Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Subventii 2016: Fermierii isi pot modifica, timp de 35 de zile, cererea unica depusa la APIA pentru a evita sanctiunile

ferma-640x330Fermierii romani vor avea posibilitatea sa isi modifice cererea unica de plata depusa la APIA in termen de 35 de zile calendaristice, in cazul in care, in urma controalelor, se constata unele nereguli. Prin acest mod, fermierii evita posibilele sanctiuni administrative sau chiar reduceri financiare.

Potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul MADR care modifica modul in care se acorda subventiile, se introduce un nou articol, dupa articolul 11, care va avea urmatorul cuprins.

Conform articolului 1, punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 2333/2015 cererile unice de plata sunt supuse controalelor incrucisate preliminare mentionate la articolul 29 alineatul (1) primul paragraf litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 809/2014.

Rezultatele controalelor incrucisate preliminare se notifica fermierului de catre APIA in termen de 26 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererii unice de plata mentionata la articolul 13 din Regulamentul (UE) nr. 809/2015. In cazul in care apare o neconformitate, fermierul are posibilitatea sa includa in cererea unica, in maxim 35 de zile calendaristice, corecturile necesare.

Astfel, in termen de maxim 35 de zile calendaristice dupa data limita a depunerii cererii unice de plata fermierul notificat de APIA conform literei (b) poate modifica cererea unica de plata in aplicatia IPA online.

In cadrul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plata, functionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plata verifica corespondenta suprafetelor utilizate inscrise in adeverinta, cu suprafetele declarate in cererea unica de plata.

In urma verificarilor, functionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plata notifica, dupa caz, fermierul pentru clarificari suplimentare, in urma carora decide daca sunt necesare masuri corective de reducere a suprafetei declarate.

Posibilitatea de a opera modificari in cadrul cererii unice de plata, pentru a evita posibilele sanctiuni, face parte dintr-un plan al Comisiei Europene de simplificare a modului in care se acorda subventii pentru fermieri. Astfel, se va pune accentul pe introducerea unor controale preliminare, prin care fermierii sa pot face unele corectii cererilor unice de plata, in termen de 35 de zile inainte de inchiderea campaniei de depunere a documentelor, fara penalizari, informa, in urma cu o saptamana, un comunicat al Comisiei Europene.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor