Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ajutoarele de la Bruxelles ar putea ajunge direct la fermieri, fara a include unitatile de procesare

lapte-vaciDorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), este de parere ca ajutorul de 11,1 milioane de euro de la Bruxelles trebuie acordat direct fermierilor, fara a include sub nicio forma unitatile de procesare.

„Daca intr-adevar a existat o asemenea propunere, ma declar total impotriva. Cum sa vorbesti de compensarea pretului la lapte prin unitatile de procesare cand ele nu sunt de fata la luarea deciziei? E aberant. Pe langa acest lucru, ca principiu, eu recomand, atentie – recomand, ca fabricile, care sunt agenti economici, sa nu aiba deloc tangente cu ajutoare de stat, bani publici, pentru ca istoria ne invata ca nu e bine. Eu nu sunt de acord ca banii fermierului sa fie dati prin procesator. Aceste ajutoare venite de la Bruxelles trebuie date fermierilor prin APIA sau prin alte institutii de stat care pot fi verificate”, a declarat, pentru StiriAgricole, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Dorin Cojocaru este de parere ca ajutorul european ar trebui acordat crescatorilor de vaci pe baza pierderilor inregistrate in registrul contabil.

„Cei de la Bruxelles vorbesc de pierderi. Pierderea se calculeaza in balanta contabila. Degeaba urli ca ai pierdut, trebuie sa faci dovada. Omul care a vandut corect are factura, si asta inseamna ca a vandut cu un anume pret. Il poti verifica in contabilitate, ce costuri are si cu cat a a vandut. Asa vezi pierderea. Apoi poti vedea ce cantitate a vandut fermierul de la instuirea embargoului rus pana la 1 august 2015 sa zicem. La cantitatea respectiva ii dai 0,05 euro (5 centi) pe litrul de lapte si ai terminat. E mult mai transparent”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, Dorin Cojocaru.

In acest context, crescatorii de vaci se tem ca importurile de lapte vor deveni si mai mari decat sunt in prezent. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut, in luna iulie 2015 fata de luna iulie 2014, cu 874 tone (+17,9%).

Totodata, in luna iulie 2015, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut cu 10,1% fata de luna iulie 2014, potrivit INS.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor