Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ziua României la Expo Milano - un adevărat succes

expomilano3De Ziua Imnului Național ”Deșteaptă-te, române” – țara noastră a sărbătorit în cadrul expoziției universale de la Milano Ziua Națională. Acesta reprezintă momentul de maximă vizibilitate pentru fiecare țară participantă.

Pavilionul României a participat cu o  serie de acțiuni de diplomație publică și economică menite să genereze interesul pentru cultura și mediul investițional românesc.

Vizitatorii au fost atrași de muzica, strigăturile, de pașii de dans, dar mai ales de costumele tradiționale ale celor 26 de dansatori și 11 instrumentiști ai ansamblului profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului”. Pentru ei, participarea la Expo Milano, chiar într-o zi atât de importantă pentru România, a însemnat o onoare, potrivit directorului ansamblului, Silvia Macrea. ”Suntem onorați în primul rând pentru faptul că am fost aleși dintre atâtea ansambluri din țară, noi Junii Sibiului să venim pentru a arăta celor care vizitează Expo Milano, pentru a sărbători Ziua României împreună cu toți vizitatorii, pentru a prezenta frumusețea cântecului și jocului popular românesc”.

Evenimentele dedicate Zilei României la Expo Milano 2015 s-au desfăşurat în prezenţa unei delegații oficiale conduse de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a oficialilor italieni, a reprezentanților presei române și internaționale și a vizitatorilor. Delegația română a fost întâmpinată de Andrea Olivero, viceministru în cadrul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere al Republicii Italiene. Românii sunt cea mai mare comunitate din Italia, cu o puternică vocație antreprenorială, ce influențează economia italiană este ceea ce a reieșit din discursurile celor doi oficiali italian și român de la ceremonia de deschidere. Cei doi oficiali au mai subliniat că această zi reprezintă și o ocazie buna pentru investitorii din cele două țări să se cunoască mai bine.

”România a fost, de la început, de baza pentru Expo Milano 2015, dar pentru noi este important sa se întărească ulterior relațiile cu o țară cu care avem deja relații de excepție, fie de natura politică, fie de natura comercială. Astăzi este și o ocazie bună să ne întâlnim cu investitorii, să discutam cu ei și, dupa aceea, să consolidăm schimburile noastre comerciale. Avem în Italia și o mare comunitate de români care tot mai mult se integreaza și care, tot mai mult, în interioul UE reprezintă aceasta Europa cu atât de multe popoare care traiesc, pâna la urma, ca un singur popor” a declarat pentru Radio România Actualități, Andrea Olivero, viceministru în cadrul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere al Republicii Italiene.

La rândul său președintele Camerei Deputaților de la București, Valeriu Zgonea a declarat pentru RRA că ”nu putem să dezvoltăm România, dacă nu câștigăm alte piețe. Câștigând alte piețe ne protejăm statul, aducem resurse finaciare, creăm brand-uri și până la urmă facem și o migrație circulară, adică putem să aducem acasă românii noștri care au experiență în Europa și să-i utilizăm în companii care să devină multinațioanale”.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a mai vorbit despre legăturile profunde care există între cele două țări la nivel economic, cultural şi politic. Totodată, a subliniat că Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, lucru evidențiat de consistența cooperării economice dintre cele două țări, cu o prezență dinamică a companiilor italiene pe piaţa românească și cu un volum în creștere al schimburilor comerciale.

Din delegatia României a facut parte si Irina Sanda Marin-Cajal, subsecretar de Stat în Ministerul Culturii si Patrimoniului National, care a declarat pentru RRA că: „M-am ocupat de pavilionul României si de ce va fi în pavilionul României si îi felicit pe toti cei care au contribuit la punerea în pagina a acestui pavilion. Sigur că se puteau face mai multe, se puteau aduce olari, țesători, cei care făceau oua încondeiate și cred că va fi o lecție ca în viitor să aducem niște oameni care să demonostreze ce înseamna arta populară a României în fapte. Este de admirat acest acoperis de stuf, care este opera de arta a celor din Muzeul Satului, poate lucrul cel mai frumos si declarat de toti, facut la o mare perfectiune” a mai comentat Irina Sanda Marin-Cajal.

Peste 250 de investitori italieni și români la Forumul economic de la Expo Milano 

expomilano2Ziua României la Expo Milano a continuat cu un Forum de afaceri şi investiţii organizat în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României.

Obiectivul acestui forum a fost acela de a iniția o serie de proiecte de colaborare cu oameni de afaceri italieni și de a încuraja investitorii italieni să-și dezvolte afacerile în  România. ”Manifestarile de acest gen sunt un bun prilej pentru stimularea spiritului investitional si antreprenorial prin schimb de idei, iar Expo Milano a prilejuit si initierea unor proiecte de colaborare cu oameni de afaceri italieni, încurajându-i sa-si dezvolte afaceri în Romania, a subliniat presedintele Camerei de Comert si Industrie a țării noastre, Mihai Daraban. Ca număr de societăți străine, Italia este pe primul loc în România, nu din punct de vedere al relatiei bilaterale de comert. Este al doilea partener al nostru, din UE si din lume, pentru ca avem la ora actuala, conform statisticilor, la 31 mai 2015 avem 40.549 de societati cu capital italian.

Seara s-a încheiat cu un spectacol susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Anita Hartig. Directorul Centrului Cultural din SRR, Şerban Oltea Pârâu: ”Mă bucur să fiu aici, alături de Orchestra Română de Tineret, cu atât mai mult cu cât este a treia expoziție mondială la care particip. Am fost în 2005 la Aichi, în 2010 la Shanghai și acum în 2015 la Milano. În primele două expoziții am fost cu Orchestra Națională Radio, aici asist la concertul Orhestrei Naționale de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, solistă Antita Hartig. A fost un concert minunat, toată lumea a fost încântată, acești tineri au un entuziasm deosebit în modul în care abordează muzica și ambiența non conformistă pe care o reprezintă o expoziție mondială de fiecare dată încarcă cu energie un astfel de ansamblu. Așa cum spuneam am trăit acest sentiment și în urmă cu cinci și cu zece ani; aici este puțin altfel pentru că în zonele mai îndepărtate de Europa ai o senzație totuși mai specială. Aici totuși te afli într-un spațiu apropiat de ceea ce simți în România și în același timp acest conglomerat de țări, de culturi, publicul diferit care intră la un astfel de concert dau o notă aparte manifestării”.

Din partea Radio România, care este partener media, a fost prezent la Milano, și președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu: ”Cred că toată lumea observă ca în ultima perioadă, Radio România este prezent în toate evenimentele importante pe care România le organizeaza în tara și în afara tarii. De ce? Pentru ca Radio România este un partener serios, este cel mai puternic serviciu public din România, este un partener al serviciilor publice din Europa si din Asia extrem de respectat. Suntem aici pentru a sustine aceasta zi nationala a României la Expo Milano si, practic, pentru a informa ascultătorii noștri din România și din străinătate despre ce face România la acest eveniment mondial de prestigiu de la Milano” a declarat Ovidiu Miculescu.

        Impreuna in lumea afacerilor