In Monitorul Oficial din 24 martie 2016, a fost publicat un ordin prin care se modifica procedura aplicarii amnistiei fiscale prevazute de OUG nr. 44/2015 privind unele facilitati fiscale. Pana in data de 31 martie 2016, contribuabilul interesat poate solicita aplicarea facilitatii, ulterior demersurile devenind tardive.
Prin OUG nr. 44/2015 au fost aprobate masuri de acordare a unor facilitati fiscale, masuri recunoscute in limbajul curent ca procedurile pentru amnistia fiscala.
Procedura efectiva, formularele si modul in care autoritatile fiscale aplica prevederile amnistiei fiscale au fost aprobate prin OMFP nr. 3831/2015, act normativ ce suporta cateva modificari prin temeiul normativ analizat in alerta de astazi.
Contribuabilii persoane fizice sau juridice ce inregistreaza obligatii fiscale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 30 septembrie 2015, ce sunt achitate pana la data de 31 martie 2016, beneficiaza de anularea penalitatilor de intarziere respectiv de anularea unei cote de 54,2% din dobanzi.
Pentru a beneficia de aceasta facilitate, contribuabilul interesat trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal, sa achite obligatiile curente respectiv sa aiba depuse toate declaratiile fiscale aferente perioadei actuale.
La momentul acordarii facilitatii amnistiei fiscale trebuie platita diferenta de dobanda de 45,8% iar cererea pentru anularea sumelor sterse se depune pana in data de 30 iunie 2016.
Fac obiectul amnistiei fiscale si debitele stabilite prin decizie de impunere in cadrul unei inspectii fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta privind amnistia fiscala, respectiv data de 21 octombrie 2015.
In acest sens, actul normativ analizat astazi aduce ca element de noutate notiunea de inspectii fiscale in desfasurare, astfel: prin inspectii fiscale aflate in desfasurare la data de 31 octombrie 2015 se inteleg urmatoarele tipuri de inspectii:
- inspectii incepute anterior acestei date la care decizia de impunere a fost emisa ulterior;
- inspectii pentru care decizia de impunere a fost emisa anterior acestei date insa actul administrativ fiscal a fost comunicat contribuabilului ulterior acestei date.
„Contribuabilul interesat in a beneficia de facilitatea fiscala isi exercita dreptul de a obtine amnistia fiscala prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent”, a precizat consultantul fiscal Adrian Benta.
Elementele minime ale acestei notificari sunt:
- datele de identificare ale contribuabilului;
- obiectul notificarii respectiv intentia de a beneficia de aplicarea facilitatii;
- data si semnatura contribuabilului.
In termen de cel mult 5 zile lucratoare organul fiscal competent emite decizia amanarii la plata a accesoriilor.
Pentru aceste obligatii accesorii (nu si pentru debitul principal) nu incepe sau se suspenda executarea silita, daca aceasta exista, nu se efectueaza stingerea din alte surse pana la data de 30 iunie 2016, daca contribuabilul omite sa depuna cererea de anulare a accesoriilor.
De retinut: prin actul normativ se mai actualizeaza si obligatiile fiscale accesorii ce fac obiectul facilitatii, respectiv se adopta o procedura in cazul retragerilor notificarilor depuse de contribuabil.