Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Statele dezvoltate vor renunta la subventionarea exporturilor agricole

recoltat-grau-productia-2014 (1)Tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au decis de curand, la Nairobi, eliminarea subventiilor pentru exporturile agricole, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Potrivit OMC, statele dezvoltate s-au angajat sa elimine imediat subventiile pentru exporturile agricole, in timp ce tarile in curs de dezvoltare vor face acest lucru pana in 2018.
Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a salutat acordul „ca cel mai important rezultat obtinut in agricultura in istoria de 20 de ani a organizatiei”.

Mai mult decat atat, reprezentantul pentru Comert al Statelor Unite, Michael Froman, a apreciat ca acordul va contribui la egalizarea conditiilor pentru fermerii americani si rancheri. „Masurile OMC in acest domeniu vor pune capat unor subventii care distorsionau comertul si demonstreaza ce este posibil cand un sistem multilateral lucreaza pentru rezolvarea problemei”, a spus Froman.

De asemenea, si Comisia Europeana a avut o reactie pozitiva, precizand ca acordul contribuie la corectitudinea comertului global „Pentru cei care aveau indoieli, dovedeste relevanta OMC si capacitatea de a obtine rezultate”, a declarat comisarul Cecilia Malmstroem.

Cu toate acestea, in cadrul conferintei s-au pastrat diferentele de opinie dintre tarile sarace si cele bogate legate de reducerea barierelor comerciale la nivel global.

La reuniunea de la Nairobi s-a mai decis un program de aplicare a unui acord prin care vor fi eliminate taxe de import in cazul a 201 de produse high-tech, pentru care volumul comercial depaseste 1.300 miliarde de dolari pe an.

In aceasta saptamana au intrat in OMC alte doua tari, Liberia si Afganistan, numarul total al acestora ajungand la 164, mai precizeaza sursa citata.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor