Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce declaratii fiscale depune un PFA in 2016 si ce impozite va plati?

tva, pfa, calcule, venituriDiscutam, mai jos, despre ce declaratii depune un PFA in 2016, precum si ce impozite va trebui sa plateasca. Luam ca exemplu o persoana fizica autorizata care a realizat in anul 2015 un venit brut de 10.000 lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2016 un PFA va plati in mod obligatoriu:

Impozitul pe venitul net

– 16% din venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile incasate și cheltuielile deductibile pentru anul in curs, sau
– 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa plateasca impozite si contributii in timpul anului, in urma depunerii declaratiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezulta, in urma declaratiei, din scaderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administratia fiscala este cea care stabilește platile de impozit anticipate, pe fiecare sursa de venit. Platile se efectueaza in 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

PFA va depune Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza in anul 2016 pana la data de 25 mai 2016, daca estimeaza ca va obtine venituri nete in anul 2016 care difera cu cel putin 20% fata de cele realizate in 2015 sau daca in anul anterior au realizat pierderi sau daca PFA a realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, PFA are obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat in anul 2015 pana la data de 25 mai 2016 (va completa venitul brut si cheltuielile deductibile, rezultand venitul net impozabil.)

 – Contributia la asigurarile sociale de sanatate de 5,5%:

Baza de calcul este calculata ca diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (care din 1 iulie 2015 este de 1050 lei, iar de la 1 mai 2016 1250 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.

Administratia fiscala va emite Decizia de plati anticipate pentru anul 2016 in baza declaratiei 220 depuse sau a declaratiei depuse pentru anul 2015, urmand sa procedeze la emiterea unei noi decizii privind platile anticipate in urma depunerii Declaratiei 200 la data de 25 mai 2016; Platile se efectueaza in 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

In baza Declaratiei 200 depuse, fiscul va emite si Decizia de impunere finala privind impozitul pe venit si contributia de sanatate, urmand a se efectua regularizarile (plati in plus la bugete in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei sau restituiri de sume in cazul in care platile anticipate au fost mai mari decat sumele stabilite prin Decizia de impunere finala).

 – Contributia la asigurarile sociale (pensie)

Cu privire la CAS – pensie pentru a vedea daca se datoreaza CAS sau nu, analizam art. 148 alin.4 , mai jos redat:
“Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2) se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii daca indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real

  1. b) venitul lunar estimat a se realiza (…) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;Astfel, persoana fizica, va datora in mod obligatoriu CAS daca acesta nu este pensionar sau daca in 2015, acesta a avut un venit net mai mare de 938 lei / luna sau daca in 2016, estimeaza ca va avea un venit net mai mare de 938 lei/luna.

Astfel, in cazul obtinerii unui venit net mai mic de 938 lei /luna (11.256 lei/an) titularul cabinetului nu va datora contributie de asigurari sociale de 10,5%.

Valoarea de 938 lei reprezinta 35% din castigul salarial mediu brut. In anul 2016, castigul salarial mediu brut pe economie este de 2681 lei (2681 x35% = 938 lei).

In cazul in care se obtine un venit net mai mare de 938 lei/luna, respectiv 11.256 lei/an (in anul 2015 sau estimat in anul 2016), persoana fizica va declara si plati CAS anticipat in cota obligatorie de 10,5% si optional si cota angajatorului de 15,8%.

Baza de calcul la care se aplica procentele de mai sus este 35% din castigul salarial mediu brut pe economie (938 lei), astfel ca lunar obligatia de plata este de 10,5% x938 = 98 lei/luna, respectiv 1182 lei/an.Contributia de asigurari sociale se plateste trimestrial reprezentand plati anticipate. Astfel, PFA va plati trimestrial suma de 296 lei, urmand sa efectueze regularizarea in anul urmator functie de venitul net obtinut in anul curent. Astfel, in anul urmator persoana fizica va regulariza CAS platit anticipat, astfel incat aceasta sa fie datorata in functie de venitul net, astfel:

– daca venitul net impozabil (exclsuiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 35% din salariul mediu brut/an dar mai mic decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la venitul net (exclusiv CAS);
– daca venitul net impozabil (exclusiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la baza de calcul reprezentand contravaloarea a 5 salarii medii pe economie astfel ca suma maxima ce se va achita obligatoriu anual este de 10,5% x 2681*5*12 = 16.890 lei/an.

Redam mai jos prevederile legale art.148:
“(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

(3) Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

(5) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2), obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, declaratia privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4).”

Avand in vedere ca ati inregistrat un venit brut anual in anul 2015 de 10000 lei, sub plafonul de 11.256 lei/an – care reprezinta venit net, nu veti datora contributie de asigurari sociale (pensii) astfel ca nu va trebui sa depuneti Declaratia 600 in acest caz pana la data de 01 februarie 2016.
In cazul in care estimati ca in anul 2016 depasiti venitul net de 11.256 lei/an, va trebui sa depuneti Declaratia 600 pana la data de 01.februarie 2016.

Declaratia 392B privind livrare de bunuri si prestari de servicii efectuate in anul 2015– se va depune in cazul in care PFA nu este platitor de TVA , pana la data de 25 februarie 2016.

Sursa:contabilul.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor