Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 6 ianuarie 2016

Curieruldevalcea.ro: 2015 – ANUL MARILOR PROIECTE DUSE LA FINAL DE CĂTRE CCI VÂLCEA

La finele anului trecut, Valentin Cismaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, ne-a oferit un scurt bilanţ pentru 2015. La capitolul proiecte europene, Camera a putut bifa un şirag de proiecte de circa trei milioane lei noi şi câteva mii de beneficiari:

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Analiștii financiar-bancari estimează că BNR ar putea menține dobânda cheie la 1,75% în ședința de joi

Banca Națională a României (BNR) ar putea menține dobânda de politică monetară la 1,75% pe an în prima ședință a Consiliului de Administrație din 2016 programată pentru joi, 7 ianuarie, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Muncii vrea criterii de performanță până pe 11 ianuarie și o comisie care să revizuiască proiectul Legii salarizării

Ministrul Muncii, Ana Costea, le-a cerut miniștrilor să îi comunice, până pe 11 ianuarie, criteriile de performanță care să justifice sistemul de salarizare pe “familia ocupațională de care aparțin” și va solicita, prin Memorandum, Guvernului constituirea unei comisii care să se ocupe de revizuirea proiectului Legii salarizării unitare și, ulterior, de consultarea cu ministerele pe marginea acestui document.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Agiu (RADET): Situația alimentării cu căldură va reveni la normal de miercuri dimineața în Militari și Drumul Taberei

Situația alimentării cu căldură se ameliorează și va reveni la normal de miercuri dimineața pentru abonații din cartierele bucureștene Militari și Drumul Taberei, a declarat marți, pentru AGERPRES, directorul general adjunct al RADET București, Marian Agiu.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Producția OPEC a scăzut ușor în decembrie (Reuters)

Producția de țiței a Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut în decembrie, pe fondul declinului furnizărilor din Irak, conform unui studiu realizat de Reuters.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ELCEN suplimentează cu 140 Gcal/h alimentarea RADET pentru asigurarea cu agent termic a unor zone

Compania Electrocentrale București (ELCEN) mai pune la dispoziția Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), începând de marți, ora 18,00, încă 140 Gcal/h pentru asigurarea cu agent termic a unor zone din Capitală, după eliminarea avariei de la CTE București Vest.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Energiei: Reprezentanții RADET și ELCEN se vor întâlni zilnic pentru funcționarea optimă a sistemului de încălzire

Reprezentanții RADET și cei ai ELCEN se vor întâlni zilnic în ședință comună, pentru a analiza modul în care s-a derulat furnizarea agentului termic și pentru a lua cele mai bune măsuri în vederea funcționării sistemului, a declarat, marți seara, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, după întâlnirea avută cu conducerea celor două companii.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Va pierde Federal Reserve controlul dobânzilor în 2016?

Bursele internaţionale ar fi trebuit să înceapă anul 2016 pe o notă optimistă şi cu încredere în capacitatea marilor bănci centrale de a planifica şi cârmui noua creştere economică.

Dar nu a fost aşa. Scăderi masive s-au înregistrat la nivelul principalelor pieţe, după oprirea tranzacţionării la Shanghai, pe fondul unei prăbuşiri de 7% a indicelui SSE Composite. FTSE 100, principalul indice al pieţei bursiere din Marea Britanie, a avut cel mai slab start din ultimii 16 ani, iar indicele DAX al pieţei germane nu a cunoscut o scădere comparabilă în prima şedinţă de tranzacţionare a anului în toată istoria sa.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB ŞI-A FĂCUT UN COD DE GUVERNANŢĂ PE CARE NU-L RESPECTĂ, ÎNCĂ

Salariul lui Sobolewski rămâne la secret

Speranţele acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să afle cu cât este plătit directorul general Ludwik Sobolewski, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Guvernanţă Corporativă, la începutul acestui an, au fost spulberate, ieri, când BVB a transmis că o declaraţie privind conformitatea cu prevederile Codului va fi prezentată în raportul anual pe 2015, adică în februarie – martie.Desigur, declaraţia în cauză nu presupune nicidecum că BVB va respecta prevederea din Cod să publice politica de remunerare, căci principiul noilor reguli este “aplici si explici”, adică societăţile care nu aplică anumite principii vor trebui să explice de ce nu o fac.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Banca Transilvania se confruntă cu primii clienţi nemulţumiţi de la Volksbank 

La numai o zi după finalizarea absorbţiei Volksbank (VBR) de către Banca Transilvania, care a adus reducerea datoriilor clienţilor VBR, au şi apărut primele nemulţumiri din partea consumatorilor, în condiţiile în care oferta a fost foarte apreciată încă de la început de toate părţile implicate, inclusiv de avocaţii contestatari ai băncilor.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: EXPLICAŢII ÎNAINTE DE AGA

SIF Moldova: “Consolidarea valorii nominale – măsură de reducere a discountului”

Acţionarii SIF2 Moldova sunt convocaţi, pe 13/14 ianuarie 2015, să discute consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune, iar înainte de şedinţă, conducerea companiei a publicat un document detaliat, prin care explică procedura.

Conducerea SIF2 a arătat că această operaţiune face parte dintre măsurile de reducere a discountului dintre preţul de pe bursă şi activul net..

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Principalii indici bursieri asiatici erau în scădere

Principalii indici bursieri asiatici erau în scădere la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se deprecia cu 0,99%, la 18.191,32 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 0,70%, la 21.029,48 puncte.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Doi indici bursieri de pe Wall Street au închis în urcare

Doi indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare.Dow Jones s-a apreciat cu 0,06%, ajungând la 17.158.66 puncte, iar indicele S&P 500 a crescut cu 0,20%, la 2016.71 puncte Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a consemnat o depreciere de 0,05%, atingând valoarea de 12.920,14 puncte.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎNCĂ UN FITIL PENTRU BUTOIUL DE PULBERE DIN ORIENT

Zero Hedge: Cotaţia petrolului se prăbuşeşte, după ce Arabia Saudită a tăiat preţurile pentru Europa

Exportatorii iranieni iau în considerare trocul petrol versus bunuri, pentru a intra pe piaţa europeană Arabia Saudită a aplicat un discount pentru preţul petrolului pentru exporturile către Europa – cel mai mare din februarie 2009 încoace -, pregătindu-se pentru reintrarea pe piaţă a Iranului, ca urmare a acordului nuclear semnat anul trecut la Viena, precizează Zero Hedge.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: LAURENŢIU ROŞOIU, SAI STAR ASSET MANAGEMENT:

“2015 – an dominat de temeri privind parcursul economic şi de menţinerea reticenţei la risc”

Numărul de investitori a crescut pe segmentul fondurilor deschise şi a scăzut pe cel al fondurilor închise

Industria fondurilor de investiţii pe ansamblu a avut o evoluţie pozitivă şi în 2015, înregistrând creşteri ale activelor administrate, ale numărului de investitori, dar şi creşterea numărului de fonduri active, ne-a spus domnul Laurenţiu Roşoiu, director adjunct SAI STAR Asset Management.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Pieţele europene şi americane se redresează

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, redresându-se după declinul din ziua anterioară, generat de evoluţia pieţelor din China.Acţiunile “Glencore” Plc, trader şi producător de materii prime, s-au apreciat cu 5,8%, la 90,21 pence, iar cele ale gigantului siderurgic “ArcelorMittal” – cu 6,1%, la 3,95 euro.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Speculatorii futures s-au ascuns din nou

După ce prima zi de tranzacţionare din an s-a încheiat cu aproape 100 de contracte, a doua şedinţă din 2016 a readus piaţa Sibex sub “umbra” lipsei de interes, prima jumătate a zilei de marţi fiind una ştearsă. Conform datelor de la ora 17.30, mai exact după şapte ore şi jumătate de la deschidere, numărul contractelor futures era de numai 24, iar valoarea acestora se ridica la aproape 400.000 lei. Statistica orei menţionate reţinea tranzacţii pe două produse, anume derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa martie şi derivatul pe cursul euro/dolar pe scadenţa iunie.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Prime Transaction: “Băncile locale au fost din nou cele care au condus plutonul scăderilor”

Şapte dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 26,52 milioane de lei (5,86 milioane de euro).

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Economia in 2016: Sperante mari privind consumul, temeri privind haosul fiscal si influentele politice

2016 ar putea fi anul in care economia romaneasca, sustinuta de cresterea consumului, ar putea inregistra cele mai bune performante de dupa 2009, insa perspectivele pozitive sunt conditionate de evolutia fiscalitatii si de perspectivele unui an in care “zgomotul” politic, generat de alegerile locale si generale, ar putea influenta evolutia pietei valutare, un factor important intr-o economie bazata in mare parte pe importuri. Acestea sunt, in esenta, rezultatele barometrului semestrial privind asteptarile economice, realizat de agentia de business information si credit risk management KeysFin.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Statul negociază cu Remus Borza preluarea conducerii Complexului Energetic Hunedoara. Azi se decide insolvenţa companiei

Azi, judecătorul sindic decide asupra intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara, o companie cu 6.000 de salariaţi şi 1,2 miliarde de lei datorii. Acţionarul majoritar, statul, ar vrea ca Remus Borza să fie administator judiciar al companiei pe perioada insolvenţei, iar Borza este de acord. El este în prezent administrator judiciar la un alt mare producător de energie aflat şi el în insolvenţă, deţinut tot de stat, Hidroelectrica.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Dezastru după închiderea magazinelor Domo. Sute de clienţi se plâng că au fost păgubiţi şi au făcut plângere

Insolvenţa companiei Family Home Concept, fosta Domo Retail SA, şi închiderea majorităţii magazinelor DOMO au lăsat în urmă sute de clienţi nemulţumiţi. Ei se plâng că au plătit produse pe care nu le-au mai primit sau că au cumpărat electrice şi electrocasnice defecte şi nu le mai pot repara.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Dan Costescu: CNADNR va fi descentralizată

Ministrul Transporturilor spune că trebuie regândit modul de monitorizare a proiectelor, iar unitățile de implementare trebuie împinse spre teritoriu și făcute la nivel regional pentru a putea finaliza la termen proiectele de infrastructură.

Finalizarea licitațiilor de peste 2 miliarde de euro și derularea contractelor de 1,44 miliarde de euro din ograda CFR SA sunt cele mai importante subiecte aflate pe agenda ministrului transporturilor, Dan Costescu. Într-un interviu acordat revistei Capital, ministrul Transporturilor a anunțat că cel târziu în primăvară vom avea constructorii pentru reabilitarea a aproximativ 140 de kilometri de cale ferată între Arad și Simeria, proiecte estimate la peste 2 miliarde de euro. După eșecul privatizării CFR Marfă din toamna anului 2013, Dan Costescu a precizat că operatorul feroviar de marfă începe anul 2016 cu un nou proces de restructurare și eficientizare. Ministrul transporturilor așteaptă un raport al Corpului de Control pentru a analiza activitatea managementului de la TAROM și anunță un proces de descentralizare și reorganizare a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

            Citeste mai mult…

capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de marţi în creştere, indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,07%, ajungând valoarea de 17.161,27 puncte, în creştere cu 12,33 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a apreciat cu 0,22%, ajungând la valoarea de 2.017 puncte, în creştere cu 4,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,18%, ajungând la valoarea de 4.910,54 puncte, în creştere cu 7,45 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: TVA de la 24% la 20%. Cum se facturează

Cota standard de TVA a scăzut de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. O veste bună, însă nu trebuie să pierdem din vedere aspectele practice. Cum facturăm, de exemplu, avansurile, chiriile ori utilităţile? Care este regula generală şi care sunt excepţiile? Putem beneficia de cota redusă la 20% şi pentru unele facturi emise în 2015?

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Preţurile producţiei industriale s-au redus în noimbrie 2015 cu 2,6% în ritm anual

Preţurile producţiei industriale au scăzut în noiembrie anul trecut, cumulat pe piaţa internă şi piaţa externă, cu 0,1% faţă de octombrie şi cu 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

“În luna noiembrie 2015, comparativ cu luna octombrie 2015, preţurile producţiei industriale pe total – piaţa internă şi piaţa externă – au scăzut cu 0,1%.? În luna noiembrie 2015, comparativ cu luna noiembrie 2014, preţurile producţiei industriale pe total – piaţa internă şi piaţa externă – au scăzut cu 2,6%”, se arată în comunicat.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ ZF

Cea mai mare problemă a României nu are soluţii. Dezastrul plecărilor în străinătate continuă. Încă 1 mld. euro a dispărut din economie în ultimul an

Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014 (cele mai recente date disponibile), iar Marea Britanie a trecut pe locul doi în topul destinaţiilor de emigrare, după Italia. 

Dezastrul plecărilor la muncă ale românilor în străinătate con­ti­nuă, însă problema migraţiei ca­pă­tă noi dimensiuni, având în ve­dere că majoritatea celor care plea­că au studii medii sau superioare şi, cel mai probabil, renunţă la locul de muncă pe care îl aveau în România.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul autorizaţiilor eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,6% la 11 luni în 2015

Autorităţile au eliberat, în primele 11 luni ale anului trecut, 36.240 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, în noimebrie fiind date aproape 3.000 de autorizaţii, cu o creştere anuală de 9,1%, potrivit datelor INS.

“S-au înregistrat creşteri în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+598 autorizaţii), Nord-Est (+452), Nord – Vest (+274), Sud-Muntenia (+256), Vest (+37) şi Sud-Vest Oltenia (+15).
Scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale au fost în regiunile de dezvoltare Centru (-211 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (-171)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru primele 11 luni din anul trecut.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Radu Timiş cu grupul Cris-Tim ţinteşte afaceri de 120 de milioane euro după un avans de 20% anul trecut

Cris-Tim, unul dintre cele mai mari grupuri din industria cărnii, se îndreaptă spre afaceri de 120 de milioane de euro după ce anul trecut grupul deţinut de antreprenorul român Radu Timiş a avut vânzări de 105 milioane de euro.

„Suntem foarte optimişti pentru anul acesta. Noi ne-am propus o creştere mai modestă pentru 2016, de până în 10% faţă de anul trecut, când am crescut cu 20% comparativ cu anul precedent“, a declarat Radu Timiş, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali.  Antreprenorul spune că măsurile luate de guvern precum reducerea TVA de la 24% la 20%, scăderea CAS sau creşterea salariului minim creează mediul perfect pentru dezvoltarea companiilor din România, însă crede că şi acestea trebuie să îşi îmbunătăţească procesele şi standardele astfel încât să susţină creşterea.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Leasingul se pregăteşte pentru cel mai bun an de după criză

Piaţa de leasing financiar ar putea marca în 2016 cel mai bun an de după criză, în condiţiile în care volumele fi­nanţate se vor îndrepta spre borna de două miliarde de euro, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă. Aşteptările privind îngroşarea portofoliilor firmelor de leasing vin după ce anul trecut companiile au reuşit să treacă cu brio peste una dintre cele mai mari provocări: stoparea ero­dă­rii afacerilor şi acoperirea rambursărilor prin finanţări noi.

„Estimările pentru evoluţiile viitoare ale pieţei sunt optimiste. Ne aşteptăm la creşteri de 15-20% şi în următorii ani, în condiţiile în care economia va avea evoluţii pozitive, într-un ritm anual de 3-4%“, a comentat Felix Daniliuc, preşedinte al ALB – asociaţia societăţilor financiare.

            Citeste mai mult…

 Zf.ro: Şeful Penny Market: Ne vom extinde cu 20-25 de magazine pe an, până la 400 de unităţi

Retailerul Rewe România, prezent pe piaţa locală cu două branduri de magazine de tip discount, respectiv Penny Market şi XXL Mega Discount, are în plan să deschidă în fiecare din următorii ani 20-25 de unităţi, până când ţara va fi acoperită de un total de 400 de magazine.

Rewe România are peste 180 de uni­tăţi sub două branduri – Penny Market şi XXL Mega Discount, după ce au fost inaugurate 11 unităţi anul trecut.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Un nou jucător în real-estate: SIF Moldova dezvoltă un ansamblu rezidenţial în estul Capitalei format din şase blocuri

SIF Moldova (SIF2), societate cu active în gestiune de 1,5 mld. lei, are în plan începerea dezvoltării unui ansamblu rezidenţial pe unul din terenurile fostei fabrici de textile Ţesătoriile Reunite (TERU), societate pe care o contro­lea­ză şi căreia i-a schimbat obiectul de activitate în dezvoltare şi promovare imobiliară. TERU a primit în toamna anului trecut PUZ-ul din partea Primăriei Capitalei pentru un ansamblu rezidenţial format din şase blocuri pe strada Eufrosina Popescu nr. 61, situată în sectorul 3, Bucureşti. Terenul are o suprafaţă de 13.972 de metri pă­traţi şi ar avea o valoare de 8,3 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OPERATORII TELECOM, OFENSIVĂ ÎN BANKING

Orange vrea să lanseze o bancă pentru dispozitive mobile anul următor în Franţa, ulterior în Europa

Grupul francez Orange a iniţiat negocieri exclusive cu Grou­pama, tot din Franţa, pentru a crea Orange Bank, o bancă des­tinată dispozitivelor mobile, lansarea acesteia fiind plani­fi­cată pentru începutul anului următor în Franţa, urmată de alte pieţe europene. Serviciile oferite vor acoperi toate operaţiunile bancare standard, economisire, creditare, dar şi asigurări.

O serie de jucători „netradiţionali“ au intrat în ultimii ani în sfera serviciilor bancare, cum ar fi marile platforme online Google sau Facebook, sau operatorii de telecom.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rezervele valutare ale BNR s-au majorat de 12 ori în ultimii 15 ani

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale, cea mai importantă şi mai dinamică componentă a rezervei monetare internaţionale cu destinaţii specifice, s-au majorat de 12 ori în ultimii 15 ani, de la 2,7 mld. euro în decembrie 2010 la aproximativ 32,2 mld. euro la finele anului 2015, potrivit datelor BNR.

Rezerva valutară a crescut constant până în 2011, susţinută de intrările din împrumutul record contractat de la FMI. Practic, din împrumutul de la FMI, de aproximativ 12 mld. euro, contractat în 2009, la buget au ajuns doar 2 mld. euro, diferenţa intrând la rezerva BNR.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: SĂ VINĂ BONUSURILE!

Piaţa de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial trăieşte ani de glorie

După un an record pentru achiziţii, companiile caută noi ţinte. Companiile au cheltuit 3.800 miliarde de dolari pe fuziuni şi achiziţii în 2015, cea mai mare sumă atinsă vreodată. Recordul anterior a fost stabilit în 2007, înainte de criza financiară, potrivit datelor Bloomberg.

Companiile par mai optimiste decât anul trecut în legătură cu activitatea de M&A: un studiu realizat de EY în octombrie indică faptul că aproape 60% din directorii de companii se aşteaptă să încheie achiziţii în următoarele 12 luni, în creştere cu 40% faţă de anul anterior.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul Proprietatea a răscumpărat 3,5% din capitalul propriu

Fondul Proprietatea (FP) a continuat în decembrie cel de-al şaselea program de răscumpărări de acţiuni, ajungând la un total de 149 milioane de titluri achiziţionate pentru care a plătit 121 milioane de lei.

Pachetul reprezintă 3,48% din capitalul social subscris şi vărsat la finele lunii noiembrie 2015, potrivit raportărilor făcute de administratorul Franklin Templeton..

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Mihai Lazăr, Raiffeisen: Cum va merge bursa în 2016? Eu sunt optimist, pentru că sunt om de „sale“. Indicii bursieri? Plus 5% varianta pesimistă, plus 15% varianta optimistă

Mihai Lazăr, directorul de vânzări pentru piaţa de capital al Raiffeisen Bank, este optimist în privinţa evoluţiei din acest an a bursei, mai ales datorită unui efect de bază pentru că 2015 a fost un an prost, în care nu s-a întâmplat absolut nimic.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ÎNCEPUTUL ANULUI ADUCE VEŞTI BUNE PENTRU ROMÂNII ÎMPRUMUTAŢI ÎN LEI

Costul leilor ajunge la un minim istoric în prima şedinţă din 2016. Robor se pregăteşte să coboare sub pragul psihologic de 1%

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, deschide anul 2016 la minimul istoric de 1% pe an după ce în ultimele şedinţe din 2015 s-a poziţionat pe o pantă descendentă. Astfel dacă această evoluţie va continua, Robor va cădea sub pragul de 1% pe an, nivel care nu a mai fost atins pe piaţa monetară interbancară în istoria postdecembristă a României.

 

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Inflaţia din zona euro „blocată“ la zero pune presiune pe BCE să printeze şi mai mulţi bani

Inflaţia din zona euro s-a situat sub aşteptările economiştilor în luna decembrie, când Banca Centrală Euro­peană a decis accelerarea progra­mului său de stimulare, relatează Bloomberg.

Preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de 0,2%, a anunţat Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Media estimărilor economiştilor intervievaţi de Bloom­berg indica un avans de 0,3%. Inflaţia din Italia a consemnat o încetinire neaşteptată la 0,1%, comparativ cu estimări de accelerare la 0,4%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata defaulturilor din sectorul corporatist a ajuns la maximul de după 2009

Un număr de 112 companii au intrat în incapacitate de plată a datoriilor anul trecut la nivel mondial, cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 2009, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor’s.

Deşi este cel mai ridicat din 2009, numărul companiilor intrate în default în 2015 este cu mult sub cel înregistrat în 2009, de 242, scrie Financial Times.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Anul 27

Cea dintâi săptămână de lucru din noul an. Al 27-lea de după evenimentele din decembrie ’89. Partida 2016 a început.

Cum vom înainta în acest an? Varianta pesimistă nu e cu desăvârşire înlăturată. Există însă şi o altă variantă, cea optimistă, potrivit căreia începând din această săptămână, şi nu de săptămâna viitoare sau de luna viitoare, să ţintim sus, mai sus decât în 2015. Şi să ajungem sus. Dacă, în Istoria României, în momente cruciale, alte generaţii au putut, generaţiile României de astăzi de ce n-ar putea?…

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Peste o mie de firme care depozitează sau transportă valori, amendate cu aproape 1,7 milioane de lei

Peste o mie de firme care depozitează sau transportă valori au fost amendate de poliţişti, în ultima lună, cu aproape 1,7 milioane de lei, pentru lipsa sistemelor electronice de securitate şi a personalului de pază înarmat, nerespectarea consemnelor sau folosirea unor maşini neamenajate.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Două bănci de pe Wall Street au dominat în intermedierea tranzacţiilor la nivel mondial

Două bănci de pe Wall Street au câştigat cel mai mult din intermedierea tranzacţiilor în 2015, un an record pentru astfel de activităţI, scrie Business Insider. JPMorgan a dominat topul băncilor de investiţii la nivel mondial pe 2015 din punct de vedere al comisioanelor obţinute, fiind urmată îndeaproape de Goldman Sachs, relevă datele Dealogic.

            Citeste mai mult…

 Zf.ro: Restanţele de valoare mare au ajuns în noiembrie la maximul ultimelor 11 luni. Sumele datorate de clienţi, la maximul istoric

Restanţele la creditele de peste 20.000 de lei acordate de bănci populaţiei şi companiilor au crescut în noiembrie la 31,7 miliarde de lei (echivalentul a 7 mld. euro), cu aproximativ 100 mil. lei peste nivelul din luna precedentă, potrivit datelor BNR. Astfel, restanţele la creditele de valoare mare au atins în noiembrie cel mai ridicat nivel de la finele anului 2014. Şi numărul debitorilor, persoane fizice şi persoane juridice, a crescut la aproape un milion de debitori, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. Spre comparaţie, în noiembrie 2014, numărul debitorilor era de 923.000 de persoane fizice şi juridice. Numărul restanţierilor, atât companii cât şi clienţi persoane fizice, afişa la finele lunii noiembrie un nivel de 206.000, în scădere cu 2.000 faţă de aceeaşi lună din 2014. Spre comparaţie, în luna octombrie din anul trecut, numărul debitorilor cu restanţe era de aproximativ 200.000 de restanţieri. Totalul sumelor datorate se ridica în perioada analizată la 274 mld. lei, în urcare cu 13 mld. lei faţă de nivelul din perioada corespunzătoare din 2014, şi a ajuns astfel la maximul istoric.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Numerarul aflat în circulaţie bate un nou record şi ajunge la maximul istoric de 45,5 mld. lei

Numerarul aflat în circulaţie, care contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane, a urcat în luna noiembrie la maximul istoric de 45,5 miliarde de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Astfel, cash-ul din economie a bătut recordul din luna precedentă şi a atins în luna noiembrie un maxim istoric. Banii existenţi în economie sunt mult mai greu de controlat comparativ cu plăţile pe care clienţii le fac electronic şi de aceea contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane. Consiliul Fiscal, instituţie care monitorizează politica fiscală a guvernului, estimează că evaziune fiscală a ajuns în 2013 la 15% din Produsul Intern Brut, respectiv 95 mld. lei, potrivit celor mai recente date ale Consiliului. Analiştii explică că nivelul mare al numerarului aflat în circulaţie este legat şi de faptul că cea mai mare parte a românilor încă folosesc numerar şi preferă să-şi retragă banii de la bancomate în ziua de salariu.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Carpatica Asig a primit o injecţie de capital de 10 mil. lei, de nouă ori mai puţin decât necesarul pentru redresare

Carpatica Asig, companie aflată în redresare financiară, şi-a majorat capitalul cu 10 milioane de lei în prima lună din 2015, valoarea capitalului social ajungând astfel la 34 milioane de lei. Injecţia de capital aprobată recent este însă insuficientă pentru a rezolva problemele financiare ale asigurătorului, suma necesară fiind de 90 de milioane de lei, potrivit planului aprobat de ASF.

Totodată, potrivit planului de redresare, Carpatica Asig trebuia să atragă in acţionariat un investitor străin până la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, însă până acum nu a fost anunţat niciun investitor. Compania spune însă că a semnat un memorandum cu un investitor, iar tranzaţia urmează să fie înaintată ASF.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Brokerii de asigurări au avut venituri de 155 mil. euro în primele nouă luni ale anului

Companiile de brokeraj în asigurări au încasat 690 mil. lei (155 mil. euro) în primele nouă luni ale anului trecut din activitatea de intermediere a poliţelor de asigurări, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Veniturile din comisioane au urcat în acelaşi ritm cu volum primelor intermediate care ajungeau la finalul lunii septembrie la 3,8 mld. lei (854 mil. euro). Cea mai mare parte a veniturilor societăţilor de brokeraj, circa 90%, sunt realizate din comisioanele pe care asigurătorii le plătesc pentru vânzarea poliţelor, în timp ce veniturile din regularizări de daună sau inspecţii de risc rămân reduse. Brokerii au câştigat din ce în ce mai mult teren în ultimii ani, iar după primele nouă luni ale anului trecut aceştia au ajuns să intermedieze două treimi din subscrieri. Piaţa de brokeraj este foarte concentrată, în condiţiile în care zece companii generează circa mai mult de 40% din vânzări.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OMV Petrom: Ne vom demonstra nevinovăţia în cazul băiatului care a murit intoxicat cu gaze de sondă

Compania OMV Petrom a anunţat, marţi, după ce a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul unui băiat de 9 ani care a murit intoxicat cu gaze dintr-o coloană a unei sonde din Prahova, că a colaborat cu organele de urmărire penală şi că va încerca să-şi dovedească nevinovăţia.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Şi voi? Guvernul Statelor Unite a descoperit că a calculat greşit timp de zece ani date statistice importante. Va urma reevaluarea economiei. Din cauze asemănătoare grecii sunt în criză, iar în chinezi nu mai are încredere nimeni

Când o ţară greşeşte sau minte în statistici, consecinţele pot fi dezastruoase. 
Guvernul SUA a recunoscut pe tăcute că în ultimii zece ani a calculat greşit datele pri­vind sectorul construc­ţi­ilor, ceea ce le-a făcut să pa­ră mai bune. Acest sector contribuie sem­ni­­ficativ la PIB şi de aceea analiştii se aş­teaptă să urmeze revizu­irea creşterii eco­no­mice.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Premieră pe piaşa interbancară post-decembristă: costul leilor scade la minimul istoric de 0,98%, fiind pentru prima oară când intră sub pragul de 1% pe an

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut astăzi la 0,98% fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIMA CASĂ: 7 ANI, 166.000 DE CREDITE PENTRU ACHIZIŢIA DE LOCUINŢE

Prima casă continuă cu dobândă mai mică, iar marja scade de la 2,5% la 2%.

Băncile participante la progra­mul Prima casă au acordat din 2009 încoace peste 166.000 de credite pentru achiziţia de locuinţe garantate de stat, în valoare de 28 mld. lei (echivalentul a 6 mld. euro), iar în anul 2015 au fost emise aproximativ 30.000 de garanţii în valoarea de 2,5 mld. lei, potrivit datelor transmise de guvern. Astfel, anul trecut, au fost acordate cele mai multe credite prin Prima casă de la lansarea programului.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: La ce să ne aşteptăm în acest an de la Kaufland

Lanţul german de hipermarketuri Kaufland este liderul comerţului local, cu peste 100 de hipermarketuri şi afaceri ce merg spre 2 mld. euro anul trecut potrivit estimărilor ZF. Pentru 2016 Ziarul Financiar a identificat cinci teme care ar trebui să fie pe agenda retailerului, aflat între cele mai mari 20 de companii din România.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Nobel Oil, mezinul pieţei petroliere, aduce bani pentru o nouă benzinărie

Nobel Oil, cel mai nou nume din piaţa carburanţilor, un domeniu evaluat de ZF la circa 10 mld. euro şi în care sunt active peste 2.000 de benzinării, a realizat la finalul anului trecut o nouă majorare de capital, în valoare de 4 milioane de lei (circa un milion de euro), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: AGROBUSINESS

Fermierii români şi-au pariat toţi banii pe rapiţă

Fermierii români au extins la 412.000 de hectare suprafaţa cultivată cu rapiţă pentru acest sezon, în creştere cu aproape 50% faţă de anul anterior, fiind a treia cea mai mare suprafaţă cultivată după 2009 şi 2010, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Pe de altă parte, temperaturile ridicate din decembrie au dus la o dezvoltare mai rapidă a plantelor ce ar putea dăuna în lunile următoare.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: O comandă record de la Decathlon. Fabrica de biciclete VeloCity din Reşiţa îşi va majora producţia cu 25% în acest an

Fabrica de biciclete VeloCity Reşiţa din judeţul Caraş-Severin a primit pentru 2016 şi 2017 o comandă de un milion de vehicule pe două roţi de la retailerul francez Decathlon, singurul său client. Unitatea de producţie a fost fondată în 2008 şi a asamblat până acum două milioane de unităţi, ceea ce înseamnă că în acest an şi în următorul va avea loc o creştere semnificativă a producţiei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Germanii de la Stabilus angajează 200 de oameni la fabrica din Braşov

Producătorul de amortizoare cu gaz Stabilus România, filiala locală a grupului german Stabilus, va recruta în acest an aproximativ 200 de oameni pentru fabrica de componente auto din localitatea Sânpetru, Braşov, unde lucrează în jur de 1.000 de angajaţi. Printre clienţii producătorului german se află companii precum Audi, BMW, Porsche, dar şi Mercedes.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul de insolvenţe s-a redus la jumătate. Construcţiile şi sănătatea, printre cele mai mari scăderi

Numărul de insolvenţe a ajuns de la începutul anului trecut şi până la la finele lunii noiembrie la 9.446 de companii, cu 52% mai puţin faţă de perioada similară a anului anterior, când aproape 20.000 de companii intrau în „era” reorganizării judiciare, arată datele de la Registrul Comerţului (ONRC).

             Citeste mai mult…

 Digi24.ro: Romgaz vrea să se retragă din Polonia, după investiții de 5 milioane de euro

Un raport al producătorului arată că a investit, în total, 4,7 milioane de euro în operațiunile de explorare derulate în Polonia, activități la care compania vrea să renunțe.

Documentul reprezintă un referat în care Romgaz argumentează de ce a solicitat acționarilor retragerea din cele două concesiuni din Polonia, unde producătorul român de gaze deține o cotă de 30%.

            Citeste mai mult…

Ziare.com: Vesti bune pentru salariati in 2016: Copiii aduc bani in plus pentru ambii parinti

Anul 2016 nu vine cu o tendinta unica fiscala, ci mai degraba aduce o multitudine de situatii contradictorii.

Pe de o parte, identificam majorari de taxe suportate de persoanele fizice, cu precadere de cele ce desfasoara activitati independente sau care utilizeaza locuintele pentru activitati economice, concomitent cu reducerea unor taxe dintr-un sector de activitate neasteptat – si ne referim la reducerea accizelor cu 30% pentru bauturi alcoolice, eliminarea accizelor pentru bijuterii, iahturi ori autoturisme cu capacitate mai mare de 3000 cmc.

            Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Amenzile se plătesc înaintea taxelor locale în 2016

Lucrurile sunt clare, nicio persoană nu poate plăti vreun impozit sau taxă locală atâta timp cât are amenzi neachitate. Este vorba despre sancţiunile rezultate din abaterile de la Codul Rutier, din încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sau de cele date de RATB şi alte societăţi de transport public. Există doar două excepţii. Taxele de timbru şi taxele de buletin care se pot plăţi, totuşi, de restanţierii la amenzi. Ordinea de stingere a obligaţiilor bugetare în anul 2016 a fost modificată în ceea ce priveşte taxele locale, potrivit noului Cod de Procedură Fiscală. Aceste prevederi sunt stipulate la art. 165, alineatul 2, din noul Cod de Procedură Fiscală. „În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală”. Până acum oamenii puteau să aleagă ce tipuri de datorii plătesc mai întâi la bugetele locale.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANCOM vrea să achiziționeze servicii de asigurare echipamente electronice și CASCO autovehicule, de până la 1,10 milioane lei

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este dispusă să aloce un buget de până la 1,10 milioane lei (aproximativ 245.000 euro), fără TVA, în schimbul unor servicii de asigurare pentru echipamente electronice, clădiri/construcții tehnice, bunuri și CASCO autovehicule, potrivit unui anunț de participare, postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în urcare

.Indicele BET Total Return se creşte cu 0,01%, la 7.822,05 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum au evoluat salariile in Romania din 2008 incoace? O analiza a evolutiei salariilor pe grupe de varsta si de venituri

Intre 2008-2015, salariul minim brut de baza a crescut de la 500 de lei la 1050 lei. Acest lucru a dus la cresterea medie a salariilor, dar daca ne uitam la grupele de salarii, cei mai mult au avut de castigat cei cu salarii mari, unde ponderea salariatilor s-a dublat. Noua din 10 tineri de pana in 25 de ani castiga sub 1500 de lei brut, la fel ca jumatate din romanii cu varsta de 30-34 de ani.

Barbatii predomina in randul muncitorilor calificati, operatorilor la instalatii, lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, membrilor corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori, muncitorilor necalificati si a tehnicienilor.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: BUSINESS CLUB. Agricultura organică, șansa ratată a României

Deşi are 10% din suprafaţa arabilă a Uniunii Europene, România stă foarte slab la numărul de hectare cultivate organic. Reuşeşte să depăşească doar ţări care sunt fie mult mai mici, fie au un relief care nu încurajează agricultura pe suprafeţe întinse. Culturile organice sunt mult mai profitabile decât cele convenţionale, însă au nevoie de un efort mai mare. Efort pe care investitorii ar fi dispuşi să îl depună. Însă marea lor problemă este că nu prea au o piaţă pentru produsele lor în România. Aşa că singura variantă este exportul.

           Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Rata scăzută a inflației în zona euro s-a menţinut în decembrie la acelaşi nivel ca în luna anterioară, analiştii economici spunând că acest lucru se transferă în cursul de schimb şi în preţul mărfurilor aduse în România din celelalte țări UE.

Rata anuală a inflației în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, același nivel cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015, conform unei estimări preliminare a Oficiului European de Statistică (Eurostat). Este pentru a treia lună consecutiv când inflația în zona euro este una pozitivă, însă creșterea prețurilor este mai mică decât au estimat analiștii, care mizau pe o mărire de până la 0,3%. „Inflaţia din zona euro se transmite în România prin intermediul cursului de schimb, care este fluctuant, dar şi al preţurilor.

           Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Studiu: economisim puţin, dar ne dorim mult

Deşi nu au posibilitatea de a pune deoparte decât 40 euro lunar, mult mai puţin decât alţi europeni, românii acordă o importanţă mai mare economisirii decât restul populaţiei din Europa Centrală şi de Est (ECE). Aproape două treimi dintre românii care economisesc vor să pună deoparte cel puţin la fel de mult în viitor şi tot mai mulţi vor să-şi majoreze economiile. Austriecii şi slovacii sunt campionii economisirii în ECE atât în privinţa sumei medii pe care o pun deoparte, cât şi a creşterii economiilor lunare. Austriecii economisesc în medie 181 de euro lunar, cu 11 euro mai mult decât anul trecut, în timp ce slovacii pun deoparte 90 euro în fiecare lună, cu 2 euro peste nivelul din 2012, arată o analiză a revistei Capital.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Piaţa închirierilor de birouri ar putea creşte cu 25% în acest an

Piaţa închirierilor de birouri ar putea creşte cu 20-25% în 2016, ca urmare a schimbărilor legislative şi a marilor consolidări de sedii ale unor multinaţionale, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting.

Potrivit lui Petrescu, anul 2016 ar putea fi primul dintr-o etapă de renunţare la spaţiile de birouri de calitate mai slabă din Bucureşti, în următorii trei-patru ani urmând să fie din ce în ce mai puţine sedii de firme în apartamente de bloc comunist, în zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau în clădiri neprotejate la incendiu.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Preţul petrolului s-a prăbuşit miercuri cu 4%, atingând din nou minimul ultimilor 11 ani

Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran sunt interpretate de o parte a pieţei drept un semnal că nu va exista prea curând consens în rândul marilor producători de petrol privind acţiuni concertate pentru reducerea producţiei, potrivit Reuters. Producţia mondială de petrol depăşeşte deja semnificativ cererea şi a dat naştere unui război al preţurilor, fiecare exportator important încercând să-şi conserve sau sporească cota de piaţă.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Transelectrica şi operatorii de distribuţie au semnat contracte de racord la reţea pentru 10.798 MW de energie regenerabilă

Transelectrica şi cei opt operatori de distribuţie a energiei electrice din România au semnat până în decembrie 2015 contracte de racord la reţea pentru proiecte de energie regenerabilă care totalizează 10.798 de MW, potrivit unui document al Transelectrica.

Cele mai mari capacităţi sunt cele de producere a energiei din surse eoliene, respectiv 7.521 de MW. Proiectele fotovoltaice care au contract de racord la reţea au ajuns la 2.500 de MW, în timp ce hidrocentralele mici însumează 621 de MW.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor