartofilor româneşti a crescut cu 50%, ajungând la 1,5 lei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Tranzacţie de 14,8 mld.$ cu impact pe România: Schlumberger devine unul dintre cei mai importanţi producători de utilaj petrolier după achiziţia Cameron

Schlumberger, una dintre cele mai mari companii la nivel global din domeniul echipamentelor şi serviciilor pentru industria petrolieră, a preluat grupul Cameron, activ în acelaşi domeniu, în cadrul unei tranzacţii de 14,8 miliarde de dolari.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bărăscu (SANITAS): Ministerul Muncii ar putea prezenta, săptămâna viitoare, o propunere fezabilă de creșteri salariale

Consilierii ministrului Muncii ne-ar putea prezenta, săptămâna viitoare, o propunere fezabilă de creșteri salariale în sistemul de asistență socială, a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, Leonard Bărăscu, președintele Federația SANITAS.

‘Membrii Biroului Operativ al Federația SANITAS s-au întâlnit astăzi, 26 august 2015, cu consilierii ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. În urma discuțiilor avute, s-a stabilit organizarea unei noi întâlniri săptămâna viitoare, în cadrul căreia echipa ministerului Muncii să ne prezinte o propunere fezabilă de creșteri salariale în sistemul de asistență socială’, susține Leonard Bărăscu.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Primarii cer modificarea Codului Fiscal, în sensul suprataxării clădirilor neîngrijite

Asociaţia Municipiilor din România vrea modificarea Codului Fiscal, cerând suprataxarea clădirilor şi terenurilor abandonate, precum şi reintroducerea taxei hoteliere, venit pe care autorităţile locale îl foloseau pentru promovarea turismului, a declarat preşedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan.

“Noi am discutat şi cu reprezentanţii Guvernului şi am trimis solicitări la toate conducerile partidelor parlamentare, în urmă cu aproximativ o săptămână. Cerem partidelor parlamentare, dacă tot se discută Codului Fiscal, încă o dată, să introducă posibilitatea de a supraimpozita imobilele şi terenurile neîngrijite, precum şi reintroducerea taxei hoteliere, pe care au anulat-o, taxă care exista de 20 de ani, în România”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Ilie Bolojan.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Biserica Ortodoxa, deschisa la o discutie pe tema impozitarii veniturilor sale doar daca este abordata si “chestiunea retrocedarii sau compensarii tuturor proprietatilor confiscate de Statul roman”

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane se declara de acord cu o “discutie” pe tema impozitarii veniturilor Bisericii, dar numai cu conditia ca aceasta discutie sa fie “abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice”, se arata intr-un comunicat al BOR, citat de Digi 24. “Pana in prezent, a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist”, mai precizeaza reprezentantii BOR in comunicatul care este o reactie la un articol publicat pe 22 august de ziarul Adevarul, cu titlul “Impozitarea veniturilor Bisericii, luata in calcul dupa taxarea spagii la doctor”.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro :  Romania are 59 de reprezentanti in primele 500 de companii din Europa, in crestere cu 11 firme fata de 2013 (studiu)

 documente

Coface-Top-500-CEE-2015

Romania a avut 59 de reprezentanti in topul primelor 500 companii europene, fata de 48 de firme cate erau in urma cu un an, se arata intr-un raport difuzat miercuri de Coface (descarca Raportul integral din atasament). Automobile Dacia este cea mai “vizibila” firma, ocupand locul al 16-lea, urmat de OMV Petrom (pozitia 22) si Rompetrol (pozitia 32). In top, Primele locuri sunt ocupate de polonezii de la Polski Koncern Naftowy Orlen, urmati de maghiarii de la Mol si de cehii de la Skoda. Companiile din Top 500 CEE au generat o cifra de afaceri de 572 MLD EUR in 2014, care depaseste chiar si jumatate din PIB-ul nominal agregat al acestor economii.

Citeste mai mult…

Economica.net: Industria petrolieră, la cote de avarie. De ce pică preţul barilului şi ce rol joacă arabii

Industria petrolieră traversează o perioadă dificilă. După câţiva ani cu profituri record şi investiţii în proiecte costisitoare, precum exploatări de şist sau sonde maritime la mare adâncime, marile companii petroliere se văd forţate să renunţe la planurile extravagante de extindere. Peste 100.000 de petrolişti şi-au pierdut locurile de muncă la nivel global, iar producţia de echipamente şi utilaje destinate extracţiei de ţiţei merge la cote de avarie. Motivul: prăbuţirea preţului barilului de petrol cu peste 50% în ultimele 12 luni, la cel mai redus nivel din ultimii 6 ani şi jumătate – adică de la recesiunea globală din 2009.

Citeste mai mult…

Economica.net: Cazierul fiscal va putea fi solicitat şi eliberat în format electronic

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă în baza căreia cazierul fiscal va putea fi solicitat şi eliberat în format electronic, informează Biroul de presă al Executivului.

Cazier ‘Actul normativ va crea bază legală pentru depunerea cererilor şi eliberarea certificatului de cazier fiscal în format electronic. De asemenea, se reglementează posibilitatea eliberării cazierului fiscal de către orice organ fiscal competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul contribuabilului. Cazierul fiscal este organizat la nivel central (ca o bază de date centrală) în care se ţine evidenţa contribuabililor de pe întreg teritoriul ţării. Potrivit noii reglementări, la această bază de date vor avea acces, pentru interogare şi emitere, toate unităţile subordonate competente. Ca atare, acestea pot elibera certificatul de cazier fiscal oricărui contribuabil, indiferent de domiciliu’, a precizat Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Alte elemente de noutate aduse de actul normativ vizează înscrierea şi scoaterea din evidenţa cazierului fiscal, eliberarea acestui document şi organizarea şi gestionarea istoricului.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ana Birchall susține măsurile propuse de CNAFS pentru eficientizarea accesării și cheltuirii fondurilor europene

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall (PSD), s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți ai Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale (CNAFS), social-democrata precizând că susține măsurile propuse de membrii Coaliției în vederea eficientizării accesării și cheltuirii fondurilor europene.

Citeste mai mult…

Digi24.ro: Preţul petrolului provoacă instabilitate globală

Preţul petrolului a crescut puţin pe pieţele internaţionale, după minimul de luni, dar rămâne la cote foarte scăzute, sub 45 de dolari. Tot mai multe voci cer Arabiei Saudite şi OPEC, cartelul care controlează industria petrolieră, să reducă producţia ca să stabilizeze cotaţiile, dar oficialii de la Riad nu par interesaţi. Cu toate acestea, unii analişti consideră că preţurile mici reprezintă o oportunitate unică pentru investitori.

Venezuela, membru OPEC, a fost lovită grav de înjumătăţirea preţului petrolului în ultimul an. Ţara a intrat într-o recesiune severă, guvernul a rămas fără bani pentru ajutoare sociale, iar în magazine abia se mai găsesc produsele de bază. Preşedintele Venezuelei spune că lucrurile se vor înrăutăţi.

Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguraților vor acoperi despăgubirile la Astra

Banii din Fondul de Garantare a Asiguraților vor acoperi despăgubirile care vor fi acordate în cazul falimentului Astra Asigurări și este chiar posibil să mai și rămână fonduri, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Șerban Mihăilescu (UNPR): Noul Cod fiscal încurajează creșterea salariilor în sistemul public

Vicepreședintele Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), senatorul Șerban Mihăilescu, consideră că noul Cod fiscal propus de actuala coaliție de guvernare încurajează creșterea salariilor în sistemul public.

El a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că o creștere salarială în sectorul bugetar ar putea avea loc în condițiile reorganizării sistemului, în sensul eliminării unor instituții, în special de control, care se suprapun altora în ceea ce privește activitatea desfășurată.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: TOPUL ţărilor în funcţie de atractivitatea pentru expaţi: Ce loc ocupă România

România apare într-un top care clasifică ţările în funcţie de cât de atractive sunt acestea pentru expaţi, potrivit sondajului Expat Insider 2015, realizat de reţeaua socială InterNations în 195 de state şi teritorii.

Doar două state europene au intrat în primele zece, Malta pe locul al treilea şi Luxemburg pe cinci. Cea mai atractivă ţară pentru expaţi este Ecuador, urmată de Mexic, Malta, Singapore, Luxembug, Noua Zeelandă, Thailanda, Panama, Canada şi Australia.

Citeste mai mult…

Economica.net: Profit net de peste 4,13 milioane de euro la Poşta Română, în primele şapte luni

Compania Naţională Poşta Română a înregistrat, în primele şapte luni ale acestui an, un profit net de 18,3 milioane de lei (4,13 milioane de euro), în contextul unor creşteri semnificative pe componenta veniturilor din servicii financiare, a celor din colete şi din serviciul ‘confirmare de primire’, a anunţat, miercuri, operatorul naţional de servicii poştale.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Mişu Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

“Valoarea rezervelor de despăgubire este de 650 milioane de lei, impactul pe care l-am calculat noi este de 700 milioane lei şi fondul are un miliard de lei. (…) Fondul are rezerve suficiente să administreze acest caz”, a afirmat Negriţoiu miercuri, într-o conferinţă de presă.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul intentioneaza sa contracteze pana la 48 de milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru proiecte de reducere a poluarii

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un Memorandum, inceperea negocierilor pentru contractarea unei finantari in valoare de pana la 48 de milioane de euro din partea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Fondurile ar urma sa fie destinate continuarii  proiectelor de management integrat al reducerii poluarii cu nitrati, informeaza un comunicat al Guvernului.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul analizează o majorare salarială cu 25% pentru încă două categorii de personal -surse

Premierului Victor Ponta a cerut calcularea impactului bugetar rezultat în urma majorării cu 25% a salariului personalului sanitar din centrele de asistenţă socială precum şi a salariului medicilor care lucrează în unităţile militare, analiza fiind necesară în perspectiva rectificării bugetare.

Potrivit unor surse, în şedinţa Guvernului de miercuri, ministrul Muncii,Rovana Plumb, i-ar fi cerut premierului, Victor Ponta, ca în ordonanţa de urgenţă care majorează salariile personalului din sistemul medical să mai fie adăugată o categorie, respectiv personalul sanitar din centrele de asistenţă socială aflate sub coordonarea Ministerului Muncii.

Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Aprecierea francului riscă să arunce Elveția în prima recesiune de după 2009

Elveția ar putea să confirme vineri că a intrat în prima recesiune din ultimii șase ani, cel mai clar semnal al dificultăților provocate de aprecierea francului, transmite Reuters.

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 12 analiști arată că majoritatea estimează că economia Elveției a înregistrat o contracție de 0,1% în al doilea trimestru. Dacă autoritățile nu vor revizui cifrele pe primul trimestru, referitoare la o scădere de 0,2%, aceasta ar fi prima recesiune înregistrată de Elveția după 2009. Cu toate acestea, economiștii sunt de părere că recesiunea va fi una de scurtă durată în condițiile în care efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la cursul minim de schimb 1,20 franci pentru un euro au fost mai puține severe decât se estima.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Taxele speciale pentru autoturisme vor putea fi recuperate pe cale administrativă

Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acțiune în instanță, potrivit unei ordonanțe aprobate astăzi de Guvern, informează un comunicat de presă.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Taxele minime de licență pentru benzile de frecvență 3,4-3,8 GHz, stabilite de Guvern

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre aprobată astăzi, valoarea minimă a taxelor de licență pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvențe 3410-3600 MHz, respectiv 3600-3800 MHz, precum și condițiile de plată ale acestora, informează un comunicat de presă remis de Executiv.

Potrivit actului normativ, valoarea minimă a taxei de licență pentru blocurile pereche de lărgime 2×5 MHz alocate la nivel național în banda 3,4-3,6 GHz, pentru o perioadă de zece ani, va fi echivalentul în lei a sumei de 370.000 euro, iar pentru blocurile nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel național în banda 3,6-3,8 GHz, pentru o perioadă de zece ani, va fi echivalentul în lei a sumei de 185.000 euro.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor