In aceste zile, reprezentantii apicultorilor dezbat cu oficialii MADR noul Program National Apicol (PNA) 2017-2019, care ar urma sa intre in vigoare incepand cu luna octombrie a acestui an. Una dintre cele mai importante modificari propuse de ministerul Agriculturii vizeaza modul de decontare a cheltuielilor prin PNA. Daca pana acum asociatiile apicole erau cele care derulau acest proces, odata cu noul Program National Apicol 2017-2019 apicultorii ar putea sa depuna individual cererile de decontare a cheltuielilor.
„Noi, apicultorii, eram oarecum invidiati datorita modului in care se deruleaza procesul de decontare a cheltuielilor prin PNA. Acesta se realizeaza in prezent prin intermediul asociatiilor apicole care depun la APIA cererile crescatorilor de albine. Banii sunt dati catre asociatii, iar acestea repartizeaza sumele cuvenite fiecarui apicultor. Ministerul Agriculturii a propus, pentru noul Program National Apicol (PNA) 2017-2019 ca fiecare apicultor individual sa depuna cererea, sa faca decontul in nume propriu. Motivatia MADR-ului a fost ca exista apicultori care reclama faptul ca sunt dezavantajati, discriminati, in contextul in care nu doresc sa faca parte din nicio asociatie, prin urmare nu au acces la sumele din PNA. Problema este ca in propunerea ministerului nu se mai prevedea in niciun fel posibilitatea ca asociatiile de profil sa faca decontarea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Dobrescu, vicepresedinte al Federatiei ROMAPIS.
Cu toate acestea, MADR a propus posibilitatea ca doar cooperativele agricole care desfasoara PNA-ul sa poate deconta in numele membrilor sai. „Depunerea individuala a cererii de catre apicultor o sa fie ceva foarte dificil, deoarece sunt multe lucruri de stiut atunci cand completezi actele, sunt multe greseli pe care le poti face. Noi am propus sa se admita ambele forme, adica sa lasam in continuare asociatiile sa deconteze in numele apicultorilor si sa oferim posibiliatea si apicultorilor individuali sa faca acest lucru. Speram ca ministerul sa fie sensibil la propunerea noastra, care, credem noi, este cea care elimina cu adevarat discriminarea”, ne-a mai spus vicepresedintele Federatiei ROMAPIS.
De asemenea, o alta propunere a ministerului a vizat stabilirea unui plafon minim 75 de stupi pentru apicultorii care doresc sa acceseze anumite masuri de finantare prin Programul National Apicol (PNA) 2017-2019.
„Noi, cei de la ROMAPIS, consideram ca acest prag minim este putin cam ridicat, avand in vedere nivelul de dezvoltare al apiculturii romanesti. Propunerea noastra a fost micsorarea pragului la 50 de stupi”, a mai spus Constantin Dobrescu.
Suma totala solicitata pentru noul Program National Apicol (PNA) 2017-2019 este de 37.351.000 de euro (contributie de la bugetul de stat + fonduri ale Uniunii Europene). Vechiul program apicol a avut o alocare financiara, pentru toti cei 3 ani, de 20.045.340 de euro.
Sursa:www.stiriagricole.ro