Romania va putea sa-si trateze din nou semintele de floarea-soarelui si porumb, pentru insamantarile de primavara, cu pesticide din clasa neonicotinoidelor, a anuntat recent Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
„In baza notificarii pe care am facut-o, Romania a primit din nou o derogare de la Bruxelles pentru ca anul acesta sa tratam semintele de floarea-soarelui si porumb cu neonicotinoide. Acest lucru inseamna ca directivele de la Bruxelles nu sunt atat de incrancenate, asa cum incearca unii sa sublinieze. Este important ca oficialii europeni au inteles fenomenul, si anume ca Romania se afla intr-o situatie ceva mai speciala fata de alte tari deoarece se confrunta cu atacuri frecvente ale daunatorului Ratisoara porumbului. O samanta netratata, mai ales in zona de centru-sud si sud-est a tarii, ar insemna o cultura ratata. Sunt in joc milioane de hectare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, liderul LAPAR.
Utilizarea neonicotinoidelor in tratarea semintelor nu este privita cu ochi buni de catre apicultori, acestia declarand in numeroase randuri ca substantele toxice folosite in culturi au ca efect distrugerea sistemului nervos al albinelor si prin urmare duce la moartea lor. Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), a afirmat, pentru StiriAgricole.ro, ca neonicotinoidele ar trebui folosite doar in judetele in care s-au inregistrat atacuri ale daunatorilor si nu pe suprafetele agricole din toata Romania.
Pesticidele din clasa de neonicotinoide au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de circa 7.000 de ori mai toxice decat DDT.
Sursa: www.stiriagricole.ro