Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Vrem ca fermierii sa se asocieze, dar ii impozitam dublu

top-tineri-fermieri-romania-640x330In ultimii ani, micii fermieri au fost sfatuiti sa se asocieze, daca vor sa aiba parte de o piata de desfacere sigura si consistenta. Cu toate acestea, stimularea concreta a micilor agricultori de a forma cooperative sau grupuri de producatori a intarziat sa apara.

Seful MADR, Achim Irimescu, recunoaste ca fermierii romani sunt impozitati dublu in prezent daca aleg sa se asocieze.

„Vrem sa venim in spijinul agricultorilor. Putem sa criticam lipsa de apetenta a fermierilor de a se asocia, dar sunt si fapte care-i impiedica sa o faca. Spre exemplu, in momentul actual, producatorii daca doresc sa se asocieze sunt impozitati dublu. As dori sa ma intalnesc, saptamana aceasta, cu ministrul Finantelor pentru a crea un cadru legal care sa nu-i mai taxeze pe cei care vor sa se asocieze. O lege care are in vedere acest lucru este cea a cooperativelor, care prevede o serie de facilitati fiscale pentru fermieri. Legea a ajuns la Parlament”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unui interviu acordat publicatiei „Capital”.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca Romania are in prezent un numar foarte mare de ferme mici. „Acestea realizeaza produse de calitate, dar daca nu se asociaza pentru a livra cantitati importante supermarketurilor este clar ca nu se pot dezvolta”, a mai afirmat Achim Irimescu.

Ce facilitati fiscale ar putea fi acordate fermierilor care aleg sa se asocieze

Potrivit proiectului de lege, facilitatile fiscale acordate fermierilor care aleg voluntar sa se asocieze includ scutirea platii impozitului pe venit sau scutirea platii impozitului pe norma de venit, pentru persoanele fizice, care isi comercializeaza productia prin intermediul unei cooperative. De asemenea, fermierii ar mai putea beneficia si de o scutire de plata pentru costurile pe bunuri. Mai exact, nu se va mai plati impozitul pe teren sau animale, daca productia acestora este comercializata prin cooperativa. Mai mult decat atat, proiectul de lege prevede si o scutire de 20% din impozitul pe profit, la nivel de cooperativa.

Totodata, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, producatorii agricoli care se asociaza pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor