Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Schema de sprijin pentru agricultori se acorda si fermierilor care au datorii la Stat

subventiiEste decizia dictata recent de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, comunicata zilele acestea de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca, in urma unei decizii emise de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, APIA Timis va trebui sa acorde schema de sprijin pentru agricultori si celor care, la data inaintarii cererii pentru prima, aveau datorii la stat.

„In data de 4 decembrie 2014, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in cauza C-304/13, APIA Timis, avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul art. 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene de Curtea de Apel Timisoara, privind interpretarea unor prevederi din Regulamentul nr. 1782/2003 al Consiliului de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune si de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori”, a informat MAE.

In esenta, Curtea de Apel Timisoara a solicitat CJUE sa se pronunte cu privire la compatibilitatea cu dreptul UE a unei prevederi nationale cu caracter normativ prin care se instituie o conditie suplimentara pentru acordarea primelor catre agricultor, ca acesta sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat  si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei, neincluse in Regulament.

Guvernul Romaniei a transmis, alaturi de Grecia si de Comisia Europeana, observatii scrise in aceasta cauza. In respectivele observatii, a argumentat, in principal, in sensul incompatibilitatii instituirii unilaterale de catre un stat membru, fara autorizarea Comisiei, a unei conditii precum cea din litigiul principal, si anume de a nu avea obligatii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei.

„Instanta UE a considerat ca raspunsul la intrebarea adresata poate fi in mod clar dedus din jurisprudenta sau nu lasa loc niciunei indoieli rezonabile. Aceasta a stabilit ca articolul 143c din Regulamentul nr. 1782/2003 si articolul 132 din Regulamentul nr. 73/2009[2] trebuie interpretate in sensul ca se opun unei reglementari nationale care exclude de la be­neficiul ajutorului national complementar producatorii care, la data depunerii cererii lor de ajutor, au datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, in masura in care nicio conditie privind inexistenta unor astfel de datorii nu a facut obiectul unei autorizari prealabile a Comisiei Europene”, a informat MAE, precizand ca solutia pronuntata de CJUE este in linia sustinerilor Guvernului Romaniei din observatiile scrise.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor