Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE- 7 ianuarie 2016

Clujmanifest.ro: România – remuneraţii slabe în raport cu ţările din vechiul bloc comunist

Într-un raport privind capitalul României la finele anului 2015, prezentat de prof. univ. dr. florin Gerogescu şi publicat de site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, rezultă că la finele anului precedent PIB-ul României a fost de 150 de miliarde de euro, adică de 3,5 ori mai mare decât în anul 1989. Acesta are următoarea structură: industrie 25,2 %,  agricultură 5,5 %, construcţii 7 % , alte ramuri: 62,3 %.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR anunță, joi, deciziile de politică monetară

Banca Națională a României (BNR) anunță, joi, deciziile de politică monetară, după ședința Consiliului de administrație.

Conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR), BNR ar putea menține dobânda de politică monetară la 1,75% pe an.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dragu: Discuția privind eliminarea plății CASS de către persoanele fără venituri va avea rezultate în următoarele săptămâni

Discuția inițiată miercuri în ședința de Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia, va avea rezultate în următoarele săptămâni, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Transelectrica și operatorii de distribuție au semnat contracte de racord la rețea pentru 10.798 MW de energie regenerabilă

Transelectrica și cei opt operatori de distribuție a energiei electrice din România au semnat până în decembrie 2015 contracte de racord la rețea pentru proiecte de energie regenerabilă care totalizează 10.798 de MW, potrivit unui document al Transelectrica.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvern: Vizita premierului Cioloș la Berlin – prilej pentru a dezvolta relațiile economice

Premierul Dacian Cioloș efectuează joi o vizită oficială la Berlin, la invitația cancelarului federal german, Angela Merkel, întrevederile aflate pe agendă vizând întărirea relațiilor bilaterale cu Germania și stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică a României, la 3,9% în 2016 şi 4,1% pentru 2017

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei României pentru anul acesta la 3,9%, iar pentru anul următor la 4,1%, şi s-a aliniat astfel estimărilor anunţate de alte instituţii internaţionale, precum Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

BM a majorat şi estimarea privind avansul PIB pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit raportului bianual World Economic Prospects.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: PREŢUL BARILULUI, LA NIVELUL MINIM AL ULTIMILOR 11 ANI

Petrolul, mai ieftin decât apa Un litru de petrol a ajuns să fie mai ieftin decât un litru de apă, în condiţiile în care, ieri, preţul barilului de ţiţei (158,98 litri) a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, fiind cotat la 34,80 de dolari. La un calcul simplu, un litru de apă îmbuteliată în ţara noastră – care costă circa 1,22 lei (fără TVA) – este mai preţios decât un litru de petrol, care face 0,88 de lei.Specialiştii ONU au avertizat încă de anul trecut că apa va fi mai valoroasă decât petrolul în cel mult un deceniu şi jumătate, spunând că nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil şi, fără o reducere a acestuia, în curând ne vom confrunta cu o criză a apei.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: PENTRU APROBAREA LEGII DĂRII ÎN PLATĂ

Deputatul Zamfir i-a cerut lui Tăriceanu sesiune parlamentară extraordinară

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată, i-a solicitat, ieri, în scris, lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, să convoace o sesiune parlamentară extraordinară, în vederea adoptării reglementărilor care presupun ştergerea întregii datorii odată cu cedarea locuinţei puse garanţie într-un contract de credit.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere.Dow Jones s-a depreciat cu 1,47%, ajungând la 16.906,51 puncte, iar indicele S&P 500 a scăzut cu 1,31%, la 1.990,26 puncte.Totodată, indicele compozit S&P/TSX din Toronto a consemnat o depreciere de 1,5%, atingând valoarea de 12.726,80 puncte.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PENTRU A DOUA OARĂ SĂPTĂMÂNA ACEASTA,

Bursele din China au oprit tranzacţiile cu acţiuni după un declin de 7%

Bursele din Shanghai şi Shenzhen au fost închise astăzi, imediat după debutul tranzacţiilor, în urma unei noi căderi de 7% care a declanşat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea, informează AFP şi Bloomberg.

Este pentru a doua oară în această săptămână când este activat mecanismul “circuit breaker”, care prevede suspendarea tranzacţiilor în cazul unor fluctuaţii mari, după ce luni bursele de la Shanghai şi Shenzhen au fost închise după o scădere de 7%.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Bursele asiatice evoluau în scădere

Principalii indici bursieri asiatici evoluau în scădere la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se deprecia cu 2,2%, la 17.791,79 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 2,4%, la 20.476,69 puncte.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Şeful ANPC vrea Consiliu Consultativ alcătuit din consumatori

Domnia sa ne-a declarat, în cadrul unui interviu: “Am stat de vorbă cu foarte mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de consumatori. Mi-ar plăcea ca aceştia să se organizeze într-o mişcare consumatoristă la nivel de ţară, pentru că acum sunt foarte multe asociaţii, pe diferite domenii de activitate. Asociaţiile de consumatorii reprezintă o sursă de informaţii, reuşesc să aibă studii pe anumite domenii de activitate, vin cu reclamaţii punctuale sau colective. Îmi propun ca în perioada următoare să generăm un Consiliu Consultativ format din membri ai acestor asociaţii de consumatori, care să se întâlnească trimestrial, şi chiar şi un board director, într-o etapă viitoare, care să aibă întâlniri lunare”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: TRIBUNALUL JUDECĂ ASTĂZI INTRAREA ÎN INSOLVENŢĂ

Remus Borza: “Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o decăpuşare politică şi economică”

Tribunalul Hunedoara a amânat, ieri, pentru astăzi judecarea cererii de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Tot ieri a fost schimbat şi judecătorul care ar fi trebuit să decidă insolvenţa şi desemnarea administratorului judiciar al CEH.

Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, a fost propusă de către acţionarul majoritar al CEH, respectiv statul român, să fie administrator judiciar, însă zilele acestea au apărut alţi creditori care ar putea să vină cu o nouă propunere.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

După un an de “secetă”, acţiunile Sibex au fost din nou tranzacţionate

După un an de “secetă”, în care acţiunea Sibex a lipsit din peisajul şedinţelor, fiind tranzacţionată o singură dată, în şedinţa din 8 septembrie 2014, cea de-a treia zi din 2015 a readus în scenă tranzacţiile cu acţiunile operatorului sibian, listat pe propria piaţă. Astfel, conform datelor de la ora 16.45 (1), se consemnau schimburi cu 147.612 acţiuni SBX, din două tranzacţii, realizate la un preţ de 0,5 lei/titlu, în staţionare. Cotaţia unei acţiuni a bursei sibiene se menţine aşadar la jumătate din valoarea nominală, nivel la care a ajuns datorită degradării din ultimii ani a rezultatelor realizate. Şi pe ATS-ul Sibex se înregistrau tranzacţii cu 2172 de acţiuni, dintre care 1860 ale Confecţii S.A Vaslui – simbol COVB şi 312 ale Armax Gaz Mediaş – simbol ARAX. Cotaţia COVB se situa la 0,12 lei, după o scădere de 7,69% iar cotaţia ARAX valora 1,94 lei, după o depreciere de 0,51%. Valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiuni ale zilei era de aproape 75.000 lei.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Ovidiu Dumitrescu (Tradeville):”Scăderi – pe fondul unui mediu volatil extern, generat de turbulenţele din China”

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 24,35 milioane de lei (5,38 milioane de euro).

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Cotaţia aurului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Preţul futures al aurului a crescut ieri, la bursele externe, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, în condiţiile în care aversiunea faţă de risc i-a determinat pe investitori să se orienteze către plasamentele considerate sigure.

Cotaţia aurului cu livrare în februarie a urcat cu 0,8% la ora 10.45, la Comex New York, ajungând la 1.087,40 dolari uncia. Mai devreme, preţul câştigase peste 1%, consemnând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni: 1.093 dolari uncia.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Preţurile apartamentelor vechi cresc cu până la 10% în grila notarilor. La cele noi, scumpirea este de 4%

Grila notarilor, după care se calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti în acest an, a fost stabilită cu valori de până la 10% mai mari faţă de grila din 2015 în cazul apartamentelor vechi. Pentru locuinţele noi, preţurile au fost modificate în medie cu 4%.

Analiza realizată de ECONOMICA.NET arată că, în cazul apartamentelor vechi, procentele de creştere sunt cuprinse între 8 şi 10%, iar cazul apartamentelor noi, creşterile sunt de 3-6%. Asta înseamnă că impozitele la tranzacţiile cu apartamentele vechi cresc mai mult decât în cazul unei tranzacţii cu apartament nou. Au fost luate în calcul apartamentele două camere, confort I, situate la etaje intermediare (1-4), în blocuri construite între 1978 şi 1989 şi, respectiv, după 2011, din 25 de zone ale Capitalei.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Peste jumătate din bursa italiană se află sub control extern

Mai mult de jumătate din valoarea pieţei bursiere italiene este deţinută în prezent de companii străine, un indiciu că a treia economie a zonei euro a reuşit să atragă investiţii externe, chiar dacă asta a însemnat să piardă controlul unora din cele mai preţioase active, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: ROMÂNIA FACE ÎNTR-O LUNĂ CE N-A FĂCUT ÎN NOUĂ ANI

Pe ultima sută de metri, rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 74%

România a ajuns la finalul anului trecut la o rată de absorb­ţie de 74,3%, în ultimele zile de „graţie” ale fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013. Rata de absorbţie a crescut cu aproximativ 23% în doar o lună, în condiţiile în care la finalul lui noiembrie a anului trecut aceasta se situa la 60%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor publicate recent de Ministerul Fondurilor Europene.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: VIDEO ZF Live: Cum vor evolua în 2016 acţiunile din indicele BET

Principalul indice al Bursei de Valori, BET ar putea închide 2016 cu un randament de circa 10%, până la 7.100 de puncte, evoluţie rezultată cumulat din dividende şi preţul acţiunilor, în condiţiile în care doar jumătate din companiile care îl formează sunt aşteptate să raporteze creşteri ale cotaţiilor, potrivit estimărilor făcute de Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Practic, din cele zece acţiuni din com­po­nenţa BET, doar pentru Banca Transilvania, BRD, Electrica, Transelectrica şi Transgaz sunt anticipate creşteri de până la 10%, restul titlu­rilor urmând să închidă anul pe minus sau pe zero.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii au lăsat 3,5 miliarde de euro în decembrie în magazine

Luna decembrie a însemnat pentru comercianţii din România un business de 3,5-3,7 mld. euro, cei mai mulţi bani ai consumatorilor mergând către alimente, iar restul sumei fiind împărţite între haine, cosmetice, produse electroIT, jucării şi mobilier, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din piaţă.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: UniCredit Leasing a fost prinsă cu o expunere de 14 milioane de lei pe insolvenţa Doly-Com

Procesatorul de carne Doly-Com, intrat în insolvenţă anul trecut, are datorii la 11 companii şi instituţii, în valoare totală de circa 21 milioane de lei (circa 5 mil. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor din tabelul preliminar apărut în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI).

Astfel, printre creditori se numără UniCredit Leasing Corporation IFN, cu circa 14 mil. lei, ANAF, cu peste 760.000 lei, dar şi firma Gravartlight din Botoşani, cu creanţe în valoare de 2,6 milioane de lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul va introduce management privat la alte zece companii de stat

Guvernul va emite o listă cu cel puţin zece companii de stat la care se va introduce management corporatist şi va îmbunătăţi procesul de selecţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, el precizând că autorităţile vor introduce o scrisoare de aşteptări care va cuprinde rezultatele cerute managementului după 4 ani.

Amendamentele au fost adoptate de guvern, prin memorandum, în şedinţa de miercuri şi, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, vor contribui la creşterea trans­pa­ren­ţei activităţii întreprinderilor de stat şi la cooptarea ad­ministratorilor profesionişti în structurile de conducere ale acestora.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF AL ZF

Toate cartuşele fiscale sunt trase: A scăzut CAS, a scăzut TVA, a scăzut impozitul pe dividende. Dar ce facem fără fabrici?

La o săptămână după creşterea TVA în iunie 2010 de la 19% la 24% economia şi societatea românească erau în clocot.  Vânzările de bunuri de larg consum scăzuseră brusc, criza era la apogeu. În 2009 şi 2010 retailul a cunoscut o contracţie de 25%.

Firmele cu capital privat românesc, cele mai lovite pentru că se bazează în primul rând pe vânzări locale, au dat afară atunci 500.000 de angajaţi, adică a şasea parte din personal.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: FGDB: Obligaţiunile emise de o bancă nu au acelaşi statut juridic ca depozitele bancare şi nu sunt acoperite de Fond

Obligaţiunile emise de o bancă nu au acelaşi statut juridic ca depozitele bancare şi nu sunt acoperite de Fond, au afirmat reprezentanţii Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) la solicitarea ZF. „Obligaţiunile se încadrează în lista depozitelor excluse de la garantare, anexa numărul 1 a Legii 3112/2015, la punctul 11: valori mobiliare de natura datoriei emise de instituţia de credit, precum şi obligaţii care izvorăsc din acceptări proprii şi bilete la ordin”, au răspuns reprezentanţii FGDB. Solicitarea a fost transmisă în contextul în care în Italia au apărut probleme privind salvarea a patru bănci de talie mică cu resurse venite de la investitori. Guvernul de la Roma a salvat la sfârşitul lunii noiembrie patru bănci de mici dimensiuni pentru a evita ca la plată să fie puşi deponenţii, aşa cum prevede proiectul Uniunii Bancare Europene aplicabil de la 1 ianuarie 2016.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Conturile curente şi de economii ale populaţiei au crescut cu 30% într-un an

Depozitele overnight, în special conturi curente şi de economii, constituite de populaţie au crescut la aproape 37 miliarde de lei (echivalentul a 8,2 mld. euro) la finele lunii octombrie, cu 8,5 mld. lei peste nivelul atins în aceeaşi perioadă din 2014, ceea ce înseamnă practic o creştere de 30%, potrivit datelor BNR. Comparativ cu luna septembrie, depozitele overnight s-au majorat cu 500 mil. lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Anelis Baciu, redactor ZF: Dacă din leasing avem veşti bune, în asigurări vom avea o perioadă dificilă

Piaţa de leasing va creşte în 2016. Tot mai multe IMM-uri  şi antreprenori se îndreaptă spre leasing pentru a-şi cumpăra echipamente.

„Într-adevăr piaţa de leasing şi-a revenit. Jucătorii spun că se află pe o creştere sustenabilă. Se îndreaptă spre pragul de 2 milioane de euro. Practic e cel mai bun nivel din ultimii 7 ani.  A fost piaţa care a avut cel mai mare declin. Dacă până acum îşi puneau problema dacă o să reziste ritmul acesta de creştere , acum spun clar că sunt pe o pantă ascendentă.”a declarat Anelis Baciu , redactor ZF.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Bugetul unei familii a câştigat peste 100 lei pe lună după reducerea TVA

Datorită reducerilor de la începutul anului, fiecare familie a câştigat, în medie, în jur de 100 de lei, potrivit unui calcul făcut de Digi24. Vestea mai puţin bună este că ne vom bucura doar câteva luni de economiile pe care le putem face datorită reducerii TVA, a accizelor sau a ieftinirii curentului. Din vară, gazele se scumpesc. În plus, carburanţii sunt la preţuri minime, inflaţia este negativă, iar economiştii spun că urmează reversul medaliei. Adică, preţurile să reînceapă să crească.

            Citeste mai mult…

zf.ro: Olandezii care au investit 5 mil. euro într-o fabrică de cânepă în judeţul Alba vor să ajungă la 5.000 de hectare cultivate în zona Transilvaniei

Olandezii de la HempFlax vor să cultive 5.000 de hectare de cânepă în zona Transilvaniei, faţă de 500 în prezent. Suprafaţa totală cultivată cu cânepă în România este de 760 de hectare.

            Citeste mai mult…

 Zf.ro: Schwartz, Otter Distribution: În doi ani online-ul va aduce 10% din cifra de afaceri a magazinelor Otter

Grupul Otter Distribution, unul dintre cei mai mari jucători din retailul local de încălţăminte, care deţine în portofoliu branduri precum Otter, Clarks sau Aldo, a terminat anul trecut cu afaceri de 26 mil. euro, în creştere peste 10% comparativ cu 2014. Avansul a fost susţinut atât de creşterea consumului, cât şi de expansiunea din online şi offline.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte în noiembrie, iar numărul şomerilor a coborât cu 9.000

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în noiembrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de octombrie, iar faţă de noiembrie 2014 s-a menţinut la acelaşi nivel, numărul şomerilor fiind de 621.000 persoane, în scădere cu 9.000 faţă de luna octombrie, potrivit datelor INS.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF a desfiinţat 100 de posturi, dar încă mai are peste 500 de angajaţi

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care controlează piaţa asigurărilor, de capital şi pensii private, a renunţat la circa 100 de posturi în urma procesului de restructurare, iar numărul angajaţilor se situează în prezent la peste 500, potrivit unui document publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Noua structură organizatorică a ASF a fost conturată împreună cu consultanţi externi de PwC, Deloitte, Hay Group, dar şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale. După finalizarea restructurării ASF a rămas cu circa 42 de poziţii vacante. Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de la jumătatea anului 2014 din poziţia de preşedinte de Mişu Negriţoiu, fost preşedinte şi director general al ING Bank.

           Citeste mai mult…

zf.ro: BNR: Toate băncile din România îndeplinesc noile cerinţe suplimentare de capital stabilite pentru anul 2016

Toate instituţiile de credit care activează în România îndeplinesc noile cerinţe suplimentare de capital stabilite pentru anul 2016 încă de anul trecut, potrivit informaţiilor transmise de BNR la solicitarea ZF.

„În conformitate cu raportările efectuate de instituţiile de credit la BNR aferente datei de 30.09.2015, toate instituţiile de credit care activează în România îndeplinesc noile cerinţe suplimentare de capital stabilite pentru anul 2016“, susţine banca centrală.

Citeste mai mult…

zf.ro: Afacerile din comerţ au crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 8,2%

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor auto, a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă din 2014, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,2%, respectiv cu 7,6%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Roxana Pricop, editor ZF: Am putea vedea prima companie IT listată la bursă în 2016:

„Cam în fiecare an când ceri opinile, brokerii  speră că vor avea o creştere de 10 -15 %. Poate să fie un an bun dacă vom vedea companii noi seminficative. Am putea vedea prima listare din IT, Arobs Transilvania Software. Ne aşteptăm la o grămadă de evenimente în acest an. Anul a început foarte tumultos cu o cădere de 7 % pe bursa din China. La noi a fost bine pentru că celălate pieţe europene au scăzut cu 4,5 % şi aici ne referim la indicele DAX, principala bursă din Europa, bursa gernamă”, a declarat Roxana Pricop editorul pieţei de capital.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Mugur Pop, Intervam: Eu cred că toată lumea ar trebui să se gândească să îşi facă propriul fond de pensii şi cu acţiuni pe bursă, pentru că banii statului se vor termina

Companiile de utilităţi (ElectricaTrans­elec­trica,Transgaz) rămân în con­tinuare o variantă pentru in­vestiţie la bursă, pe bănci vom vedea o volatilitate mai mare, iar companiile de petrol şi gaze (Petrom,Romgaz) s-ar putea să aibă din nou un an prost, estimează Mugur Pop, preşedintele şi proprietarul companiei de brokeraj Intervam Bucureşti.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: La ce să ne aşteptăm de la UniCredit în acest an

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit România, aflat de circa un deceniu la conducerea băncii, poate să intre în piaţă la deal-uri dacă vrea să câştige cotă de piaţă şi să urce în top, să cureţe în continuare bilanţul de credite neperformante şi să avanseze pe partea de creditare corporate.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: La ce să ne aşteptăm în acest an de la Petrom

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, intră într-un nou an dificil, după ce primele nouă luni din 2015 au dus la scăderea profitului cu aproape 60% şi a afacerilor cu 16%, evoluţia bari­lului de petrol fiind evident cea mai mare provocare cu care compania se confruntă.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Previziunile oamenilor din energie. Consumul va creşte cu 2%, regenerabilele în colaps, iar clientul devine regele traderilor

Preţul energiei va fi stabil anul acesta, dar creşterea consumului se va mai domoli un pic, de la circa 4% anul trecut, generată mai ales de industrie, la un „modest“ 2%. În energia verde însă, deja au apărut primele insolvenţe şi nu este exclus ca în 2016 şi alţi investitori să depună armele.

Piaţa energiei, considerată a fi un do­meniu care descrie fidel mo­dul în care evoluează o eco­no­mie, pare ferită la acest moment de evenimente majore, mai ales în contextul în care 2016 este şi un an elec­toral.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică au crescut cu 17,1%, respectiv 15,9%, în primele 11 luni din 2015

Sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică au crescut cu 17,1%, respectiv 15,9%, în primele 11 luni din 2015 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cei mai mulți fiind turiști români, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) remis, joi, AGERPRES.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie — noiembrie 2015 au însumat 9,24 milioane, iar din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români au reprezentat 77,2%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,8%, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului trecut.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PIAŢA MONETARĂ

Dobânzile overnight au scăzut

Astfel, BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 0,46%, în scădere de la 0,52% în şedinţa de marţi, în timp ce dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a coborât la 0,1%, de la 0,15%.

           Citeste mai mult…

Startupcafe.ro: DOCUMENT Dezastru la ajutorul de stat pentru antreprenorii debutanti in 2015. Bucurestenii, trimisi cu dosarul la Ploiesti

​Programul SRL-D, prin care Guvernul ofera ajutor de pana la 10.000 de euro pentru antreprenorii debutanti a avut o absorbtie sub 30% din bugetul alocat in anul 2015. Mai bine a mers, programul START, prin care se ofera pana la 120.000 de lei firmelor noi, dar nici la aceasta schema bugetul nu a fost consumat in totalitate – releva datele oficiale ale Guvernului. Peste acestea, trebuie mentionata si o anomalie: oamenii de afaceri din Bucuresti trebuie sa-si depuna la Ploiesti dosarele pentru banii de la Guvern.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ 2016, anul majorării redevenţelor la petrol şi gaze

Guvernul trebuie să crească sumele colectate din exploatarea resurselor, dar să nu pericliteze investiţiile din Marea Neagră România va avea un nou sistem de taxare a resurselor din acest an, după mai mulţi ani de amânări şi tergiversări. Statul vrea să impună un supraimpozit de 35% pe câştigurile din activităţile de extracţie. Guvernul Cioloş este forţat de împrejurări să facă în acest an ceea ce nu au făcut Cabinetul Ponta în ultimii doi ani: să introducă un nou sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze, în contextul în care deficitul bugetar se apropie periculos de limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilită prin tratatele europene.   Noul sistem de taxare în domeniul petrolului şi gazelor va fi pus în dezbatere publică în primul trimestru al anului 2016 şi se va aplica din 2017, declara recent Anca Dragu, ministrul Finantelor.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Cinci destinaţii în tendinţe pentru 2016

Site-ul de comparare a călătoriilor Skyscanner a dezvăluit cele cinci destinaţii în tendinţe pentru 2016. Printre ele, Cuba, Slovenia şi Albania.

“Top 5 cuprinde primele cinci destinaţii care au înregistrat cel mai mare procent de creştere a numărului de accesări pe aplicaţia noastră de comparare în ultimii trei ani”, precizează Jonathan Sepulchre, care se ocupă de piaţa franceză la Skyscanner. Este un top surprinzător, care dă peste cap unele clişee, relatează 20minutes.fr.

Prima destinaţie menţionată este Cuba. De la reconcilierea între Washington şi Havana, în 17 decembrie 2014, care a însemnat flexibilizarea embargoului american asupra Cubei, insula lui Fidel şi a lui Raul Castro a devenit din nou una din destinaţiile turistice de vârf, înregistrând o creştere cu 48% a accesărilor pentru capitala cubaneză din 2014 în 2015 pe site-ul Skyscanner. “Dezgheţarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite a readus în atenţie Cuba”, afirmă Sepulchre.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Mirela Matichescu: Relansarea turismului românesc, blocată prin eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari

Relansarea turismului românesc este blocată prin eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, a declarat, pentru AGERPRES, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Turism, Mirela Matichescu.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Asociatiile din domeniul energiei regenerabile: Decizia Guvernului de a pastra cota de certificate verzi la un nivel scazut este profund gresita

Patru asociatii din domeniul energiei regenerabile critica decizia Guvernului de a mentinte cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie la un nivel scazut. Guvernul a hotarat la sfarsitul anului trecut sa majoreze cota la doar 12,15%, chiar daca Legea 220/2008 prevede un nivel de 17% pentru 2016. Si pentru 2015, cota a fost sub nivelul prevazut de lege. “In timp ce lumea intreaga a decis sa lupte impotriva emisiilor de CO2, Romania ingroapa energia regenerabila”, se arata intr-un comunicat al asociatiilor RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE. Acesta sustin ca prin aceasta decizie, autoritatile imping investitorii din domeniu spre faliment.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Vrei sa iti inregistrezi firma in scop de TVA? ANAF a publicat miercuri in Monitorul Oficial modelul formularului 088 pe care esti obligat sa-l depui

In Monitorul oficial de miercuri s-a publicat formularul “Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”. Consultati aici Ordinul privind aprobarea modelului formularului 088sau puteti consulta aici Ordinul privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scop de TVA.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Acţiunile OMV Petrom s-au prăbuşit cu aproape 5% pe Bursă, la cel mai redus nivel din 2011

Acţiunile OMV Petrom s-au prăbuşit în prima parte a şedinţei de joi pe Bursa de Valori Bucureşti cu 4,91%, la 27,1 bani, cel mai redus nivel de la sfârşitul anului 2011.

Petrom este cea mai mare companie românească, cu o capitalizare de piaţă de peste 16 miliarde de lei.

           Citeste mai mult…

 

Capital.ro: Exportul de grâu, în pericol. Egiptul impune noi standarde

Egiptul, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, a impus miercuri noi cerinţe de calitate pentru grâul importat, iar acestea au provocat îngrijorări în rândul traderilor care ameninţă să nu mai participe la licitaţiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, informează Reuters.

În prezent, GASC acceptă un conţinut de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale) de 0,05%, însă un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii din Egipt a declarat că toate livrările viitoare cu un conţinut mai mare de zero vor fi interzise.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Adevărul Live Financiar – Cu cât se vor ieftini creditele în lei în 2016?

Costul creditelor în lei atinge la început de 2016 minime record pentru ultimii 27 de ani. Nivelul ROBOR – cel mai relevant indicator al crefitării în lei – a coborât sub pragul de 1%. Cu cât se vor ieftini creditele în lunile următoare? – iată o primă întrebare pentru Cristina Ivasuc, manager în cadrul companiei de microcreditare good.bee Credit, invitatul Adevărul Live Financiar

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR menține dobânda cheie la 1,75% pe an, confirmând așteptările analiștilor

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, joi, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie – 23 februarie 2016, se arată într-un comunicat de presă, remis AGERPRES

          Citeste mai mult….

        Impreuna in lumea afacerilor