Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Romania va pierde fonduri europene in valoare de 800 de milioane de euro pe vechiul PNDR

fonduri-europene-640x330Romania va pierde fonduri europene in valoare de 800 de milioane de euro pe vechiul PNDR, plus penalizari de circa 300 de milioane de euro, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Pe absorbtie nu suntem la 90%, asa cum se afirmase anterior, ci la 85%. Asa arata ultimele date, cele mai recente date pe dezvoltare rurala. La PNDR pierdem 800 de milioane de euro, plus penalitati de vreo 300 de milioane de euro. Nu mai este nicio sansa de a recupera acesti bani si sper sa nu mai creasca. Penalitatile vin din corectiile financiare aplicate de-a lungul anilor. De exemplu, pe Masura 312 pentru IMM-uri, s-au cumparat utilaje si s-a constatat ca au fost conditii artificiale. Cred ca numai aici vor fi peste 200 de milioane de euro corectii financiare. Acum am dat dispozitie sa nu îsi ia nimeni concediu pana la sfarsitul anului, pentru ca vrem sa reducem dezangajarile la maximum si sa reusim sa salvam ceea ce se poate salva. Mai avem ceva probleme pe Masura 215, cu bunastarea animalelor, unde avem un litigiu cu Comisia pentru 100 si ceva de milioane de euro si am putea creste absorbtia, desi nu cred ca vom reusi acest lucru pana la finele anului”, a declarat Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Termenul in care proiectele aferente Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 mai pot fi derulate cu decontarea cheltuielilor, si care urma sa expire la 30 septembrie, a fost eliminat de Guvern, astfel incat sa poata fi acceptate prelungiri punctuale, pana la finele acestui an.

Fermierii romani care au inceput proiecte prin PNDR 2007-2013 vor putea sa deconteze sumele si dupa data de 31 decembrie, chiar daca cererea Romaniei de prelungire cu sase luni a PNDR 2007-2013 nu a fost aprobata. Potrivit ministrului Agriculturii, aceste decontari se vor face din fondurile disponibile din noul PNDR 2014-2020.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor