Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 31 iulie 2015

Agerpres.ro: Rata șomajului în forma ajustată sezonier a fost de 7%, în iunie

Rata șomajului în forma ajustată sezonier a fost de 7%, la finele lui iunie, cu 0,1 puncte procentuale mai mică față de luna precedentă și cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul raportat în iunie 2014, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MT: Primul asfalt la podul peste Dunăre de la Giurgiu, în noiembrie 2015; finalizarea lucrărilor de reabilitare, în T1 2016

Lucrările de reabilitare la podul peste Dunăre, Giurgiu-Ruse, vor fi finalizate în primul trimestrul al anului 2016, însă până la data de 20 noiembrie 2015 va fi turnat un prim strat de asfalt pe toată lungimea podului aferentă părții române, care va permite deschiderea circulației pe ambele sensuri, a anunțat Ministerul Transporturilor.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Irakul, interesat de identificarea unor noi modalități de cooperare cu România în domeniul industriei de apărare și agriculturii

Oficialii irakienii sunt interesați de identificarea unor noi modalități de cooperare cu România în domeniul industriei de apărare și al importului de cereale, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului (MECT), remis joi AGERPRES.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Neaga (CNADNR): Constructorul Autostrăzii Orăștie-Sibiu va începe din 15 august să repare fisurile de pe tronsonul Cunța-Săliște, pe costurile lui

Constructorul italian al Autostrăzii Orăștie – Sibiu Lot 3 și-a luat angajamentul că până în data de 4 august va face o analiză a surpărilor care au avut loc pe acest tronson, iar din 15 august va începe să repare terasamentul, pe costurile lui, a declarat, pentru AGERPRES, Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Liviu Dragnea, despre proiectul constituirii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială: Nu cred că poate funcționa

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seara, că nu crede că proiectul de lege care prevede constituirea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială va funcționa, afirmând că i se pare o faptă gravă ca oamenii care vor face parte din acest organism să ia decizii totale cu privire la sistemul financiar național.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Aflat în vacanţă în SUA, Ponta anunţă pe Facebook creşterea încasărilor din TVA

Premierul Victor Ponta, aflat în concediu în SUA, anunţă joi pe Facebook că datele ANAF privind încasările din TVA au crescut în iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 60 milioane lei, la 5,067 miliarde lei, în pofida scăderii TVA la alimente şi servicii alimentare, de la 1 iunie, la 9%.

.        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANPC a câştigat un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat la Tribunalul Bucureşti un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte de credit, preşedintele ANPC spunând că atunci când decizia va deveni definitivă, banca va trebui să modifice toate contractele care conţin acele clauze.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ REZULTATE FINANCIARE 2014

Dedeman Bacău (bri­colaj), Tinmar-Ind (energie) şi RCS& RDS (telecom) sunt cele mai mari trei com­panii antreprenoriale din Ro­mânia după rezultatele din 2014, sin­gura constantă pe podium fiind compania de bricolaj. Tinmar-Ind a urcat pe doi şi a detronat un alt business din sectorul energiei, Oscar Downstream, în timp ceRCS&RDS a făcut schimb de locuri cu una dintre companiile lui Ioan Niculae.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: ROMÂNIA VS UE

România a avut în 2014 cea mai mică rată a noilor angajaţi din rândul statelor din Uniunea Europeană

România a avut în 2014 o rată a noilor angajaţi de doar 5,7%, acest indicator măsurând ponderea per­soanelor care se află în locul de muncă actual de cel mult 12 luni în efectivul total de salariaţi din economie, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Rata de doar 5,7% a noilor angajaţi plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la distanţă semnificativă de Italia, penultima din UE în ceea ce priveşte acest indicator, cu o rată a noilor angajări de 10,1%. Tot poziţii nefavorabile în clasamentul Uniunii Europene mai au şi ţări precum Slovenia (cu o rată a noilor angajaţi de 10,2%), Slovacia (10,6%), Grecia (10,8%) sau Cehia (10,8%).

         Citeste mai mult…

Zf.ro : Seceta face ravagii. Producţii mai mici cu 25% la grâu şi cu 50% la porumb

Volumul producţiei agricole a atins maximul ultimului deceniu anul trecut, însă în 2015 sectorul de profil trece printr-o perioadă nefastă din cauza secetei care durează de săptămâni şi a temperaturilor de peste 35 de grade care pârjolesc culturile.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agri­coli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, susţine că la nivelul întregii ţări seceta cauzează în acest an producţii mai mici cu 20 – 30% la floarea-soarelui, cu 25% la grâu şi cu peste 50% la porumb, iar cea mai afectată zonă este cea a Moldovei, unde, la unele culturi pierderile se ridică la 100%.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Leasingul este din nou pe val în asigurări: plus 30% la vânzări

Vânzările de poliţe de asigurări legate de contracte de leasing încep să recupereze din terenul pierdut în perioada crizei, în condiţiile în care au ajuns să înregistreze creş­teri şi de 30% în prima parte a anului, arată datele culese de ZF de la asigurătorii mari din piaţă.

         Citeste mai mult…

zf.ro: Investiţia în aur fizic, un pariu pierdut din start

Lingoul de aur este greu de lichidat, iar diferenţele mari dintre preţurile de vânzare şi cele de cumpărare afişate de băncile care vând aur către populaţie fac extrem de dificilă vânzarea lingoului cu profit. În plus, investiţia în aur fizic presupune şi costuri adiacente, care reduc câştigul, precum comisioanele de custodie şi cele de pe tranzacţia de vânzare.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Instituţionalii şi-au menţinut poziţiile în acţionariatul Băncii Transilvania

Acţionarii persoane juridice, categorie din care fac parte IFC- divizia Băncii Mondiale, SIF-urile, fondurile de investiţii locale şi străine, au ajuns să deţină o participaţie de 66,88% din capitalul Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) după finalizarea majo­rării de capital cu 417 milioane de lei, potrivit celei mai recente raportări cu struc­tu­ra acţiona­riatului emisă de bancă.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce spun producătorii a căror existenţă chiar depinde de capriciile vremii

Întreprinzătorii locali au avut un volum de vânzări cu până la 10% mai mic faţă de anii anteriori din cauza secetei, mai ales la producţia de cereale, fructe şi legume, cele mai mici scăderi de preţuri înregistrându-se la pepenele verde care s-a vândut pe piaţă chiar şi cu 20 de bani.

„Anul acesta a fost un dezastru la producţia de pepeni şi abia am putut acoperi cheltuielile de investiţie. Am avut foarte mulţi concurenţi pe piaţă, iar preţul pepenilor a picat chiar şi la 20, 30 de bani“, spune Glinţă Aurel, administrator al unei societăţi de tip PFA din Dăbuleni.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Două treimi din creditele de consum şi trei sferturi din ipotecare sunt concentrate în zece judeţe

Primele zece judeţe în funcţie de mărimea soldului creditelor de consum în lei şi în valută acordate de bancheri cumulau la finele lunii iunie 60% din totalul împrumuturilor de nevoi personale, ceea ce reprezintă 32 de miliarde de lei (7 mld. euro), în timp ce în funcţie de soldul împrumuturilor imobiliare, primele zece judeţe reprezentau 75% din totalul acestor credite, respectiv 36 mld. lei, potrivit datelor agregate de BNR.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Bancherii au dus dobânzile la depozite la noi minime istorice în iunie

Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la finele lunii iunie cu o dobândă medie de 1,8%, nivel minim istoric, cu 1,3 puncte procentuale sub nivelul de acum un an, în timp ce la creditele noi ale populaţiei bancherii au redus dobânzile cu două puncte procentuale la 6,5% pe an, potrivit datelor BNR. Prin urmare, marja de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) pe segmentul de retail a ajuns în iunie la 4,7 puncte procentuale, cu o jumătate de punct procentual sub nivelul de acum un an. Comparativ cu vârful atins la începutul crizei, dobânda medie la depozitele de retail este de cinci ori mai mică. Băncile ajunseseră să plătească 16% pe an în 2009, din moment ce pierduseră linii de finanţare externe importante şi încercau să-şi construiască o bază de deponenţi locali.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul insolvenţelor a scăzut cu 56%, iar al înmatriculărilor a crescut cu 13% în primele şase luni din an

Numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut în primele şase luni din an cu 56%, până la 5.736 de unităţi. În aceeaşi vreme, numărul companiilor nou intrate pe piaţă în primele şase luni a fost cu 13%, (până la 62.000 de unităţi) mai mare comparativ cu aceeaşi periodă a lui 2014, potrivit datelor comunicate ieri de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum arată podul peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse, aflat în plin proces de reabilitare. 

Podul peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse, construit în urmă cu peste şase decenii, se află în plin proces de rebailitare, lucrările urmând a fi finalizate în primul trimestru al anului viitor, potrivit Ministerului Transporturilor.

Până la data de 20 noiembrie 2015 însă, ar urma să fie turnat un prim strat de asfalt pe toată lungimea podului aferentă părţii române, care să permită deschiderea circulaţiei pe ambele sensuri. De asemenea, în a doua parte a lunii noiembrie ar urma să fie finalizat drumul de acces din punctul de frontieră Giurgiu către pod şi să fie funcţional şi sistemul de iluminat pe pod şi în parcările din punctul de frontieră.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica trece trei directori pe contract de mandat, cu bonusuri pentru performanţă

Compania de distribuţie şi furnizare a energieiElectrica (simbol bursier EL) a mutat trei directori de pe cartea de muncă pe contracte de mandat cu valabilitatea de patru ani, o formă diferită de încadrare cu mai multă independenţă, dar şi cu o schemă de remuneraţie care include şi acţiuni virtuale.

Alexandra Borislavschi a va prelua mandatul de director al Direcţiei de Strategie şi Guvernanţă Corporativă, poziţie pe care o ocupa de altfel ca salariat al Electrica din 2014. Anterior, ea lucrat în divizia de corporate finance a BRD şi a participat din calitate de director de afaceri corporatiste al Electrica la pregătirea listării pe bursă a companiei de stat.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Analiştii Erste văd un potenţial limitat de „upside“ pentru acţiunile Petrom. „Preţul din piaţă reflectă deja valoarea reală“

Analiştii grupului finan­ciar austriac Erste, pro­prie­tarul celei mai mari bănci lo­cale, BCR, văd un po­ten­­ţial limitat de câştig din evoluţia acţiunilor OMV Petrom (sim­­bol bursier SNP) şi le re­co­mandă in­ves­­titorilor să-şi menţină ne­schimbate po­­ziţiile în producătorul de petrol şi gaze.

Preţul ţintă dat de analiştii Erste pentru acţiunile Petrom este de 0,3964 lei/ac­ţiune, cu doar 1,5% mai mare de­cât preţul la care se tranzacţionau ieri pe bursa de la Bucureşti şi cu 3% sub cotaţia de la începutul anului. Petrom ar urma să încheie trimestrul al doilea cu profit net de 440 milioane de lei, cu 26% mai mare decât rezultatul din pri­mul trimestru şi cu 41% mai mare în ter­meni anuali, potrivit estimărilor Erste într-un raport publicat pe 23 iulie.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz are un sfert dintr-un câmp gazeifer de 1 mld. $ din Slovacia

Romgaz (simbol bursier SNG) va începe în ultimul tri­mes­tru din acest an forajul primelor sonde de explorare în Slo­vacia, ţintind un perimetru din care deţine o cotă de 25% şi care ar putea ascunde resurse de gaze naturale în valoare to­tală de aproape un miliard de dolari (910 mil. euro).

         Citeste mai mult…

Zf.ro: România, a treia cea mai profitabilă ţară pentru italienii de la Enel după Columbia şi Peru

Enel România, cel mai mare jucător privat din sectorul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, cu un portofoliu de circa 2,5 milioane de consumatori, a raportat în primele şase luni ale anului venituri de 497 de milioane de euro, în scădere cu 3,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, se arată într-o prezentare publicată de grup. Enel distribuie şi furnizează energie pentru consumatorii din Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Noul administrator special vede listarea Hidroelectrica în 2017

Bogdan Stănescu: “Trebuie să vedem cum stă societatea pe propriile picioare, după ce iese din insolvenţă”

Bogdan Stănescu, noul administrator special al Hidroelectrica SA, care este şi directorul direcţiei societăţi comerciale din Ministerul Energiei, vede posibilă listarea companiei în cursul anului 2017, la aproximativ un an distanţă de la ieşirea din insolvenţă.

         Citeste mai mult…

bursa.ro: Indicele BET-FI de pe BVB a deschis în scădere.

Indicele BET Total Return se apreciază uşor, cu 0,04%, la 8.669,23 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: BCE RECUNOAŞTE CĂ ZONA EURO NU FUNCŢIONEAZĂ CONFORM PLANULUI

Mai există viitor pentru Uniunea Monetară în Europa?

Ceea ce s-a întâmplat înainte de declanşarea crizei financiare globale, şi, mai ales, evoluţia divergentă a economiilor din zona euro din ultimii ani, fără perspective concrete de îmbunătăţire a situaţiei, a determinat Banca Centrală Europeană să recunoască, în sfârşit, că zona euro nu funcţionează conform planului.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA PESTE JUMĂTATE DE AN DE LA EXPLOZIA FRANCULUI ELVEŢIAN

Împrumutaţii în CHF au dezbătut “soluţia salvatoare” cu ministrul Finanţelor

Criza creditelor în franci elveţieni (CHF) se află din nou pe masa ministrului de finanţe Eugen Teodorovici, care a discutat, ieri, cu reprezentanţii clienţilor cu credite în CHF pe marginea unui proiect legislativ ce ar putea veni în ajutorul debitorilor.

Iniţiativa de la care au pornit dezbaterile a fost cea propusă de fostul ministru de resort Darius Vâlcov şi care prevede, printre altele, o conversie în lei sau în altă valută a împrumuturilor în moneda elveţiană, cu un discount de 15% din soldul creditului la momentul conversiei, jumătate din suma rămasă de plată urmând să fie garantată de stat.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: FP a finalizat cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni

Management Ltd. United Kingdom Sucursala București, administratorul Fondului Proprietatea (FP), anunță prin finalizarea celui de-al cincilea program de răscumpărare, în urma căruia a achiziționat 227.572.250 acțiuni FP (echivalentul a 1,86% din capitalul social subscris) prin achiziții zilnice pe Bursa de Valori București (BVB).Potrivit unui comunicat remis BVB, valoarea totală a programului de răscumpărare a fost de 193.470.259 lei (excluzând comisioanele de brokeraj și alte costuri de achiziție), iar prețul mediu ponderat a fost de aproximativ 0,8501 lei/acțiune.

          Cteste mai mult…

Bursa.ro: GORGHIU:

“PNL se alătură demersului AmCham privind consultările pe legislaţia achiziţiilor publice”

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris ieri pe Facebook că PNL susţine demersul Camerei de Comerţ Americane din România şi a cerut Guvernului să prelungească perioada consultărilor pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: ASF NU LASĂ BVB SĂ ÎNCALCE CHIAR TOATE REGULILE

Listarea pe ATS a societăţilor insolvente, interzisă

Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus piciorul în prag şi a respins solicitarea Bursei de Valori Bucureşti privind eliminarea uneia dintre cerinţele de admitere pe sistemul alternativ administrat de BVB şi anume aceea ca societatea să nu se afle în reorganizare judiciară, reiese dintr-un comunicat al instituţiei.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ CE ANPC A CÂŞTIGAT PROCESUL COLECTIV

Piperea: “OTP trebuie să elimine clauzele abuzive şi din contractele externalizate

 OTP Bank va fi obligată de instanţă să elimine clauzele abuzive şi din contractele de credit care au fost externalizate şi care sunt identice cu cele ce fac obiectul procesului colectiv câştigat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), dacă decizia Tribunalului Bucureşti va fi menţinută şi în ultimă instanţă, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB/ PRIME TRANSACTION:

“A treia zi consecutivă de creştere pe BVB”

Bursa a înregistrat ieri a treia zi consecutivă de creştere, de data aceasta indicele BET apreciindu-se mai mult decât în celelalte două şedinte de tranzacţionare (+0,66%) şi ajungând foarte aproape de maximul post-criză înregistrat recent, arată un raport zilnic al Prime Transaction.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANDRIOAIEI, PSC:

“Ni se cere imposibilul: să dezbatem legea achiziţiilor în zece zile”

Tot mai multe patronate, asociaţii şi ONG-uri au cerut public Guvernului, în ultimele zile, să prelungească termenul de dezbatere publică a noului pachet de legi privind achiziţiile publice. Proiectele de acte normative au fost publicate spre dezbatere pe 22 iulie, pe site-ul Ministerului Finanţelor şi ANRMAP (autoritatea care monitorizează achiziţiile publice).

          Citeste mai mult…

Economica.net: Zona întunecată a afacerilor agricole dezvoltate cu bani europeni. Statul are de recuperat 54 de milioane de euro

Pentru mare parte dintre fermierii care au aplicat pentru proiecte de investiţii cu bani europeni, programul PNDR 2007-2013 s-a concretizat printr-un succes. Există însă şi mici antreprenori care nu au reuşit, din diverse motive, să îşi vadă proiectele finalizate. Peste 2.000 sunt nevoiţi să dea banii înapoi.

Aproximativ 7,6 miliarde de euro au intrat în perioada 2007-2013 în conturile fermierilor români care, fie au exploatat terenuri sau au crescut animale, fie au dorit să îşi dezvolte un business în zona agricolă. Suma reprezintă aproximativ 86% din totalul alocărilor Uniunii Europene prin PNDR 2007 – 2013, program care s-a încheiat pentru a face loc unui nou PNDR 2014-2010 puţin mai bogat, în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de euro.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Cele mai ieftine 5 benzinării Petrom din România. Motorina se apropie de 5 lei

Odată cu ieftinirea ţiţeiului s-au ieftinit şi carburanţii. Preţurile practicate de staţiile din aceeaşi reţea diferă mult în funcţie de regiunile României. În sud, sunt carburanţii cei mai ieftini.

Preţul carburanţilor a scăzut constant în ultimele trei luni, din cauza ieftinirii barilului de petrol de pe pieţele internaţionale. Cel mai mult s-a ieftinit motorina, din motivele pe care le puteţi găsi aici. În acest moment, în reţeaua benzinăriilor Petrom, cea mai mare din ţară, puteţi găsi motorină cu 5,15 lei. Cele mai mici preţuri se găsesc în sudul ţării şi în Moldova. Iată mai jos cele mai ieftine staţii pentru motorină

          Citeste mai mult…

Economica.net: Fondul de Supravieţuire din Olanda a pariat 35% din banii săi la Bursa din Bucureşti. Care sunt acţiunile preferate

Fondul de investiţii olandez Overlevingsfonds (Fondul de Supravieţuire) are cea mai mare parte a activelor plasată în România. Acţiunile româneşti sunt în valoare de 1,54 milioane de euro şi rapoartele proprii îl arată încrezător în piaţa de la Bucureşti. Este al doilea fond olandez care pariază cea mai mare parte a banilor săi pe România, după PC Emerging Europe Equity Fund, care a fost dedicat de asemenea României şi a suferit aici pe toată perioada crizei.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Inca o investitie majora in IT: 21 milioane euro din bugetul de stat pentru agentia care gestioneaza fondurile UE pentru fermieri

 Sistemul informatic de la APIA care gestioneaza fondurile europene si nationale destinate agriculturii are nevoie absoluta de retehnologizare si extindere, iar valoarea totala a proiectului depaseste 94,8 milioane lei (peste 21,18 milioane euro), se arata intr-o Hotarare de Guvern din 22 iulie, care adopta nota de fundamentare a proiectului. Finantarea se va face de la bugetul de stat, pe o perioada de 2 ani. In lipsa acestei investitii, APIA va fi in imposibilitatea gestionarii cererilor de plata ale fermierilor romani, iar acestia nu vor putea beneficia de platile care li se cuvin pentru diversele masuri de subventionare a agriculturii din bugetul UE, se arata in document.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Programatorii, scutiti de la plata impozitului pe venit. 

 In Monitorul Oficial de joi a fost publicat un ordin care confirma scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru romanii care muncesc in domeniul crearii de programe pentru calculator. Documentul publicat ieri detaliaza tipul postului si incadrarea persoanei; documentatia minima a dosarului justificativ si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul, respectiv activitatile considerate ca fiind de creare de programe. In esenta, scutirea de impozit pe venitul din salarii se realizeaza la angajatorii ce au ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator, care au realizat in anul precedent un venit din comercializarea softurilor de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va beneficia de scutire de impozit pe venitul din salarii. Prin impartirea cifrei de afaceri din vanzarile de soft la acest plafon, se va determina numarul maxim de salariati ce beneficiaza de scutire.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro:  Usoare modificari ale unor criterii de conditionare privind inregistrarea firmelor in scopuri de TVA. 

 Fiscul a modificat usor unele criterii de conditionare privind inregistrarea firmelor in scopuri de TVA. Modificarile nu sunt de substanta, insa merita o trecere in revista si o detaliere cu privire la cui se adreseaza Ordinul presedintelui ANAF. Ca idee, daca reprezentantul legal al firmei care solicita inregistrarea in scop de TVA nu furnizeaza corect si complet datele solicitate, atunci organul fiscal respinge cererea. Daca datele sunt complete, un set al documentatiei impreuna cu cererea societatii este trimisa Directiei Antifrauda, in vederea efectuarii unei inspectii la fata locului. Ordinul modifica si termenele in care fie se respinge, fie se aproba documentatia de la 1 zi lucratoare la 30 de zile lucratoare, in functie de indeplinirea criteriilor si de multitudinea de situatii aparute in practica.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Noul pol al corporatiştilor din București

Vestul Capitalei este următorul pol al corporatiştilor. Dezvoltatorii imobiliari au ochit zona Grozăveşti-Basarab pentru construcţia de birouri: e aproape de centru, iar metroul este la doi paşi. Un alt avantaj este apropierea de Universitatea Politehnică şi de campusul universitar Regie. Companiile IT ar avea astfel „pepiniera” de specialişti foarte aproape. Dezvoltatorii au descoperit noua zonă după ce Barbu Văcărescu – Floreasca s-a supraaglomerat, iar nordul Capitalei nu mai reprezintă o investiţie sigură.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Teodorovici: La rectificarea bugetară din octombrie vom analiza cum au cheltuit banii ministerele

Guvernul va analiza, înainte de a doua rectificare bugetară din acest an, care va avea loc la finele lunii octombrie, cum au cheltuit ordonatorii de credite banii alocaţi la rectificarea din iulie, iar în funcţie de rezultate vor fi redistribuite sumele necheltuite, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare astăzi. Sunt anulate datorii pentru CASS şi drepturi autor

Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare vineri, astfel că o serie de obligaţii fiscale care au fost stabilite abuziv de Fisc vor fi anulate, precum şi cele provenite din reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă sau din stabilirea de contribuţii de sănătate pentru venituri mici.

Proiectul prevede anularea unor obligaţii fiscale stabilite în mod abuziv de către organele fiscale, fiind legat de reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă, în mod abuziv.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Companiile germane, nemulţumite de infrastructura rutieră, dar atrase de salariile mici

Companiile germane sunt nemulţumite de infrastructura din România, mai ales de cea rutieră, însă sunt atrase de salariile mici pe care pot să le ofere angajaţilor, reiese din Chestionarul de conjunctură 2015 realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

           Citeste mai mult…

Rasunetul.ro: Cele mai bune planuri de afaceri premiate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud lansează concursul “Cele mai bune planuri de afaceri”. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele inactive sau ocupate în agricultura de subzistenţă, din mediul rural din judeţul Bistriţa-Năsăud, care doresc să iniţieze o afacere sau o activitate independentă, au acum şansa de a beneficia de premii în valoare de 500 lei.

           Citeste mai mult…

Debanat.ro: 20.000 de euro pentru idei de afaceri inovatoare (P)

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este singurul partener oficial din România al Programului Climate-KIC, principala inițiativă de inovare climatică a Uniunii Europene și cel mai mare parteneriat public-privat pentru inovare din Europa, axat pe atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Teodorovici: Avem un plus de 400 milioane lei la buget după introducerea TVA de 9% la alimente

Impactul introducerii TVA redusă la alimente de 9% de la 1 iunie a fost unul pozitiv, cu un plus de 400 milioane de lei la bugetul statului, deşi Guvernul prognoza un impact negativ pe prima lună de aplicare de 500 milioane lei, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Nou PROTEST spontan la Termocentrala Mintia: Conducerea promite tichete de masă şi plata salariilor

Aproximativ 100 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat din nou, vineri, în faţa sediului societăţii, faţă de intenţia administraţiei CEH de a reduce din drepturile angajaţilor, conducerea anunţând că, în cursul zilei, oamenii vor primi tichetele de masă şi avansul salarial pe luna iulie.

Muncitorii au solicitat din nou conducerii Complexului Energectic Hunedoara (CEH) prelungirea contractului colectiv de muncă, plata avansului salarial pe luna iulie şi tichetele de masă, acestea din urmă fiind întârziate cu aproape o lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

            Citeste mai mult…

Capital.ro : Câte startup-uri s-au înfiinţat în acest an

Întreprinzătorii debutanţi în afaceri înfiinţaseră, până la 30 iunie 2015, un număr de 21.463 de societăţi cu răspundere limitată – debutant (SRL-D), în funcţiune fiind 20.924, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivel naţional, până la 30 iunie 2015, erau radiate 539 de SRL-D-uri, iar 682 erau în curs de înfiinţare. Întreprinzătorii debutanţi în afaceri şi-au rezervat, până la această dată, 5.367 de denumiri pentru SRL-D-uri.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Inflaţia în zona euro s-a menţinut la 0,2% în iulie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în iulie, similar cu nivelul înregistrat luna precedentă, conform estimării preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Principalele elemente responsabile pentru menţinerea inflaţiei în iulie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 5,6%, în timp ce preţurile la alimente, alcool şi ţigări au înregistrat un avans de 0,9%. Preţurile aferente serviciilor au urcat cu 1,2%.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Teodorovici: In octombrie, la urmatoarea rectificare bugetara vom analiza cum au cheltuit ministerele banii

 In octombrie, la urmatoarea rectificare bugetara vom avea o analiza care sa arate cum au cheltuit ministerele banii. In urma acestei rectificari, deficitul este cel asumat, a spus vineri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte de presa. Modificarile au fost agreate si cu partenerii nostri, a mai spus ministrul, adaugand ca rectificarea actuala duce la o crestere a bugetului consolidat cu 7,8 miliarde de lei.

           Citeste mai mult… 

Hotnews.ro:  Alexis Tsipras recunoaste ca Grecia a avut un “plan B” pentru iesirea din zona euro si il apara pe Varoufakis: 

Tsipras a fost nevoit sa raspunde pe acest subiect in Parlament, dupa ce fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis a dezvaluit in aceasta saptamana ca ar fi existat incercari de a folosi codurile fiscale ale cetatenilor pentru a crea un sistem paralel de plata, fapt ce a transmis o unda de soc in Grecia.

          Citeste mai mult…

Economica.net: LafargeHolcim oferă 9,6 milioane de euro pentru restul participaţiei la Heracles

LafargeHolcim, cel mai mare producător mondial de ciment, a anunţat vineri că vrea să răscumpere acţiunile pe care încă nu le deţine la compania elenă Heracles, transmite Reuters.

LafargeHolcim deţine aproximativ 90% din Heracles şi, conform legislaţiei din Grecia, trebuie să facă o ofertă pentru restul participaţiei, scrie Agerpres.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Managementul proprietăţilor imobiliare, piaţă cu potenţial de dezvoltare în România”

Ţara noastră este considerată o piaţă în continuă dezvoltare, cu un mare potenţial pentru serviciile de administrare a proprietăţilor imobiliare, după cum ne-a declarat Simone Favat, country manager al Atalian România, subsidiară a grupului francez Atalian Global Services, specializat în managementul integrat al proprietăţilor şi facilităţilor.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Vineri: Cotatia petrolului isi accentueaza scaderea

 Cotatia “aurului negru” continua sa scada vineri dimineata pe bursele asiatice dupa declaratia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ca nu este pregatita sa scada plafonul de productie zilnica, desi se asteapta intrarea pe piata a unor cantitati semnificative de petrol din Iran, scrie AFP.

Cotatia unui baril de titei “light sweet crude” cu livrare in septembrie a pierdut 36 de centi, pana la 48,16 dolari.
Barilul Brent s-a ieftinit cu 29 de centi, fiind cotat vineri la 53,02 dolari.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Contractul privind realizarea studiului de fezabilitate la Transfăgărășan, scos la licitație; suma estimată, 2,99 milioane lei

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) organizează licitație pentru atribuirea contractului de servicii având ca obiect ‘Realizarea Expertizei Tehnice și Realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Reabilitarea/Modernizarea Transfăgărășanului’, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 2,99 milioane lei, fără TVA.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Proiectul pentru conversia creditelor în valută poate suporta creşterea plafonului de garanţii

Proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei, întocmit după apariţia crizei francilor elveţieni, suportă extinderea plafonului garanţiilor acordate de stat, de 1 miliard lei în varianta actuală, în funcţie de necesităţile pieţei, urmând să fie eliminate anumite restricţii.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Teodorovici: Codul Fiscal rămâne în forma adoptată de Parlament; o aplicare graduală nu ar avea efectele scontate

Codul Fiscal va rămâne în forma aprobată de Parlament, pentru că o aplicare graduală a măsurilor prevăzute nu va avea efectul scontat în economie, a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe de presă.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Europeană investighează măsurile adoptate de România în favoarea aeroporturilor din Cluj-Napoca și Târgu Mureș

Comisia Europeană a inițiat două investigații aprofundate separate pentru a stabili dacă măsurile adoptate în favoarea a două aeroporturi din Transilvania, Cluj-Napoca și Târgu Mureș (aflate în proprietatea statului) și a transportatorilor aerieni care le utilizează (în principal Wizz Air) sunt conforme cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Institutul pentru Politici Publice: Proiectul legii achiziţiilor publice nu rezolvă problema suspiciunilor de corupţie

Problema suspiciunilor de corupţie care afectează piaţa achiziţiilor nu vor fi rezolvate de proiectul modificarii legii achiziţiilor publice, potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

          Citeste mai mult…

Gandul.info: Vacanţa pe litoral. Cel mai scump hotel din Mamaia mai are liber în acest weekend doar apartamentul de 600 de euro pe noapte. “Avem o anulare”

Cu greu găseşti o cameră liberă pe litoral la acest sfârşit de săptămână, spun reprezentanţii hotelierilor. La cel mai scump hotel din Mamaia, de cinci stele, joi mai era liber pentru weekend doar “senior suite”, cel mai mare apartament din hotel, la un preţ de 613 euro pe noapte. Şi asta doar pentru că cineva şi-a anulat şederea.

Tarifele pe litoral variază în prezent de la 60 la 260 de lei pe zi de persoană, în funcţie de staţiune, de clasificarea hotelului şi de numărul de mese oferite, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 8 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 8 milioane lei (1,9 milioane euro).

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: TOPUL marilor datornici la stat. O firmă din grupul Rompetrol şi cinci companii de stat pe lista restanţierilor 

O companie din grupul Rompetrol, Oilfield Exploration Business Solutions, este cel mai mare datornic la stat: aproape un miliard de lei. În topul marilor datornici se află şi mai multe companii de stat, majoritatea din domeniul energiei. Electrocentrale Bucureşti, dar şi filiala companiei din Constanţa şi Complexul Energetic Hunedoara se află pe această listă.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Un senator PSD îi scrie lui Iohannis să obţină acordul marilor cancelarii pentru deficit de 2,5-3%

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a transmis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să iniţieze negocieri cu Comisia Europeană, astfel ca România să obţină acordul marilor cancelarii europene pentru un deficit cuprins între 2,5-3,0% pentru 2016 şi 2017.

În preambulul scrisorii, Ovidiu Donţu arată că, deşi nu îi face niciun fel plăcere să revină în trecut, trebuie să precizeze că predecesorul în funcţia de preşedinte al României a creat un efect inconfundabil asupra prezentului României, motiv pentru care actualul preşedinte “să nu mai repete anumite greşeli ce s-au dovedit dacă nu fatale pentru toţi, cel puţin în zona de «cod roşu» în ceea ce priveşte realitatea economică, financiară şi socială a ţării”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Podul Giurgiu-Ruse: Lucrările de reabilitare vor fi terminate în T1 2016. Primul asfalt se toarnă în noiembrie 2015

Lucrările de reabilitare la podul peste Dunăre, Giurgiu-Ruse, vor fi finalizate în primul trimestrul al anului 2016, însă până la data de 20 noiembrie 2015 va fi turnat un prim strat de asfalt pe toată lungimea podului aferentă părţii române, care va permite deschiderea circulaţiei pe ambele sensuri, a anunţat Ministerul Transporturilor.

Contractul de reabilitare a fost atribuit în luna octombrie 2014 Asocierii Collini Lavori S.p.A. – Tecnic Consulting Engineering, iar în luna noiembrie 2014 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Contractul are o durată de 16 luni, investiţia fiind finanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS-T 2007-2013. Din cele 16 luni, două luni reprezintă perioada de proiectare, iar lucrările de reabilitare urmează să fie finalizate în primul trimestru al anului 2016.

          Citeste mai mult…

Economica.net: E.ON Distribuţie România vrea să cumpere servicii pentru citirea contoarelor de gaz şi electricitate

E.ON Distribuţie România are nevoie de servicii pentru citirea contoarelor de gaz şi electricitate în 20 de judeţe, pentru acest lucru alocând 47.559.788 lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Potrivit descrierii succinte a contractului, E.ON Distribuţie România vrea să achiziţioneze servicii de citire a contoarelor de gaz şi electricitate pe aria de activitate a companiei, respectiv în judeţele: Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Alba, Mureş, Harghita, Timiş, Caraş Severin, Arad şi Hunedoara, scrie Agerpres.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Erste: Noul Cod Fiscal va accelera creşterea consumului în 2016. Economia riscă o supraîncălzire

Erste Group a majorat estimarea referitoare la creşterea consumului privat din România în 2016 cu 1,1 puncte, la 4,5%, ca efect al pachetului de măsuri din noul Cod Fiscal, avertizând că unul dintre riscurile generate de implementarea acestuia este supraîncălzirea economiei.

Potrivit unei analize a Erste Group aferentă perioadei 2016-2019, referitoare la oportunităţile şi riscurile la care este expusă economia României ca urmare a relaxării politicii fiscale, consumul privat va creşte cu 4,6% în 2017, 4,4% în 2018 şi cu 4,2% în 2019%.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul cumpara consultanta privata pentru proiecte de transport de 4 miliarde de euro

 Ministerul Fondurilor Europene (MFE) vrea sa cumpere servicii de consultanta private, de maximum 28.288,89 de euro, pentru pregatirea procedurilor de refazare a proiectelor de transport pe fonduri europene neterminate si pentru mutarea unor proiecte de pe finantare nationala pe cea europeana nerambursabila, o miza estimata la 4 miliarde de euro.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE IULIAN ANGHEL, EDITOR ZF

Pai şi acum ce facem?

Arhanghelii deficitului din BNR şi din Consiliul Fiscal au o ofensivă solidă împotriva relaxării fiscale de amploare şi, în faţa un guvern slab şi lipsit de orizont, vor avea şi succes.

Într-un fel, explicabil. Cânde eşti premier, în cea mai fierbinte vară politică a ta, tu laşi baltă tot şi pleci în concediu după ce aproape toată vara nimeni nu ţi-a văzut faţa, la ce te poţi aştepta?

           Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor